Ve zkratce

Stránka:

 Soud odsoudil Strelkova ke čtyřem letům vězení za výzvy k extremismu

29.1.24

Rusko:

Moskevský městský soud ve čtvrtek 25. ledna odsoudil bývalého náčelníka ministerstva obrany Doněcké lidové republiky (DNR) Igora Strelkova (Girkina) ke čtyřem letům v kolonii s obecným režimem za výzvy k extremismu. Informovala o tom tisková služba soudů s obecnou působností v Moskvě.

"Igor Girkin byl uznán vinným podle části 2 článku 280 trestního zákoníku Ruské federace ("Veřejné výzvy k provádění extremistické činnosti")," uvedla tisková služba na kanálu Telegram. Girkin veřejně vyzýval uživatele internetu k extremistické činnosti.

Bývalý náčelník ministerstva obrany DNR je od 21. července loňského roku ve vyšetřovací vazbě. Je známo, že Strelkovovy publikace na jeho kanálu Telegram se staly důvodem pro zahájení trestního řízení. V září mu moskevský soud prodloužil vazbu do 18. prosince.

V polovině října moskevský městský soud rozhodl, že prodloužení vazby je zákonné, a v prosinci soud prodloužil vazbu o dalších šest měsíců.

Zdroj: https://iz.ru/1639680/2024-01-25/sud-prigovoril-strelkova-k-...

Klasifikace: politika,pravo Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 3 Komentáře mohou přidávat pouze registrováni čtenáři.

 Lidé mezi 40 a 44 lety začali podezřele umírat

29.1.24

Británie:

„Úmrtnost osob ve věku 40 až 44 let se nejvíce zhoršila v první polovině roku 2023, ukázala analýza údajů Úřadu pro národní statistiku. Počet úmrtí na 100 000 obyvatel podle věku se ve stejném období zvýšil o 6 %, a to po dvou letech poklesu,“ napsala agentura Bloomberg.

Článek v lékařském časopise Lancet z minulého měsíce naznačil, že mezi důvody by mohly patřit účinky infekcí Covid-19 spolu s tlakem na národní zdravotnickou službu v oblasti akutních onemocnění i léčby chronických nemocí.

„Mnoho zemí, včetně Spojeného království, i nadále zažívá zjevný přebytek úmrtí dlouho po vrcholech spojených s pandemií COVIDU-19 v letech 2020 a 2021.

Počty nadměrných úmrtí odhadované v tomto období jsou značné. Britský úřad pro národní statistiku (ONS) vypočítal, že v roce 2022 bylo ve Spojeném království registrováno o 7,2 % nebo 44 255 více úmrtí na základě srovnání s pětiletým průměrem (bez roku 2020). To přetrvávalo do roku 2023 s 8,6 % nebo 28 024 více úmrtími registrovanými v prvních šesti měsících roku, než se očekávalo,“ uvedl časopis Lancet.

P.S. - hmmm, a to je pouze Británie. A co ostatní země? Samozřejmě o vakcínách ani slovo, to by se pharma lobby mooc rozlobila.

Zdroj: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Padaji-jak-hru...

Klasifikace: zdravi Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 1

 „Udeřte. Tvrdě.“ USA se (opět) ženou do války

29.1.24

USA:

Za nedělní útok bezpilotního letounu na základnu na severovýchodě Jordánska, při němž zemřeli tři američtí vojáci a 25 dalších bylo zraněno, jsou podle Bílého domu zodpovědní ozbrojenci podporovaní Íránem.

„Nepochybujte – všechny odpovědné poženeme k odpovědnosti,“ ujistil po útoku americký prezident Joe Biden, na což však množství amerických politiků reagovalo kritikou.

Na slova je – zejména podle republikánů – pozdě a potřeba je podle nich udeřit přímo na Írán. „Vyzývám Bidenovu vládu, aby zasáhla významné cíle uvnitř Íránu,“ šíří se výzva Bidenovi, -  „přímo na Teherán“.

Zdroj: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Uderte-Tvrde-...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Ursulo von der Leyenová, šíříte zavádějící obsah

28.1.24

Evropská unie:

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová 27. ledna, v den 79. výročí osvobození Osvětimi a v Den památky obětí holocaustu, uvedla, že největší nacistický koncentrační tábor byl osvobozen "spojeneckými silami".

Ruská mise při EU upozornila, že se von der Leyenová dopustila chyby: "Koncentrační tábor Osvětim-Březinka osvobodila Rudá armáda, nikoli spojenecká vojska."

