Ve zkratce

Stránka:

 USA předají do ČR 8 bojových, transportních vrtulníků

19.8.22

Česká republika:

Spojené státy darují České republice osm vrtulníků Bell, uvedla pražská ministryně obrany Jana Černochová.

Černochová ve čtvrtek večer pro Českou televizi řekla, že Washington kromě dříve objednaných 12 vrtulníků poskytne České republice, spojenci v NATO, šest obranných vrtulníků a dva transportní vrtulníky. Letoun by měl dorazit v roce 2023.

Vrtulníky budou darem, kromě nákladů na převoz a modernizaci, potvrdila americká ambasáda v tweetu ve čtvrtek pozdě. "Společně činíme naši alianci silnější a schopnější podporovat [Ukrajinu] v jejím boji za svobodu!", dodalo velvyslanectví.

Černochová uvedla, že dar přišel v reakci na "jasný a neochvějný postoj Prahy od začátku ruské invaze na Ukrajinu".

"Nejenže jsme si získali respekt našich spojenců díky našemu odhodlání pomoci Ukrajině, ale také jsme získali jejich podporu při modernizaci naší armády," uvedla podle Hospodářských novin .

Zdroj: https://www.politico.eu/article/us-8-combat-transport-helico...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 1 Komentáře mohou přidávat pouze registrováni čtenáři.

 Jaderný fyzik - Záporožská jaderná elektrárna může být zakonzervována

19.8.22

Ukrajina:

Záporožská jaderná elektrárna by mohla být zakonzervována, bylo by to rozumné řešení a odstavení reaktorů je z hlediska bezpečnosti opodstatněné, řekl jaderný fyzik Andrej Ožarovskij v rozhovoru pro televizní kanál 360.

Podle Ožarovského by bylo jediným správným řešením zakonzervovat ZNPP až do ukončení bojů v regionu. Vysvětlil, že dopad projektilu na nefunkční reaktor by měl také kritické následky, ale ty by byly mnohem menšího rozsahu.

Hlavní škody z případného odstavení jaderné elektrárny by utrpěli obyčejní Ukrajinci, kteří by zůstali bez elektřiny. Záporožské úřady dnes ráno oznámily, že posílí ochranné systémy jaderné elektrárny.

Zdroj: https://rusvesna.su/news/1660888749

Klasifikace: technika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 4

 Luxusní jachty, palác belgického krále a 400 milionů v kufru. Ukrajinští miliardáři se uklidili do Monaka

19.8.22

Ukrajina:

„Prapor Monako“ je ironická přezdívka pro velké množství ukrajinských milionářů a miliardářů, kteří prchli z válkou zdecimované země do prosluněného Monaka.

Před válkou Ruska proti Ukrajině, která trvá již téměř půl roku, utekli mnozí ukrajinští milionáři a miliardáři na Azurové pobřeží, kde jsou ale celému světu na očích, upozornil list Ukrajinska pravda. „Obscénní množství neslušně bohatých ukrajinských uprchlíků“ ironicky překřtil na „prapor Monako“.

Videoreportáž zaznamenala již statisíce zhlédnutí.

Zdroj: https://echo24.cz/a/SX7Ci/ukrajina-monako-milionari

Klasifikace: kuriozity,finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Fiala poslal víc peněz Ukrajině, než slíbil, že dá na pomoc Čechům

18.8.22

Česká republika:

Podle evropské mezivládní organizace Ukraine Support Tracker, která eviduje veškerou pomoc Ukrajině, už Česká republika poslala Ukrajině 448 milionů EUR!

Česká vláda tak dala za 5 měsíců (březen-červenec) Ukrajině více peněz, než hodlá rozdělit jako pomoc vlastním lidem!

Vláda letos rozdělí 10 miliard korun českým občanům jako mimořádnou pomoc s úhradou drahých životních nákladů a energií. Ukrajině věnovala skoro 12 miliard korun!

