Ve zkratce

Stránka:

 Dramatický pokles porodnosti nejenom v ČR

7.2.23

Česká republika:

Data za rok 2022 jsou pouze do září. Od ledna do září 2022 se u nás narodilo celkem asi 77 tisíc dětí. Průměr předchozích čtyř let za tyto měsíce je ovšem 86 tisíc.

Za prvních devět měsíců roku 2022 tedy „chybí“ asi 9 tisíc dětí. To odpovídá asi 12 tisícům chybějících dětí ročně, což je přibližně desetina všech dětí, které se u nás za rok narodí. A protože v Praze žije asi desetina české populace, odpovídá počet chybějících dětí přibližně všem dětem, které se normálně narodí za rok v Praze.

Je dobré si připomenout, že právě v květnu 2021 začínal být dostatek vakcín a vláda postupně rušila věkové limity, od kterých byl na vakcínu nárok. Věková kohorta nastávajících rodičů byla tedy naočkována právě v této době. Data z ostatních zemí ukazují přesně stejnou časovou souvislost – pokles porodnosti nastává asi devět měsíců po začátku očkování věkové kohorty rodičů.

Dramatický pokles počtu narozených dětí lze pozorovat i v mnoha jiných zemích. Například ve Švédsku, Dánsku, Norsku, Finsku, Německu, Švýcarsku, Anglii, Rakousku či Singapuru (graf).

Zdroj: https://cz24.news/tomas-furst-dramaticky-pokles-porodnosti-n...

Klasifikace: zdravi Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 5 Komentáře mohou přidávat pouze registrováni čtenáři.

 Thajsko je první zemí na světě, které vypovídá firmě Pfitzer smlouvu

6.2.23

Thajsko:

Thajsko je první zemí na světě, která firmě Pfitzer vypovídá smlouvu a žaluje firmu o odškodné miliardu dolarů.

Tam zkolabovala po napíchání princezna Bajrakitiyabha. Teprve až poté, co zmrzačili někoho z nejvýše představených se země odhodlala k takovému kroku.

Je smutné, že to musí dojít až takhle daleko. Princezna asi dostala ostrou dávku určenou pro plebs. U nás ve vládě zatím nikdo nezkolaboval.

Zdroj: https://www.bbc.com/news/world-asia-63983803

Klasifikace: kuriozity,politika,zdravi Zprávu vložil/a F&T

Komentářů: 3

 Přituhuje: V online prostoru se nám srocují extrémisté, tvrdí zpráva MV

5.2.23

Česká republika:

Radikalizace extremistů, která se děje v online prostoru, je okamžitou bezpečnostní výzvou i pro Česko, uvedlo ministerstvo vnitra v situační zprávě o projevech extremismu za druhé pololetí loňského roku. Úřad dodal, že velká skupina lidí, která je nespokojená s uspořádáním a směřováním státu, má potenciál ohrozit demokratické základy Česka.

Online radikalizace se podle ministerstva týká různých věkových a společenských skupin i rozličných ideologických směrů. U pravicového extremismu představují největší hrozbu právě izolované online komunity, zmiňuje zpráva. Ty tvoří sice málo členů, kteří se veřejně zpravidla neprojevují, jejich riziko spočívá ale v tom, že z nich mohou vzejít osamělí útočníci.

______
Co řeknou ty dámy, co sedí tu s kukátky,
tehdy, až o pravdě zakážou hrát?
Vím, budou zas ochotně poslouchat pohádky
o tom, že pravdy je třeba se bát.

Co řeknou ti všichni, kdož dnes ti tu tleskají,
tehdy, až mocní ti umlčí hlas?
Zas budou jen tančit, jak jiní jim pískají,
hopsat tak dlouho, až zlámou si vaz!

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/extremismus-ministerstvo-...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 3

 Pavel na poštovní známce asi nebude. Škoda...

5.2.23

Česká republika:

Náš nový prezident je skromný. Prý nechce být na poštovní známce. No, možná si jen pamatuje starý husákovský vtip:

Husákovi přišla stížnost, že známky s jeho portrétem prý nelepí. Husák si objednal celý arch, odtrhl jednu, plivl, nalepil, odtrhl druhou, plivl nalepil. "Jak to, že nelepí, vždyť drží krásně," říká. "No jo, soudruhu prezidente, ale oni plivají z té druhé strany." 

Klasifikace: Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 0

 Plýtvání na Ukrajině

5.2.23

Ukrajina:

Velmi zajímavý článek na Parlamentních listech:

Jan Šafařík provozuje v Česku kurzy obranné střelby Paladin Academy. Expert na střelby, který se prý kolem zbraní pohybuje už třináct let a absolvoval i kurzy v USA, se před časem rozhodl využít své dovednosti a zkušenosti ve prospěch napadené Ukrajiny, kam se dobrovolně vydal jako ostřelovač a instruktor.

