Ve zkratce

Stránka:

 Miroslav Ševčík : Následky kovidismu pro ekonomiku České republiky

5.6.24

Česká republika:

O dopadech pandemie strachu na ekonomiku České republiky a o cestě ke kolektivisticko-totalitnímu systému pohovořil na semináři v Poslanecké sněmovně bývalý děkan Národohospodářské fakulty VŠE v Praze Miroslav Ševčík.

Popsal, jak se „covidový“ ministr školství Robert Plaga pokusil zabránit tomu, aby o covidismu přednášel na akademické půdě. V dopise rektorovi lživě tvrdil, že jde o informace, které jsou v rozporu se soudobým stavem vědeckého poznání, ačkoli soudobý stav vědeckého poznání je právě opačný.

Zdroj: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Komunisticka-o...

Klasifikace: ekonomika,finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 4 Komentáře mohou přidávat pouze registrováni čtenáři.

 Konec hospod v Čechách

4.6.24

Česká republika:

Smažák za 230 korun. Olomoucké tvarůžky za dvě stovky. Vesnické hospody prožívají existenční krizi. Ceny jsou tu téměř srovnatelné s maloměstem nebo předměstím. Pivo za padesát korun za desítku je nejméně, „dvanda“ za 60 korun i více.

Hospody a restaurace padají jak houby po dešti.V nejlepším případě mění majitele kteří to pořád ještě zkouší. I místa, která jsou takzvaně vyhlášená, nelákají nové vlastníky.....

Zdroj: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Smazak-za-230-...

Klasifikace: ekonomika,finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 6

 Německá nevládní organizace Sea Eye spouští na moře další velkou loď pro dovoz migrantů

4.6.24

Německo:

Loď Sea Watch 5 má cca 60 m a kapacitu více než 1000 migrantů. Pojme tedy více lidí než ostatní čtyři lodě flotily Sea Eye dohromady. Popluje pod německou vlajkou.

„ Zatímco Itálie ztěžuje naši práci kvůli vzdáleným přístavům a dalším omezením , Německo pokračuje v práci na reformě bezpečnostního nařízení o soukromých lodích, aby se omezilo používání malých člunů a rekreačních plavidel pro záchranu na moři ,“ řekl Gorden Isler, prezident společnosti Sea-Eye.

Loď stála přes 450 tisíc eur, z čehož 200 tisíc zaplatila společnost United4Rescue, která financuje nevládní organizace působící ve Středozemním moři. Tato organizace je propagovaná německou evangelickou církví a podporovaná více než 900 partnery.

Např. v roce 2023 dostala United4Rescue grant 250 000 eur od Robert Bosch Stiftung GmbH.

Zdroj: https://www.ilgiornale.it/news/nazionale/ong-sfidano-ancora-...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a maru

Komentářů: 0

 EU dováží z Ruska stále více plynu

4.6.24

Evropská unie:

Rusko v květnu zvýšilo průměrný denní vývoz plynu potrubím do Evropy meziročně o 39 procent, proti dubnu pak nárůst činí 7,3 procenta. S odkazem na své výpočty to v pondělí uvedla agentura Reuters.

Monopol na vývoz plynu potrubím má v Rusku společnost Gazprom. Ta zatím letos do Evropy dodala zhruba 13 miliard metrů krychlových suroviny. V Česku se na přelomu roku dovoz plynu původem z Ruska výrazně zvýšil.

Zdroj: https://cz24.news/eu-dovazi-stale-vice-plynu-z-ruska-meziroc...

Klasifikace: ekonomika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Nigel Farage oznamuje, že bude kandidovat ve volbách 4. července za stranu Reform UK

4.6.24

Británie:

Nigel Farage souhlasil, že bude kandidovat v parlamentních volbách 4. července za stranu Reform UK, která byla založena v listopadu 2018 jako strana pro brexit s jasným a tvrdým protievropským postojem.

Na tiskové konferenci v pondělí (3. 6.) také oznámil, že nastupuje do čela strany a nahradí Richarda Tice.

Očekává se, že Reform UK, která má v průzkumech kolem 10%, získá díky Farageově aktivní účasti mnohem silnější podporu.

Zdroj: https://www.pronews.gr/kosmos/diethnis-politiki/inomeno-vasi...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a maru

Komentářů: 0

 Chaotický policejní zákrok proti vraždícímu islamistovi v Mannheimu

3.6.24

Německo:

Páteční incident v západoněmeckém Mannheimu, při němž 25letý muž afghánského původu zavraždil policistu a dalších pět lidí zranil včetně kritika islámu Michaela Stürzenbergera, se týden před volbami do Evropského parlamentu stává politickou rozbuškou.