Zároveň vlnu nevole vzbudilo u Poláků video, které šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová natočila u příležitosti Mezinárodního dne památky obětí holokaustu. Zatímco německá politička a další představitelé EK čtou jména zabitých, v titulcích se jako místo smrti některých objevovalo „tábor Osvětim, Polsko“. O nacistickém Německu v příspěvku nebyla ani zmínka.

Zdroj: https://rusvesna.su/news/1706427351

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 1

 Francouzští zemědělci paralyzovali zemi. Protestují i proti EU

27.1.24

Francie:

Již několik dní pokračují protesty zemědělců ve Francii, kde byla na několika místech – zejména v okolí Paříže – zcela paralyzovaná doprava. Zemědělcům také konečně dochází, že za jejich problémy stojí do značné míry také EU, což dávají otevřeně najevo.

V pátek zemědělci po celé Francii demonstrovali proti vládní politice blokádami a dalšími akcemi. Mimo jiné bylo zablokováno spojení mezi Lyonem a španělskou hranicí po dálnicích A7 a A9. Tato trasa byla po 400 kilometrech prakticky nepoužitelná. Byly tam obrovské kolony kamionů, které nemohly vjet do Francie.

Kromě toho byla obsazena dálnice A1, která spojuje Paříž se severem Evropy, což vedlo k velkým dopravním zácpám.

Mimo Francouzů stále protestují i zemědělci v Německu, podle posledních informací by měly protesty v centru Berlína končit zítra, dále se čeká na to, s čím přijde vláda na jednání 2. února.

Zdroj: https://necenzurovanapravda.cz/2024/01/revoluce-francouzsti-...

Klasifikace: politika,ekonomika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 1

 Téměř třetina Američanů Gen Z jsou LGBTQ – průzkum

27.1.24

USA:

Více než jeden ze čtyř (28 %) Američanů ve věku od 18 do 25 let, známý jako Generace Z, byl označen jako LGBTQ v průzkumu zveřejněném začátkem tohoto týdne Public Religion Research Institute (PRRI). 

Toto číslo bylo největším procentem zaznamenaným ze všech generací průzkumem veřejného mínění, který provedl svůj výzkum během srpna a září na vzorku více než 6 600 lidí. 

Téměř polovina neheterosexuálních Gen Zers uvedla, že jsou bisexuální, což představuje 15 % všech dospělých Gen Z. Gayové a lesbičky (5 % z celkového počtu) převyšovali „ostatní“ (8 %).

Generace Z se mnohem snáze identifikovala jako něco jiného než rovného než předchozí generace. Mezi mileniály 16 % uvedlo, že jsou nějakou formou LGBTQ, přičemž gayové a lesby jsou téměř stejně běžní jako bisexuálové (5 % oproti 7 %). 

Zdroj: https://www.rt.com/news/591295-genz-americans-lgbtq-poll/

Klasifikace: kuriozity,polit.korekt Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 2

 Obvyklá písnička. Izrael obviňuje ICJ z antisemitismu

27.1.24

Izrael:

Izrael obviňuje ICJ z  -- hádáte správně -- z antisemitismu.

"Rozhodnutí antisemitského soudu v Haagu dokazuje to, co už bylo známo: Tento soud neusiluje o spravedlnost, ale o pronásledování židovského národa," prohlásil izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir.

_____
Už jsou fakt trapní. Jak dlouho ještě jim to budeme trpět a tolerovat?

Zdroj: https://www.caitlinjohnst.one/p/israel-accuses-the-icj-of-yo...

Klasifikace: kuriozity,politika Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 2

 Michal Kocáb jede na festival "Pohoda" do Kyjeva - Je tam válka nebo ne?

26.1.24

Ukrajina:

V Kyjevě se plánuje 27.1. velkolepý mezinárodní festival "Pohoda loves Ukraine". Je to velký festival, jen ze Slovenska přijede 5 hudebních: FVLCRVM, Berlin Manson, Karpatské chrbáty, Fara a Vydrapená bužírka Punk Systém. Vstupné zdarma, platí to Sorosova nadace.

Když paní učitelka Bednářová prohlásila, že v Kyjevě se nebojuje byla za to souzena. Kdyby tam skutečně probíhaly válečné operace, tak by tam tihle "liberálové" určitě nejeli.

Zdroj: https://www.aktuality.sk/clanok/mwVQeV2/pohoda-organizuje-v-...

