Ve zkratce

Stránka:

 Rozhovor s lékařem MUDr. Jiřím Michlem o jeho zkušenostech koronera v době epidemie

16.7.22

Česká republika:

Přinášíme rozhovor s lékařem MUDr. Jiřím Michlem o jeho zkušenostech koronera v době epidemie. Jak těžké případy viděl a ohledával v nemocnicích a domovech pro seniory? Co obnáší práce koronera a jak se k ní přistupovalo během epidemie? Jak vnímá pozornost věnovanou koronaviru ve srovnání s pozorností věnovanou v posledních dvou letech vážným onemocněním, například rakovinám?

Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=i4mVOrpdbm0

Klasifikace: zdravi Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0 Komentáře mohou přidávat pouze registrováni čtenáři.

 Tři dávky nestačily. V pondělí začne očkování proti covidu čtvrtou dávkou

15.7.22

Česká republika:

V Česku začne od pondělí očkování proti koronaviru čtvrtou posilovací dávkou. Bude pro lidi nad 18 let, kteří mají od posledního očkování více než čtyři měsíce. Oznámil to ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Získat vakcínu bude od příštího týdne podle náměstka Josefa Pavlovice (Piráti) možné bez registrace, registrační systém s objednáním pak začne znovu fungovat od 15. srpna.

Nakažených přibývá i přes menší počty testů. Laboratoře ve čtvrtek potvrdily covid u 1711 lidí. V nemocnicích je poprvé od května přes 400 osob. Počet pacientů ve vážném stavu se ale nezvyšuje.

A opět bezpříznakové nic nevypovídající testy + lidé v nemocnicích ( jsou po očkování?).

Dnes v rádiu plus v pořadu Odpolední Plus, těžká masírka redaktora, slintající blahem, že má ve studiu ''experta'' Kubka, který blahořečil očkování pro celou populaci ČR. Oponent v debatě samozřejmě chyběl, žijeme přeci v demokracii.

Zdroj: https://echo24.cz/a/SnaGy/ockovani-covid-koronavirus-cesko-c...

Klasifikace: zdravi Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 7

 Co bylo v Nadalových injekcích? Dopingový expert je překvapený

15.7.22

Neurčeno:

Rekordman v počtu grandslamových titulů Rafael Nadal navzdory velkým zdravotním problémům zažívá mimořádně úspěšný rok, v němž už slavil tituly z Australian Open a Roland Garros, ve Wimbledonu jej pak zastavilo až zranění břišních svalů, kvůli němuž musel vzdát semifinálový zápas. Kromě obdivu však Španěl vzbuzuje také podezřívavé reakce. A to zejména kvůli způsobu léčby svých chronických potíží.

Na trhlinu v břišních svalech už se žádné rychlé řešení nenašlo, a tak Nadal předčasně vzdal ve Wimbledonu semifinálový duel s Australanem Nickem Kyrgiosem a slavný turnaj tak připravil o jeden z vrcholů.

Na French Open však Nadal navzdory nesnesitelným bolestem v chodidle v důsledku Müller-Weissova syndromu vybojoval titul. Španělský šampion po triumfu přiznal, že mohl hrát jen díky umrtvovacím injekcím, které nesnesitelné bolesti utlumily.

Na tyto informace také reagoval veřejně německý profesor farmakologie aOdborník na doping Fritz Sörgel, podle něhož by mělo být v rámci fair play zveřejněno, co konkrétně bylo obsahem injekce.

Nadal se před Melburn přiznal k vakcíně Covid 19. Je možné, že teď nese následky a pharma lobby mu vydatně pomáhá v ''uzdravení''.

Zdroj: https://www.sport.cz/clanek/tenis-co-bylo-v-nadalovych-injek...

Klasifikace: sport,zdravi Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Uzavírání škol byla katastrofa. Následky se potáhnou desítky let

15.7.22

Česká republika:

Odhady následků dvou let uzavírání škol přitom poukazují na katastrofu globálního rozsahu, kvůli které utrpěla gramotnost dětí i světová ekonomika, která bude dopady cítit i za desítky let. Ani nová vláda přitom příliš konkrétně neříká, jak bude situace vypadat, a zmínky o testování či karanténách nemizí.

