Ve zkratce

Stránka:

 Nové výpalné pro televizi a rozhlas

16.5.24

Česká republika:

Obyvatelé České republiky mají nově platit koncesionářské poplatky České televizi (ČT) a Českému rozhlasu (ČRo) i za své mobilní telefony či tablety.

Koncesionářské poplatky se navíc budou nadále zvyšovat a to aktuálně o 15 korun měsíčně v případě ČT a o 10 korun měsíčně u ČRo.

Zdroj: https://www.byznysnoviny.cz/2024/05/15/obyvatele-cr-budou-pl...

Klasifikace: finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 1 Komentáře mohou přidávat pouze registrováni čtenáři.

 Ochranka pri atentáte na Fica zlyhala, hovorí bezpečnostný expert Zábojník.“ (VIDEO)

16.5.24

Slovensko:

Hoci o možnom útoku na politikov hovoril premiér Robert Fico už pred mesiacom, bezpečnostné zložky atentátu na šéfa Smeru a premiéra Roberta Fica zabrániť nedokázali.

Osamelí vlci, ako bol strelec Juraj Cintula z Levíc, sú podľa bezpečnostného analytika a bývalého riaditeľa Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií Juraja Zábojníka niekedy horší ako celá žoldnierska skupina.

Zásah ochranky po atentáte v Handlovej nebol podľa neho odborný, o čom svedčí aj to, že premiér dostal až päť rán.

 

Zdroj: https://cz24.news/prekvapuje-ma-ze-okrem-premiera-fica-nie-j...

Klasifikace: krimi Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 3

 Už je to tady. Atentátníka spojují s proruskou skupinou

16.5.24

Slovensko:

Juraj Cintula, který ve středu postřelil slovenského premiéra Roberta Fica, je spojován s někdejší proruskou polovojenskou skupinou Slovenskí branci (SB). Podle projektu vsquare.org vůdcům této skupiny poskytli výcvik bývalí příslušníci ruských speciálních jednotek.

______
A co známí záškodníci Čuk a Gek, kteří otrávili Skribala novičokem a vyhodili do povětří muniční sklad ve Vrběticích? Nebola by pro ně malá rolička? Určitě v tom mají prsty také.

Patologická nenávist mainstreamových prestitutu vůči Rusku je dech beroucí. Co na tom, že Fico byl nakloněn dialogu s Ruskem a jeho vrah je přesně na druhé straně barikády. Oni to stejně podávají tak, že vrah je vlastně řízen z Ruska. Jsou to vážně ubožáci.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-atentatnika-...

Klasifikace: kuriozity,politika Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 8

 Atentátnik prehovoril

15.5.24

Slovensko:

Denník Plus JEDEN DEŇ získal exkluzívne video, ktoré zachytáva strelca tesne pred oficiálnym vypočutím.

Zdroj: https://www.hlavnespravy.sk/atentatnik-prehovoril/3493542

Klasifikace: politika,krimi Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 5

 Robert Fico postřelen

15.5.24

Slovensko:

Slovenský premiér Robert Fico byl postřelen po jednání svého kabinetu v obci Handlová. Fico aktuálně míří do nemocnice, pravděpodobného útočníka již policie zadržela. Podle slovenských médií je střelcem 71letý spisovatel Juraj C.

______
Naprosto příšerné. To jsme to dopracovali. Nedokážou ho umlčet jinak, tak ho chtějí eliminovat úplně. Svědčí to o jejich naprostém zoufalství. Libdardi prohrávají. A vědí to.

Zdroj: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Robert-Fico-po...

Klasifikace: politika,krimi Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 14

 Pavel - je třeba zastavit válku

15.5.24

Česká republika:

„Potřebujeme zastavit válku a začít debatovat o budoucím uspořádání.“ Tak odpověděl prezident Petr Pavel na otázku moderátorky Sky News, zda by nyní měla Ukrajina začít vyjednávat s Ruskem a ukončit boje.

