Neslavný konec plateb prostřednictvím SMS

Vladimír Stwora

29.11.2005 Zvědavec Témata: Nezařazeno 2466 slov

Jak pravidelní čtenáři vědí, měli jsme tady na Zvědavci systém, kdy čtenáři mohli přispět na provoz prostým odesláním SMSky. Po dvou měsících jsem byl nucen tento způsob platby zrušit. Proč? Nefungovalo to?

Ale ano, fungovalo. Čtenářům se to líbilo, bylo to jednoduché. Na své si přišli všichni zúčastnění. Až na jediného. Totiž mě. Mobilní operátoři pohltili 60 až 80 % darované částky. Stát si vzal svých 15 %. Poslední ránu z milosti mi zasadil zprostředkovatel služby SMS, firma smsden.com, která vázala výplatu toho, co zbylo, takovou podmínkou, že jsem ji odmítl splnit. Tím pádem na mě zůstala – no ano, počítáte správně – nula. Že to není možné? Inu, když se podniká, létají třísky. Ale hezky postupně.

Psát budu nikoliv o tom, kolik si za své služby ukradne (trvám na tom slově, jinak se to nedá nazvat) mobilní operátor, kolik pohltí stát formou daní, ale o předposledním článku řetězu. Totiž o firmičce smsden.com. Na první pohled zní jejich nabídka lákavě: „Nechceme za naši službu nic, pouze umístění reklamního banneru na vaší webové stránce. Nebo 500,-Kč měsíčně.“ Rozhodl jsem se pro to první.

Úvodní jednání bylo od počátku velmi zdlouhavé a trvalo déle než měsíc. Po řadě zjišťovacích emailů (neboť jsem nechápal rozdíly v terminologii, kterou zavedli jen oni - např. CVS client, SMS brána, client server, client package apod.) mi poslali tři dokumenty, z nichž jeden byl smlouva. Měl jsem ji podepsat a obratem poštou vrátit. Mimochodem dnes už mají manual podstatně lépe zpracovaný, ale v době, kdy jsem s nimi začínal, to bylo dost hrozné.

Jejich webová stránka sice na první pohled působí hezky, ale je matoucí a v klíčových místech špatně navržena. Část navigace probíhá přes Macromedia Flash, kdo má Flash vypnutý nebo nenainstalovaný, má prostě smůlu. Po přihlášení se otevře další okno, kde vedete další dialog, přičemž v pozadí zůstává původní přihlašovací okno. Software, které si musí zájemci instalovat na svém systému, je údajně pro zaregistrované zdarma, ale při pokusu o download vyskočí okénko a požaduje tříkorunovou platbu přes SMS. Jste-li v zahraničí, máte opět smůlu. Pracovní manuál je napsán tak, že jsem způsob instalace prostě nepochopil a nepomohlo mi ani mých 30 roků praxe u počítačů. Nicméně musím uznat, že se v smsden.com chovají slušně a snaží se zákazníkům všemožně pomoci.

Po technické stránce považuji za největší vadu na kráse vnitřní architekturu celého systému a to, že klient nikde v manuálu ani na stránkách smsden.com není varován před potenciálním bezpečnostním rizikem celého systému. Komunikace mezi klientem a smsden.com totiž probíhá formou vzdálených procedur php. Funguje to tak, že v okamžiku, kdy někdo zaplatí za placený obsah, smsden.com se přihlásí ze svého systému do vašeho systému a nastaví uvnitř určité proměnné, které pak vy, jako klient máte testovat na určité hodnoty a podle toho poznáte, že ten a ten člověk si zaplatil přístup k té a té stránce.

Problém je v tom, že v okamžiku, kdy otevřete svůj systém někomu přes vzdálenou proceduru, je to totéž, jako byste ho posadili za svůj vlastní počítač. Dotyčný má administrátorská práva a může dělat cokoliv včetně přepisování a vymazávání tabulek, vkládání trojských koňů a prohlížení a měnění všech souborů. Nemáte žádnou kontrolu nad tím, co vzdálená procedura vlastně ve skutečnosti dělá, nevíte nic o lidech, kteří mají přístup do systému na straně serveru.