Dopady jsou samozřejmě výrazně odlišné v různých částech světa v závislosti na rozvinutosti ekonomik či délce uzavření škol. V některých zemích se pak výuka ještě nevzpamatovala a nová data ukazují, že dopady mohou být ještě horší, než se očekávalo.

Podle odhadů Světové banky tak například v chudších a rozvojových zemích výrazně klesl podíl desetiletých dětí, které jsou schopné číst či rozumět jednoduchému textu, i v rozvinutých zemích však zůstaly děti až pět měsíců pozadu oproti dobám před pandemií.

To přitom s sebou může nést trvalé následky pro jejich produktivitu a výdělky v budoucnu, stejně tak jako dopady pro světovou ekonomiku, které se potáhnou desítky let.

Zdroj: https://echo24.cz/a/Sjx6e/zavirani-skol-globalni-katastrofa-...

Klasifikace: zdravi Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 2

 Okamžitě opusťte zemi, vyzývá své občany americké velvyslanectví na Ukrajině

15.7.22

Ukrajina:

Pokud jste na Ukrajině, neprodleně ji opusťte, vyzvalo velvyslanectví Spojených států na Ukrajině své občany. Jako důvod ve svém prohlášení uvedlo, že se mohou stát vojenskými cíli Ruska. Jde o první takové prohlášení americké ambasády za poslední tři měsíce.

______
A týká se to také jejich žoldáků, různých "poradců" a pracovníků CIA? 

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/valka-na-ukrajine-vel...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 3

 Náhle zemřela Ivana Trumpová, bývalá manželka exprezidenta USA

15.7.22

USA:

Podle článku byla I.Trumpová nalezana mrtvá pod schodištěm. Příčinou smrti bylo s největší pravděpodobností srdeční selhání.

Otázka: A měla včeličku? Předpokládám, že ano, její dcera se nechala píchat veřejně. (Ale no tak fuj, sprosťáci, vy víte,  jak to myslím)

 

Zdroj: https://www.who.com.au/ivana-trump-cause-of-death

Klasifikace: zdravi Zprávu vložil/a F&T

Komentářů: 4

 Rusko pravděpodobně nespustí Nord Stream kvůli blokádě Kaliningradu

14.7.22

Rusko:

Kvůli nedostatečné reakci Litvy na požadavek Ruska zrušit blokádu tranzitu do Kaliningradu může Moskva zpozdit opravu plynovodu Nord Stream.

Podle prohlášení ruské vlády již Ruská federace vypracovala řadu opatření, která budou použita jako nástroj nátlaku na Evropskou unii. A za jednu z nejúčinnějších metod odborníci označují zdržení údržbářských prací na plynovodu Nord Stream.

„Někteří evropští politici a podnikatelé se obzvláště obávají, že Rusko prodlouží pozastavení plynovodu Nord Stream, který přivádí plyn do Německa,“ poznamenal autor článku s tím, že plánovaná desetidenní udržba by se mohla zpozdit.

Zdroj: https://www.pokec24.cz/politika/media-rusko-pravdepodobne-ne...

Klasifikace: ekonomika,finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Egypt, Saúdská Arábie a Turecko by se mohly připojit k BRICS

14.7.22

Neurčeno:

Saúdská Arábie, Egypt a Turecko se plánují připojit k BRICS. Předseda mezinárodního fóra BRICS Purnima Anand řekla, že diskuse a případné rozhodnutí o některých státech může být přijato na příštím summitu sdružení, který se bude konat v roce 2023.

Pavel Kňazev, ruský zástupce při BRICS, řekl listu Izvestija, že Ruská federace vítá zájem zemí o členství v tomto sdružení, ale ještě musí vypracovat přesná kritéria pro vstup nových členů. Podle odborníků, s nimiž Izvěstija hovořila, jsou potenciálními kandidáty Saúdská Arábie, Egypt a Turecko, avšak proces jejich přistoupení nebude rychlý.