Rozhovor britská televize odvysílala v pondělí a Pavel v něm hovořil také o pomoci napadené zemi a jejím vstupu do NATO. Podle něj je „naivní“ předpokládat, že Kyjev získá okupované území v dohledné době zpět.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/petr-pavel-prezident-sky-...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 1

 V Charkově rozkradli miliardy na obranu

14.5.24

Ukrajina:

Ruská armáda minulý týden spustila ofenzivu na severovýchodě Ukrajiny směrem na Charkov a za 48 hodin dobyla území větší, než získala ukrajinská strana za celou loňskou protiofenzivu.

Důvodem pro snadný postup Rusů bylo i neexistující opevnění, na jehož výstavbu přitom byly vynaloženy miliardy hřiven. Ukrajinská právnička Martina Boguslavetsová z nevládní organizace Institute of Legislative Ideas v Kyjevě upozorňuje na řadu podezřelých smluv s fiktivními společnostmi, které byly podepsány bez výběrového řízení.

„Ztratily se tady miliardy hřiven,“ má jasno Boguslavetsová.

Zdroj: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/V-Charkove-roz...

Klasifikace: krimi,finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 3

 Miloš Zeman vypustil třaskaviny

14.5.24

Česká republika:

Bývalý prezident Miloš Zeman pro Blesk hovořil o tom, že mu měl premiér Petr Fiala z ODS slíbit abolici, ale nakonec svůj slib nedodržel.

„Konstatuji, že Petr Fiala nedodržel své slovo, a jak vidíte, přesto jsem mu tu vládu jmenoval,“ podotkl Miloš Zeman a následně uvedl: „Pokud mi věříte, že Petr Fiala řekl, že je ochoten jít do koalice s hnutím ANO, a pak to neudělal, a pokud mi věříte, že Petr Fiala řekl, že je pro něj přijatelné dát abolici Mynářovi, a také to nedodržel, tak v těchto dvou konkrétních příkladech člověk, který nedodrží dvakrát své slovo, není zcela důvěryhodný,“ konstatoval.

Pro toto tvrzení Miloš Zeman nemá žádné důkazy: „U tohoto jednání nebyl Blažek, ten byl následně informován, protože ho Petr Fiala pověřil, aby abolici realizoval. Abolici kontrasignuje předseda vlády, ale technické provedení má na starosti ministr spravedlnosti.

Tak si počkáme a uvidíme, zda vám to Pavel Blažek potvrdí. V tom případě bude mluvit pravdu. Anebo vám to popře,“ sdělil Zeman s tím, že soukromé rozhovory si nenahrává, aby tím dosvědčil, že je jeho tvrzení pravdivé.

Zdroj: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Fiala-byl-och...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Zadlužení země se rychle zvyšuje

13.5.24

Belgie:

Bloomberg - odborné predikce naznačují, že v roce 2028 se Belgie stane třetí nejvíce zadluženou unijní ekonomikou, a to hned po Řecku a Itálii.

Země momentálně čelí největšímu deficitu v celé EU, neboť za rok 2024 by měl přesáhnout hranici 5 procent tamního HDP. Země tak dál masivně utrácí nad své možnosti, což se jí ale může vymstít.

Belgie je v letošním roce na cestě k jednomu z nejvyšších rozpočtových deficitů v západní Evropě. Důvodem je mimo jiné i tamní politická nestabilita. podle Mezinárodního měnového fondu se belgické veřejné zadlužení do roku 2029 ještě o 10 procentních bodů zvýší, přičemž už nyní se pohybuje nad hranicí 100 procent.

Země se ale podobně jako jiné evropské ekonomiky potýká s problémy, které se v čase budou nejspíš dál prohlubovat. V prvé řadě se mezi ně řadí vysoké úrokové náklady, které se týkají nakumulovaných dluhů z minulosti, tomu nepřispívá ani současná éra vysokých úrokových sazeb.

 

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/belgie-dluhy-schod...