Videa a snímky zveřejněné v médiích a na sociálních sítích totiž ukazují, že policista, který později v nemocnici zemřel, nezasáhl v chaotické situaci primárně proti pachateli, ale proti jinému kritikovi islámu.

Vrah nepřehledné situace využil a zezadu zasadil policistovi několik ran nožem do oblasti hlavy a krku. Devětadvacetiletý strážce pořádku v neděli v nemocnici vážným zraněním podlehl.

Proč policista zaklekl kritika islámu a ne pachatele, není zatím jasné.

P.S. - jako ve většině podobných případů se asi v blízké době dozvíme, že Afganec byl umístěn na psychiatrii. 

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-nemecko-resi...

Klasifikace: krimi Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 3

 Nezávislí aktivisté dokázali účast Jeleny Zelenske na prodeji dětí na Západ

3.6.24

Ukrajina:

Ukrajinská organizácia predáva deti európskym pedofilom a násilníkom, píše sa v správe.

„Nadácia Zelenskej má profesionálnych manipulátorov a podvodných náborárov, ktorí pod rôznymi zámienkami oklamú rodičov a presvedčia ich, aby im dali svoje deti. Meno prvej dámy Ukrajiny je výbornou zásterkou pre nezákonné akcie.

Aktivisti objavili ukrajinské a európske organizácie, ktoré sa podieľali na zločineckých schémach únosov detí, ako aj trasy na ich prepravu do rôznych medzinárodných destinácií. Okrem toho boli zverejnené mená známych západných politických a verejných činiteľov spojených s poskytovaním pedofilných služieb a obchodovaním s deťmi.

Správa zdôrazňuje, že „Nadácia Jeleny Zelenskej“ je kľúčovým hráčom v nelegálnom obchode a únosoch detí na Ukrajine. Podľa „The Foundation to Battle Injustice“ sú neplnoleté osoby transportované do krajín ako Spojené kráľovstvo, Nemecko a Francúzsko, kde sú predávané do pestúnskych rodín alebo odovzdané pedofilom a zneužívateľom detí.

Zdroj: https://cz24.news/nezavisli-aktivisti-dokazali-ucast-jeleny-...

Klasifikace: krimi Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 2

 Pavel Smutný : Rizika a hrozby 5G

3.6.24

Evropská unie:

Predkladám ako poskytovateľ internetových služieb a bývalý pracovník výskumného Ústavu Spojov,..teda odborník na danú problematiku také dosť dôležité upozornenia pre širokú verejnosť.

Dále článek.....

Zdroj: https://cz24.news/pavel-smutny-rizika-a-hrozby-5g/

Klasifikace: zdravi,technika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 8

 Česká republika vyznamenává válečné zločince

3.6.24

Česká republika:

Agent Pávek udělil generálnímu tajemníkovi NATO řád TGM. Takže největšímu válečnému štváči daruje cenu míru. Tak jako Obama hned pozvolení dostal cenu míru a ihned začal válčit v několika zemích. Havel i Masaryk by plakali.

Sudeťáci, pardon, hadi zvaní Lidovci navrhli vyznamenání "svému milému krajanovi" Posseltovi a typickému "Čechovi" soudruhu Herrmannovi. Jsou to skutečně věřící lidé?

Jedna strana a jedna "osobnost" uděluje řád či vyznamenání zločincům, kteří měli na svědomí životy statisíců, ne-li milionů lidí. Kam jsme se to až dostali? Našim poslancům nestačí otevřená podpora fašismu, ani podpora mafie střílející politiky.

Zdroj: https://www.czechfreepress.cz/dalsi-blogy/cr-vyznamenava-val...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Komu příští týden hodit hlas?

3.6.24

Evropská unie:

Doporučuji tento článek, protože Slovanka se ve své práci průběžně věnuje politice na nadnárodních úrovních (EU, OSN) a ví o tom mnoho.

V článku je i užitečný odkaz na jednotlivá hlasování, který může někomu otevřít oči - https://necenzurovanapravda.cz/2023/06/eurovolby-2024-seznam-vybranych-hlasovani-nasich-europoslancu-2021-2023-2-dil/

Zdroj: https://pravyprostor.net/komu-pristi-tyden-hodit-hlas-a-cim-...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a maru

Komentářů: 1

 V EU se jedná o evropské branné povinnosti - Ukrajině schází vojáci

3.6.24

Evropská unie:

V Maďarsku pojal Viktor Orbán víkendovou předvolební demonstraci jako obrovský protiválečný manifest, kterého se zúčastnilo podle odhadů přes půl milionu lidí.