Česká republika je 10 v pořadí zemí podle celkového množství peněz poslaných Ukrajině! Srovnatelně velké země Rakousko (je 28), Maďarsko (je 23), Slovensko (je 8!), Belgie (je 21), Holandsko (je 18), Švédsko (je 14)! Německo je dokonce 13-cté a Francie 19-ctá! Vše přepočteno na velikost HDP! Bohaté západní země raději podporují své bohaté občany! Největší příjemci Evropských fondů (5krát více na hlavu než Češi) Itálie je 23-tí a Španělsko 24-té!

Zdroj: https://cz24.news/fiala-uz-poslal-vic-penez-ukrajine-nez-sli...

Klasifikace: ekonomika,finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 2

 Metro v Moskvě versus metro v New Yorku

17.8.22

Neurčeno:

Metro v Moskvě versus metro v New Yorku

[Klikněte p...]
Klikněte pro zvětšení

Kterému dáváte přednost?

Klasifikace: kuriozity Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 6

 Stránka konspiratori.sk dostala od USA 25 000 dolarů

17.8.22

Slovensko:

Americká vláda převedla na účet slovenské webové stránky konspiratori.sk 25 000 dolarů. Ve vysvětlení se píše:

Contribute to capacity building of konspiratori.sk, and to help maintaining and improving the public database of disinformation outlets.

V překladu:

Přispívat k budování kapacit konspiratori.sk a pomáhat udržovat a zlepšovat veřejnou databázi dezinformačních kanálů.

_______
Je dobré vědět, odkud vítr vane.

Zdroj: https://www.usaspending.gov/award/ASST_NON_SLO10020GR0022_19...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 1

 V Česku hrozí kvůli růstu cen vybíjení chovů

15.8.22

Česká republika:

Za rostoucími cenami masa a masných výrobků nejsou jen zvyšující se náklady na zpracování, ale i dražší krmné směsi.

Předseda představenstva Spolku pro komodity a krmiva Zdeněk Kubiska se přitom obává, že krmné směsi mohou být na podzim a v zimě nejen dražší, ale v důsledku nedostatku plynu by jich mohlo být i méně. To by následně mohlo vést i k vybíjení chovů.

V rozhovoru mimo jíné zaznělo:

''Státní rezervy mají potraviny jen na pár dní. Jednání vždycky zkrachovala na penězích. V době covidu jsme viděli, jak křehké ekonomiky států mohou být. Byla vhodná doba s tím začít něco dělat. Tehdy se o tom alespoň mluvilo. Teď je situace ještě horší a už se o tom ani moc nemluví''.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/zemedelska-produkce-zv...

Klasifikace: ekonomika,zvirata,finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 2

 Válek perlil. A iritoval spoustu ovcí. A to je dobře :-)

15.8.22

Česká republika:

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09 řekl, že očkovat proti covidu se budou lidé opakovaně. „Očkování se bude muset opakovat, dokud s námi virus bude,“ řekl Válek v den, kdy začala registrace ke druhé posilující dávce proti covidu. „Jsme připraveni na podzimní vlnu, která bezesporu přijde,“ řekl.

„Očkování. Očkování. Očkování. Nic jiného vás před vážným covidu-19 průběhem neochrání. Potvrzují to data z předchozích vln i vědecké studie. Nepodléhejte nesmyslům šířených maily či na soc. sítích. Je zbytečné riskovat zdraví pro nějakého proruského trolla rozsévajícího nešvar,“ napsal začátkem srpna na Twitteru Válek.

______
Válku, ty kluku ušatá, to se ti povedlo. Tahle věta o ruském trollovi naštve hodně ovcí. A některým možná trošku spadnou šupiny z očí. Jen se podívej do diskuze za článkem.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/ministr-zdravotnictvi-val...

