Ve zkratce

Stránka:

 Střelba a houkání sirén na severu Kosova (FOTO, VIDEO)

31.7.22

Neurčeno:

Srbská média informují, že kosovští Srbové staví barikády, aby zpomalili postup albánských "speciálních jednotek".

Již dříve bylo oznámeno, že od 1. srpna se v Kosovu očekává něco strašného. Srbské doklady byly od té doby prohlášeny za neplatné.

Srbský ministr zahraničí Nikola Selaković prohlásil, že albánské okupační úřady "v nadcházejících dnech připravují Srbům žijícím v Kosovu doslova peklo".

Zdroj: https://rusvesna.su/news/1659287159

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0 Komentáře mohou přidávat pouze registrováni čtenáři.

 Napětí roste: Čína přesouvá obrovský vojenský kontingent na Tchaj-wan (VIDEO)

30.7.22

Čína:

Čína přesouvá obrovské množství vojska do Tchajwanského průlivu a varuje USA, aby si "nezahrávaly s ohněm".

Zástupce čínského velvyslance při OSN prohlásil, že "nikdo by neměl podceňovat odhodlání a schopnost více než 1,4 miliardy obyvatel Číny bránit svou národní suverenitu a územní celistvost".

Čínská strana rovněž obvinila Spojené státy, že uplatňují politiku dvojích standardů a zpochybňují svrchovanost Pekingu nad Tchaj-wanem;

Objevily se záběry masivního přesunu vojenské techniky do provincie Fujian na pobřeží Tchajwanského průlivu, kde Čínská lidová osvobozenecká armáda provádí neplánovaná cvičení s masivními ostrými střelbami a odpalováním raket směrem na Tchaj-wan.

Zdroj: https://rusvesna.su/news/1659205248

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Digitalizace či porážka na farmě. Komise navrhuje změnu zemědělských předpisů

30.7.22

Česká republika:

Jaké předpisy jsou podle zemědělské veřejnosti nejzbytečnější a chtěly by upravit? A jaké změny jsou naopak potřebné? Na to odpovídá antibyrokratická komise na ministerstvu zemědělství, která připravila desatero rad, co by se mohlo změnit. Kromě digitalizace některých agend jde například o možnost porážky skotu na pastvě střelnou zbraní.

To podporují mimo jiné ekologičtí farmáři, ale i poslanec a bývalý ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). Podle Státní veterinární správy (SVS) ale stále není podobná věc kvůli evropské legislativě možná, i když se testuje v zahraničí, například v německém Hesensku. Mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý MF DNES sdělil, že jde o soubor priorit, které komise stanovila na ministerskou žádost, představila je na posledním jednání lidoveckému ministrovi Zdeňku Nekulovi. „Nyní se ministerstvo bude podněty zabývat a hledat řešení,“ řekl.

Velmi podivný předpis, navíc spojím li ho s děním v Holandsku. Nechápu zároveň podporu ekologických farmářů, protože tato novela se později velice lehce může obrátit proti nim.

Příklad: nebudu chtít podle směrnic nechat vybít své stádo skotu, nevadí, nastoupí komando s kulomety a podle nařízení a směrnic EU, mi stádo ''odpraví'' přímo na farmě.

Možná jsem něco nepochopil. Ať mi to tedy experti objasní?

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/zemedelstvi-dobytek-mi...

Klasifikace: ekonomika,zvirata Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Bývalý šéf hasičů žaluje: Máme jen práškovací „Anduly“ za zenitem. Když jsem přišel za ministrem kvůli novým hasicím letadlům...

29.7.22

Česká republika:

Bývalý generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Drahoslav Ryba v rozhovoru pro server iDnes.cz hovořil o hasicích letadlech, která by podle jeho názoru mělo mít Česko pro případ extrémních požárů. Podle něj se v minulosti o sdružení finančních prostředků mezi ministerstvy životního prostředí, vnitra a chráněnými oblastmi jednalo, ale pořízení letadel se nepodařilo dosáhnout.