Své vlastní zážitky a poznatky se rozhodl popsat ve videu s názvem Drahá Ukrajino, musíme si promluvit. Na Ukrajině působil dvakrát celkem šest týdnů a prostřídal tři jednotky. Všude to podle jeho slov vypadalo stejně, odjížděl znechucen s dojmem, že vše je obrovská pračka na peníze. Jedním z důvodů je podle něj neuvážené nakládání s potravinami a dalšími zásobami včetně nulového plánování...

Zdroj: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Na-bliti-Plyt...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 1

 Stateční američtí Rambové sestřelili čínský balón

5.2.23

USA:

K sestřelení použili stíhačku F-22 a střelu AIM-9, jejiž nejlevnější varianta přijde na 381 tisíc dolarů. Zneškodněný zločinný balón, respektive jeho zbytky padly do oceánu, odkud jej jiní američtí Rambové vylovili ze dna a trosky balónu budou nyní zkoumat v sofistikovaných laboratořích, jestli uvnitř neseděli malí čínští James Bondové.

Samozřejmě Američané mají plné právo špiónský balón sestřelit. Oni sami by nikdy nic takového žádné zemi světa neudělali. Nikoho nešmírujou, nikoho neodposlouchávají, vždy respektují územní celistvost a suverenitu všech zemí světa.

Zdroj: https://www.ceskenoviny.cz/index_view.php?id=2321423

Klasifikace: kuriozity,politika Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 4

 Prosíme občany přihlaste se, podstupte lékařskou prohlídku a oznamte, že jste připraveni!

3.2.23

Česká republika:

Zrovna dnes mi přišla SMS: Dobrý den, rádi bychom Vás pozvali na vstupní/ preventivní prohlídku. Objednávat se mážete již nyní na tel čísle 222765809, emailem nebo přes mobilní aplikaci.

Když jsem byl loni nachlazený, tak mě vůbec vidět nechtěli.

A ono za tím je cosi více: Prosíme občany přihlaste se, podstupte lékařskou prohlídku a oznamte, že jste připraveni být předurčení, když bude republika potřebovat pomoc. Pořád nic.

Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=6WBlEGedwBs

Klasifikace: politika,zdravi Zprávu vložil/a F&T

Komentářů: 1

 Kanada má svého disidenta. Tisíce lidí čekalo v mrazu před Ottawa Senators home arena, aby slyšelo Jordana Petersona

1.2.23

Kanada:

Že vám jméno Jordan Peterson nic neříká? Mně také ne. Tohle o něm říká Wikipedie:

Jordan Bernt Peterson (narozen 12. června 1962) je kanadský psycholog, autor a mediální komentátor, který si začal získávat širokou pozornost koncem roku 2010 pro své názory na kulturní a politické otázky, často označované za konzervativní, sám sebe označuje za klasického britského liberála a tradicionalistu.

Před domácí arénou Ottawy Senators, Canadian Tire Centre, se sešly stovky účastníků. Uvnitř si účastníci vyslechli Petersonovu řeč v rámci jeho vystoupení Beyond Order: 12 dalších pravidel pro život.

Někteří očekávali, že před akcí budou protestovat krajně levicoví agitátoři. Reportérka Global News Rachel Gilmorová totiž před dvěma týdny na Twitteru napsala: "Poté, co @LiveNationON oznámil Petersonův nadcházející řečnický koncert v @CdnTireCtr, muselo zařízení zrušit odpovědi na Twitteru, protože obyvatelé Ottawy byli kvůli tomu tak rozrušeni."

Následně 36 skupin vydalo společný dopis ottawské městské radě, v němž požadují zrušení Petersonovy akce.

Zdroj: https://thecountersignal.com/zero-protesters-make-it-out-to-...

Klasifikace: politika,polit.korekt Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 1

 Mobilizace, aneb - “Kdo tady straší válkou?“

1.2.23

Česká republika:

Víte, že vláda chce urychleně v Poslanecké sněmovně schválit novelu zákona, který usnadní a urychlí mobilizaci? Víte, že podle současných zákonů mohou být do boje povoláni téměř všichni občané naší země ve věku od 18 do 60 let? A víte, že výjimku z branné povinnosti mají mít nově vedle poslanců, senátorů a ministrů i europoslanci?

Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=hTYem7QTicI

Klasifikace: politika,pravo Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Pracovník Pfizeru na skryté kameře: „Pfizer chce sám zmutovat COVID a vyvinout na něj novou vakcínu”- Project Veritas

31.1.23

USA:

Gay zaměstnanec Pfizeru se na rande s reportérem rozpovídal, jaký super kšeft byl Covid a co všechno na nás Pfizer ještě chystá, aby mu nevyschl tak skvělý penězovod!

