Ekonomie internetové společnosti: Zvědavec má finanční problémy

Vladimír Stwora

16.9.2002 Zvědavec Témata: Nezařazeno 2212 slov

Vždycky jsem si říkal, že dokud budu moci psát Zvědavce, tak to budu dělat pro radost a zdarma, a nebudu po čtenářích nic chtít. Dnes se na vás, své čtenáře, obracím. Abyste tomu rozuměli - Zvědavec má finanční problémy.

"Ha ha", už vás slyším, "je to možné, Vladimíre?" "Tak konečně na tebe došlo," radují se mí odpůrci. Ano došlo.

Obchod kolem médií

Mnoho lidí žije v mylném domnění, že podstatou médií je prezentovat informace či zábavu svému publiku. Úmyslně neříkám jaký typ médií, protože se to týká všech: novinami počínaje, přes rádio, televizi a Internetem konče. Tak tomu není. Informace i zábava tvoří jen něco jako návnadu, vatu - chcete-li. Výplň lákavě připravenou tak, aby přilákala diváky, posluchače, čtenáře. Produkt, který ve skutečnosti média prodávají, jste vy sami, vaše pozornost získána prostřednictvím zábavy, her, zajímavé informace. Vás média prodávají inzerentům, snahou inzerentů pak je přesvědčit vás, že něco potřebujete.

Reklama není nástroj, který podporuje média. Média jsou výmluvou pro prezentaci reklamy.

Zdálo se vám někdy, že obrovská síla médií je zneužívána? Mírně řečeno, někdy tomu schází lesk, v horším případě jsou prezentovány hlouposti, někdy dokonce takovým způsobem, že, abych použil slov Jana Wericha: "Někdy si něco přečtu a připadám si, že je mi pět." Zdálo se vám někdy, že se média vyhýbají některým tématům, že takříkajíc tancují kolem nepohodlné pravdy? Tak to se vám se nezdálo. Pocit, který jste zažili, je pocit produktu. Jste sešroubováni statistickými výzkumy, změněni v čísla, demograficky analyzováni, složeni do krabiček, zabaleni a prodáni tomu, kdo nabídne nejvíc.

Heslo náš zákazník, náš pán platí i v médiích. Problém je v tom, že pro média vy tím zákazníkem nejste. Jste produktem, který prodávají. Prodavači v zelenině je jedno, zda rajče chce být blíže u okna, hlavně aby se prodalo. Stejně tak v médiích: těm je totiž jedno, co si o nich myslíte, hlavně když zase přijdete zpátky.

Chtěl jsem to mít ve Zvědavci jinak

Nikdy se mi takový přístup nelíbil. Osobně nesnáším pocit být produktem. A nechci ani, abyste se vy sami takto zde cítili. Nechci vás na Zvědavce nalákat jen proto, abych vás prodal inzerentům. Jednu zásadu, kterou však vyznávám je, že se neprodává ty, kteří přijdou za jiným účelem a v důvěře.

Mou myšlenkou bylo udělat ze Zvědavce místo, kam lidi přijdou, aby si přečetli to, co si jinde nepřečtou, aby o tom mohli hovořit a poslouchat jeden druhého. Neříkám, že všechny mé články byly vždy a za všech okolností košér nebo že jsem se nikdy nemýlil. Rovněž uznávám, že ne vždy jsem prezentoval jen strohá fakta. Často jsem k těm faktům přidával i osobní názor, čímž jsem jim ubral na objektivitě. Ale Zvědavec není a nemá být informační server. Chtěl jsem, aby byl místem, kde lidi zůstanou lidmi, ne produktem.

Nicméně, ať se nám to líbí nebo ne, i Zvědavec žije v reálném světě a je podřízen ekonomii médií. Svět jej nevyčlenil, je součástí kapitalistického ekonomického systému.

Příjmy a vydání

Každá firma, každá její aktivita je na konci činnosti vyjádřena dvěma čísly: příjmy a vydáním. Tyto dvě položky definují, zda firma (raději aktivita, hovořit o firmě je odvážné, Zvědavec není registrován) bude žít, nebo zda zanikne.

