Mezinárodní filmový festival o právech zvířat

11.5.2007 Zvířata / příroda Témata: Nezařazeno 2289 slov

Na mezinárodním festivalu dokumentárních filmů o právech zvířat, který se koná v pražském kině Aero ve dnech 11. – 12. května, předá ocenění pro nejlepší film zpěvačka Marta Kubišová. Na festivalovém klipu se podíleli hudebníci Vojtěch a Irena Havlovi, namluvil ji Radovan Lukavský.  Nově byl také vytvořen videoklip k písni Jana Vodňanského Králík pokusný. Někteří z umělců také zasedli ve festivalové porotě.

Jde o první ročník festivalu zaměřeného na ochranu a práva zvířat nejen v České republice, ale v Evropě vůbec. Kromě soutěžních filmů, které představují nejnovější dokumenty z oblasti ochrany zvířat, bude vyhodnocen i nejlepší domácí dokument.

„Chceme veřejnosti přiblížit to nejlepší ze zahraničních dokumentárních filmů a zároveň ocenit a podpořit domácí tvorbu. V našich médiích je sice mnoho kvalitních dokumentů o zvířatech a o přírodě, ale o právech zvířat a o těch tzv. hospodářských téměř nic. Oproti zahraničí v tomto ohledu české televizní stanice divákům mnoho dluží.“ uvedl jeden z organizátorů Jan Šťastný.

„Festival je dalším výrazným krokem, jak přiblížit veřejnosti tematiku ochrany zvířat a ukázat konkrétní způsoby, jak zvířatům pomoci. Organizace Svoboda zvířat působí v ČR již přes deset let a patří k nejvýraznějším, proto jsme se rozhodli tento festival podpořit a zastřešit“ říká prezident Svobody zvířat Tomáš Popp.

Projekce soutěžních filmů bude probíhat v hlavním síle kina Aero, kratší snímky i v předsálí, v hlavní soutěži je šest celovečerních filmů. Kromě filmů čekají návštěvníky festivalu i přednášky a diskuse. K nejzajímavějším filmům patří americký dokument Pozemšťané, který komplexně shrnuje naše zacházení se zvířaty chovanými na maso, využívaných k pokusům, zabíjených pro oblečení i pro naši zábavu. Komentář k tomuto filmu namluvil americký herec Joaquin Phoenix (nominace na Oskara za filmy Gladiátor a Walk the line). O historii i současnosti kontroverzního hnutí Animal Liberation Front je dokument Pod maskou - Behind the Mask. A pro diváky, kteří mají rádi příběhy s dobrým koncem, je film Království míru - o farmě pro zachráněná zvířata. Většina snímků má četná ocenění z festivalů dokumentárních filmů a každý z nich přináší svůj specifický pohled na téma práv zvířat a jejich ochrany – je tedy velmi pravděpodobné, že každý divák si tu najde tu najde ten svůj, ať už přijde pouze na jeden, nebo na oba dva festivalové dny.

Páteční večer pak zakončí koncert v rytmech flamenga a po oba dny je zajištěno dobré jídlo i pití.

„Většina z uváděných filmů měla v zahraničí velký úspěch, jak na festivalech, tak v distribuční síti. V ČR by se ale tyto kvalitní dokumenty pravděpodobně neobjevily. Abychom je českým divákům přiblížili co nejvíce, přeložili jsme je a opatřili českými titulky. Vybírali jsme především nové snímky, které mají divácké ohlasy ze zahraničí a výrazně se liší úhly pohledu na dané téma. Byli jsme víc než příjemně překvapeni neuvěřitelnou vstřícností autorů snímků, přípravu festivalu nám právě tohle velice usnadnilo. Jeden z režisérů přijede na festival představit svůj film osobně“ – sděluje programový ředitel festivalu Jaroslav Benc.