Klasifikace: ekonomika,finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Běžecký závod v Holandsku musel být zrušen kvůli mnoha kolapsům, které přehltily nemocnice

13.5.24

Nizozemsko:

Situace v holandském Leidenu, kde došlo ohromnému počtu kolapsů za  teplot kolem 24°C (opět zdůvodněno horkem), je skutečně bezprecedentní. Záchranné služby se již nedokázaly vypořádat s velkým počtem lidí, kteří onemocněli a tak závod zrušili. Nebylo zatím hlášeno žádné úmrtí. V roce 2019 se běhalo 10km za mnohem vyšších teplot a kolapsů bylo mnohem méně.

Opět, ptát se na souvislost s medicínským mRNA experimentem na lidech v oficiálních kruzích nikoho nenapadne. Navíc předstírají, že se nic neděje.

 

Zdroj: https://necenzurovanapravda.cz/2024/05/bezecky-zavod-v-holan...

Klasifikace: zdravi,krimi Zprávu vložil/a F&T

Komentářů: 1

 (P)rezident - opička na gumičce

13.5.24

Česká republika:

Co si myslí o statusu umělce? Co může způsobit AI v kultuře? A co ho v poslední době zaujalo na naší politické scéně? I o tom mluví v rozhovoru herec Michal Gulyáš.

„Byrokrati, darmožrouti, předražená sebranka, pijavice a příživníci, rozvraceči, političtí zločinci, degenerovaní pozéři a všudypřítomný zápach upadající morálky,“ říká ohledně našeho dvacetiletého výročí od vstupu do EU.

Přečtěte si také, co řekl k více než ročnímu „působení“ Petra Pavla na Hradě.

Zdroj: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Pavel-opicka...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Sergej Šojgu končí v křesle ministra obrany

12.5.24

Rusko:

Ruský prezident Vladimir Putin navrhl Andreje Bělousova na post ministra obrany, který dříve zastával Sergej Šojgu. Zprávu přinesla agentura TASS s odkazem na Radu federace, což je horní komora ruského parlamentu.

Pětašedesátiletý Bělousov v předchozí vládě zastával post prvního místopředsedy vlády, píše agentura TASS.

V minulosti byl poradcem Putina pro ekonomické otázky, ministrem hospodářského rozvoje, ředitelem odboru ekonomiky a financí vlády, generálním ředitelem Centra makroekonomické analýzy a krátkodobých prognóz. V letech 1981 až 2006 pracoval v Ruské akademii věd.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-sojgu-konci-v-kresl...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Propad průmyslu nás přivádí do ekonomického útlumu

12.5.24

Česká republika:

Průmyslová produkce v březnu meziročně reálně klesla o 2,7 %.

Obory, ve kterých je propad průmyslu největší, ukazují několik faktů.

Zaprvé chronicky drahé energie coby důsledek Green Dealu si vybírají svou daň zejména na těžkém průmyslu. Ačkoliv burzovní ceny elektřiny klesly, stále se kvůli zelenému tažení v Evropě nedokážou vrátit na úrovně z doby před rokem 2020.

Zadruhé tlak na elektromobilitu spolu s drahými energiemi, tedy opět důsledek Green Dealu, obzvláště výrazně dopadají na automobilový průmysl, který ztrácí konkurenceschopnost.

A všechno dohromady to také naznačuje, že tyto potíže nejsou důsledkem slabé poptávky, přesněji nejsou poplatné klasickému hospodářskému cyklu; jedná se funkční selhávání celého evropského průmyslu.

Stavební produkce se také vrací k poklesu, který je ještě výraznější než v případě průmyslu. V březnu meziročně klesla o 8,3 %. Meziroční pokles šel téměř plně za pozemním stavitelstvím. Tam se produkce meziročně snížila o 11,1 %.

Meziročně klesl vývoz o 3,3 % a dovoz o 9,0 %. Jinak řečeno: poklesla poptávka zpoza hranic po našem zboží, hlavně ze strany Německa, a poptávka naše po zahraničním zboží poklesla ještě víc.

Ať to vezmeme z jakékoliv strany, vládní tvrzení, že to nejhorší už máme za sebou a výrazný propad průmyslu, není pravdivé.

Zdroj: https://pravyprostor.net/propad-prumyslu-nas-privadi-do-ekon...