Vydání

Každá webová firma má vydání, která spočívají ve třech hlavních kategoriích: hardware, software a lidé. Hardwarem se myslí nejen server, na kterém je webová stránka umístěna, ale i počítače v kancelářích. K tomu přistupuje tzv.bandwitch, totiž platba za přenesená data. Softwarem je jednak vlastní kód webové stránky, jednak jeho podpůrné programy. V případě stránky, jakou je Zvědavec, tedy redakční systém postavený na nějaké databázi. Lidé - to bývají technici, kteří udržují při životě server, programátoři, designeři, autoři, kteří tvoří obsah stránek, dále vedení (použijme moderní slovo management) a pak většinou obchodníci. Jejich jedinou snahou je prodat vás inzerentům. K vydání také patří pronájem kancelářských prostor, počítačů, telefony atd.

Zvědavec není jako většina firem. Nemá téměř žádná vydání. Počítač používám vlastní, software (a jsou to už desítky tisíc řádků kódu) jsem si napsal také sám, včetně celého redakčního systému, který mi umožňuje jednoduše a efektivně zařazovat články a měnit cokoliv změnit potřebuji. Než jsem začal dělat Zvědavce, nikdy jsem žádný redakční systém neviděl. Abych pravdu řekl, ani jsem netušil, že taková věc existuje. Jak článků přibývalo, budoval jsem kolem nich postupně pomůcky a udělátka, které mi měly umožnit snadnější manipulaci. Ta práce začala před dvěma roky a vlastně pokračuje dodnes. Teprve časem jsem zjistil, že takové "pomůcky" mají i profesionální servery, a že se jim vznešeně říká redakční systém. Stojí pěkně kulaté peníze. Autorské honoráře mě rovněž nic nestojí. Většinu článků si píšu sám.

Jediné skutečné vydání, které se Zvědavcem mám, je tedy platba mé hostingové firmě Eurohost. Platím jí měsíčně 580 českých korun..

A to je vše. Skoro. Pak je tady ještě jedna položka, o které jsem se nezmínil. A tou jsem já sám.

"Cože???!!! Ty??? Jak můžeš sebe zahrnout do výdajů, které máš se Zvědavcem," slyším některé lidi. "Děláš si co chceš, publikuješ ty svoje tlachy kdy se ti zachce, co ještě chceš?"

Zvědavce připravuji opravdu rád a baví mě to. Věnuji mu stovky hodin svého volného času. Denně strávím na Zvědavci minimálně pět hodin, průměr je kolem osmi a není výjimkou ani šestnáct hodin. Rozumějte, vyrobit článek tak, aby měl hlavu a patu dá práci. Před každým článkem většinou provádím reserš, sháním informace. Řekl bych, že na každou hodinu psaní musím tři hodiny číst.

Problém je v tom, že i já musím platit účty za elektřinu, vodu, bydlení, teplo.

Příjmy

Teoreticky jsou dvojího druhu: z inzerce v Obchodní rubrice a za textové inzeráty. Příjem z Obchodní rubriky se pohyboval řádově v částce kolem 10 dolarů měsíčně (200 korun), posledních pár měsíců už ani to ne.

Textové inzeráty začaly ve Zvědavci teprve před několika týdny a je tudíž předčasné hovořit o nějakém zisku. Zatím mám jednoho inzerenta, který si za deset dolarů koupil deset tisíc impresí. Těch deset tisíc impresí vydrží zhruba měsíc...

Jak vidíte, jsou to částky, které nelze nazvat ani spropitným a za které by nedělal ani otrok v té nechudší zemi. Vypočítal jsem si, že můj hodinový příjem ze Zvědavce je při 200 hodinách měsíčně, které tomu věnuji, asi pět centů za hodinu. Ovšem nesmím započítat náklady placené webhostingové firmě. Pak by mi totiž vyšlo, že můj "příjem" je ve skutečnosti záporný.

Zvědavec má přitom návštěvnost, která už překročila tisíc sessions (unikátních návštěvníků) za den. Měsíčně je navštíví asi 30 000 lidí, kteří si zobrazí deset tisíc stránek. Přesto na něj doplácím.

Takže, co teď?

V úvahu, podle mne, přicházejí tyto možnosti

  1. Nějak vás přesvědčit, že Zvědavce stojí za to udržet při životě.
    Teoreticky vzato, kdyby mi každý z těch třiceti tisíc návštěvníků, která měsíčně přijde na Zvědavce, poslal dolar, stačilo by mi to na celoroční provoz serveru - za předpokladu, že bych ty peníze nemusel zdanit. Ovšem že bych zdanění neunikl. Takovou věc si naše kanadská vláda hlídá. Takže nutno částku zdvojnásobit.
    Výhody: Zvědavec by zůstal tím, čím je, totiž místem, kde lze hovořit o věcech, kterým se na jiných stránkách, podporovaných inzerenty a vlastněných někým, nehovoří.
    Nevýhody: Zatím to nepracovalo.

