Ve zkratce

Stránka:

 „Pryč s poskoky USA, pryč z NATO.“

17.9.23

Česká republika:

Tisíce lidí, kteří v sobotu v centru Prahy protestovali proti vládě, se po více než dvou hodinách poslouchání projevů vydaly z Václavského náměstí na pochod městem.

Projevy řečníků s kritikou premiéra Patra Fialy (ODS) i dalších členů kabinetu uzavřel společný zpěv české a slovenské hymny. Podle policie se na náměstí sešly vyšší jednotky tisíců lidí, podle pořadatelů protestu jich bylo až 100.000. Protest uspořádala neparlamentní strana PRO (Právo Respekt Odbornost).

Následně se pochod vydal přes magistrálu na Letnou a zastavil se u sídla ministerstva vnitra, jehož šéf Vít Rakušan (STAN). Lidé pak pokračovali dále na Letenskou pláň. Cesta z Václavského náměstí po magistrále a Veletržní ulicí trvala kolem hodiny a přestože policie postupně uzavírala silnice po trase pochodu, v centru vznikaly kolony aut.

Kalousek, Drábová, Fiala a Pekarová mají na demonstraci svúj názor.

Zdroj: https://echo24.cz/a/Huk6F/zpravy-domov-vaclavske-namesti-dem...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0 Komentáře mohou přidávat pouze registrováni čtenáři.

 Oficiální konspirační teorie o 11. září vysvětlena za 5 minut

14.9.23

USA:

Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=dIdJuAtGU54&t=1s

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 6

 EU se rozhodla okrádat turisty z Ruska o auta, osobní věci, kufry, kosmetiku a mobily

14.9.23

Evropská unie:

EU vymyslela další sankce proti občanům RF: Rusové, a to i jako turisté, mají zakázáno vozit do Evropské unie osobní věci, včetně kosmetiky (kód HS 3304), kufrů (4202), notebooků (8471), mobilních telefonů (8517). Jednoduše mohou být kdykoliv o své věci legálně okradeni.

Zabavování osobních věcí Rusů cestujících do EU rozporují také někteří ruští právníci: „Skutečnost, že se ruský občan nachází na území jiného státu, za předpokladu, že tam necestoval na základě padělaných dokladů, ale na právním základě, nepředstavuje trestný čin,“

Zdroj: https://cnn.iprima.cz/pro-ruske-turisty-prestava-byt-v-eu-be...

Klasifikace: politika,krimi Zprávu vložil/a F&T

Komentářů: 1

 Pokud uspějete, Slovensko má šanci

14.9.23

Slovensko:

Podporu v závěru předvolebního boje vyjádřil dopisem bývalý prezident Václav Klaus slovenskému expremiérovi Robertu Ficovi.

Učinil tak poté, co se v rámci velmi vyostřené kampaně před předčasnými parlamentními volbami slovenský expremiér Igor Matovič (OLaNO) popral na tiskové konferenci strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) s jejími představiteli.

„Ve Vašem úspěchu vidíme šanci, aby Slovensko zůstalo demokratickou zemí,“ píše Robertu Ficovi bývalý prezident České republiky.

_______
Souhlasím s podporou Fica a doufám v lepší zítřky našich sousedů.  Bohužel česká opozice je nejednotná a chybí jí výrazné osobmosti. 

Zdroj: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Pokud-uspejet...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 1

 Na italský ostrov Lampedusa dorazilo za jeden den přes pět tisíc migrantů!

14.9.23

Itálie:

Na italský ostrov Lampedusa dorazilo v úterý přes pět tisíc migrantů, což je během jediného dne rekordní počet. Od půlnoci přibylo skoro 1300 dalších utečenců, nápor nově příchozích tedy nepolevuje, napsala agentura ANSA.

Při chaotickém vyloďování zachráněných migrantů z plavidla pobřežní stráže se ve středu ráno utopil pětiměsíční kojenec.