Klasifikace: ekonomika,finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 1

 Z Eurovízie sa stala liečebňa pre postihnutých (video)

12.5.24

Evropská unie:

V tomto ročníku si vavrín pre víťaza odniesol švajčiarsky nebinárny „umelec“ rapper Nemo so skladbou „The Code“, v roku 2014 uspel/a v dánskej Kodani stala fúzatá speváčka Conchita Wurst z Rakúska.

Pri pohľade na týchto dvoch víťazov/víťazky sa normálny človek pýta: Čo nás ešte čaká v budúcnosti? Nad zvyšujúcou sa „kvalitou“ piesňovej súťaže Eurovízia sa v statuse zamýšľa aj Anna Belousovová, expolitička a šéfka strany Národ a Spravodlivosť.

„Písal sa rok 1974. ABBA vyhrala cenu Eurovízie s pesničkou Waterloo. Prešlo 50 rokov a z Eurovízie sa stala liečebňa pre postihnutých, čomu zodpovedá aj úroveň celej súťaže,“ konštatuje hneď v úvode Belousovová, ktorá sa vzápätí pýta: „Myslíte si, že to , čo sa udialo s Európou za tých 50 rokov, možno nazvať pokrom? Že je to progres?“

Zdroj: https://cz24.news/z-eurovizie-sa-stala-liecebna-pre-postihnu...

Klasifikace: kuriozity,kultura Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 2

 Počet obětí zřícení domu v Belgorodu vzrostl na osm

12.5.24

Rusko:

Bělgorod a jeho okolí byly v neděli vystaveny masivnímu ostřelování ze strany Ukrajiny. Trosky jednoho ze sestřelených granátů - rakety Tochka-U - poškodily desetipatrový obytný dům v Belgorodě, vchod se zcela zřítil a ministerstvo pro mimořádné situace hlásí opakované zřícení.

Mezi více než desítkou obětí jsou i děti, pod sutinami mohou zůstat lidé.

Moment, kdy nepřátelská raketa zasáhla několikapatrovou budovu v Belgorodu (VIDEO)

Zdroj: https://tass.ru/proisshestviya/20775085?utm_source=yxnews&ut...

Klasifikace: politika,krimi Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 2

 50 000 lidí má chronický únavový syndrom, systém je ignoruje

11.5.24

Česká republika:

Chodili do práce, sportovali, trávili volný čas z přáteli. Teď jim dělá problém i cesta na nákup a musí pak zbytek dne odpočívat. Z plnohodnotného života se stal každodenní boj s chronickým únavovým syndromem.

Zajímavé je, že takovéto zdravotní problémy se před eperimentování s mRNA v takovém rozsahu neobjevovaly.

 Kolem roku 2010 vznikla "vakcína" na ptačí/prasečí chřipku a jeden z vedlejších efektů byl syndrom náhlého spánku kdekoliv a ve kteroukoliv dobu - narkolepsie. Zajímavé je, že lékaři netuší, co je příčinou tohoto jevu. Hledat možnou souvislost mezi experimentální neověřenou látkou a únavovým syndromem je pro ně tabu.

 

Zdroj: https://www.kondice.cz/zdravi/chronicky-unavovy-syndrom/

Klasifikace: zdravi Zprávu vložil/a F&T

Komentářů: 2

 Mám radost!“ slaví Pekarová. Korespondenční volba protlačena dál

11.5.24

Česká republika:

Závěrečné schvalování možnosti korespondenční volby ze zahraničí by se mohlo uskutečnit ještě tento měsíc. Podle předlohy by ji pak v případě schválení mohli využít čeští občané, kteří budou zapsáni u místně příslušného zastupitelského úřadu do voličského seznamu při prezidentských, sněmovních a evropských volbách.

Zatímco SPD vyzývá k zamítnutí návrhu, hnutí ANO by chtěli prosadit jeho úpravy. Poslancům ANO vadí například to, že by Češi v cizině mohli hlasovat dopisem už v řádných volbách do Sněmovny v příštím roce a trvají na odkladu účinnosti na rok 2026.

