Válka se zvířaty

Stovky a tisíce zvířat jsou rok co rok zabity při krutých vojenských pokusech

20.10.2006 Zvířata / příroda Témata: Nezařazeno 2344 slov

Zpravodajské programy odvysílaly hrůzné videozáznamy z Afghánistánu, které ukázaly psi umírající nesmírně bolestivou smrtí v průběhu vojenských experimentů, které provádí al-Kaida. Jeden ze záznamů ukazoval psa, uzavřeného v místnosti se stoupající horkou párou. Pes si nejprve začal olizovat tlamu ( zvýšení slinění je jedna z prvních známek počínající záhuby organizmu), poté přestal ovládat svěrače a v posledním záběru mohli diváci vidět sténající zvíře ležící na zádech. I když takovéto kruté experimenty nejsou ničím novým, nejsou prováděny jen v Afghánistánu. Válka proti zvířatům se vede mezinárodně.

Poznámka vydavatele: Je otázkou, zda je to video opravdu autentické. Zda je z Afghánistánu a zda to opravdu dělala al-Káida, nebo zda se jedná o další podvrh americké PR. Když jsem po tomto videu pátral na internetu (mimochodem marně), našel jsem povícero článků, které se o těch záběrech zmiňují. Autoří poukazují na skutečnost, že ten pes v záběrech vypadá jako by zrovna přišel ze salónu, má dobrou srst a je celkově dobře živený. Kladli otázku, kde v zemi, kde je běžné, že se psi živí odpadky a co kde najdou, toho psa tak vykrmili. Viděli jste záběry ze ZOO v Kabulu? Ta zvířata tam jsou živé kostry.

A další pochybnosti: Dovedete si představit, že by partyzánská organizace, která žije v horách, a jejichž vůdce sám je zobrazen jako skalní muž, disponovala takovou laboratoří? Navíc už jste někdo slyšeli, že by partyzáni vyvíjeli zbraně? Partyzáni je kupujou, berou si je, kradou, dostávají je od svých podporovatelů, ale absolutně nemají čas ani prostředky je vyvíjet.

Je mnohem pravděpodobnější, že ten experiment proběhl v některé americké laboratoři. Ostatně by to dávalo i smysl. Máme na to rčení: nasadit psí hlavu. Podat o nepříteli ten nejhorší možný obraz. A konečně nebylo by to jediné video, které Američané zfalšovali. Odkazy zde:

[Pes, kterého údajně otrávila al-Káida]
Pes, kterého údajně otrávila al-Káida

Od Tel Avivu přes Teherán až po Texas jsou psi a jiná zvířata hubena a mučena při chemických a biologických experimentech a zkouškách konvenčních zbraní. Organizace PETA má k dispozici barbarské a zároveň tajné filmové záběry z roku 1977, na kterých izraelští vojáci vstřikují , a tím je i usmrcují, psům látku s nervovými účinky.

Bez ohledu na to, na které straně mezinárodních válečného konfliktu, stojíte, je smutnou skutečností, že izraelská armáda vyhazovala při zkouškách raket Scud do vzduchu živá prasata a prováděla řadu dalších bolestivých pokusů na psech, opicích, holubech, myších, žábách a morčatech. Nejvíce uznávaný izraelský deník Ha´aretz uveřejnil 17. března 2000 článek, ve kterém se píše, že pokusy prováděné Israel Defense Forces na zvířatech byly tak otřesné, že vojáci, kteří byli tyto pokusy nuceni provádět, museli následně vyhledat pomoc psychologů.

I dějiny nelidských pokusů na zvířatech prováděných Armádou Spojených států amerických jsou dlouhé.