Je to podobné, jako kdybyste čekali na zprávu z vaší banky, že vám odněkud přišly peníze, a banka by si vyžádala klíče od vašeho bytu a domluvila si s vámi „jednoduchou proceduru“, jak by vás o tom informovala. V okamžiku, kdy by vám peníze přišly, by někdo z banky vyměnil ve vaší koupelně modrý ručník za červený a ve skříni by přemístil kapesníky z levé přihrádky do pravé. Líbilo by se vám takové řešení?

Navrhoval jsem provozovatelům smsden.com jiné řešení, dokonce jsem se nabídl, že bych na novém řešení s nimi spolupracoval, ale bylo mi sděleno, že oni musí počítat s řadou variant a jejich způsob to umožňuje.

Skutečné problémy se smsden.com nastaly asi před 14 dny. V pátek 11.11. mi přišel email požadující, abych na každou stránku, kde mám odkaz na platbu SMS, umístil text, že službu poskytuje firma XYZ, telefonní kontakt, cenu SMS, tvar SMS, celkovou cenu za obsah a pokud tak neučiním do pondělí 14.11., bude mi služba zablokována.

Už v neděli 13.11., tedy den před jejich šibeničně krátkým termínem, jsem dostal email s tímto zněním:

Dobry den,

byla Vam docasne pozastavena sluzba SMS CSV z duvodu nedodrzeni novych podminek operatoru.

Konkretne:

Neuvedeni textu: "Technický provozovatel SMS služby je ComGate, a.s."

Neuvedeni Infolinky (muze byt pouzita infolinka SMSden +420 777 555 646 nebo Vase infolinka)

Neuvedeni oznameni, ze vyzvu k platbe neni mozno pouzit na jinych strankach.

Viz. patecni zmena pravidel operatoru a mail NOVE PODMINKY OPERATORU - NUTNOST UPRAVY.

V okamziku uvedeni veci do korektniho stavu me kontaktujte a ja Vam sluzbu opetovne spustim.

Omlouvame se za komplikace, ale podminky operatoru jsou neuprosne.

S pozdravem

XY, SMSden.com

Obratem jsem požádal o vyplacení naspořené částky. Byl jsem rozhodnut slulžbu ukončit. A teď nastaly skutečné komplikace. Uveřejňuji část komunikace mezi smsden.com a mnou.

Smsden.com:

Výplata vytvořena. Byla Vám vytvořena výplata naspořeného kreditu. Tím začala běžet lhůta splatnosti, ve které Vám bude částka převedena na Váš bankovní účet. Nyní nám, prosím, zašlete daňový doklad se splatností 50 dní dle obchodních podmínek. Pokud nemůžete daňový doklad vystavit, kontaktujte našeho obchodního zástupce na +420 777 555 646. Děkujeme, že využíváte našich služeb.

Daňový doklad? Kde ho tady v Kanadě vezmu? Jak to vypadá?

Vladimír

Oni

Dobry den,

nemel by to byt problem bez faktury. Jeste jsem to nechal pro jistotu overit.

S pozdravem

XY

Daňový doklad je vlastně faktura? Fakturu vyrobit mohu. Ale nechápu proč. A co by v ní mělo být učelem platby. Když si vybírám peníze v bance, také jim nevystavuji fakturu. Toto je stejný případ. Pouze si vybírám zbytek peněz, které mi někdo poslal za moji práci, a který zůstal potom, co jej telefonní operátoři a stát téměř vykradli.

Vladimír

Oni

Dobry den,

nevykladejte si to spatne, to nejsou nase podminky, ale obecne podminky vymyslene nasim statem.

Jde o to, ze kdyz nam nevystavite fakturu, tak to bude financni urad povazovat za nas prijem a z neho bychom museli odvadet dan z prijmu. Tedy pokud byste nam nevystavil fakturu, tak bychom museli my platit za neco, co ani nedostaneme a jen preposilame.

Je to hloupost, zvlast v tomto pripade, ale je to tak a nemuzeme s tim nic udelat.

Dekuji za pochopeni

S pozdravem

YZ

Napiste mi udaje potrebne pro fakturu (ICO, DIC, adresu, hlavne napiste duvod platby - za jake sluzby vam to jako uctuji. )

Vladimir

Oni

Dobry vecer,

zalezi na tom, na co mate zivnostensky list nebo spise na co mi to muzete fakturovat.? (zesílení textu jsem provedl zde, abych vypíchl absurdnost tohoto požadavku, v původním emailu nebylo, pozn. vydavatele)

Takze pane XY,

ja myslim, ze tu spolupraci ukoncime. Odmitam tam ten text dat. Odmitam vam vystavovat fakturu na neco, co mi patri.

