Vybíjení tuleních mláďat v Kanadě

Vladimír Stwora

21.4.2005 Zvířata / příroda Témata: Příroda 1347 slov

Každý rok probíhá od dubna do května (často až do června) v provincii Newfoundland podivný lov. Píšu lov, ale měl bych to slovo dát do uvozovek. Nejde totiž o lov v pravém slova smyslu. Na čtyři tisíce lovců z řad místních rybářů se vyzbrojí baseballovými pálkami, železnými tyčemi, pádly, háky a také puškami, zkrátka výbavou připomínající více trestnou výpravu než skutečný lov. Nechají se vyvézt čluny do zátoky St. Lawrence a na severovýchod od Newfoundlandu do míst, kde kde začínají ledové kry, a kde se každoročně rodí tuleni.

Dvanáctidenní až tříměsíční mláďata tuleňů pak těmito nástroji na ledě utloukají k smrti. Polozabitá zvířata nechávají ležet, berou si jen kůži. Používají-li pušky, snaží se pouze o jednu ránu, protože každá díra v kožešině znamená o dva dolary méně za kůži. Protože střílejí z pohybujících se člunů, často zvíře pouze zraní. Poraněná zvířata nechávají na místě v agonii zemřít. Mnoho z těchto takto zraněných sklouzne do moře, kde pomalu umírají.

Celý lov je neobyčejně krutý. Nezávislí veterináři, kteří lov studovali, došli k závěru, že vládní regulace týkající se humánního zabíjení nejsou ani respektovány ani vyžadovány, a že lov tak, jak probíhá, je v rozporu se základními principy zacházení se zvířaty. Bylo zaznamenáno neuvěřitelné množství surovostí, včetně toho, jak rybáři táhnou na háku poraněná tulení mláďata po ledě, tuleně postřelí a ponechají jejich osudu, vrší polomrtvé a mrtvé tuleně na hromady a dokonce velmi často stahují kůže za živa. To dokonce ve 42 procent všech pozorování.

Lov vyvolal poměrně širokou kritiku ze stran světových politiků, žurnalistů a vědců. Místní rybáři často nezávislé pozorovatele fyzicky napadají a došlo k mnoha potyčkám. Jakékoliv pokusy povolat na místo policii nebo odpovědné vládní úředníky selhaly. Naopak. Kanadští politikové nejen, že jsou slepí a hluší k protestům světa, oni ten lov podporují.

[Reportáž z lovu na tuleně

Za jednu kožku dostávají rybáři necelých pět dolarů. Vylepšují si tak svůj příjem - v kraji je vysoká nezaměstnanost vzhledem k tomu, že všechny ryby, které dříve lovili, už jsou vyloveny.

Za poslední tři roky bylo takto ubito přes milion tuleních mláďat. Jen v roce 2004 bylo zabito 365 971 tuleň - největší množství za posledních padesát let. To jsou ovšem oficiální čísla. Skutečné množství zabitých tuleňů bude zřejmě mnohem vyšší. Nezapočítávají se poraněná zvířata, která sklouzla do moře, nebo zůstala ležet na ledu, kde v agónii umírala.

Tento rok povolila vláda další rekordní množství tuleňů: 350 tisíc. Jde ovšem pouze o doporučení. Překročí-li se ale toto číslo, nikdo nebude trestán ani penalizován. Např. v roce 2002 zabili lovci do konce sezóny o 37 tisíc tuleňů více, než byla vládou stanovena kvóta. Sezona lovu normálně končí 15. května. A přeci tehdejší ministr pro rybářství povolil prodloužení sezony až do června - ačkoliv už věděl, že kvóta byla překročena. V roce 2004 zabili lovci o 16 tisíc tuleňů více než bylo plánováno. A opět, jako v roce 2002, povolil ministr prodloužení sezony až do června.

Tuleni jsou zabíjení především pro svou kůži. Mizivé množství tuleňů se zpracovává na olej. Maso je nepoužitelné, takže se nechává na ledě shnít. Tuleni penisy se prodávají Asijcům, kteří jej považují za afrodisiakum.

Jak ekonomicky výhodný je lov? Je chápán jako mimosezonní aktivita a pro rybáře představuje zisk z prodeje kůží asi jednu dvacetinu jejich ročního příjmu. Pro celou provincii Newfoundland, kde žije devadesát procent lovců, představují zisky z tuleních jatek asi jedno procento provinčního příjmu.

Kdyby vláda chtěla, mohla by lehce zisky z prodeje nahradit. Ve skutečnosti dělá pravý opak. V létech 1995 až 2001 investovala do lovu tuleních mláďat 20 milionů dolarů. Z těchto peněz se hradily platy zaměstnanců podniků zpracujících tulení kůže, průzkum obchodního trhu a kapitálové akvizice zpracovatelských podniků.

Velký podíl na ziscích z lovu mají i Norové, kteří kupují 80 % tuleních kožek v nezpracovaném stavu. Norové kožky vydělají a dále exportují. Norská vláda hojně na kožedělný průmysl přispívá.

Často se argumentuje tím, že nebudou-li tuleni zabíjení, přemnoží se a sežerou ryby, které pak tím pádem budou chybět v rybářských sítích. To je bohužel jedna z největších lží lobbistických skupin. Vědci a oceánologové potvrdili, že za úbytek ryb na východním pobřeží Kanady může pouze a jedině člověk a jeho intenzivní a nerozumný rybolov. Tvrzení, že za úbytek ryb mohou tuleni je účelové a destruktivní. Tuleni jsou vitální součástí ekosystému a konzumují mnoho různorodé potravy. Ryby, zejména tresky, které dříve - než je lidé zcela vylovili - tvořily hlavní zdroj rybolovu, představují pouze asi 3 procenta jejich diety. Tuleni rovněž pojídají jejich přirozené nepřátelé, např. sépie.