V pondělí na Lampedusu dorazilo téměř dva tisíce lidí, v úterý připlulo 110 lodí, které vezly 5112 migrantů. Ve středu zatím úřady napočítaly 29 dalších člunů, ve kterých dorazilo 1290 osob.

Podle agentury ANSA v přístavu na Lampeduse panuje zmatek, migranti se tísní na mole a úředníci mají problémy je včas registrovat a poskytnout jim základní péči.

Zdroj: https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/na-italsky-ostrov-lampe...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Generální ředitel WHO Tedros přiznává....

12.9.23

Neurčeno:

Generální ředitel WHO Tedros přiznává, že se dosud nenechal ani očkovat. Tento ďáblův služebník nabádá a nutí celé lidstvo, aby se nechalo očkovat, ale sám vakcínu ještě nedostal.

Zdroj: https://vk.com/wall-208807853_106305

Klasifikace: zdravi Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 1

 Britský návrh zákona o energii: pokuty a vězení pro ty, kdo odmítají tepelná čerpadla.

12.9.23

Británie:

Velká Británie hodlá v rámci kontroverzního zákona o energetice ukládat pokuty až do výše 15 000 liber a tresty odnětí svobody na jeden rok majitelům domů, kteří nesplní normy uhlíkové neutrality tím, že odmítnou instalovat tepelná čerpadla a jiná energetická zlepšení.

Podle nové legislativy, která tento týden bez problémů prošla třetím čtením v Dolní sněmovně, hrozí pronajímatelům a majitelům nemovitostí, kteří nesplní cíle uhlíkové neutrality, pokuta ve výši 17 455 eur a až rok vězení. Ano, pokud si nenainstalujete tepelné čerpadlo, můžete skončit za mřížemi.

Každý, kdo prodává nebo pronajímá nemovitost, musí získat průkaz energetické náročnosti. Inspektoři budou mít pravomoc nařídit "zlepšení" a zabránit prodeji nebo pronájmu nemovitosti, pokud nebudou provedena v souladu s předpisy.

Tato zlepšení budou zahrnovat instalaci tepelných čerpadel, izolaci podkroví, dvojitá skla a " inteligentní zařízení". Povinná instalace ledniček, praček, ohřívačů vody a podobně, které budou připojeny k internetu, umožní vládě a energetickým společnostem sledovat spotřebu elektřiny a přerušit vám dodávky, pokud se budou domnívat, že spotřebováváte příliš mnoho.

Zdroj: https://lemediaen442.fr/loi-energetique-britannique-amendes-...

Klasifikace: veda Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 3

 Do aktivních záloh by mohli vstoupit i Slováci nebo lidé nad 60 let

12.9.23

Česká republika:

Armádní aktivní zálohy mohou brzy projít změnami. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) to řekla při představení virtuálního náborového střediska.

Ve hře je posun maximálního věku pro službu v zálohách ze 60 na 65 let, výraznější náborové příspěvky i otevření možnosti vstoupit do našich aktivních záloh pro občany Slovenska.

Náčelník generálního štábu Karel Řehka dodal, že letošní rekrutační cíl je u profesionálních vojáků splněn na 73 procent, u aktivních záloh ale jen z poloviny.

_______
Souhlasím. Když se to zvedlo na 65 let, tak ať do 1. linie nastoupí parlament, senát a celá vláda. Velet tomu bude soudružka Černochová.  Vítězství je zaručené! 

Zdroj: https://echo24.cz/a/Him6x/zpravy-domaci-virtualni-naborove-s...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Biden: Jen poslouchám rozkazy

11.9.23

USA:

Americký prezident v neděli navštívil Vietnam. Během návštěvy oznámily Spojené státy uzavření strategického partnerství s komunistickým Vietnamem nebo smlouvy na dodání 50 letadel Boeing 737 Max.

Nejvíce si však americká média všímají závěrečné večerní tiskové konference prezidenta Joe Bidena. Zmatený americký prezident v jejím závěru řekl, že „jen poslouchá rozkazy“ či uvedl, že dotazy přijme jen od novinářů, které má v papírech předem uvedené.