P.S. - to se to bude ve volbách podvádět. S 5demolici na věčné časy a nikdy jinak ((

Zdroj: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Mam-radost-sl...

Klasifikace: politika,krimi Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 1

 Olympiádu 2024 v Paříži zahájí transvestita na 25centimetrových podpatcích

10.5.24

Francie:

Olympiádu v Paříži v roce 2024 zahájí transvestita - muž oblečený jako žena dostal tu čest závěrečného průjezdu s olympijským ohněm.

Drag queen Minima Geste (vlastním jménem Arthur Raynaud, narozen v roce 1990) ponese 14. a 15. července olympijskou pochodeň na 25centimetrových podpatcích. Celkem bude představení trvat více než dvě hodiny.

Zdroj: https://rusvesna.su/news/1715328375

Klasifikace: kuriozity,polit.korekt Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 4

Káva pro Zvědavce

49

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc červenec přispělo 86 čtenářů částkou 17 056 korun, což je 49 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Americký Kongres tleská genocidě v Gaze26.07.24 19:18 USA 0

Zhasnutá budoucnost. Vláda potichu schvaluje zelený teror po česku. Zdraží úplně všechno.26.07.24 19:03 Česká republika 0

Izrael varuje Francii: Připravte se na další útok26.07.24 18:40 Francie 0

Otřes na burze. Padají akcie technologických gigantů. Neúspěch elektroaut dostihl výrobce26.07.24 08:38 Neurčeno 2

Fiala stále více posedlý municí pro Ukrajinu26.07.24 08:30 Česká republika 0

Washington: „Zatkněte válečného zločince“ promítané na fasádě hotelu, kde bydlí Benyamin Netanjahu25.07.24 21:53 USA 0

Zmatek ve Spojených státech vedl k tomu, že se žádný z nejvyšších vůdců dosud nesetkal s izraelským premiérem, který přijel do Washingtonu25.07.24 21:49 USA 0

Trump Zelenskému připomněl vítězství Ruska nad Hitlerem a Napoleonem.25.07.24 20:38 USA 0

V německých městech razantně narostl počet loupežných přepadení25.07.24 17:50 Německo 3

Ukrajině byly odpojeny dodávky elektřiny v reakci na zastavení tranzitu ropy Lukoil25.07.24 17:27 Ukrajina 0

Oni to věděli a přesto...25.07.24 06:21 USA 2

Výměna obyvatel probíhá na plné obrátky 25.07.24 06:10 Německo 0

Databáze majetku. Co se za tím skrývá? 25.07.24 06:01 Evropská unie 0

Digitalizace nefunguje, úředníci hrozí stávkou 25.07.24 04:28 Česká republika 0

Nord Stream: vyšetřování útoku zůstává tajné24.07.24 18:07 Německo 1

„Nechceme zemřít“ - ukrajinští muži hromadně utíkají před mobilizací do Moldavska (VIDEO)24.07.24 17:45 Moldova 0

27 zemí EU bude jednat o „časově neomezené imobilizaci“ ruských aktiv24.07.24 17:40 Evropská unie 1

USA chtějí v Arménii otevřít jižní front proti Rusku24.07.24 12:37 Neurčeno 0

Zfalšovaný průzkum, který šíří i maistream, má za cíl vyvolat dojem, že Harrisová vede24.07.24 09:24 USA 1

Planeta je stále zelenější a zelenější... pouště ustupují24.07.24 09:09 Neurčeno 0

Měnové kurzy

USD
23,35 Kč
Euro
25,35 Kč
Libra
30,06 Kč
Kanadský dolar
16,87 Kč
Australský dolar
15,30 Kč
Švýcarský frank
26,43 Kč
100 japonských jenů
15,19 Kč
Čínský juan
3,22 Kč
Polský zloty
5,93 Kč
100 maď. forintů
6,48 Kč
Ukrajinská hřivna
0,57 Kč
100 rublů
27,12 Kč
1 unce (31,1g) zlata
55 681,38 Kč
1 unce stříbra
649,30 Kč
Bitcoin
1 577 267,93 Kč

Poslední aktualizace: 26.7.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 45 580 772