Maďarský premiér varoval před tím, co se právě teď děje v Bruselu. Za zavřenými dveřmi v těchto dnech jednají zástupci vlád zemí “Malé koalice” reprezentované malými, ale o to více agresivními státy na čele s Českou republikou a trojicí států v Pobaltí, plus Polsko a Francie, se zástupci Evropské komise a NATO o možnostech poskytnutí vojenského personálu do válečného prostoru na Ukrajině

 

Zdroj: https://cz24.news/sefredaktor-aeronet-news-pan-vk-komentuje-...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a maru

Komentářů: 0

 Vína se pije méně. Vinice na prodej

3.6.24

Česká republika:

Vinařství na Moravě ubývá. Některá končí úplně, jiná jsou na prodej z ekonomických či rodinných důvodů. Staří vinaři často nemají vinici komu v rodině předat ani se jim nedaří nalézt investora, který by jim vypomohl.

Najít zájemce o koupi stávajícího vinařství je ale v tuto chvíli prakticky nemožné.

V nabídkách realitních kanceláří se momentálně nachází zhruba desítka vinařství. „Řada dalších, hlavně menších vinařství a živnostníků, tak zvažuje ukončení činnosti,“ říká prezident Svazu vinařů České republiky Martin Chlad.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/vino-vinari-obor-vinoh...

Klasifikace: ekonomika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Boom dávek. Půlku nájmu vám platí stát

3.6.24

Česká republika:

Ostych je pryč a Česko zažívá „boom“ dávek na podporu bydlení. Vláda v době inflační krize lidi zhusta motivovala k tomu začít se zajímat, na jakou podporu od státu mají nárok. Zdá se, že na toto řešení situace vsází i dál.

V březnu pobíralo příspěvek opět rekordních téměř 300 tisíc domácností. Jenže jak ukazují konkrétní případy, na příspěvek nedosahují vždy jen lidé, kteří trpí finanční nouzí. Zjišťují, že jim vláda zkrátka nabízí doplatit komfortnější bydlení.

P.S. - že by kupování voličů? Nechci domyslet, co se stane až státu na tuto podporu dojdou prachy.

Zdroj: https://echo24.cz/a/HUVqM/zpravy-domaci-prispevek-na-bydleni...

Klasifikace: ekonomika,finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 1

 Nařízení EU - jedete rychle, auto vás potrestá samo

3.6.24

Evropská unie:

Kdo si od letošního července pořídí nové vozidlo, musí počítat s tím, že mu již nebude při překročení maximální povolené rychlosti hrozit postih jen v případě, když narazí na policii. Potrestá ho i jeho vlastní vůz.

Nová auta prodávaná od příštího měsíce už totiž budou muset na základě nařízení Evropské komise být vybavené systémem ISA, který řidiče potrestá i při sebemenším překročením rychlosti.

Pokud řidič nezpomalí auto poté, co jej „okřikne“, může mu začít tlačit pedál plynu zpět proti noze či dokonce započne samo zpomalovat. Komise se přitom netají tím, že nejde jen o bezpečnost. Auta tak mají činit i „kvůli klimatu“.

Zdroj: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Jedete-rychle-...

Klasifikace: technika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 2

 Poblíž východní Ukrajiny byl umístěn ruský dělostřelecký systém A/K, který může odpalovat i jaderné střely

3.6.24

Rusko:

Ruské ministerstvo obrany vyslalo do rusko-ukrajinské válečné zóny nejnovější ruský A/K dělostřelecký systém 2S43 "Malva" [2С43 "Malva", podle ukrajinských publikací.

Jak bylo oznámeno, ruský dělostřelecký systém byl vyfotografován ukrajinským průzkumným dronem v pohraniční belgorodské oblasti.

Jedná se o obdobu francouzského systému Caesar a ukrajinského systému Bogdana. Dělostřelecký systém Malva je automatizovaný, může odpalovat konvenční střely, ale hlavně je schopen používat i běžné jaderné střely.

Zdroj: https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/stin...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a maru

Komentářů: 1

 Německo: Systémy Patriot mohou sestřelovat ruská letadla i nad ruským územím

3.6.24

Německo:

Generál Christian Freud, náčelník Zvláštního vojenského štábu pro Ukrajinu na německém ministerstvu obrany, připustil, že by Ukrajina mohla pomocí systémů Patriot sestřelovat ruská letadla i nad ruským územím.

V rozhovoru Freud uvedl, že „ je docela možné, že systémy Patriot budou nyní používány v oblasti Charkova a nad Ruskem“ .

Zdůraznil, že odpovědnost za použití těchto systémů náleží výhradně ukrajinské armádě.