Letošním tématem festivalu je také aktivismus a radikální ochrana zvířat. Kromě zmíněného snímku Pod maskou bude představen dokument o britské aktivistce Jill Phipps, která byla zabita při demonstraci proti transportům telat. Hovořit zde bude také dlouholetý britský aktivista John Curtin, který byl v minulosti za záchranu zvířat odsouzen k několika letům vězení. A z českých přednášejících pak zde bude Michal Kolesár z projektu Realita, který je propagátorem záchranných akcí v ČR a před několika týdny byl v této souvislosti obviněn, následně pak státním zastupitelstvím tohoto obvinění zproštěn.

„I tato oblast je součástí hnutí na ochranu zvířat. U nás je sice novinkou, v zahraničí se jí věnuje mnoho pozornosti. Nebráníme se diskusi na tato témata a domníváme se, že je v zájmu svobody projevu o nich hovořit, i když jde o oblast velmi kontroverzní a názory ochránců zvířat i pořadatelů festivalu se na ni velmi různí. Už dnes je však zřejmé, že v budoucnu se s těmito aktivitami budeme setkávat stále častěji, jako je tomu v okolních zemích“ uvedl Jan Šťastný.

„Porota, která bude hodnotit soutěžní snímky, to vůbec nebude mít lehké,“ říká Alena Heinová, ředitelka PR Nadace na ochranu zvířat a jeden z koordinátorů festivalu.“Jak hodnotit dokumenty tak rozdílné? Rozdílné i proto, že jejich tvůrci se na dané téma nedívají jen očima, nepřinášejí jen důkazy, ale snaží se dohlédnout důvody a příčiny lidského chování k živým bytostem, kterým říkáme zvířata. Dívají se také svým soucitem, schopností empatie vzdálené nějaké sentimentální dojmologii, ale blízké vždycky nějaké konkrétnímu činu. Přemýšlejí. Pod tlakem skutečnosti, která se odehrává teď, v tomto století, ale ve vztahu člověka ke zvířatům je často hlubokým středověkem, mnozí odhazují trpělivé hledání a jednají. – V porotě jsou odborníci, čelní členové ochranářských organizací se vší svou zkušeností, ale také umělci, výtvarníci, spisovatelé, hudebníci – významné osobnosti s nepopiratelným mravním kreditem v naší společnosti. Že přijali členství v porotě tohoto festivalu není náhodné. Pomohli i jinak – na festivalové znělce se podíleli hudebníci – manželé Irena a Vojtěch Havlovi, nově byl vytvořen pro tento festival videoklip k písni Jana Vodňanského Králík pokusný, nazpívaný Zdenou Lorencovou, motto festivalu zaznívá z rozhlasových stanic v podání Radovana Lukavského. Ve finále druhého festivalového dne předá hlavní cenu vítěznému filmu Marta Kubišová, jejíž jméno je dnes už symbolem pro ochranu zvířat.“

V menší podobě se pak festival představí v dalších městech a dokumenty se budou promítat například na letních hudebních festivalech a koncem května se představí i na Slovensku.

Kontakty:
info@otevrioci.cz
tel. : 721 748 804
Jan Šťastný

Festivalový klip: www.otevrioci.cz
Videoklip k písni Jana Vodňanského: www.kralikpokusny.cz
Kompletní program festivalu: www.otevrioci.cz/program

Filmy

Svědek / Witness

A Tribe of Heart Documentary / USA / 2000 / 43 min.

[Svědek]

Jak se brooklynský obchodník se stavebním materiálem stane nadšeným ochráncem zvířat?

V tomto dokumentu Eddie Lama vypráví, jak se celý svůj život vyhýbal zvířatům, protože se jich bál. Klíč k jeho srdci našlo až kotě, které se mu stalo inspirací k záchraně opuštěných zvířat. Dnes Eddie šíří povědomí o utrpení zvířat v ulicích New Yorku. S humorem a lidskou opravdovostí odhaluje, jak u něj k této změně vědomí došlo. Svědek byl od té doby součástí 28 filmových festivalů a získal 9 ocenění, mezi nimi šest cen za nejlepší dokument a jednu za nejlepší film festivalu. Jeho posledním úspěchem je cena za nejlepší krátký film hollywoodského festivalu Artivist v roce 2005. Byl také vysílán v rámci pásma nezávislé tvorby na několika PBS stanicích a přes satelit také na Free Speech TV.