Informaci o možném přijetí nových zemí potvrdila Izvestijím Purnima Anand, předsedkyně mezinárodního fóra BRICS. Podle ní během 14. summitu lídrů zemí BRICS, který se konal v Pekingu ve virtuální podobě ve dnech 23. až 24. června, diskutovaly Čína, Rusko a Indie o této otázce.

Zdroj: https://iz.ru/1364353/mariia-vasileva-elnar-bainazarov/popol...

Klasifikace: politika,ekonomika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Armádní základna v Mošnově má zelenou

14.7.22

Česká republika:

Plán na vybudování nové základny české armády na letišti v Mošnově nabírá obrysy. V logistickém centru za zhruba dvě miliardy korun má sloužit sloužit 300 českých vojáků. Ministryně obrany Jana Černochová a hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák k tomu odpoledne podepíší memorandum o spolupráci při přípravě území pro projekt.

Má sloužit nejen potřebám české armády, ale v případě potřeby také spojencům z NATO. Ať už pro přijetí zahraničních sil při cvičeních a při možné krizové situaci nebo jako klíčový bod k vytvoření leteckého mostu mezi Západem a Východem. Výhodou má být jeho poloha a napojení na dopravní infrastrukturu. Letiště je totiž prakticky přímo napojeno na dálniční síť i železnici.

Vybudování základny by tak umožnilo spojencům poskytnout ČR zásobování, pokud by země takovou pomoc někdy potřebovala, zároveň by bylo možné z Česka odesílat pomoc za využití velkokapacitních letadel spojenců anebo základnu využít pro předsunutou logistickou podporu případné operace na východním křídle NATO.

A navíc MO asi uzavře smlouvu na nákup obrněnců za 52 miliard bez vyhlášení tendru.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/domov/armada-mosnov-letiste-centrum-l...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 2

 „5x dražší elektřina než na Slovensku. Že to nejde změnit? Lži.“

13.7.22

Česká republika:

Rozdíl v chování státu na Slovensku a v Česku je do očí bijící. Na Slovensku stát elektrárenské společnosti žádnou půjčku neposkytuje, protože není potřeba. A cenu zafixoval na úrovni 62 eur za MWh.

Náš stát poskytuje ČEZ půjčku 74 miliard korun a nechá ho prodávat domácnostem za více než 300 eur za MWh. „Cena elektřiny je tedy v České republice zhruba 5x vyšší než na Slovensku, a bude to 10x více.

Je cílem státu maximalizace zisku dominantní společnosti na trhu s elektřinou místo ochrany odběratelů? Nalezneme podobný příklad v Evropě?

Já jsem ho nenašel,“ říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz energetický expert Vladimír Štěpán.

Zdroj: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/-5x-drazsi-e...

Klasifikace: ekonomika,finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 WHO vyzývá všechny země světa, aby obnovily režim roušek

13.7.22

Neurčeno:


"Jsem znepokojen tím, že počet případů COVID-19 stále stoupá, což představuje další zátěž pro přetížené zdravotnické systémy a zdravotnické pracovníky," uvedl šéf WHO Theodor Adanom Gebreyesus.

Uvedl, že mezi vědeckou komunitou, politickými představiteli a veřejností existuje "vážná propast" ve vnímání rizika šíření koronaviru.

"Nové vlny onemocnění ukazují, že COVID-19 ještě neskončil," řekl a poznamenal, že země jsou "v mnohem lepší situaci než na začátku pandemie".

Zdroj: https://iz.ru/1364405/2022-07-13/voz-prizvala-vse-strany-mir...

Klasifikace: zdravi Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 3

 Inflace v ČR prorazila další strop – je nejvyšší od roku 1993

13.7.22

Česká republika:

Růst inflace stále nezpomaluje. Spotřebitelské ceny v Česku v červnu meziročně stouply o 17,2 procenta. V květnu to bylo o 16 procent, růst tak zrychlil již podvanácté za sebou.

Nejvíce k tomu přispělo zdražování potravin. Inflace je nadále nejvyšší do prosince 1993. Vyplývá to z údajů, které ve středu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Výsledek mírně překonal očekávání analytiků, kteří předpovídali inflaci 17 procent.