  2. Vykašlat se na Zvědavce a najít si práci.
    Tato možnost existuje a je stále realnější.
    Výhody: Budu schopen opět stát na vlastních nohou a platit své účty. Nebudu manželce na krku.
    Nevýhody: Nebudu mít na Zvědavce čas. I hledání práce v dnešních podmínkách je full time job. Občas, možná, bych byl schopen něco sem tam napsat, ale bylo by toho stále míň. Zvědavec by postupně ztrácel čtenáře, nikdo nebude chodit na stránku, která se mění jednou za měsíc, až by zanikl úplně.

  3. Textové inzeráty.
    Příjem z nich je minimální a nevěřím, že by se zvýšil. Jsme příliš malá komunita. Být Číňan, určitě by mě to uživilo, ale nás je doslova jen pár.
    Výhody: Alespoň nějaký příjem
    Nevýhody: Příjem je nedostatečný

  4. Banerová reklama.
    Takhle to dělají jiné servery. Ale nabídka inzertních ploch dnes přesahuje mnohonásobně zájem inzerentů. Internetová bublina splaskla před dvěma roky, inzerenti raději investují do klasických médií. Dalo by hodně práce najít pro Zvědavce inzerenta. Vím to, protože jsem to zkoušel.
    Výhody: Alespoň nějaký příjem
    Nevýhody: Každý, včetně mě, nenávidí banery. Už jsem o tom psal výše. Nelíbí se mi myšlenka, že bych vás měl prodat.

  5. Předplatné.
    Riskantní řešení, které kdyby se ale ujalo, bylo by ideální. Jeden ze serverů, který takto vydělává, je např. Jane's Information Group. Neplatící návštěvníci mohou číst přibližně jen asi třetinu každého uveřejněného článku. Platící návštěvníci pak samozřejmě článek celý. Mimochodem, toto je trend. Odborníci předpokládají, že za několik let budou tyto servery vytlačovat dnešní, bezplatné.
    Výhody: Pevný příjem, který se přibližuje fair ohodnocení - jako u tištěného periodika. Komu se časopis (webové stránka) líbí, je ochoten si jej předplatit.
    Nevýhody: Riziko, že předplatitelů bude příliš málo.

  6. Další napůl šílené možností.
    Není o nich nouze. Např. umístit na Zvědavce porno-banery. Udělat ze Zvědavce akciovou společnost. Vydávat věci současně tiskem, apod. V praxi to padá buď na etice, nebo nedostatku finančních prostředků.
    Výhody: Umožnilo by to pokračovat
    Nevýhody: Viz výše.

Tak tady to máme. Nevím, co dále. Nějaké peníze musím vydělat.

Myslím, že ten článek je pro vás poměrně dost informativní. Když pro nic jiného, tak alespoň vám umožňuje nahlédnout do nesnází, které s sebou přináší práce na takovém serveru, jakým je Zvědavec.

Rozhodnete-li se pomoci, zde jsou informace o možných způsobech platby.

Známka 2.1 (hodnotilo 306)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Články s podobnou tématikou

Káva pro Zvědavce

33

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 66 čtenářů částkou 11 638 korun, což je 33 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 4

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 2

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Jaderný poplach v Polsku po zásahu ruské hypersonické rakety Kh-47 Kinzhal12.04.24 19:14 Ukrajina 0

Vysokoškolská pedagožka vyškolila Fialu12.04.24 06:31 Česká republika 1

Politico - v rámci EU nakupuje Francie nejvíce LNG z Ruska11.04.24 18:21 Francie 0

Šialený migračný pakt zmení Európu na Afriku. Hrozba aj pre Slovensko!11.04.24 17:56 Slovensko 3

Měnové kurzy

USD
23,74 Kč
Euro
25,28 Kč
Libra
29,53 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,24 Kč
Švýcarský frank
26,03 Kč
100 japonských jenů
15,36 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,83 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,22 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 542,60 Kč
1 unce stříbra
671,01 Kč
Bitcoin
1 499 268,76 Kč

Poslední aktualizace: 18.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 120 482