Klasifikace: politika,zdravi Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 2

 Kissinger prohlásil, že USA jsou na pokraji vojenského konfliktu s Ruskem a Čínou

13.8.22

USA:

"Jsme na pokraji války s Ruskem a Čínou v otázkách, které jsme částečně vytvořili, aniž bychom tušili, jak to skončí a kam by to mělo vést," citoval ho list The Wall Street Journal.

Podle bývalého amerického ministra zahraničí "jediné, co můžeme udělat, je nestupňovat napětí a vytvářet možnosti, a k tomu je třeba stanovit nějaký cíl.

Pokud jde o Ukrajinu, Kissinger poznamenal, že dříve považoval za "nejlepší roli" pro tuto zemi "něco jako Finsko", které není (ale bude) součástí Severoatlantické aliance. Nyní - kvůli ruské speciální operaci - " se domnívá, že ať tak či onak, oficiálně či nikoliv, Ukrajina by měla být po této operaci vnímána jako člen NATO".

Co se týče urovnání situace kolem státu, podle Kissingera si Rusko ponechá Krym a část Donbasu.

Zdroj: https://iz.ru/1379224/2022-08-13/kissindzher-zaiavil-o-nakho...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 1

 Ukrajinské dodávky obilí nejsou určeny pro Afriku

13.8.22

Ukrajina:

Místo afrických zemí dostává zásilky obilí Evropa. Anglicky psaný deník uvádí, že do přístavů v Jemenu, Somálsku, Etiopii a dalších afrických zemích, které nutně potřebují dodávky pšenice, nepluje ani jedna loď. Tyto země mají nedostatek peněz a nejsou pro EU prioritou.

Humanitární myšlenky rychle ustoupily obchodním zájmům. Lodě byly naplněny ukrajinským obilím pro vyspělé země, protože jsou ochotny zaplatit více a okamžitě. Na evropských trzích se výrazně zvýšila poptávka po obilí v důsledku snížené sklizně způsobené jak velkým suchem, tak nedostatkem minerálních hnojiv. Zároveň je naprostá většina obilí dodávaného z Ukrajiny určena na krmení.

Další znepokojující skutečnost zpochybňuje upřímnost tvrzení Západu, že globální potravinová bezpečnost závisí na dohodě o obilovinách. Místo pšenice bylo na deseti nákladních lodích vyvezeno více než 300 000 tun kukuřice, sóji a slunečnicového oleje.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj řekl svému protějšku v Botswaně, že jeho země je "připravena být i nadále garantem globální potravinové bezpečnosti". Dodávané obilí se však zatím nedostalo do zemí, kde ho lidé zoufale potřebují. A nepoužívá se krmení lidí, ale zvířat.

Zdroj: http://www.observateurcontinental.fr/?module=articles&action...

Klasifikace: ekonomika,finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Moskva vyvíjí "bezpečný a pohodlný" biometrický platební systém

13.8.22

Rusko:

Minulý týden Maxim Liksutov náměstek moskevského starosty Sobjanina oznámil, že Moskva rozšíří svůj "bezpečný a pohodlný" systém Face Pay.

Možná se ptáte: "Co je Face Pay?" To je když platíte obličejem.

Po aktualizaci turniketů v metru bude biometrické platby přijímat nejméně 200 dalších. V případě potřeby počet těchto turniketů se ještě zvýší.

"Biometrické platby v moskevském metru, které byly spuštěny na žádost moskevského starosty Sergeje Sobjanina, jsou důležitým krokem v rozvoji našeho systému prodeje jízdenek a pohodlným způsobem, jak cestující mohou platit za své cesty, který budeme i nadále rozvíjet", prohlásil zástupce starosty.

Systém Face Pay byl testován i v místních samořiditelných autobusech.

Moskva je prvním městem na světě, kde systém rozpoznávání obličeje pro placení jízdenek funguje ve velkém měřítku. Služba je dostupná na všech 250 stanicích metra a také na stanici Kutuzovskaja MCC."

Zdroj: https://olivierdemeulenaere.wordpress.com/2022/08/10/moscou-...