„Byli jsme si vědomi toho, že práškovací letadla dosluhují a v podstatě má Česko tři, ale pokud mám správné informace, tak v provozu máme dva stroje. Chtěli jsme nové, bylo i jedno nebo dvě jednání, kde jsme jednali o nějakém sdružení finančních prostředků mezi ministerstvem životního prostředí, vnitra a chráněnými oblastmi, kde se nejvíce využijí. Ale zůstalo to na mrtvém bodě, nepodařilo se dosáhnout toho, že bychom se sdružili a letadla pořídili," podotkl Ryba, jenž byl do loňského roku šéfem hasičů.

Ta neskutečná drzost hasičů chtít nová letadla proti požárům, když jsme ve válce (slova premiéra) a musíme financovat miliardami nákup nových zbraní, stíhaček, policajtům nové bavoráky, další miliardy musíme investovat do (ne)ziskovek a chudákům politikům musíme zvednout platy!!

Zdroj: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Byvaly-sef-has...

Klasifikace: ekonomika,technika,finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 3

 Diplomatické zdroje potvrdily návštěvu Nancy Pelosi na Tchaj-wanu

29.7.22

USA:

Situace ve světě se vyostřuje a diplomatické zdroje potvrdily, že Nancy Pelosi navštíví příští týden Tchaj-wan.

Na Twitteru o tom informoval komentátor deníku Washington Post Josh Rogin.

Čínská strana na tuto informaci reagovala a vyjádřila naději, že všechny státy budou respektovat svrchovanost ČLR a že "dotčená země" (USA) si nebude zahrávat s ohněm.

Již dříve se na oficiálním Twitteru 80. čínské armády objevil příspěvek "připravte se na válku".

Zdroj: https://rusvesna.su/news/1659107994

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Co znamená CBDC

29.7.22

Evropská unie:

Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=r9gvjNp-OOY

Klasifikace: ekonomika,technika,finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 2

 USA jsou znepokojeny rozsáhlými skupováním půdy ze strany Číny

28.7.22

USA:

Fox News: Číňané napojeni na vládu skupují pozemky v blízkosti strategických objektů v USA.

Americké ministerstvo zemědělství odhaduje, že čínští podnikatelé již v roce 2019 vlastnili v zemi přibližně 777 km2 půdy. Mezitím se zvýšil objem půdy ve vlastnictví čínských občanů.

V poslední době se plocha půdy ve vlastnictví občanů ČLR zvětšila.

Mnohé ze získaných pozemků se nacházejí v blízkosti tajných vojenských zařízení USA. Například v roce 2021 koupil bývalý čínský vojenský důstojník zhruba 526 kilometrů čtverečních pozemků podél americko-mexické hranice v Texasu. Tento pozemek sousedí s leteckou základnou Laughlin, vlastně ji obklopuje. V Severní Dakotě se úřady obávají, že čínská společnost koupí 1,5 km2 v blízkosti letecké základny Grand Forks.

Kromě toho byl zakoupen pozemek v Montaně v blízkosti amerického jaderného zařízení. Americká vláda nyní vyšetřuje, zda tam umístěné věže mobilních telefonů mohly blokovat komunikaci v jaderných skladištích a systémech.

"Američtí zpravodajci tvrdí, že už delší dobu bijí na poplach, protože se obávají, že by mohlo být pozdě," vysvětluje investigativní reportérka Sarah Carterová. Upozorňuje, že většina čínských podnikatelů, kteří skupují půdu, je tak či onak napojena na vládu Komunistické strany Číny.

Zdroj: https://lenta.ru/news/2022/07/28/intervencia/

Klasifikace: kuriozity,finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 1

 Nucení k očkování byl největší zločin spáchaný na lidstvu, řekla poslankyně EP

28.7.22

Evropská unie:

Německá poslankyně Christine Andersonová ve svém projevu v Evropském parlamentu na začátku tohoto měsíce prohlásila: „Tato očkovací kampaň se zapíše jako největší skandál v dějinách medicíny,“ a dodala: „Navíc bude známa jako největší zločin, jaký byl kdy spáchán na lidstvu.“

Andersonová se obrátila na „každého zvoleného zástupce lidu ve všech západních demokraciích“ a zeptal se: „Co jste udělali?“.