Klasifikace: kuriozity,kultura Zprávu vložil/a F&T

Komentářů: 2

 Zajímavý vývoj v USA

26.1.24

USA:

Texaská národní garda vyhostila americké pohraničníky a uzavřela hranici s Mexikem. 25 republikánských guvernérů podepsalo petici na podporu Texasu proti federální vládě. Obvinili Bidenovu administrativu z neochoty chránit americkou hranici a bojovat proti nelegální migraci. Podpořili také kroky texaských úřadů, které hodlají nezávisle chránit úsek americko-mexické hranice před invazí nelegálních migrantů. Takže polovina z 50 zdánlivě „spojených“ států amerických prosadila ústavní právo států anulovat federální autoritu.

Bude to ještě dost zajímavé. Taky se mluví o vystoupení Texasu z Unie, to vše se děje před volbami 2024, které slibují ještě zajímavější vývoj – bitevní pole, kterým se mohou USA krátce po volbách stát. Variant je několik, všechny špatné:

  1. Trump je ve vězení a vyhraje, a nepustí ho ven = povstání.
  2. Trump je ve vězení a prohraje = povstání. 
  3. Trumpa postihne “nehoda” = povstání. 
  4. Demokrati vyhrají volby = povstání. 
  5. Nejsou žádné volby = povstání. 
  6. Trump vyhraje a generálové ho sesadí = povstání. 
  7. Trump vyhraje, ujme se úřadu a Deep State ho potopí jako minule = povstání.
  8. ......?

Americká občanská válka možná nebude to nejlepší pro Američany, ale určitě to bude jedna z nejlepších věcí, která se může přihodit zbytku světa.

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Alfred

Komentářů: 2

 Poslanci schválili korespondenční volbu v prvním kole

25.1.24

Česká republika:

Korespondenční volba by se podle koalice měla týkat už parlamentních voleb v příštím roce, od roku 2026 pak též voleb evropských a prezidentských.

______
Nejstrašnější není zlovolné chování zákonodárců, nejstrašnější je, že to vlastně nikomu příliš nevadí. Počínaje médii.

Samotný článek, ze kterého uvádím odkaz, řeší hlavně fakt, že poslanci o zákonu jednali šest dní. Prý díky obstrukcím okamurovců a babišovců. Z článku vyznívá že to zbytečně zdržovali. A podívejte se do diskuze za článkem, skoro nenajdete příspěvek který by tu příšernost zpochybnil.

No, kdo chce kam, pomoze mu tam. 

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/domaci-poslanci-uz-sesty-den-r...

Klasifikace: politika,polit.korekt Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 3

 Zmlátit neviného kluka s knihami a odvézt na psychiatrii umí policie dobře

25.1.24

Česká republika:

Když policistům nic nehrozí, jsou najednou represivní a stateční, až to bolí.

V pražské Tróji na Matematicko-fyzikální fackultě UK se hysterické oznamovatelce nelíbil týpek, co měl na její vkus příliš velkou tašku, a tak alarmovala fízly. Reakce fízlů byla, mírně řečeno, rovněž hysterická.

I poté, co policisté zjistili, že žádná hrozba ve skutečnosti neexistuje, tak pokračovali v násilném vyklízení budovy a omezování okolní dopravy.

Neviného prepadeného studenta odvezli na psychiatrii.

Zdroj: https://dfens-cz.com/muz-s-velkou-brasnou-nesmi-projit/

Klasifikace: kuriozity,krimi Zprávu vložil/a F&T

Komentářů: 4

 Ruská alternativa k síti SWIFT spojuje 20 zemí

24.1.24

Rusko:

Mezinárodní platební systém SPFS, ruská obdoba SWIFT, je nyní dostupný ve dvaceti zemích.

Pro připomenutí, Bank of Russia spustila systém SPFS v roce 2014. Rozhodnutí bylo přijato tváří v tvář hrozbám odpojit síť SWIFT v důsledku anexe Krymu, což byla ruská odpověď na organizovaný převrat na Majdanu. Spojené státy.

Ruská obdoba sítě SWIFT má v současnosti podle prvního náměstka guvernéra ruské centrální banky Vladimira Chistyukhina 557 účastníků.

Celkem je se systémem napojeno 557 bank a společností, z toho 159 zahraničních. Kromě těchto čísel je k dispozici jen málo informací. Ruská centrální banka objemy nesděluje.

Zdroj: https://reseauinternational.net/swift-la-russie-contre-attaq...

Klasifikace: ekonomika,finance Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 0

 Bill Gates financuje plán na vykácení 70 milionů akrů lesů v Severní Americe

23.1.24

USA:

Bill Gates a další investoři sázejí na to, že Kodama Systems dokáže snížit oxid uhličitý ve vzduchu kácením a zakopáváním stromů. Tento krok povede během příštího desetiletí k vykácení 70 milionů akrů lesů, převážně na západě Spojených států.