Doporučuji hlavně jeho reakci, když se dozvěděl, že byl natáčen :-)

Zdroj: https://otevrisvoumysl.cz/pracovnik-pfizeru-na-skryte-kamere...

Klasifikace: politika,zdravi,krimi Zprávu vložil/a Irid

Komentářů: 0

 USA se chystají na novou válku s Čínou

31.1.23

USA:

V USA plánují na rok 2025 ozbrojený konflikt s Čínou. Upozornil na to americký generál Generál Mike Minihan. Podle něj se totiž v tomto roce Čína odhodlá k invazi na Tchaj-wan, což přeroste v otevřený konflikt mezi Pekingem a Washingtonem. 

A jak hodlají naložit s Ukrajinou? ..... Asi úplně stejně jak to udělali v Afgánistánu. Ten pohltil Taliban a už to nikoho nezajímá.

Zdroj: https://cnn.iprima.cz/pripravte-se-na-valku-s-cinou-americky...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a F&T

Komentářů: 0

 Par vět z vidlákova blogu

30.1.23

Česká republika:

Začnu barvotiskovou příhodou. Včera ráno jsme si picli prasátko, pěkně si ho paříme, škrábeme štětiny… a najednou telefonát. Policie. Prý abych se dostavil v příštím týdnu na stanici, protože moje psaní už natolik leží někomu v žaludku, že se to dostalo až k nim. Ne, žádné detaily nevím a asi se je ani nedozvím. Ale je to taková pěkná symbolika. Prezidentem se stal generál a nad blogery se smráká. To vše v jeden den.

A to je první výsledek voleb. Generál Pavel se nijak netajil, že bude klidu a řádu dosahovat zasahováním proti těm, kteří dělají problémy, kladou nevhodné otázky, mají pochybnosti o směřování naší země a chtěli by to jinak. Fialova vláda chce přesně to samé. Jedna a jedna jsou dvě. V tomto ohledu zřejmě Pětikolka nebude na nic čekat a generál také ne. Brzy už si policie nebude zvát blogery na stanici, ale dojde si pro ně se zatykačem.

Zdroj: https://www.litterate.cz/nebyla-to-spatna-hra/

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 0

 Náhody

30.1.23

Česká republika:
[...]

Stejný výsledek byl také v posledních francouzských prezidentských volbách 2022: Emmanuel Macron 58,55 %, Marine Le Pen 41,45 %.“

Všimli si toho i na iDěs (viz odkaz níže), kde to ovšem povýšeně odkopli jako "konspirační teorii". No jistě, co jiného mohli dělat, že.

Nenašel by se mezi čtenáři matematik, který by dokázal spočítat pravděpodobnost shody výsledků dvou a tří voleb?

Zdroj: https://www.idnes.cz/usti/zpravy/decin-namestek-skalicky-vol...

Klasifikace: kuriozity,politika Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 5

 Jak Google ví, že general Pavel je chráněné zvířátko?

30.1.23

Česká republika:

Gmail nepřijme email, pokud je jeho součástí tento obrázek:

[...]

Své o tom ví blogger Přemysl Janýr, který v tom smyslu podal trestní oznámení - viz odkaz níže.

Zkoušel jsem to. Je to pravda. Email s touto přílohou se tiše ztratí. Ani adresát, ani odesílatel se o tom nedozví...

Zbývá otázka: Jak Google ví, kdo je v prťavé zemičce protlačovaným a preferovaným kandidátem? Skoro to vypadá, že vše, co se děje, je řízeno od jednoho stolu.

Zdroj: http://www.janyr.eu/index.php/98-volebni-kampan-gmail-com

Klasifikace: kuriozity,politika Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 2

 Pavel už škodí a ještě ani není prezidentem

30.1.23

Česká republika:

Jak se tituluje budoucí prezident? Podle mě dokud nesložil slib a neproběhla inaugurace, je pořád ještě jen řádovým občanem. Nemá právo hovořit za celou zem. Tak jak je možné, že občan Pavel dnes hovořil s tchajwanskou prezidentkou? Z jakého titulu? A kde na ni sehnal číslo? Jak ji může ujišťovat o "sdílených hodnotách"? On má nějaké hodnoty? Za koho vlastně mluvil? A hlavně - kdo mu dává právo nakrknout Čínu? Kdo mu dává právo škodit této zemi ekonomicky? Nebo si myslí, že to nebude mít vliv na postoj Číny vůči nám?

Zdroj: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Pavel-mluvil-s...

Klasifikace: politika,krimi Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 6

 Nechtěli jste tady US radar? Tak teď přijde zúčtování

30.1.23

Neurčeno:

 Čtyři roky příprav Pavla na novou funkci se konečně zhodnotí. Ani nepočkali pár dní. Možná mu paní Čaputová přivezla i tu tužku k podpisu.