V průběhu jedné z odpovědí, pak tiskovou konferenci jeho mluvčí nečekaně ukončila. Informuje například Daily Mail.

_____
Konečně vyšel Biden s pravdou ven. Bylo načase.

Zdroj: https://echo24.cz/a/H6Gsy/zpravy-svet-jen-posloucham-rozkazy...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 1

 Nerudová je ochotna v případě pádu současné vlády sestavit vládu novou

11.9.23

Česká republika:

Danuše Nerudová, která kandidovala v lednu neúspěšně na hlavu státu, srší sebědomím. V rozhovoru pro nové vydání časopisu Respekt řekla, že by přijala pověření sestavit vládu, kdyby ji o to někdo požádal.

Nerudová má příští rok vést kandidátku STAN pro volby do Evropského parlamentu spolu s Janem Farským a má ambici být eurokomisařkou.

_______
Bože jen to NE! To je jako z bláta rovnou do louže. Rozdíl mezi ní a Fialou není žádný. Ona je Fiala v sukni. To znamená, že bude prosazovat a dělat tu samou politiku. Pokud si nyní myslíme, že hůře být už nemůže, tak ona nás přesvědčí o opaku.

Tohle stvoření má ambice na eurokomisařku. Sebevědomí by mohla rozdávat. Co ji tam asi tak žene? Že by láska k vlasti, její "znalosti" a nebo kariéra? Plat komisařky taky není k zahození, že...

Zdroj: https://www.lidovky.cz/domov/nerudova-by-byla-pripravena-ses...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Zemětřesení provázely záhadné modré záblesky

11.9.23

Maroko:

Chvíli před zemětřesením, které v pátek zasáhlo Maroko, se na obloze objevilo záhadné modré světlo. Zachytili ho uživatelé sociálních sítí. Podobný jev se letos objevil i před zemětřesením v Turecku. Odborníci se na jeho původu neshodnou.

Badatelé si nad jevem lámou hlavy už stovky let. Situaci komplikuje fakt, že světelné jevy vyskytující se při zemětřesení mohou vypadat vždy jinak. To vyvolává různé teorie. Někteří tvrdí, že se jedná o obyčejné blesky, jiní vidí UFO nebo mimozemská zjevení, uvádí web National Geographic.

 

Zdroj: https://www.lidovky.cz/svet/maroko-modre-svetlo-zemetreseni-...

Klasifikace: kuriozity Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 10

 Plodnost českých žen se dramaticky snižuje

11.9.23

Česká republika:

V roce 2022 v Česku klesl počet narozených dětí o 11 procent. S touto informací přišel letos v březnu ČSÚ. Demografové tehdy uklidňovali veřejnost, že za to může nižší počet žen v reprodukčním věku. Úhrnná plodnost českých žen je prý v průměru pořád stejná a k panice není důvod.

Úhrnná plodnost českých žen začala klesat v únoru 2022 a jak je vidět z nejnovějších dat, v roce 2023 pokles strmě pokračuje. Že nejde chybu potvrzuje srovnání dat ČPZP s dalšími zdravotními pojišťovnami – OZP a ZP Škoda. I tam vypadá situace podobně:

Zlom v plodnosti žen koreluje s obdobím, kdy se ženy v reprodukčním věku začaly očkovat proti covidu-19.

Zdroj: https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/kauzy/Cisla-Plodnost-...

Klasifikace: zdravi Zprávu vložil/a vj66

Komentářů: 5

 Vyšetřování Zemana

10.9.23

Česká republika:

Vyšetřování bývalého prezidenta, o kterém budou rozhodovat poslanci a poslankyně.

V návrhu se počítá s tím, že se bude zabývat celým jeho desetiletým obdobím: od roku 2013 až po rok 2023.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-vysetrova...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 2

 Vyhlásil válku vlastní zemi

10.9.23

Ukrajina:

Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj: původně herec, scénárista, televizní moderátor. V sedmnácti se účastnil televizní humoristické soutěže KVN (Klub věsjolych i nachodčivych, Klub vtipných a pohotových). V roce 1997 v ní zvítězil. V květnu 2019 se stal prezidentem Ukrajiny. V únoru 2022 byl globálními korporacemi obsazen do hlavní role divadelního dramatu podle literární předlohy Alexe Jonese The Great Reset: And the War for the World.