Po pokácení stromů je Kodama plánuje pohřbít – aby snížila globální oteplování.

Zdroj: https://www.globalresearch.ca/bill-gates-funding-scheme-cut-...

Klasifikace: kuriozity,krimi,nabozenstvi,ekologie Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 10

 Droga, která hubí USA

23.1.24

USA:

USA mají v posledních letech velký problém, a to epidemii drogy jménem fentanyl. Ta je podle americké CDC 50krát silnější než heroin. A je velice snadné se jí předávkovat. Nedávno na takové předávkování zemřel syn hvězdy reality show Pawn Stars.

Dovážení fentanylu přes hranice chce zabránit bývalý prezident Donald Trump. Objevilo se srovnání, že USA mají s fentanylem větší problémy než Rusko v nejhorších letech s alkoholem.

P.S. - a kdepak jsou naši pravdoláskaří, naši demokrati, naši bijci za svobodu a zdraví občanů. Na Trumpovi nenechají niť suchou a Bidetovi vše prominou? Proč mainstream v této kauze mlčí? 

Být to v Rusku, tak to máme denně na tapetě.

Zdroj: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/50krat-silnejs...

Klasifikace: politika,zdravi Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Petr Fiala zapomněl ve svém daňovém přiznání na milion korun

23.1.24

Česká republika:

Tyto peníze měl v Podnikatelské družstevní záložně jako podíl.

Mimochodem z této záložny podle všeho zmizlo 140 milionů korun určených na nákup munice na Ukrajině. A to v hotovosti a vůbec se tam prý děly samé podivnosti. Proč si Péťa pro své podílnictví právě tuto instituci vybral, a odkud těch 140 ztracených milionů pocházelo, bude zajímavé sledovat. Takže pomáhejte Ukrajině, prodejte třeba Pražský hrad, a pak se divte, že v zákopech přesto nemají munici.

Péťa to ale jistí, protože se nic nikam neztrácí, a když ne tady, tak zaručeně ani tam, a žádná kontrola není potřeba.

Zdroj: https://web.litterate.cz/petr-fiala-zapomnel-ve-svem-danovem...

Klasifikace: politika,finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 2

 Fico o Ukrajině

22.1.24

Slovensko:

Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=bZoRTQKKU1k

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 4

 Praha chce vlaky metra bez řidičů, vypíše tendr za 86 miliard korun

22.1.24

Česká republika:

Pražský dopravní podnik (DPP) plánuje vypsat soutěž s odhadovanou hodnotou 86 miliard korun na automatizaci provozu na lince metra C spolu s nákupem automatických vlaků pro budovanou linku D.

Dnes to schválili radní města, ještě o tom budou hlasovat zastupitelé. Zakázka bude zahrnovat nákup 52 automatických souprav na linku C, 16 souprav na linku D a nutné úpravy stanic v celkové hodnotě 35,9 miliardy korun. Zbytek hodnoty zakázky tvoří provozní náklady na zajištění údržby po dobu 35 let. Dodávka všech vlaků by se měla uskutečnit po roce 2029.

P.S. - skromný dotaz - a kam se podějí ti řidiči současného metra? Půjdou na socialku?

A prachy lítají, až to neni hezké. Milarda sem, miliarda tam. Nám je to fuk, nám už je to všechno jedno. Česká republika asi narazila na zlatou žilu a Péťa pro nás chystá překvapení.

Zdroj: https://echo24.cz/a/HmB7D/zpravy-domaci-praha-metro-tendr-au...

Klasifikace: technika,finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 3

 Bill Gates - umělá intelligence zruší 40% pracovních míst

19.1.24

Neurčeno:

Miliardář, zakladatel Microsoftu a technologický vizionář Bill Gates předpovídá, že umělá inteligence do pěti let zásadně změní naše životy. Velký fanoušek a propagátor umělé inteligence také upozorňuje také na to, že vzestup AI zruší miliony pracovních míst.

Mezinárodní měnový fond předpovídá, že AI zruší 40 procent volných míst na pracovním trhu. Gates v rozhovoru pro televizní stanici CNN uvedl, že s tím nesouhlasí, ale potvrdil, že s každou "velkou historickou změnou" v technologickém světě přichází strach, ale i nové příležitosti.

P.S. - to je předehra. Tím nám vládci světa dávají najevo, že člověk, nebo li homo sapiens  je v budoucnu zbytečný. 

Zdroj: https://echo24.cz/a/H27cg/zpravy-panorama-bill-gates-propagu...