Projekce:
11.5.2007 / 17:00

Jazykové verze:
Anglicky s českými titulky


Jatka - krvavý úkol / Slaughterhouse - The Task of Blood

Century Films for BBC2 / UK / 2005 / 60 min.

[Jatka]

Většina lidí v Británii jí maso, ale jen málokdo z nich ví, co všechno se s masem děje, než se dostane na talíř. Tento silný dokument pozoruje každodenní život na malých rodinných jatkách a pokouší se nahlédnout do myslí zdejších zaměstnanců, kteří se tu vyjadřují ke své práci, kolegům a životu vůbec. Ačkoli se o tom příliš nemluví, jsou v Británii na jatkách každý den zabity tisíce zvířat. Tento film ukazuje proces produkce masa od okamžiku, kdy jsou zvířata zabita, rozporcována a uchovávána v mrazicích boxech, než jsou přepravena do obchodů. Producentem filmu Jatka: Krvavý úkol je Brian Hill, oceněný Britskou akademií filmového a televizního umění (BAFTA).

Projekce:
11.5.2007 / 19:00

Jazykové verze:
Anglicky s českými titulky


Království pokoje / Peaceable Kingdom

A Tribe of Heart Documentary / USA / 2004 / 69 min.

[Království pokoje]

Království pokoje je jedinečný a povznášející dokument o lidech, kteří se snaží vytvořit ráj pro zachráněná zvířata z velkochovů, o lidech, kteří tak usilují o rozšíření soucitu na miliardy anonymních, ale cítících bytostí. Vypráví o záchrané stanici, kterou založili manželé Gene a Lorri. Vše začalo když mladý pár objevil opuštěnou ovci, sotva žijící, na hromadě mrtvých zvířat před jatky. Vzali ji domů a pojmenovali Hilda. Film Království pokoje byl veřejnosti poprvé představen v únoru roku 2004. Během 18ti měsíců měl premiéru ve 4 velkých amerických městech a byl promítán na 34 filmových festivalech, kde získal několik ocenění. Představen byl také na mnoha jiných veřejných akcích a tisíce jeho kopií se prodaly po celém světě.

Projekce:
11.5.2007 / 20:30

Jazykové verze:
Anglicky s českými titulky


Pozemšťané / Earthlings

The Nation Earth Organization / USA / 2005 / 95 min.

[Pozemšťané]

POZEMŠŤANÉ je celovečerní dokument o absolutní závislosti lidstva na zvířatech (domácí mazlíčci, potrava, oblečení, zábava a vědecký výzkum) a zobrazuje také naši naprostou neúctu k těmto takzvaným “zvířecím živitelům”. Film byl namluven Joaquinem Phoenixem (Gladiator), hercem, nominovaným na Oscara, o hudbu se postaral kritiky opěvovaný Moby. POZEMŠŤANÉ používá skryté kamery a nikdy nezveřejněné záběry, aby zdokumentoval denodenní praktiky jedněch z největších průmyslů na světě, které závisí na zvířatech kvůli zisku. Silný, informativní a myšlenky provokující POZEMŠŤANÉ je zdaleka nejrozsáhlejším dokumentem o vztahu přírody, zvířat a lidských ekonomických zájmů.

Projekce:
12.5.2007 / 15:00

Jazykové verze:
Anglicky s českými titulky


Film o Jill / Jill's Film

UK / 2005 / 39 min.