Klasifikace: technika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 USA ukradnou více než 80 procent syrské produkce ropy denně

12.8.22

Sýrie:

Podle syrského ministerstva ropného průmyslu přesahují ztráty způsobené pašeráckou kampaní 100 miliard dolarů

V prohlášení se uvádí, že „americké okupační síly a jejich žoldnéři“, čímž jsou míněny Syrské demokratické síly (SDF) podporované USA, „každý den ukradnou až 66 tisíc barelů z naftových polí obsazených ve východní oblasti“, což představuje přibližně 83 % denní produkce ropy v Sýrii.

Podle údajů ministerstva utrpěl syrský ropný sektor v důsledku americké kampaně za krádeže ropy od začátku války do poloviny letošního roku ztráty blížící se „přibližně 105 miliardám dolarů“.

Americká armáda, která v současné době okupuje severovýchod Sýrie, v poslední době soustavně rabuje tamní ropu a pašuje ji na své základny v Iráku přes nelegální hraniční přechod Al-Waleed.

Americká armáda je rovněž zodpovědná za drancování pšenice v zemi, což zhoršuje akutní potravinovou krizi, která sužuje Sýrii i zbytek západní Asie.

Zdroj: https://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/nove-zabery-washington-u...

Klasifikace: politika,ekonomika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 České dráhy začaly nabízet ve vlacích jedlý hmyz, křupavé červíky a cvrčky

12.8.22

Česká republika:

České dráhy rozšířily sortiment o jedlý hmyz. „Konkrétně to jsou křupaví červíci nebo cvrčci, které jsou plnohodnotným zdrojem bílkovin a pestré škály mikroživin,“ uvedly ČD.

Podle dopravce je jedlý hmyz oblíbený především u sportovců jako zdroj proteinů. Chov hmyzu je prý také mnohem ekologičtější než chov tradičních hospodářských zvířat. Sáček červů nebo cvrčků stojí ve vlaku 115 korun, v nabídce jsou například solení nebo s česnekem.

______
Sušený a křupavý Šváb by nebyl?

Zdroj: https://zdopravy.cz/ceske-drahy-zacaly-nabizet-ve-vlacich-je...

Klasifikace: kuriozity Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 4

 Navrhovaná maximální teplota v místnosti 18°C a pokuta až 200000Kč

12.8.22

Česká republika:

Naše fialová vláda navrhuje maximální povolenou teplotu v místnosti 18°C v případě nouzového stavu a pokutu až 200000Kč při zjištění přikročení.

Naposledy lidem nařizoval snižovat teplotu doma diktátor Čaučesku před tím než se lidé vzbouřili a popravili ho.

Kdysi jsem studoval na VŠ jak se počítá tepelný komfort a není to jen teplota vzduchu. Když jsou zdi studené, tak člověk vnímá zimu i při teplotě vzduchu 25°C a jak se zdi zahřejí, tak třeba teplota vzduchu 18°C je v pohodě. Ale tohle samozřejmě žádná vyhláška nezohlední.

Klasifikace: kuriozity,pravo Zprávu vložil/a F&T

Komentářů: 7

 Trudeau: Nemusíte se očkovat, ale nemyslete si, že nastoupíte do letadla či vlaku

11.8.22

Kanada:

„Pokud se nechcete nechat očkovat, je to vaše volba. Ale nemyslete si, že můžete nastoupit do letadla nebo vlaku vedle očkovaných lidí a vystavit je tak riziku.“

Trudeau, ty debile, a k čemu teda ty vakcíny jsou? Proč se lidé musí nechat očkovat, když je to od nákazy neochrání?! Neudělali soudruzi někde chybu?

A není to náhodou naopak, že nákaza hrozí od očkovaných?

Zdroj: https://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/trudeau-nemusite-se-ocko...