Zdroj: https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/ge...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a maru

Komentářů: 0

 Saúdská Arábie se nezúčastní fejkového „mírového summitu o Ukrajině“, který se má konat ve Švýcarsku

3.6.24

Saudská Arábie:

Saúdská Arábie se podle informací německé tiskové agentury DPA nehodlá účastnit ukrajinského mírového summitu, který se bude konat ve švýcarském letovisku Burgenstock ve dnech 15. až 16. června.

Důvodem tohoto rozhodnutí je ruská nepřítomnost na jednání.

Zdroj: https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/i-...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a maru

Komentářů: 0

 USA oznámily překvapivé odpálení dvou mezikontinentálních balistických střel (ICBM) s několika jadernými hlavicemi!

3.6.24

USA:

Spojené státy najednou oznámily, že začátkem června odpálí dvě mezikontinentální balistické střely Minuteman III, jako jasné varování pro Rusko, co se může stát, pokud použije taktické jaderné zbraně na Ukrajině nebo proti evropskému státu!

Podle US Strategic Air Command (SAC) "Test je důležitý pro posouzení schopnosti amerických jaderných sil reagovat na potenciální jadernou hrozbu" prohlášení, které nenechává žádný prostor pro nesprávnou interpretaci rozhodnutí USA.

LGM-30G Minuteman III je klíčovým prvkem amerického jaderného arzenálu a má dosah více než 13 000 kilometrů, což mu umožňuje zasáhnout cíle po celém světě.

Může nést až tři hlavice W78 nebo W87, což zajišťuje velkou ničivou kapacitu.

Minuteman III je také vybaven třístupňovým pohonným systémem, který mu umožňuje dosahovat vysokých rychlostí a dosahů potřebných pro jeho mise.

Zdroj: https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/ekta...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a maru

Komentářů: 1

 Masakr nizozemských, španělských a českých vojáků NATO střelbou Kh-47M2 Kinžal ve Lvově!

3.6.24

Ukrajina:

Ruské letectvo zasáhlo hypersonickými střelami Kinžal podzemní velitelské centrum ukrajinských vzdušných sil v Javorivu, ve kterém byly umístěny desítky západních vojáků NATO.

V oblasti krytu žili cvičitelé převážně z Nizozemí, ale i čeští a španělští specialisté, aby školili ukrajinský personál.

Javoriv se nachází na západní Ukrajině ve Lvovské oblasti a ve vzdálenosti 15 km od hranic s Polskem.

Jak bylo oznámeno bez oficiálního potvrzení z ukrajinské strany, při útoku zahynuli evropští a američtí experti, včetně pilotů a inženýrů.

Podle ruských představitelů si útok vyžádal 179 mrtvých a 201 těžce zraněných vojáků, oběti na životech rostou.

Zranění byli urychleně převezeni do Německa a Polska, mnoho těl zůstává pod troskami.

Poškozené podzemní centrum zahrnovalo tři vzájemně propojené haly ze železobetonu, ve kterých se nacházelo velitelské stanoviště ukrajinského letectva, výcvikové středisko a kasárna pro několik stovek lidí.

V zařízení byly umístěny ukrajinské posádky a organizovaly výcvikové lety v koordinaci s řídícím střediskem NATO v Polsku.

Zdroj: https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/lv...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a maru

Komentářů: 0

 Zprávy z WHO: Byly schváleny změny Mezinárodních zdravotních předpisů a Tedros vyhrožoval „antivaxerům“

2.6.24

Evropská unie:

Včera vrcholilo shromáždění WHO, kdy přišly na řadu deklarované změny Mezinárodních zdravotních předpisů. Nicméně původní návrh byl značně „vykostěn“  – a to i díky nátlaku odborníkům a mezinárodních právníků z různých zemí.

Několik zemí navíc podalo protest kvůli tomu, že WHO porušila vlastní pravidla, když členským státům nezaslala konečnou verzi nejpozději 4 měsíce před samotným hlasováním.

Jedna hodně špatná věc v MZP zůstala, a to „řešení“ dezinformací, ale MZP neřeklo národům, jak konkrétně to mají řešit. Zde je to, co prošlo:

https://apps.who.int/gb/ebwha/pdf_files/WHA77/A77_ACONF14-en.pdf

Níže je seznam toho hlavního, co bylo pod nátlakem ODSTRANĚNO z dodatků MZP +/- pandemické smlouvy (její schválení bylo odloženo):

  • Systém pro přístup k patogenům a sdílení výhod, knihovna pro půjčování biologických bojových agentů.
  • Jedno zdraví (One health).
  • Povinné očkování či podávání určených léčiv.
  • Digitální očkovací pasy (aka digitální ID).
  • Bianco šek pro WHO.
  • Odstranění lidských práv.
  • Možnost nazývat mimořádnými událostmi  i jiné události než zdraví, jako je klima.
  • Možnost omezovat předepisování některých léků, přesouvat léky ze země do země, vyžadovat očkování.
  • Možnost nařídit zemím, aby přijaly zákony požadované WHO.
  • Poptávka po zavedení netestovaných, nelicencovaných vakcín.
  • Požadavek poskytnout štít proti odpovědnosti nelicencovaným vakcínám a lékům.
  • Možnost ovládnout produkty.