Přemnožení tuleňů je ostatně oblíbeným argumentem zastánců jejich lovu. Tvrdí, že za poslední tři desítky let jejich populace vrostla třikrát. Je to opět lež jako věž. Severozápadní Atlantik mezi Kanadou a Grónskem je oblastí, kde tuleni žijí. Jsou to migrační tvorové. Údajně jich bylo několik milionů. V období 1950 až 1960 intenzivní lov tuleňů vyhubil dvě třetiny jejich populace. V roce 1974 byla jejich populace natolik ohrožena, že vědci doporučovali přerušit komerční lov nejméně na deset let.

V roce 1980 zakázala Evropská unie dovoz tuleních kožek. Odbyt klesl a stejně i tak i jejich lov. Tulení populace se trošku vzpamatovala. Ale podle výzkumu kanadské vlády provedené v roce 1999 přestala populace růst v roce 1996 - ve stejném roce, kdy byl obnoven jejich komerční výlov. Vezmeme-li úvahu přes milion zabitých tuleňů v posledních třech letech, můžeme pouze hádat, kolik jich ještě zůstalo.

Dalším oblíbeným argumentem lovců tuleňů je poukazování na pokrytectví ochranářských organizací, jako IFAW, které si jako jeden z mnoha cílů vytkly právě zastavení jejich lovu. Konkrétně jim vytýkají, že dobrovolné sbírky pořádané každoročně na záchranu tuleňů, představují téměř hlavní část jejich příjmů. A že tedy - ironicky - vlastně na lovu tuleňů vydělávají.

I kdyby to byla pravda, ptám se, jaká je jiná alternativa? Mlčet a nechat pár tisíc sadistických vrahů zvířat provádět svá surová jatka?

Můžete se také podívat na krátké video z lovu (6,12MB pro Windows Media Player). Natočeno bylo před několika dny. Pozor, opravdu pro otrlé!

A tento text jsem převzal ze stránek kanadského velvyslanectví v Praze (musí je to pěkně sejřit, když tomu věnovali vlastní rubriku [úsměv]):

Kanada samozřejmě respektuje právo každého jednotlivce stavět se proti lovu tuleňů, bohužel ale v této oblasti panuje stále mnoho mýtů. Kanada usiluje o to, aby si lidé vytvářeli vlastní názor na základě podložených faktů.

Lov tuleňů v Kanadě je obhájitelná činnost založená na pevných zásadách péče o ochranu životního prostředí.

Kanadská vláda reguluje lov opatřeními, která zajišťují zdravou a četnou populaci tuleňů. Vědci prokázali, že rozsah lovu nikterak neohrožuje populaci tuleňů.

Tuleni jsou v Kanadě považováni za významný přírodní zdroj, který poskytuje mnoho užitečných produktů a ekonomické výhody pro nespočet rodin v pobřežních zemědělských oblastech východní Kanady.

Kanadská vláda zajišťuje díky přísným opatřením humánní zacházení při lovu. Výzkumy potvrzují, že metody, jimiž se dnes zabíjí tuleni, se neliší od metod, kterými se zabíjejí jiná divoká nebo domácí zvířata.Přestože ve světě stále kolují fotky lovu tuleních mláďat, jejich komerční lov je v Kanadě zakázán. Tuleni, kteří se dnes loví, musí být nezávislá a samostatná zvířata.

Jinými slovy, lež, lež a ještě jednou lež. Všimněte si, vždycky, když vrazi zvířat zdůvodňují svůj sadismus, balí to do slov jako "ochrana" a "péče" apod. Stejně tak zdůvodňují čeští myslivci své krvelačné choutky. Humánní zacházení? Dokumentární záběry dokazují opak. O jakých ekonomických výhodách mluví? To si skutečně myslí, že si to nedovedeme spočítat? Atd.

Chcete-li sdělit panu velvyslanci, co si o tom myslíte, pište na adresu:

Kanadské velvyslanectví v Praze
Muchova 6
160 00 Praha 6
Česká republika

Email: canada@canada.cz

Pište slušně. Neapelujte na soucit. To je zbytečné. Tihle lidi nevědí, co je soucit. Ale nezapomeňte zdůraznit, že dokud toto nezastaví, nebudete kupovat žádné kanadské výrobky. To je totiž to jediné, co na ty lidi platí: Ohrožení par peněz zisku.

Zdroje

Známka 1.4 (hodnotilo 59)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Články s podobnou tématikou

Káva pro Zvědavce

33

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 66 čtenářů částkou 11 638 korun, což je 33 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 2

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 2

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Jaderný poplach v Polsku po zásahu ruské hypersonické rakety Kh-47 Kinzhal12.04.24 19:14 Ukrajina 0

Vysokoškolská pedagožka vyškolila Fialu12.04.24 06:31 Česká republika 1

Politico - v rámci EU nakupuje Francie nejvíce LNG z Ruska11.04.24 18:21 Francie 0

Šialený migračný pakt zmení Európu na Afriku. Hrozba aj pre Slovensko!11.04.24 17:56 Slovensko 3

Měnové kurzy

USD
23,74 Kč
Euro
25,28 Kč
Libra
29,53 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,24 Kč
Švýcarský frank
26,03 Kč
100 japonských jenů
15,36 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,83 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,22 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 542,60 Kč
1 unce stříbra
671,01 Kč
Bitcoin
1 499 268,76 Kč

Poslední aktualizace: 18.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 42 209