Po úvodních slibných útocích proti globálnímu zlu v podobě putinovského Ruska a velkolepých setkáních se světovými státníky, ale přestal poslouchat režiséra. Hraje vlastní hru.

Slibovaná rychlá vítězství se nekonají. Řady herců rychle řídnou. Někteří zahynuli, část utekla, další se skrývají. Náklady na představení rostou. Investoři jsou neklidní. Rozpadla se mu rodina. Aby představení (a sebe) zachránil, zahájil čistku v souboru. Na scénu povolává invalidy a nemocné.

Chybu hledá všude jinde, jen ne u sebe. Není ani vtipný ani pohotový. Je nevypočitatelný, zlostný, arogantní a mstivý. Vyhlásil válku vlastní zemi.

Zdroj: https://pravyprostor.net/?p=165763

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Tato vláda už nepočítá s volbami

10.9.23

Česká republika:

Členové vlády jsou stále agresívnější a naštvaným lidem se dokonce nepokrytě vysmívají.

To ale může mít jen dvě vysvětlení. Buď jde o náhlé davové zešílení členů vládních stran, anebo s volbami, tak jak je známe, vůbec nepočítají, obává se poslanec SPD Jaroslav Foldyna.

 

Zdroj: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/-Tato-vlada-...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 7

 Macron byl na Stade de France bouřlivě vypískán a vybučen.

9.9.23

Francie:

Emmanuela Macrona na stadionu Stade de France přivítalo bučení a pískot, který se ozýval i na pařížském náměstí Svornosti.

Nikdy předtím nebyl francouzský prezident vystaven takové potupě.

Je to impozantní facka do tváře!

Zdroj: https://cs.crashdebug.fr/flash-emmanuel-macron-a-ete-massive...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 2

 Covid sílí a má dramatický průběh. Testování je nedostatečné, tvrdí Prymula.

9.9.23

Česká republika:

Covid v Česku sílí a testování je stále poměrně nedostatečné, zdůraznil ve vysílání CNN Prima NEWS epidemiolog Roman Prymula. Průběh je podle něj prý dramatický a trvá šest až sedm dnů.

Epidemiolog Roman Prymula ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že mluvil s několika profesory, kteří v nedávné době covid prodělali. „Říkají, že průběh byl poměrně dramatický, člověk se šest až sedm dnů cítil diskomfortně a nebyl schopen pracovat,“ řekl Prymula s tím, že průběhy jsou ovšem mírnější než u covidové varianty delta. „Stále to ale nemůžeme podceňovat, úplně benigní onemocní to není,“ řekl epidemiolog.

_______
Pane Prymulo my víme kam vede tok vašich myšlenek - k vakcíně. To je ta jediná spása, záchrana lidstva před vymřením, to je jediná cesta k imunitě. Ale jsou lidé, kteří mají jiný názor a pokládají Vám otázky na které čekají odpovědi. 

Zdroj: https://cnn.iprima.cz/covid-sili-a-ma-dramaticky-prubeh-test...

Klasifikace: zdravi Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 5

 Zetor prodal své brněnské haly, většinu výroby traktorů přesouvá do Indie.

9.9.23

Česká republika:

Přes tři čtvrtě století vznikají v Brně traktory značky Zetor. Jenže firma jich tu vyrábí čím dál méně, dokonce už ani ne ve vlastním. Jak totiž MF DNES zjistila z katastru nemovitostí, legendární podnik prodal veškeré haly v Líšni, kde sídlí, developerské společnosti CTP. Pro Zetor začíná hrát prim Indie, kde hodlá už příští rok vyrobit výrazně více strojů než na jižní Moravě.