Prevedte zbyvajici penize na muj ucet (vsechny, i ty dosud neprevedene) a muzete si mne skrtnout.

Dekuji

Vladimir

Oni

Dobry den,

Vas ucet tedy odstranim.Za nerespektovani pravidel operatoru ze stran nasich klientu nam hrozi milionove pokuty, takze pokud je respektovat odmitate, bude Vas ucet odstranen. Clanek samozrejme napsat muzete, rad si jej prectu. Myslim, ze bez faktury to nepujde (nejsme banka), nicmene to at vyresi pan YZ (Vas email jsem mu predal).

S pozdravem

XY

Ještě oni

Dobry den,

dostal se ke mne Vas email a je mi opravdu lito, ze si to vykladate tak, jako bychom si na Vas neco vymysleli.

Vite, cela situace ohledne mobilniho marketingu v CR je dost osemetna. Operatori si napsali kodex, na ktery vede tento odkaz

http://www.eurotel.cz/public/2f/e8/75/e9/93399_358736_Kodex_PR_SMS_en.pdf Jakekoli poruseni tohoto kodexu muze mit za nasledek az milionove smluvni pokuty, ktere jsou samozrejme prevadene na nas. Krome toho si operatori nyni najali firmu, ktera se zabyva tim, ze prochazi cely internet a hleda, kde se kodex porusuje. Ma totiz provize z kazde vystavene smluvni pokuty - tzv. cistka agregatoru. A vemte si, ze je tato smluvni pokuta strzena z penez, ktere Vam maji operatori vyplatit - kde potom budeme brat penize na vyplaceni nasich klientu? A na druhe strane jsou klienti Vaseho typu, kteri nam generuji zisk ani ne 50,- Kc za mesic. Takovym klientum se samozrejme take snazime vyjit vstric, i kdyz vime, ze nejsou z obchodniho hlediska zajimavi, a ze jini agregatori by s nimi vubec nevstupovali do spoluprace a nebo by si minimalne nechali spolupraci radne zaplatit.

A kdyz se snazime vyjit vstric vsem, co chteji vyuzivat sluzby mobilniho marketingu, tak pri pripadnych zmenach ze strany operatoru, ktere probihaji jednostranne, musime na tyto zmeny upozornit a musime zadat nase klienty, aby se podle toho prizpusobili. Jinak nam totiz hrozi uz drive zminovane smluvni pokuty.

Krome toho ani vystavovani faktur neni nasim vymyslem. Nepomuze Vam tedy nijak, kdyz si budete stezovat u nas. V CR to proste chodi tak, ze ze vsech vydelanych penez se plati dane a tyto dane plati ten, u koho se podle faktur penize "zastavi". Tedy, jak uz jsem Vam drive psal, pokud byste nam nevystavil fakturu, tak z Vasich penez platime dane z prijmu a to mne prijde dost nelogicke.

Doufam, ze jsem Vam alespon priblizil, jak se cela situace skutecne ma a vysvetlil Vam, ze to nejsme my, kdo si vymysli podminky, ktere se Vam tak nelibi.

S temito podminkami vsak nemuzeme nic delat a pokud jsou pro Vas "nestravitelne", nezbyva nez se rozloucit.

Dekuji za pochopeni

S pozdravem

YZ

Pane YZ,

Co se tyce pozadovaneho textu, ktery chcete vlozit na kazdou stranku, ano, pravidla hry urcuji operatori. Jenze to dosahlo bodu, kdy odmitam nadale tu hru hrat. Dost na tom, ze ti zlocinci kradou az 70% z ceny SMS, jeste by chteli za sve zlodejske sluzby bezplatnou reklamu. Tady rikam DOST.

Co se tyce Vaseho pozadavku na fiktivni fakturu, to je myslim pripad pro trestni stihani. Vy chcete, aby zakaznik vedome lhal a vystavil Vam fakturu za neexistujici sluzby. Pokud nejste schopni penize vyplacet rovnou, tak ten byznys samozrejme nemuzete delat. Neexistuje argument, ze se z vydelanych penez plati dane. Ty dane se plati vsude, i v Kanade. Jenze Vy jste ty penize nevydelali. Vy jste jen prostrednikem.