Klasifikace: politika,zdravi,krimi Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 1

 Evropa navrhuje využívat vodu z kanalizace

11.8.22

Evropská unie:

Téměř polovina Evropské unie je postižena suchem, klíčovým způsobem řešení nedostatku vody by mohlo být opětovné využívání vody z městských čistíren odpadních vod, tvrdí Evropská komise.

"Opětovné využití vody z městské čistírny odpadních vod by mohlo být klíčovým řešením v boji proti nedostatku vody," uvádí se v dokumentu.

______
Papáme chemii, dýcháme chemii, očkují nám chemii a budeme bumbat i vodu z kanalizace. 
Pokrok EU nelze zastavit. Ať žije Green Deal !

Zdroj: https://rusvesna.su/news/1660229886

Klasifikace: kuriozity,ekologie Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 1

 České řešení drahé elektřiny je fiasko

10.8.22

Česká republika:

Roste nedůvěra směrem k vládě. Začíná převažovat pocit, že kabinet Petra Fialy nekoná nebo se dopouští jen velmi chaotických kroků podpořených často nešťastnou komunikací.

To se nyní ukazuje s tím, jak na povrch vyplouvají nové informace k chystanému úspornému tarifu, tedy plošné slevě na energie. Tato „dávka“ vzhledem ke své výši potřebným téměř nepomůže a o desítky miliard zatíží rozpočet. Ty by pak stát mohl získat zpět na kontroverzní dani z neočekávaných zisků, o které se rozhodne do podzimu.

Ačkoli všechna řešení drahé elektřiny mají svá úskalí, Česko se zatím vydalo jednou z nejméně efektivních cest.

Jak pomáhají u sousedů? (v článku)

Zdroj: https://echo24.cz/a/SVGpW/elektrina-plyn-zdrazovani-pomoc-vl...

Klasifikace: ekonomika,finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 1

  Nemecký chemický gigant BASF pro nedostatok plynu snižuje výrobu hnojiv

10.8.22

Německo:

„Znižujeme výrobu v zariadeniach, ktoré vyžadujú veľké objemy zemného plynu, ako sú napríklad závody na výrobu amoniaku,“ oznámil generálny riaditeľ BASF Martin Brudermuller v konferenčnom hovore o hospodárskych výsledkoch firmy.

Amoniak hrá rozhodujúcu úlohu pri výrobe hnojív na báze dusíka, výrobe plastov a výfukových plynov nafty,“ vysvetľuje jedna správa.

„Vedľajším produktom výroby amoniaku je vysoko čistý oxid uhličitý (CO2), ktorý sa vo veľkom používa v potravinárskom priemysle.“

„Na severnej pologuli sa dusíkaté hnojivo aplikuje predovšetkým na jar,“ povedal Rautenberg, čím naznačil, že dodávky CO2 pre potravinársky priemysel budú pravdepodobne prerušené.

Zdroj: https://cz24.news/kolaps-hnojiv-ako-predzvest-velkeho-hladom...

Klasifikace: ekonomika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

Káva pro Zvědavce

50

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 87 čtenářů částkou 17 614 korun, což je 50 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

V Anglii zemřelo téměř 7 krát víc očkovaných proti covidu, než neočkovaných. Oficiální data.22.03.24 16:41 Británie 9

Někdo umírá na frontě, ostatní se pakují na válce22.03.24 10:06 Ukrajina 3

K žalobě proti Ursule von der Leyenové se přidaly i tři členské země21.03.24 21:32 Evropská unie 0

Česká ekonomika je stále hluboko pod ekonomickou úrovní před pandemií21.03.24 16:23 Česká republika 0

Měnové kurzy

USD
23,39 Kč
Euro
25,33 Kč
Libra
29,56 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
25,85 Kč
100 japonských jenů
15,46 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,30 Kč
1 unce (31,1g) zlata
51 300,61 Kč
1 unce stříbra
575,87 Kč
Bitcoin
1 606 378,33 Kč

Poslední aktualizace: 27.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 44 892 916