„Nedělali jste svou práci a neříkejte mi, že jste o tom nevěděli,“ tvrdila dále Andersonová a dodala: „Vaší prací je chránit lid, který vás zvolil.“

„Na světlo se dostává tolik věcí, všechny nežádoucí vedlejší účinky, četné studie, které jsou nyní k dispozici, o znetvoření plodu… genetické vady dětí narozených ženám, které se nechaly očkovat.“

Andersonová navíc prohlásila, že „v celé historii lidstva nikdy neexistovala politická elita, která by se upřímně starala o blaho obyčejných lidí. Proč si někdo z nás myslí, že je to nyní jinak?“

Zdroj: https://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/nuceni-k-ockovani-byl-ne...

Klasifikace: politika,zdravi Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 1

 Írán převezme údržbu ruského civilního letectva

28.7.22

Írán:

Na nedávném setkání náměstka ruského ministra dopravy a šéfa íránské organizace pro civilní letectví byly podepsány důležité dohody o dvoustranné spolupráci v oblasti letectví.

Obě strany podepsaly memorandum o porozumění, podle něhož bude osobní letecká doprava mezi Ruskem a Íránem zvýšena na 35 letů týdně, zatímco nákladní lety budou provozovány bez omezení, uvedl mluvčí íránského Úřadu pro civilní letectví Mirakbar Razavi.

Současně Moskva a Teherán uzavřely dohodu o spolupráci, podle níž budou Íránci ve svých servisních střediscích technicky provádět údržbu ruských letadel a dodávat do Ruské federace letecké komponenty a vybavení.

Zdroj: https://fr.topcor.ru/27099-iran-vozmet-na-sebja-obsluzhivani...

Klasifikace: ekonomika,technika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Wuhan znovu pod zámkem

28.7.22

Čína:

No, právě znovu zamkli Wuhan v Číně, kde byla "pandemie" poprvé hlášena v roce 2019. Příčinou jsou 4 pozitivní testy! Nyní je zamčeno téměř 1 milion lidí. Nemohou nikam jít ani nic dělat.

Ano, toto bude průběžná záležitost. Musí vás vyděsit vlastního stínu, aby se agenda stala realitou. Velký reset potřebuje velkou krizi. Brzy i u nás.

Zdroj: https://www.bbc.com/news/world-asia-china-62322484

Klasifikace: politika,zdravi,krimi Zprávu vložil/a Martinik

Komentářů: 1

 Soud s antivaxerem a zastáncem Putina provázel křik kvůli losování

27.7.22

Česká republika:

Asi stovka lidí přišla ve středu podpořit k Okresnímu soudu v Litoměřicích obžalovaného odpůrce očkování a Putinova příznivce Jakuba Netíka.

Státní zástupce viní dvaačtyřicetiletého Netíka, vyučeného malíře pokojů, z šíření poplašné zprávy a z veřejného schvalování a ospravedlňování zločinu proti míru. Soudkyně v rámci hospodárnosti řízení projednává obě věci společně.

Muž publikoval na svém facebookovém profilu letos v lednu příspěvek, v němž podle žalobce asi pěti tisícovkám sledujících lidí mimo jiné sdělil, že „vláda zabíjí lidi vědomě vakcínama“, po jejich aplikaci „umírají lidi, mají záněty srdečního svalu, houstnutí krve, infarkty, mladý lidi na to umíraj a padaj“, označil to za zločiny proti lidskosti s tím, že představitelé státu „pozabíjeli několik tisíců lidí po celé zemi“.

Šíření poplašné zprávy antivaxer odmítá. Ve videopříspěvku totiž také prohlašoval o politicích, že doufá, že „tady ty hovada všechny pověsí“. Hrozil i novináři Lukáši Valáškovi z Aktuálně.cz, který o něm napsal článek.