Ceny potravin v červnu meziročně vzrostly o 18 procent. Zvyšují se také náklady na bydlení. Zemní plyn zdražil téměř o 58 procent, tuhá paliva a elektřina zhruba o třetinu, teplo a teplá voda byly proti loňskému červnu dražší o 18,1 procenta.

Za pohonné hmoty lidé platili o 47,5 procenta více. Ceny zboží úhrnem vzrostly o 19,3 procenta a ceny služeb o 13,9 procenta, uvedl ČSÚ.

Zdroj: https://cz24.news/sedmnact-procent-inflace-v-cr-prorazila-da...

Klasifikace: ekonomika,finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 2

 Zelenskij dal ukrajinským ozbrojeným silám za úkol "osvobodit" celé území Ukrajiny

13.7.22

Ukrajina:

Prezident Zelenskyj pověřil ukrajinské ozbrojené síly "osvobozením" celého území Ukrajiny. Uvedl to tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny Oleksij Danilov.

"Nejde jen o Chersonskou oblast, ale o deokupaci celé země. A když prezident zadává úkol naší armádě, myslí tím celou Ukrajinu.

Samozřejmě nemůžeme osvobodit všechna území najednou, ale vrchní velitel stanovil úkol osvobodit všechna naše území od agresora. Je to jen otázka času a pořádku," řekl Danilov.

Zdroj: https://rusvesna.su/news/1657655592

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 3

 Pokrytec Fiala: Takhle mluvil před rokem

12.7.22

Česká republika:

Zdroj: https://rumble.com/v1c15jt-fiala-ped-rokem.html

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 1

 Světové ekonomické fórum chce skoupit půdu nizozemských zemědělců

12.7.22

Nizozemsko:

Světové ekonomické fórum (WEF) odhalilo plány na odkup půdy po nizozemských zemědělcích, které globální elita vyřazuje z podnikání.

Premiér Mark Rutte je jedním z mladých globálních lídrů WEF a slíbil, že pomůže nastolit „Velký reset“.

Elita „pro nás vidí budoucnost, kdy budeme zcela závislí na státu, jezte brouky, oni budou vlastnit vaši půdu, vy nebudete vlastnit nic a budete šťastní, to říkají“.

Odhalení možných střetů zájmů a zákulisních dohod mezi nizozemskými ministry ve spojení s nadací Billa Gatese / Billa a Melindy a jejich podílem 600 milionů eur v doručovací službě Picnic.

S dusíkem to nemá nic společného, jde čistě o získání pozemků.

Zdroj: https://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/svetove-ekonomicke-forum...

Klasifikace: politika,ekonomika,finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 1

 Pak mi ji píchnul. Začalo peklo. O covid očkování padlo nové svědectví

12.7.22

Česká republika:

Nadační fond Svědomí národa chystá dokument Tečkované příběhy, který bude zobrazovat zdravotní následky u těch, kteří se nechali očkovat vakcínou proti covidu-19.

Jako ukázku z dokumentu nadační fond zveřejnil příběh Ing. Juraje Orsága, manažera, který po první dávce očkování zkolaboval v ordinaci, po druhé pak kolaboval několikrát denně, což ho ohrožovalo i na životě. A táže se všech, kdo stále propagují očkování, zda ho chtějí zabít.

Neříká, že je vakcína škodlivá pro všechny, ale varuje, že pro některé lidi může být i smrtelná.

Zdroj: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Pak-mi-ji-pich...

Klasifikace: zdravi Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Všichni ukrajinští občané budou moci získat ruské občanství

11.7.22

Rusko:

Ruský prezident Vladimir Putin rozšířil zjednodušený postup pro získání ruského občanství na všechny obyvatele Ukrajiny.

Dříve mohli tuto výhodu využívat pouze občané Doněcké a Luhanské lidové republiky.

Text výnosu byl již zveřejněn na právním informačním portálu a je k dispozici k nahlédnutí (uvnitř článku).