Všechny následující obrázky jsou
z izraelského pokusu na psech

[pokus izraelské armády]
[pokus izraelské armády]
[pokus izraelské armády]
[pokus izraelské armády]
[pokus izraelské armády]
[pokus izraelské armády]
[pokus izraelské armády]
[pokus izraelské armády]
[pokus izraelské armády]
[pokus izraelské armády]
[pokus izraelské armády]
[pokus izraelské armády]
Nespočetná řada mrtvých a zmrzačených zvířat

Každý rok je U.S. Department of Defense (DoD) při experimentech, které se řadí mezi extrémně trýznivé, zmrzačeno nebo usmrceno nejméně 320.000 primátů, psů, prasat, koz, ovcí, králíků, koček a dalších zvířat. A vzhledem k tomu, že toto číslo nezahrnuje pokusy smluvně prováděné v nevládních laboratorních zařízeních nebo vysoké počty ovcí, koz a prasat zastřelených při výzkumu poranění, je konečný počet zvířecích obětí ve skutečnosti mnohem vyšší. Odhadované výdaje na tyto vojenské experimenty z peněz daňových poplatníků se pohybují v částce 100 milionů dolarů ročně.

Přísně tajné

Vojenské zkoušky spadají pod režim „Přísně tajné“ a získat o nich jakékoliv informace je velmi obtížné. Z uveřejněných výzkumů víme, že ozbrojené složky po celých Spojených státech testují na zvířatech všechny druhy zbraní od sovětských AK-47 přes biologické a chemické zbraně až po jaderné výbuchy. Vojenské experimenty mohou být silně bolestivé, opakované, nákladné a neprůkazné a především nehospodárné, protože většina účinků, které zkoumají, mohou být a také jsou pozorována na lidech nebo proto, že výsledky pokusů nemohou být převedeny na člověka.

Namátkou příklady pokusů

Popáleniny a výbuchy: Již v roce 1946 bylo poblíž atolu Bikiny v Jižním Pacifiku naloženo na loď poté ponechanou napospas mořským proudům 4.000 ovcí, koz a dalších zvířat, které byly následně usmrceny nebo těžce popáleny atomovým výbuchem. Akce nesla vojenské označení „ Atomová archa“.

Na vojenské základně Sam Houston byly živé krysy ponořeny na deset sekund do vařicí vody a části z nich byly na spálené části těl aplikovány nakažlivé agens. V roce 1987 byla v Námořním Lékařském Institutu v Marylandu krysám oholena záda, namazána etanolem a poté na deset sekund zapálena.

V roce 1988 bylo na Kirtlandské letecké základně v Novém Mexiku byly ovce umístěny do sítě zavěšené proti reflexní skleněné a o 19 metrů dále byla odpálena výbušnina. Během dvou pokusů bylo celkem odpáleno 48 ovcí: Na první skupině se testoval význam použití vest během výbuchu, na druhé potom, zda mohou chemické značky pomoci při diagnóze zranění, způsobených výbuchem (nepomohly).

Radiace: V Radiobiologickém výzkumném středisku ozbrojených sil v Marylandu, bylo devět primátů druhu Makak rhesus (Macaca mulatta) upoutáno popruhy do křesel a vystaveno celkovému ozáření. Během dvou hodin šest z devíti Makaků zvracelo, nadměrně slinilo a žvýkalo. Při dalším pokusu bylo vystaveno celkovému ozáření 17 psů rasy Beagl , po sedm následujících dnů byli jeden po druhém prostudování a poté usmrceni. Výzkumní pracovnící uzavřeli experimet zjištěním, že ozáření postihuje žlučník.

Na Brooks Air Force Base v Texasu upoutali opice Makak rhesus do letového simulátoru pro letouny B-52 ( „Rovnovážná platforma primátů“). Poté, co byly stimulováni bolestivými elektrošoky, které měly za cíl naučit Makaky „ létat“ s přístrojem, byly opice ozářeny gamma paprsky, aby se případně prokázalo, že vydrží deset hodin, které by byly potřebné k dopravení bomb nad Moskvu. Opice, které dostaly nejtěžší dávky ozáření prudce zvracely a než byly usmrceny staly se silně letargickými.

Nemoci: Aby vyhodnotili vliv teploty na přenos viru horečky Dengue 2, nemoci přenášené komáry (moskyty), která způsobuje horečku, bolesti svalstva a vyrážky, provedla armáda ve Fort Detrick v Marylandu pokus, spočívající v tom, že poté, co dospělým Makakům oholila břicha umístila na jejich těla krabice s moskyty a nechala je nasytit se opičí krví.