Dále je pan Jakub Netík souzen za svúj postoj k válce na Ukrajině - „Ruská vojska osvobozují...“

Zdroj: https://www.idnes.cz/usti/zpravy/ockovani-odpurce-rusko-ukra...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 1

 USA vysílají k Tchaj-wanu údernou skupinu letadlových lodí

27.7.22

USA:

Úderná skupina amerického námořnictva vedená letadlovou lodí Ronald Reagan míří k pobřeží Číny.

Píše o tom deník South China Morning Post.

Americké lodě míří k Tchaj-wanu v souvislosti s pravděpodobnou návštěvou předsedkyně Sněmovny reprezentantů USA Nancy Pelosi a rostoucí nevolí Číny vůči těmto plánům.

Čína v návaznosti na prohlášení USA posiluje svou leteckou sílu v regionu.

Pelosi zatím své plány nepotvrdila, ale pokud přijede, stane se nejvýše postaveným americkým politikem, který ostrov od roku 1997 navštíví.

Zdroj: https://rusvesna.su/news/1658938299

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Rakousko kupuje českou elektřinu ve velkém a ta se u nás pro export vyrábí i za pálení rekordně drahého plynu, který si okolní země bedlivě schraňují!

27.7.22

Neurčeno:

Zatímco Německo s Rakouskem tvrdě stojí i přes energetickou krizi proti jaderným elektrárnám, v Česku zůstává elektřina z jádra jedním z hlavních zdrojů energetického mixu a právě i díky ní je možné odesílat ji za hranice. Z Německa již prosakuje, že Berlín počítá s tím, že v případě velkého nedostatku plynu hodí do „unijní solidarity“ vidle.

Německo, které si svou energetiku dlouhodobě stavělo na ruském plynu, oznámilo, že i přes nejasnou energetickou situaci na letošní zimu plánuje do konce roku odstavit i své poslední tři jaderné elektrárny. Ministr hospodářství a klimatu Robert Habeck z vládních Zelených tvrdí, že prodloužení chodu jaderných elektráren není pro Německo vhodná cesta a Němci raději než delší životnost jaderných elektráren volí cestu částečného vypínání teplé vody a omezování topení.

Z Česka také proudí do sousedních zemí elektřina, která kromě z jádra a uhlí pochází i z plynu. Ten je i přes rekordní cenu pálen, aby následně za něj vyrobená elektřina odešla za hranice. Zejména do Rakouska.

Mezitím co sousední země spalování plynu co nejvíce omezují, Česko v tomto případě ve svých plynových elektrárnách téměř „jelo na plný výkon“.

Zdroj: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Do-kopru-Nemec...

Klasifikace: ekonomika,finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Plaťte 3x víc než loni a mrzněte. Putina z toho trefí šlak

26.7.22

Česká republika:

Jsme rád, že naše milovaná EU čestně vyřešila problém s plynem. Budeme platit 3-5 krát víc než loni a teplotu si nastavíme v práci na 19C. Je totiž nutné potrestat zločince Putina. Takže nebudeme od něj brát plyn a místo toho ho budeme odebírat a "ekologicky" dopravovat z Indie (a jiných ideologicky méně pevných zemí), která ho předtím koupila od Rusa. Indie nám trošku plynu prodá s "drobnou přirážkou". 

Je to perfektní řešení. Až se to v Kremlu doví, Putina z toho trefí šlak. Od smíchu. 

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/eu-plyn-rusko-doda...

Klasifikace: kuriozity,ekonomika,krimi Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 2

 Cena plynu v Evropě poprvé od března překonala hranici 2000 dolarů

26.7.22

Evropská unie:

Burzovní ceny plynu v Evropě rostou v souvislosti se zprávami o omezení dodávek Nord Stream.

Na těchto hodnotách se plyn v Evropě obchoduje poprvé od 9. března 2022.

Cena plynu na burze ICE Futures přesáhla 2 000 USD za 1 000 m3. Cena srpnových futures kontraktů na nizozemském uzlu TTF vzrostla o 9,22 % a dosáhla 192,895 EUR za 1 MWh, tj. 2067,32 USD za 1 000 m3, s přihlédnutím k aktuálnímu kurzu eura vůči dolaru na mezinárodním devizovém trhu, podle údajů burzy ICE.