Zdroj: https://rusvesna.su/news/1657541923

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Číňané vzali banky útokem, zmrazily jim životní úspory

11.7.22

Čína:

Čínské úřady o víkendu tvrdě potlačily protesty lidí, jimž tamní banky zmrazily jejich životní úspory. Stovky klientů vyrazily do ulic žádat vydání svých peněz, které jim banky odmítají vydat, a pro řadu z nich to znamená okamžité existenční problémy. Ke zvyšujícímu se napětí dochází ve velmi delikátním období pro čínské komunisty.

Od začátku dubna zmrazily čtyři klíčové bankovní instituce v čínské centrální provincii Che-nan finance svých klientů v hodnotě milionů dolarů. Tím došlo k ohrožení živobytí tisíců klientů, navíc v době, kdy je obrovské množství lidí zasaženo drakonickými covidovými lockdowny, uvádí server CNN.

Ve městě Čeng-čou, které je hlavním městem zmíněné provincie, došlo k sérii demonstrací. V neděli se tak shromáždilo zhruba tisíc lidí před místní pobočkou Čínské lidové banky, která je centrální čínskou bankovní institucí.

Šlo o jeden z největších protestů, který Čína zaznamenala od začátku pandemie koronavuiru.

Úřady přicházejí s plánem řešení tohoto problému, který bude oznámen v blízké budoucnosti, uvádí se v prohlášení.

Zdroj: https://echo24.cz/a/ScuHt/cina-protesty-banky-zivotni-uspory...

Klasifikace: ekonomika,finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Hacker RaHDIt obvinil USA z poskytování satelitních snímků Kyjevu za účelem bombardování Ruska

11.7.22

Ukrajina:

Americké zpravodajské služby poskytují Kyjevu radarová data a satelitní snímky, včetně ruského území, uvedl pod podmínkou anonymity člen ruské hackerské skupiny RaHDIt.

"S jistotou víme, že americká rozvědka poskytuje ukrajinské rozvědce satelitní snímky, radarová data, včetně satelitních snímků ruského území, kam ve skutečnosti přilétají ukrajinské rakety a střely. Vidíme také, že americké radarové detekční systémy pracují v zájmu ukrajinské rozvědky".

8. června hacker RaHDIt uvedl, že se začaly objevovat neshody mezi kanceláří ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a velením ukrajinských ozbrojených sil ohledně vedení bojových operací. Podle jeho slov má ukrajinská armáda z tohoto důvodu velké ztráty.

Zdroj: https://iz.ru/1362858/2022-07-11/khaker-rahdit-obvinil-ssha-...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 V Brně se to mlelo. Bubny, zásahovka a vlajky. Morava nahradila Ukrajinu

11.7.22

Česká republika:

V moravské metropoli se již poněkolikáté bojovalo o sochu markraběte Jošta. Socha na Moravském náměstí v Brně, jejíž štít pokrývá modro-žlutá vlajka na podporu Ruskem napadnuté Ukrajiny, se některým Brňanům ve svém aktuálním provedení silně zprotivila a začali o ni vést s brněnským magistrátem válku.

Na soše jezdce se tak nyní často střídá zbarvení štítu do ukrajinských barev s moravskou orlicí či jinými symboly, které na ni umísťují demonstranti. Přítomni již tentokrát museli být i těžkooděnci.

Zdroj: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Bitva-o-Josta-...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 1

Káva pro Zvědavce

53

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 95 čtenářů částkou 18 536 korun, což je 53 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Drony útočí na ruské rafinerie28.03.24 17:22 Rusko 0

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

V Anglii zemřelo téměř 7 krát víc očkovaných proti covidu, než neočkovaných. Oficiální data.22.03.24 16:41 Británie 9

Někdo umírá na frontě, ostatní se pakují na válce22.03.24 10:06 Ukrajina 3

K žalobě proti Ursule von der Leyenové se přidaly i tři členské země21.03.24 21:32 Evropská unie 0

Měnové kurzy

USD
23,45 Kč
Euro
25,30 Kč
Libra
29,60 Kč
Kanadský dolar
17,31 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
26,00 Kč
100 japonských jenů
15,49 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,33 Kč
1 unce (31,1g) zlata
52 102,56 Kč
1 unce stříbra
583,51 Kč
Bitcoin
1 662 657,11 Kč

Poslední aktualizace: 28.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 44 894 615