Právě nejlidnatější země světa má ikonickou značku vyvést z hospodářských ztrát, v nichž se pohybuje už od roku 2018. Tehdy se Zetor po delší době propadl do červených čísel a oznámil hromadné propouštění, o práci přišlo 145 lidí. Stavy ale postupně klesaly také v dalších letech, zejména loni, kdy se ve firmě výrazně proměnilo vedení a škrtlo dalších zhruba sto míst.

Zetor za prvních sedm měsíců letošního roku prodal ani ne pět procent všech traktorů, jež si zemědělci v Česku pořídili.

_______
Utěšuje mne myšlenka, že i s holým zadkem bude naše nebe bránit F 35 pod velením soudružky Černochové.

Zdroj: https://www.idnes.cz/brno/zpravy/zetor-brno-vyroba-traktory-...

Klasifikace: ekonomika,finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

Káva pro Zvědavce

49

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc červenec přispělo 86 čtenářů částkou 17 056 korun, což je 49 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Americký Kongres tleská genocidě v Gaze26.07.24 19:18 USA 0

Zhasnutá budoucnost. Vláda potichu schvaluje zelený teror po česku. Zdraží úplně všechno.26.07.24 19:03 Česká republika 0

Izrael varuje Francii: Připravte se na další útok26.07.24 18:40 Francie 0

Otřes na burze. Padají akcie technologických gigantů. Neúspěch elektroaut dostihl výrobce26.07.24 08:38 Neurčeno 2

Fiala stále více posedlý municí pro Ukrajinu26.07.24 08:30 Česká republika 0

Washington: „Zatkněte válečného zločince“ promítané na fasádě hotelu, kde bydlí Benyamin Netanjahu25.07.24 21:53 USA 0

Zmatek ve Spojených státech vedl k tomu, že se žádný z nejvyšších vůdců dosud nesetkal s izraelským premiérem, který přijel do Washingtonu25.07.24 21:49 USA 0

Trump Zelenskému připomněl vítězství Ruska nad Hitlerem a Napoleonem.25.07.24 20:38 USA 0

V německých městech razantně narostl počet loupežných přepadení25.07.24 17:50 Německo 3

Ukrajině byly odpojeny dodávky elektřiny v reakci na zastavení tranzitu ropy Lukoil25.07.24 17:27 Ukrajina 0

Oni to věděli a přesto...25.07.24 06:21 USA 2

Výměna obyvatel probíhá na plné obrátky 25.07.24 06:10 Německo 0

Databáze majetku. Co se za tím skrývá? 25.07.24 06:01 Evropská unie 0

Digitalizace nefunguje, úředníci hrozí stávkou 25.07.24 04:28 Česká republika 0

Nord Stream: vyšetřování útoku zůstává tajné24.07.24 18:07 Německo 1

„Nechceme zemřít“ - ukrajinští muži hromadně utíkají před mobilizací do Moldavska (VIDEO)24.07.24 17:45 Moldova 0

27 zemí EU bude jednat o „časově neomezené imobilizaci“ ruských aktiv24.07.24 17:40 Evropská unie 1

USA chtějí v Arménii otevřít jižní front proti Rusku24.07.24 12:37 Neurčeno 0

Zfalšovaný průzkum, který šíří i maistream, má za cíl vyvolat dojem, že Harrisová vede24.07.24 09:24 USA 1

Planeta je stále zelenější a zelenější... pouště ustupují24.07.24 09:09 Neurčeno 0

Měnové kurzy

USD
23,35 Kč
Euro
25,35 Kč
Libra
30,06 Kč
Kanadský dolar
16,87 Kč
Australský dolar
15,30 Kč
Švýcarský frank
26,43 Kč
100 japonských jenů
15,19 Kč
Čínský juan
3,22 Kč
Polský zloty
5,93 Kč
100 maď. forintů
6,48 Kč
Ukrajinská hřivna
0,57 Kč
100 rublů
27,12 Kč
1 unce (31,1g) zlata
55 681,38 Kč
1 unce stříbra
649,30 Kč
Bitcoin
1 577 267,93 Kč

Poslední aktualizace: 26.7.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 45 580 927