O den dříve Gazprom oznámil, že od 27. července bude odstavena další plynová turbína v kompresorové stanici Portovaja plynovodu Nord Stream. Důvodem je uplynutí lhůty v provozní době před generální opravou.

Tranzit přes Nord Stream se tak sníží na polovinu z 67 milionů na 33 milionů metrů krychlových denně, což je přibližně 20 % plánované kapacity.

Plynovod byl uveden do provozu v roce 2011. Kapacita obou soustav je 55 miliard m3 plynu ročně.

Zdroj: https://rusvesna.su/news/1658831093

Klasifikace: ekonomika,finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Ryanair láká „Černé Čechy“ na dovolenou

26.7.22

Česká republika:

Také vám přistála v mailu spamová reklama od low cost aerolinek Ryanair? U mě to muselo být určitě omylem, protože v reklamě je nějaká černoška a ta jistě láka k letu jiné černochy. Nebo je to nějaká akce zaměřená na černé drogové dealery v centrech českých měst?

Ve skutečnosti je to jen agresivní prosazování multikulturní propagandy, kterou západní firmy v Čechách s obrovskou arogancí tlačí. Podvědomě chtějí bílých Čechům vnutit, že už to není jejich země.

Nechají si to Češi líbit? Nebo začnou hlasovat peněženkou a Ryanair pošlou tam, kam patří?

[...]

Zdroj: https://cz24.news/ryanair-laka-cerne-cechy-na-dovolenou-arog...

Klasifikace: kuriozity Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Slovensko plánuje brzy předat Ukrajině 11 letounů MiG-29

25.7.22

Slovensko:

Slovensko předá Ukrajině svých 11 letounů MiG-29 do konce srpna.

Oznámil to ministr obrany Jaroslav Nagy během návštěvy svého britského protějšku Bena Wallace.

Slovenský ministr uvedl, že letouny budou vyřazeny z provozu do konce léta. A česká a polská letadla začnou bránit slovenský vzdušný prostor.

Země však bude muset se svými spojenci vypracovat plán na doplnění svých technických kapacit.

Zdroj: https://rusvesna.su/news/1658763833

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 4

 USA a spojenci zrušili každoroční vojenské cvičení Sea Breeze v ukrajinských vodách

25.7.22

Ukrajina:

USA a jejich spojenci zrušili každoroční námořní cvičení Sea Breeze v ukrajinských vodách, ale zato nyní provádějí manévry v bulharském Černém moři.

Tamara Lawrenceová, mluvčí Euro-afrického velitelství amerického námořnictva, uvedla, že cvičení Sea Breeze 2022 bylo zrušeno kvůli bojům na Ukrajině.

Cvičení na bulharském území se v současné době účastní 24 válečných lodí, 5 letadel, 4 vrtulníky a přibližně 1 400 vojáků z deseti zemí NATO.

Zdroj: https://rusvesna.su/news/1658776595

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

Káva pro Zvědavce

53

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 95 čtenářů částkou 18 536 korun, což je 53 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Drony útočí na ruské rafinerie28.03.24 17:22 Rusko 0

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

V Anglii zemřelo téměř 7 krát víc očkovaných proti covidu, než neočkovaných. Oficiální data.22.03.24 16:41 Británie 9

Někdo umírá na frontě, ostatní se pakují na válce22.03.24 10:06 Ukrajina 3

K žalobě proti Ursule von der Leyenové se přidaly i tři členské země21.03.24 21:32 Evropská unie 0

Měnové kurzy

USD
23,45 Kč
Euro
25,30 Kč
Libra
29,60 Kč
Kanadský dolar
17,31 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
26,00 Kč
100 japonských jenů
15,49 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,33 Kč
1 unce (31,1g) zlata
52 102,56 Kč
1 unce stříbra
583,51 Kč
Bitcoin
1 662 657,11 Kč

Poslední aktualizace: 28.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 44 894 544