Kozy

Viliam Jaroš

11.8.2001 Zvířata / příroda Témata: Příroda 1443 slov

Ako už isto viete naše zariadenie je domovom aj iných zvierat ako sú kone a psy. V niektorých príbehoch som sa útržkovito zmienil i o našich kozách. Kozy prišli k nám úplnou náhodou a priznám sa z počiatku som z toho nadšený nebol. Nevedel som si totižto predstaviť spolužitie psov a kôz v jednom objekte.

[kozy]

Keď nám policajti priviezli prvú túlavú kozu, museli sme spraviť mimoriadne opatrenia, aby nedošlo k zbytočnej smrti. Predpokladal som, že to bude len na pár dní, ak nie hodín a že sa pôvodný majiteľ o svoju kozu prihlási. No mýlil som sa. Koza spôsobila v cudzích záhradách toľko škody, že keby sa k nej priznal, musel by zaplatiť neporovnateľne viac, ako je tržná cena kozy najušľachtilejšieho plemena. Po niekoľkých týždňoch si ľudia všimli, že chováme i tieto zvieratá a s prosbou o pomoc nás žiadali, aby sme sa postarali aj o ich kozičky. Dôvody boli rôzne. Jedným z dôvodov bolo napríklad i to, že sa blížila zima a oni nemali nachystané krmivo na toto ročné obdobie. Ako keby sme my na zimu predpokladali, že budeme potrebovať seno. Vtedy sme nechovali ešte kone, ale pre nás nie je nič nemožné. Seno som zohnal a taktiež postavil pre ne stajňu.. Najčastejšou príčinou, ktorú uvádzali, bola však nízka mliečna úžitkovosť, alebo žiadna. Tieto prípady nám vozili ako krmivo pre psov. Bolo mi ich veľmi ľúto, tak som sa rozhodol, že ich necháme zimu prežiť. Od vtedy si život bez nich neviem ani predstaviť. V priebehu jedného roka sa nám stádo rozrástlo na 15 kusov.

Keďže som vyštudovaný zootechnik s ošetrovaním nebol problém. Najťažšia bola liečba chorých zvierat. Niektoré naozaj vyzerali, ako reklama na hlad. Všetky mali vnútorných i vonkajších parazitov a boli v biednom výživnom stave. V takej kondícii by zimu neprežili, alebo len z veľkými problémami. Náš veterinár mal plné ruky práce, len aby niektoré doslova udržal pri živote. Bude sa vám to zdať neuveriteľné, ale práve tieto sa nám po okotení odvďačili najvyššou úžitkovosťou v produkcii mlieka. Tu sa potvrdilo jedno nepísané pravidlo, že výkonný organizmus potrebuje výkonné prostredie. Koza je tvor, ktorý miluje pohyb a pobyt na čerstvom vzduchu. Veľa ľudí, ktorí navštevujú náš útulok sa neubránia údivu, že tak krásne kozy ešte nevideli. Naše kozy sú voľne pustené počas celého roka, samozrejme s prístupom do svojej stajne. Keď prší, alebo je inak nepriaznivé počasie, tak ich von nedostaneme ani za svet.

[kozy]

Prvý rok tu mali doslova raj na zemi. V celom areáli kasárni sme boli sami, takže mali nekontrolovaný pohyb takmer na štyroch hektároch pozemku. Počas minulého roka sa ostatné priestory zaplnili podnikateľskými aktivitami a našim kozám nastali ťažké chvíle. Autá, ktoré takmer nepoznali sa tu teraz premávajú, ako na cestnej komunikácii. Taktiež je tu voľný pohyb osôb a nám už stihli zmiznúť dve kozliatka. Tento rok ich musíme na pastve strážiť, ale i tak sú pre naše zariadenie nenahraditeľné. Okrem toho, že nám spríjemňujú život, ušetríme ročne niekoľko tisíc korún za nákup mlieka pre šteňatá.

Kozie mlieko je veľmi zdravé a môžem s určitosťou potvrdiť, že je neporovnateľne kvalitnejšie ako kravské. Mali sme tu niekoľko takmer beznádejných prípadov, keď nám priviezli šteňatá, ale i dospelých psov na pokraji smrti. Kozie mlieko im doslova zachránilo život. Keď som si to prerátal, tak z ušetrených peňazí na nákup mlieka v obchode, ich hravo uživíme spolu s troma koňmi. Dá sa povedať, že naše kozy uživia okrem seba aj kone.

Kozy sú veľmi inteligentné a nebojím sa povedať, že ich stupeň inteligencie je na úrovni psa. Dajú sa naučiť veľmi veľa kúskom. Divím sa, že to postrehlo tak málo ľudí. Pri ich pozorovaní som získal veľa cenných poznatkov, ktoré využívam pri tréningu koní. Je to zviera, ktoré má snáď najlepší zmysel pre rovnováhu zo všetkých domestikovaných úžitkových zvierat. To čo dokazujú je priam neuveriteľné. I malé kozliatka sú niekoľko dní po narodení schopné zdolávať najťažšie prekážky.

Neverili by ste, aký poriadok si vedia zariadiť medzi sebou. I keď je s nimi v stáde pustený po celý rok cap, majú rozvinutý dokonalý matriarchát. Šéfuje im najstaršia a najskúsenejšia koza. Nie ako u ľudí, keď sú v mnohých prípadoch starší ľudia vydaný na posmech mladšej generácii a o vodcovstvo sa pokúša kadejaký holobriadok, ktorému stačí na jeho post ovládanie cudzieho jazyka.

