Nezávislá veřejnost u soudu: Fízlové a novináři

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2010/07/3847-nezavisla-verejnost-u-soudu-fizlove-a-novinari.htm

Erik Sedláček

Dnes (15.7.2010) proběhlo první stání s obžalovanými v kauze Vondrák a spol. Ačkoliv bylo krátce po zahájení odročeno na 18. srpen, jelikož soud nebyl schopen ani včas doručit dvěma obžalovaným předvolání k hlavnímu líčení, minimálně jedna věc všem přítomným připomněla, v jakém absurdistánu žijeme.

Nejméně tři čtvrtě hodiny před zahájením líčení v soudní síni seděl Markus Pape, jeden z mnoha samozvaných „obhájců lidských práv“ (v praxi samozřejmě výhradně obhájce práv lidí s těmi „správnými“ politickými názory a menšiny se svébytným způsobem života), a poté se k němu přidali dva příslušníci UOOZ. Těsně před zahájením líčení člen justiční stráže oznámil, že do soudní síně smí pouze pět novinářů a nikdo jiný (ve skutečnosti jich tam nakonec po protestech bylo asi deset). Na chodbě tak zůstalo cca 40 osob, z nichž mnozí na soud vážili dlouhou cestu, včetně rodinných příslušníků. To je něco nehorázného – jak je možné, že jsou na soud puštěni novináři a jakýsi Pape, ale ne rodiče obžalovaných? Kdo a na základě čeho nařídil, že ze všech osob čekajících před soudní síní smí dovnitř právě a pouze novináři? I bolševická justice na svých politických procesech umožňovala účast rodinným příslušníkům!

Podle § 2 odst. 10 trestního řádu „trestní věci se před soudem projednávají veřejně tak, aby se občané mohli projednávání zúčastnit a jednání sledovat“. V tomto případě si je justice patrně vědoma, že „nezávislost“ procesu by před nezaujatými občany neobhájila, a proto si jednání raději obsadí veřejností vlastní, složenou z příslušníků policie a novinářů. Doporučuji shlédnutí videa na adrese zpravy.idnes.cz (nelze vyloučit, že ho cenzura brzy stáhne, takže bude dobré jednat rychle).

Článek byl publikován 15.7.2010


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.