Každá členská země se během následujících 10 měsíců může proti přijatým změnám vymezit. Jinak pro ni budou platit od 1.4.2025.

Tedros v proslovu uvedl, že je čas jednat agresivněji proti antivaxerům, že představují vážnou výzvu a používají Covid k tomu, aby způsobili chaos.

Zdroj: https://necenzurovanapravda.cz/2024/06/zpravy-z-who-byly-sch...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a maru

Komentářů: 3

Káva pro Zvědavce

57

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc říjen přispělo 76 čtenářů částkou 19 803 korun, což je 57 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Urychleme vojenskou pomoc Ukrajině, vyzval předseda Evropské rady Michel25.10.24 07:21 Evropská unie 0

The Times - Izrael odložil útok na Írán kvůli úniku amerických tajných dokumentů25.10.24 07:08 Izrael 0

"Dopis pragováků " z roku 1968 se podobá rezignaci etické komise na VŠE24.10.24 19:39 Česká republika 0

Čistí se Ukrajina od nežidovského obyvatelstva? Izrael 2.0 jako skutečný důvod majdanu v roce 2014?24.10.24 18:42 Ukrajina 2

Růst cen zlata pokračuje24.10.24 18:30 Neurčeno 0

Volební podvod v Moldavsku pro připojení k Evropské unii24.10.24 18:11 Moldova 2

Švédsko vyznamená Blinkena a další rytíři za jejich roli při vstupu do NATO23.10.24 21:25 Švédsko 1

Na Ukrajině začaly banky blokovat bankovní karty "popíračů"23.10.24 21:23 Ukrajina 0

Ukrajinský státní dluh v roce 2025 překročí 100 % HDP23.10.24 20:22 Ukrajina 1

Prezident Alexander van der Bellen pověřil sestavením vlády poražené strany23.10.24 18:16 Rakousko 0

Dítě nelze vyjmout z výuky o LGBT jen kvůli nesouhlasu rodičů23.10.24 11:12 Česká republika 5

Eurostat koriguje skutečný schodek rozpočtu 23.10.24 07:33 Česká republika 1

Takto chtěli Gruzii zatáhnout do války, tvrdí mocný muž22.10.24 18:41 Gruzie 0

Londýn převede (ukrade) ruské peníze do ukrajinského rozpočtu22.10.24 18:17 Británie 4

Robert Fico: Verejné financie dostala po Matovičovi a Ódorovi súčasná vláda v najhoršom stave z celej EÚ22.10.24 18:08 Slovensko 0

Byli jsme na křižovatce aneb vládní lži a represe nedávné doby22.10.24 14:39 Česká republika 1

Zdeněk Koudelka: Půjdou Fiala a Bartoš před soud za miliardové škody?22.10.24 07:24 Česká republika 0

Na Ukrajině se asi schyluje k boji Severokorejců s Jihokorejci. Soul plánuje poslat Zelenskému své vojáky22.10.24 07:02 Ukrajina 1

V Oděse našli mrtvého Gennadije Bejbutjana, který násilím verboval lidi do armády21.10.24 23:31 Ukrajina 0

100 000 lístků pro 500 000 lidí. „Jasné důkazy, že chtěli koupit 300 000 hlasů.“ Kolem Moldavska to vře21.10.24 19:25 Moldova 2

Měnové kurzy

USD
23,40 Kč
Euro
25,28 Kč
Libra
30,35 Kč
Kanadský dolar
16,85 Kč
Australský dolar
15,46 Kč
Švýcarský frank
27,01 Kč
100 japonských jenů
15,37 Kč
Čínský juan
3,29 Kč
Polský zloty
5,81 Kč
100 maď. forintů
6,25 Kč
Ukrajinská hřivna
0,57 Kč
100 rublů
24,13 Kč
1 unce (31,1g) zlata
64 173,09 Kč
1 unce stříbra
786,49 Kč
Bitcoin
1 565 992,17 Kč

Poslední aktualizace: 25.10.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 46 196 012