Novou hlavu státu čeká také schvalování dohody mezi Českou republikou a Spojenými státy o spolupráci v oblasti obrany (Defence Cooperation Agreement, DCA). Vláda zahájí ratifikaci úmluvy v parlamentu zřejmě už příští měsíc. Pro Pavla, který je svými odpůrci kritizován za proamerické postoje, může být provedení samotné ratifikace DCA prvním vážným politickým testem v nejvyšší ústavní funkci.  

A zde hned první naučená věta na úvod: „Tím nejdůležitějším, jak předejít emotivním výkladům, je držet se faktů. Pokud jde o dvoustranou dohodu s USA, nijak neomezí ani neohrozí naši suverenitu. Není to žádný bianko šek pro rozmístění amerických vojáků nebo zbraní na území Česka, půjde o zjednodušení vojenské spolupráce včetně americké finanční pomoci, kterou dostáváme. Na životy lidí bude mít spíše pozitivní než negativní vliv.“ 

Zdroj: https://www.e15.cz/volby/prezidentske-volby/prezidentske-vol...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a vj66

Komentářů: 0

 Co dělala prezidentka Slovenska ve volebním týmu Petra Pavla?

29.1.23

Česká republika:

Poslanec Národní rady Slovenska Luboš Bláha se ptá: "Co dělala prezidentka Čaputová ve volebním štábu kandidáta na prezidenta Pavla?"

Čaputová se totiž objevila v Pavlově týmu ještě před vyhlášením jeho vítězství. To znamená, že musela do Prahy přijet s předstihem.

"Dokud nebyl Pavel oficiálně jmenován do funkce, nebyl pro Čaputovou partnerem - neměla tam co hledat. Pokud tam jela z pozice hlavy státu, zneužila svého postavení. A já bych zatraceně rád věděl, jestli jsme ji jako daňoví poplatníci zaplatili její soukromou cestu do Prahy", doplnil Bláha.

Zdroj: https://www.hlavnespravy.sk/blaha-caputova-lipsic-hamran-co-...

Klasifikace: kuriozity,politika Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 16

 Tanky Leopard Ukrajině "pomohou" porazit Rusko

29.1.23

Německo:

Starý tank Tiger při minulém Drang nach Osten měl spotřebu 270 litrů na 100 kilometrů mimo silnici. Nový Leopard má spotřebu 720 litrů na 100 kilometrů. V odkazu píší, že 1200litrů stačí v terénu na 161km. Navíc má tento tank velmi striktní požadavky na kvalitu paliva. Tak kvalitní palivo nemusí být dostupné. Ruská barbarská nafta by mu zničila vstřikování.

A dále může být problémem hmotnost 62,3 tun. Většina mostů na Ukrajině takovou nosnost nemá.

Zdroj: https://www.armadnymagazin.sk/2023/01/27/list-stareho-otca-t...

Klasifikace: kuriozity,technika Zprávu vložil/a F&T

Komentářů: 2

 Rodiče, manželky, dědové, babičky - Čtěte a mluvte. Pavel je válka

26.1.23

Česká republika:

Volba Pavla za prezidenta je obrovské riziko. S volbou Babiše není jistota žádná. Na morální gesta vhazováním prázdných obálek je příliš vážná doba! Každá prázdná obálka je hlas pro generála. Přesvěčte jít k urnám každého, na kom Vám alespoň trochu záleží! Ti kdo se o politiku nezajímají, k volbám nechodí, si musí uvědomit, že politika se zajímá o ně. Riziko, že budou navlečeni do uniforem je zásadní.

______
Velmi dobrá analýza obou kandidátů a důvod, proč jít volit.

Zdroj: https://www.necenzurujeme.cz/ibrahim-zardos/3359/rodice-manz...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 6

Káva pro Zvědavce

53

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 95 čtenářů částkou 18 536 korun, což je 53 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Drony útočí na ruské rafinerie28.03.24 17:22 Rusko 0

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

V Anglii zemřelo téměř 7 krát víc očkovaných proti covidu, než neočkovaných. Oficiální data.22.03.24 16:41 Británie 9

Někdo umírá na frontě, ostatní se pakují na válce22.03.24 10:06 Ukrajina 3

K žalobě proti Ursule von der Leyenové se přidaly i tři členské země21.03.24 21:32 Evropská unie 0

Měnové kurzy

USD
23,45 Kč
Euro
25,30 Kč
Libra
29,60 Kč
Kanadský dolar
17,31 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
26,00 Kč
100 japonských jenů
15,49 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,33 Kč
1 unce (31,1g) zlata
52 102,56 Kč
1 unce stříbra
583,51 Kč
Bitcoin
1 662 657,11 Kč

Poslední aktualizace: 28.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 44 895 001