Klasifikace: veda Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 7

 Světová výroba elektřiny z uhlí dosáhla v roce 2023 rekordního maxima

19.1.24

Neurčeno:

Celosvětová výroba elektřiny z uhlí dosáhla v roce 2023 rekordní úrovně, vyplývá z údajů ekologického think-tanku Ember, o nichž informoval komentátor agentury Reuters Gavin Maguire.

Vzhledem k tomu, že země, zejména v Asii, se snažily uspokojit rostoucí poptávku po elektřině a zajistit svou energetickou bezpečnost, dosáhla spotřeba uhlí při výrobě elektřiny rekordních výšin.

Podle údajů společnosti Ember činila celosvětová výroba elektřiny z uhlí od ledna do října 8 295 terawatthodin (TWh), což je o 1 % více než ve stejném období roku 2022.

Celosvětový vývoz uhlí v loňském roce poprvé v historii vzrostl na více než 1 miliardu metrických tun, jak vyplývá z údajů společnosti Kpler, které citoval Maguire z Reuters. V roce 2023 dosáhl celosvětový vývoz energetického uhlí 1,004 miliardy metrických tun, což představuje nárůst o 6,6 % oproti předchozímu roku.

P.S.- přilepovači běžte se lepit do Davosu, ke svým chlebodarcům ))

Zdroj: https://necenzurovanapravda.cz/2024/01/svetova-vyroba-elektr...

Klasifikace: politika,ekonomika,ekologie Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

Káva pro Zvědavce

49

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc červenec přispělo 86 čtenářů částkou 17 056 korun, což je 49 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Americký Kongres tleská genocidě v Gaze26.07.24 19:18 USA 0

Zhasnutá budoucnost. Vláda potichu schvaluje zelený teror po česku. Zdraží úplně všechno.26.07.24 19:03 Česká republika 0

Izrael varuje Francii: Připravte se na další útok26.07.24 18:40 Francie 0

Otřes na burze. Padají akcie technologických gigantů. Neúspěch elektroaut dostihl výrobce26.07.24 08:38 Neurčeno 2

Fiala stále více posedlý municí pro Ukrajinu26.07.24 08:30 Česká republika 0

Washington: „Zatkněte válečného zločince“ promítané na fasádě hotelu, kde bydlí Benyamin Netanjahu25.07.24 21:53 USA 0

Zmatek ve Spojených státech vedl k tomu, že se žádný z nejvyšších vůdců dosud nesetkal s izraelským premiérem, který přijel do Washingtonu25.07.24 21:49 USA 0

Trump Zelenskému připomněl vítězství Ruska nad Hitlerem a Napoleonem.25.07.24 20:38 USA 0

V německých městech razantně narostl počet loupežných přepadení25.07.24 17:50 Německo 3

Ukrajině byly odpojeny dodávky elektřiny v reakci na zastavení tranzitu ropy Lukoil25.07.24 17:27 Ukrajina 0

Oni to věděli a přesto...25.07.24 06:21 USA 2

Výměna obyvatel probíhá na plné obrátky 25.07.24 06:10 Německo 0

Databáze majetku. Co se za tím skrývá? 25.07.24 06:01 Evropská unie 0

Digitalizace nefunguje, úředníci hrozí stávkou 25.07.24 04:28 Česká republika 0

Nord Stream: vyšetřování útoku zůstává tajné24.07.24 18:07 Německo 1

„Nechceme zemřít“ - ukrajinští muži hromadně utíkají před mobilizací do Moldavska (VIDEO)24.07.24 17:45 Moldova 0

27 zemí EU bude jednat o „časově neomezené imobilizaci“ ruských aktiv24.07.24 17:40 Evropská unie 1

USA chtějí v Arménii otevřít jižní front proti Rusku24.07.24 12:37 Neurčeno 0

Zfalšovaný průzkum, který šíří i maistream, má za cíl vyvolat dojem, že Harrisová vede24.07.24 09:24 USA 1

Planeta je stále zelenější a zelenější... pouště ustupují24.07.24 09:09 Neurčeno 0

Měnové kurzy

USD
23,35 Kč
Euro
25,35 Kč
Libra
30,06 Kč
Kanadský dolar
16,87 Kč
Australský dolar
15,30 Kč
Švýcarský frank
26,43 Kč
100 japonských jenů
15,19 Kč
Čínský juan
3,22 Kč
Polský zloty
5,93 Kč
100 maď. forintů
6,48 Kč
Ukrajinská hřivna
0,57 Kč
100 rublů
27,12 Kč
1 unce (31,1g) zlata
55 681,38 Kč
1 unce stříbra
649,30 Kč
Bitcoin
1 577 267,93 Kč

Poslední aktualizace: 26.7.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 45 580 354