Ty penize jsem vydelal ja. Vas zisk je ten reklamni baner na mych strankach. Kdyby nebyl baner, platil bych Vam tech pozadovanych 500,-Kc, nebo kolik to bylo, a v tom pripade ale byste fakturu vystavovali Vy mi a ne ja Vam.

Ve Vasem vlastnim zajmu Vam doporucuji v tichosti mi ty penize vyplatit a tu fakturu vice nezminovat.

Vladimir

Oni

Pane Stwora,

chapu Vase rozhorceni, ale skutecne neni z naseho pricineni. Neni asi tezke pochopit, kdo za celou veci stoji. Je zvlastni, ze povazujete vsechny agregatory za kriminalniky. Nikde to neprobiha jinak, to mi verte. Fakturu nevystavujete za neprovedenou cinnost, ale na zaklade smlouvy nebo jste si ji neprecetl?

Vite, kdyby to bylo tak, jak si myslite, tak by tenhle business nedelal a nemohl delat nikdo z dnesnich agregatoru, takze by vubec nebyl. :) Naopak zatajovani Vaseho prijmu a vyplaceni Vam penez bez faktury patri k trestni oblasti a rika se tomu nejak jako bezduvodne obohaceni nebo tak neco? - protoze pokud neco na svych strankach prodavate a nebo Vam z jineho duvodu Vasi navstevnici plati, tak to musite evidovat v ucetnictvi.

Pokuste se nad tim zamyslet, treba dojdete k nejakemu zaveru. Vase penize jsou u nas a my Vam je samozrejme vyplatime, ale v tuhle chvili uz mi o ne nejde, ale jde mi o to, ze nas obvinujete z neceho nepravem a delate bu, bu, bu. To se prece nedela. Pokud necemu nerozumite, tak se zeptejte a neplette do toho hned kriminalitu.

S pozdravem

YZ

Nahlédnul jsem do smlouvy, kterou jsem s nimi podepsal. A skutečně. Bylo to tam. Cituji:

Partner vystaví na provizi podle příslušných podmínek Provozovateli fakturu s náležitostmi daňového dokladu s tříměsíční splatností, kterou je Provozovatel povinen uhradit. Aby mohlo dojít k vyplacení, je nutné, aby statistiky Poskytovatele a ComGate, a.s. korespondovaly. Za den uhrazení faktury se považuje den odepsání příslušné částky z účtu Provozovateli. Za pozdní úhradu faktury je Partner oprávněn účtovat Provozovateli úrok z prodlení ve výši 0,1 % z dlužné částky za každý započatý den prodlení.

Předal jsem věc svému právníkovi, který napsal do smsden.com dopis požadující vyplacení částky bez faktury a bez dalších podmínek nejpozději do 21.11. A 22.11. se na mém účtě objevila odněkud platba, bohužel poloviční toho, co jsem očekával, a ani nevím, zda přišla od smsden.com.

V každém případě uvažuji o tom, že kromě soudní žaloby upozorním na praktiky s podvodnou fakturou ještě příslušný finanční úřad.

Známka 2.7 (hodnotilo 12)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Články s podobnou tématikou

Káva pro Zvědavce

53

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 95 čtenářů částkou 18 536 korun, což je 53 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Drony útočí na ruské rafinerie28.03.24 17:22 Rusko 0

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

V Anglii zemřelo téměř 7 krát víc očkovaných proti covidu, než neočkovaných. Oficiální data.22.03.24 16:41 Británie 9

Někdo umírá na frontě, ostatní se pakují na válce22.03.24 10:06 Ukrajina 3

K žalobě proti Ursule von der Leyenové se přidaly i tři členské země21.03.24 21:32 Evropská unie 0

Měnové kurzy

USD
23,39 Kč
Euro
25,33 Kč
Libra
29,56 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
25,85 Kč
100 japonských jenů
15,46 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,30 Kč
1 unce (31,1g) zlata
51 300,61 Kč
1 unce stříbra
575,87 Kč
Bitcoin
1 606 378,33 Kč

Poslední aktualizace: 27.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 33 440