[nositel rodu]

Často som s nimi experimentoval. Napríklad som chcel, aby sa zdržiavali na jednom mieste dlhšiu dobu. Pokúsil som sa ich šéfku priviazať o kolík a dúfal, že ostatné sa budú pri nej zdržiavať. Netrvalo to ani desať minút, keď ďalšia adeptka na vodcovstvo pochopila, že jej sokyňa je priviazaná. Jednoducho prevzala velenie a odviedla stádo na druhý koniec lúky. Nezostávalo mi nič iné len uviazanú kozu pustiť. Tá okamžite utekala za stádom a rozdala si to s tou anarchistkou. Hneď ukázala, že šéfuje ďalej a trvalo viac, ako týždeň, kým nechala opovážlivú kozu na pokoji. Pri každej jednej príležitosti jej to spočítala. Taktiež je veľmi ťažké začleniť do stáda novú kozu. Tá musí absolvovať boj s takmer každou a podľa toho nad koľkými zvíťazí sa začlení do stáda. V tomto prípade je veľmi dôležité, aby sa kozy zoznamovali na voľnom priestranstve a nie v stajni. Slabšia musí mať dostatok priestoru na únik. Ináč by mohlo dôjsť aj k vážnym poraneniam s následkom smrti. Takmer denne sa pokúšajú mladšie a slabšie kozy dostať o stupienok vyššie. Už i malé kozliatka napodobňujú svoje mamy. Je to naozaj veľmi zaujímavý pohľad a niekedy sa vydržím dívať na ich hry aj celé hodiny.

Kozy majú veľmi dobre vyvinutý orientačný zmysel. Aj keď sa vnoria do neďalekého hustého lesa vzdialia sa aj niekoľko kilometrov, vždy sa vrátia. Spočiatku som im veľmi neveril, ale už niekoľko krát ma presvedčili, že moje obavy sú neopodstatnené. Ak ich neodoženie nejaký závistlivec, vždy sa vrátia samé. Taktiež sa vedia orientovať veľmi dobre v čase. Akonáhle je z akéhokoľvek dôvodu narušený ich časový harmonogram, doslova sa búria. Ak sú spokojné a dostanú všetko čo potrebujú na čas, ani nevieme, že ich máme. Sú veľmi komunikatívne a nebudete veriť, každá pozná svoje meno. Sú to naozaj nedocenené zvieratá.

Keďže som dlhé roky pracoval, ako plemenársky zootechnik, rozhodol som sa, že si vytvorím stádo, kde by postupom času nebola ani jedna biela koza a pokúsim sa zámerným krížením dosiahnuť pôvodnú farbu kôz aj s rohami. Predpokladal som, že to bude trvať minimálne desať rokov, kým sa mi narodí prvý taký jedinec. Vlani na Vianoce nám doviezli kozu, ktorá mala dni spočítané a náš útulok bol pre ňu poslednou možnosťou na prežitie. Jej chovateľ vážne ochorel a nemal sa kto o ňu postarať. Dal som ju ešte pripustiť a v máji sa nám narodili dve prekrásne kozliatka. Na môj veľký údiv, jedno a zrovna capko sa narodil takej farby, ako som si predstavoval. Je to priam neuveriteľné. Takýchto náhod som tu zažil veľmi veľa a utvrdzuje ma to vo svojej viere. Vždy, keď už sa zdá, že som v koncoch, alebo mám nejaké zvláštne želanie, nastúpi vyššia moc a pomôže mi k dosiahnutiu cieľa. Nie som tu od toho, aby som ľudí presviedčal o živote v pravde, ale naozaj niečo musí existovať čo nás riadi. Aby človek žil v pravde v dnešnej dobe na Slovensku, na to mu už nestačí len odvaha, ale musí stratiť i pud sebazáchovy. No to som zas odbočil. Ospravedlňujem sa všetkým ateistom.

Ľudia majú často voči ním predsudky. Možno je to ešte z čias stredoveku, keď vo fantázii ľudí stelesňovali symbol diabla. Na druhej strane nie nadarmo ich volali aj kravami chudoby. Je veľmi veľa prípadov, keď zachránili od hladu celú rodinu a v neposlednej miere prinavrátili svojim mliekom zdravie na smrť chorému človeku. Podľa mňa si toto zviera zaslúži omnoho viac úcty, ako doteraz. Obohacuje náš život o veľmi veľa skúseností. Fakticky pri kozách som prišiel na to, že život nie je o peniazoch, ale o rovnováhe.

Známka 1.8 (hodnotilo 61)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Články s podobnou tématikou

Káva pro Zvědavce

35

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 73 čtenářů částkou 12 198 korun, což je 35 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 4

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 3

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Jaderný poplach v Polsku po zásahu ruské hypersonické rakety Kh-47 Kinzhal12.04.24 19:14 Ukrajina 0

Vysokoškolská pedagožka vyškolila Fialu12.04.24 06:31 Česká republika 1

Politico - v rámci EU nakupuje Francie nejvíce LNG z Ruska11.04.24 18:21 Francie 0

Šialený migračný pakt zmení Európu na Afriku. Hrozba aj pre Slovensko!11.04.24 17:56 Slovensko 3

Měnové kurzy

USD
23,74 Kč
Euro
25,28 Kč
Libra
29,53 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,24 Kč
Švýcarský frank
26,03 Kč
100 japonských jenů
15,36 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,83 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,22 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 542,60 Kč
1 unce stříbra
671,01 Kč
Bitcoin
1 499 268,76 Kč

Poslední aktualizace: 18.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 21 376