[Jill a Jill]

Film o Jill je výsledkem několikaměsíčního úsilí Johna Curtina, jehož snahou je udržet naživu vzpomínky na aktivistku za práva zvířat Jill Phipps. Jill, která byla matkou jednoho syna, zahynula pod koly nákladního automobilu, vezoucím telata na export na letiště Coventry. Bylo jí 31 let. Johna Curtina inspirovalo 10ti leté výročí její smrti a ve filmu vypráví o jejím dětství a mládí, které zůstalo částečně uchováno na páskách rodinné kamery. Ukazuje, jak se Jill účastnila protestů proti transportům živých zvířat a demonstrací proti kožešinovým farmám. Součástí jsou také rozhovory s její matkou Nancy v době, kdy Jill zemřela a těsně poté, kdy její smrt zdvihla vlnu mezinárodního zájmu.

Projekce:
12.5.2007 / 17:30

Jazykové verze:
Anglicky s českými titulky


Behind the Mask

Uncaged films / USA / 2006 / 72 min.

[Behind the Mask]

Dokument o lidech, kteří riskují své životy a svobodu kvůli záchraně zvířat. Animal Liberation Front (Fronta za osvobození zvířat) je hnutí, tvořené aktivisty za práva zvířat. FBI ji v současné době označuje za domácí teroristickou hrozbu č. 1. Kdo jsou tito osvoboditelé zvířat a proč si myslí, že porušování zákona je nejúčinnějším způsobem, jak zachránit zvířata? Proč se staví proti zažitému, bojují za to, v co věří, a vzbuzují rozruch u veřejnosti? Režisérka Shannon Keith se pokouší dostat POD MASKU mužům a ženám, kteří odhalují pozadí svých každodenních bojů ve jménu osvobození zvířat. Tento kontroverzní dokument je protkán příběhy lidí, kterým pro vlastní ideály hrozí vězení a někdy i smrt. Uvidíte dosud nezveřejněné záběry, které ukazují, kam až jsou aktivisté ochotni zajít při zachraňování životů zvířat.

Projekce:
12.5.2007 / 20:00

Jazykové verze:
Anglicky s českými titulky

Známka 1.3 (hodnotilo 3)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

44

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 92 čtenářů částkou 15 531 korun, což je 44 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Mrazy ve velkém poškodily úrodu ovoce24.04.24 21:16 Česká republika 4

Česká republika směřuje do války24.04.24 20:47 Česká republika 0

Dalších několik čínských bank přestalo přijímat platby z Ruska24.04.24 20:41 Čína 0

Více než 100 000 ukrajinských vojáků již dezertovalo24.04.24 19:39 Ukrajina 0

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet.24.04.24 06:56 Česká republika 3

Po dezinformátorovi Zítkovi pátrá policie23.04.24 19:31 Česká republika 0

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil Sunak23.04.24 19:23 Británie 0

Polský prezident Andrzej Duda je pro umístění jaderných zbraní NATO v Polsku. 23.04.24 19:10 Polsko 0

Totalitní opatření za covidu byla záměrně cílená proti lidem. Věděli přesně, co dělají!23.04.24 19:02 Evropská unie 2

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 1

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 2

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Špatné zprávy přináší Ladislav Vrábel (neověřeno)21.04.24 19:20 Česká republika 6

Evropa začala nakupovat více ruského plynu21.04.24 18:44 Evropská unie 0

Fentanyl se začíná rozmáhat i u nás. Drogu horší než heroin lze sehnat na inzerát.20.04.24 06:03 Česká republika 1

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 1

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Dluh České republiky rekordně narůstá 19.04.24 18:05 Česká republika 0

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 11

Měnové kurzy

USD
23,60 Kč
Euro
25,24 Kč
Libra
29,39 Kč
Kanadský dolar
17,22 Kč
Australský dolar
15,33 Kč
Švýcarský frank
25,80 Kč
100 japonských jenů
15,20 Kč
Čínský juan
3,26 Kč
Polský zloty
5,83 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,33 Kč
1 unce (31,1g) zlata
54 764,37 Kč
1 unce stříbra
642,69 Kč
Bitcoin
1 512 547,00 Kč

Poslední aktualizace: 24.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 13 212