Výzkumníci ve Fort Detrich také vynalezli zadržovací zařízení pro králíky sestávající z malé klece, ve které byly králíci přišpendleni pomocí ocelových tyčí, zatím co se na jejich tělech pásli moskyti.

Trauma laboratoře ( laboratoře zkoumající zranění): Ministerstvo obrany řídilo „trauma laboratoře“ od roku 1957. Na těchto místech byla zvířata zavěšená při plném vědomí nebo v částečné anestézii v osidlech a odstřelována z výkonných zbraní, aby se takto simulovala bojová zranění pro potřeby vojenské chirurgie. V roce 1983 omezil Kongres, pod tlakem veřejného mínění, používání psů v těchto laboratořích, ale nadále byli stříleno nespočetné množství koz, prasat a ovcí a přinejmenším jedna laboratoř pokračovala ve střílení koček.

V roce 1992 a potom znovu v roce 1994, členové lékařského Committee for Responsible Medicine svědčili před kongresem o vojenském využití zvířat a spolupracovali s  General Accounting Office při vyšetřování pokusů, které na Luisianské státní universitě prováděl Michael Carey. Carey vytvořil „ modelová“ zranění člověka, tak střelil do hlavy 700 uvězněných koček. Díky tomuto vyšetřování byly Careyho pokusy se střílením koček zastaveny.

Další formy vojenských pokusů zahrnují vystavování zvířat působení Kesonovy nemoci, beztížnému stavu, účinku léků, alkoholu, inhalování kouře a čistého kyslíku.

Inteligence zvířat

Armáda „povolává“ rozličné druhy zvířat do výzvědné a vojenské služby a posílá je na „mise“, které ohrožují jejich životy a jejich psychické i fyzické zdraví. Mariňáci učí své psy „škrábat, větřit, vrčet a další užitečné dovednosti“ potřebné k vyhledávání bomb a drog.

Série námořních zkoušek podmořských výbuchů zabila Chesapeake Bay v roce 1987 více než tři tisíce ryb a jaderné zkoušky v Jižním Pacifiku a na americkém Jihozápadě zničily stanoviště stovek druhů zvířat.

Vojenská reforma

Vojenský sledovací systém podává výčet přibližně 725 vojenských experimentů používajících zvířata. Tyto testy jsou stejně tak zavádějící jako kruté. Zvířata často reagují na chemické látky a protijedy rozdílně než lidé. Dýchací soustava krys se významně liší od lidské dýchací soustavy a krysy jsou mnohem vnímavější k jedům, protože postrádají schopnost jed vyzvrátit. Myši mají genetický sklon ke vzniku plicních nádorů, což vede k  tomu, že mnoho výzkumů zabývajících se fyziologickými účinky ozáření je neplatných. Pokud jde o kožní testy, říká zpráva U.S. Department of Health and Human Services toto: Protože mají laboratorní zvířata kožichy a nemají po těle potní žlázy, nepředstavují nejvhodnější testovací objekty kožních projevů.

Yperit, který byl poprvé použit v I. Světové válce, představuje pro výzkumné pracovníky Ministerstva obrany, používající zvířata, nadále oblíbenou látku. Vědeckovýzkumný článek z roku 2005 zdůrazňuje, že spolupráce mezi University of Maryland v Baltimore (UMB) a výzkumnými pracovníky Ministerstva obrany při pokusech, které používají myši je oprávněný „Výzkum pro vytvoření ochrany před poškozením kůže vyvolané yperitem typu Half Mustard“.

V závěrečném shrnutí článku se praví následující: „UMB a výzkumní pracovníci ministerstva obrany vyvinuli nový preparát, který nabízí skutečnou ochranu před chemickou látkou 2-Chloroethy-ethyl sulfide (Half Mustard) vyvolávající poškození tkání u zvířat. V důsledku podobnosti vlivu CEES a dnešního sirného yperitu, lze předpokládat, že preparát bude nabízet jak ochranný prostředek tak tak i prevenci proti poškození tkání poté, co byla vystavena účinkům sirnatého yperitu.“Armáda bude moci používat tuto léčbu, která „inaktivuje jedovaté činidlo, sníží zánětlivý proces a napomůže hojení tkání“ a ukončí již nepotřebné provádění yperitových testů na zvířatech.

Pod praporem obranného využití, jsou zvířata používaná k testování střelných drah, ačkoliv k  trvalému uchování střelné dráhy by lépe posloužily, jak experti na vojenské zbraně sami připouštějí, kostky z gelu. Osudem ovcí nebo psů je ovšem být uvázáni a zastřeleni , aby se medici mohli učit odřezávat odumírající tkáň i přes to, že jsou jistě lepší způsoby zaškolování.

Nevinné oběti

Zvířata války nevedou, takže se ptáme proč musí trpět jen proto, že lidé války vedou? Všechny státy musí přestat s testováním chemických a biologických zbraní na zvířatech. Není důležité, jestli ten kdo vystavil psa, svíjejícího se bolestivých křečích, účinkům otravného bojového plynu, je Afgánec, Izraelec nebo Američan. Lidé na celém světě by měli společně odsoudit vojenské pokusy na zvířatech a žádat, aby nevinná zvířata nebyla nadále vystavována teroru.

Převzato ze stránek PETA. Překlad Mindy - děkuji.

Známka 1.8 (hodnotilo 4)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

9

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc září přispělo 20 čtenářů částkou 3 222 korun, což je 9 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Proč je plánovaný schodek tak vysoký? 07.09.24 07:22 Česká republika 0

Vášáryová: Voliči Fica, Babiše a Kaczyńského jsou frustrovaní a rozumově nedovyvinutí07.09.24 07:09 Slovensko 1

Průšvih Boeingu, jaký tu ještě nebyl07.09.24 06:42 USA 1

Soukromá banka Rothschild & Co odvrátila ukrajinský dluhový kolaps06.09.24 17:22 Ukrajina 1

Čeští europoslanci vyzvali Borrella, aby tlačil na volnost Kyjeva v použití zbraní 06.09.24 15:13 Evropská unie 0

Zavřeli jste za covidu děti u porna, tak se nedivte06.09.24 14:44 Česká republika 1

Mezinárodní měnový fond se po třech letech vrací do Ruska 06.09.24 06:38 Rusko 0

Kanárské ostrovy: Rekordní příjezd 25 524 Afričanů na 373 lodích (video)06.09.24 05:59 Španělsko 5

Propad českého průmyslu pokračuje05.09.24 18:38 Česká republika 0

Nové americké jaderné bomby v Evropě05.09.24 18:31 USA 0

O Maďarsku bez Maďarska. Takto se jedná v europarlamentu05.09.24 18:19 Evropská unie 0

Bartoš nezvládl ukočírovat projekt stavebního řízení ani do září, ale to nevadí a je za selhání nepostižitelný05.09.24 09:31 Česká republika 1

Policisté budou protestovat před Úřadem vlády04.09.24 18:23 Česká republika 2

56,7 % pro Trumpa. Ameriku zasáhl odhad04.09.24 14:31 USA 0

Lidé nestávkují, protože nevěří 04.09.24 14:24 Česká republika 0

Maďarsko a Rumunsko budou dovážet podmořským kabelem elektřinu z Kavkazu04.09.24 11:34 Maďarsko 0

Po výrobci traktorů John Deere dává ruce pryč od LGBT aktivismu i automobilka Ford04.09.24 10:20 Neurčeno 0

Co se stalo v Poltavě04.09.24 09:12 Ukrajina 2

Turecko podalo žádost o členství v BRICS04.09.24 09:05 Turecko 0

Fico chce odvolat Šimečku04.09.24 08:27 Slovensko 0

Měnové kurzy

USD
22,59 Kč
Euro
25,05 Kč
Libra
29,66 Kč
Kanadský dolar
16,63 Kč
Australský dolar
15,06 Kč
Švýcarský frank
26,79 Kč
100 japonských jenů
15,87 Kč
Čínský juan
3,19 Kč
Polský zloty
5,85 Kč
100 maď. forintů
6,36 Kč
Ukrajinská hřivna
0,55 Kč
100 rublů
25,02 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 404,77 Kč
1 unce stříbra
630,91 Kč
Bitcoin
1 222 737,16 Kč

Poslední aktualizace: 7.9.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 22 203