Ve zkratce

Stránka:

 „Bandera nebyl masový vrah, důkazy nejsou.“ Výroky velvyslance pobouřily Polsko

1.7.22

Ukrajina:

Polské představitele pobouřily výroky ukrajinského velvyslance v Německu Andrije Melnyka, který v rozhovoru s německým novinářem bagatelizoval zločiny Stepana Bandery, vůdce ukrajinských nacionalistů z dob druhé světové války. Distancovalo se od něho i ministerstvo zahraničí v Kyjevě.

Partyzáni OUN přitom měli v roce 1943 na svědomí vyhánění Poláků z dnešní západní Ukrajiny, které nepřežily desítky tisíc lidí. Vraždili také Židy a volyňské Čechy. Melnyk v rozhovoru zločiny na Volyni nepopřel, řekl ale, že „takové masakry prováděli také Poláci“. Podle výzkumů polských historiků zemřelo asi 60.000 Poláků a 3000 Ukrajinců.

Náměstek šéfa polské diplomacie Marcin Przydacz řekl, že „takové výroky jsou nepřijatelné“. Ministr zahraničí Zbigniew Rau na twitteru napsal, že kvůli Melnykovým výrokům falšujícím historii mluvil se svým ukrajinským kolegou Dmytrem Kulebou.

Mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleh Nykolenko uvedl, že „názory Andrije Melnyka, které dal najevo v rozhovoru s německým novinářem, jsou jeho osobní a nemají nic společného se stanoviskem Kyjeva".

Zdroj: https://echo24.cz/a/SQikG/bandera-ukrajina-velvyslanec-pobou...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 4 Komentáře mohou přidávat pouze registrováni čtenáři.

 Blíží se kolaps?

1.7.22

Česká republika:

V pořadu O čem se mlčí, se sešli energetičtí experti Ivan Noveský a Vladimír Štěpán a předestřeli chmurnou předpověď, ve které naznačili, kdy přestane do Česka téct ruský plyn a co to může pro tuto republiku znamenat. Padlo i přesné datum.

P.S. - Dodávky plynu do Česka jsou ohroženy. Německý Uniper se zmítá před krachem!

Zdroj: https://cz24.news/zima-tma-pesky-a-na-dlouho-blizi-se-bezpre...

Klasifikace: ekonomika,finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 K ruské obdobě systému SWIFT se připojilo 70 bank z 12 zemí

1.7.22

Rusko:

Desítky zahraničních bank se připojily k ruské obdobě platebního systému SWIFT - Systému finančních zpráv (SPFS). Uvedla to šéfka centrální banky Ruské federace Elvira Nabiullina.

Nabiullina zdůraznila, že regulátor je připraven připojit k systému každého - existují k tomu všechna potřebná technická řešení a lze to provést poměrně rychle.

Systém SPFS Ruské banky byl vytvořen v reakci na riziko možného odpojení ruských bank od mezinárodního platebního systému SWIFT, ke kterému je připojeno více než 11 000 největších organizací v téměř všech zemích světa.

Evropská unie od 14. června odpojila od systému SWIFT velké ruské banky, jako jsou Sberbank, Rosselchozbank a Moskevská úvěrová banka (CBM). Úvěrové instituce uvedly, že odpojení od systému nebude mít negativní vliv na jejich práci, protože se na takový vývoj předem připravily.

Zdroj: https://www.stoletie.ru/lenta/k_rossijskomu_analogu_swift_po...

Klasifikace: ekonomika,finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 James Topp - Poslední pochod do Ottawy

30.6.22

Kanada:

James Topp, jde od února z Vancouveru do Ottawy na protest proti tomu, jak kanadská vláda zachází s lidmi a na protest proti povinnému očkování. Dnes dělá posledních 27 km a hodně lidí ho podporuje a jde s ním.

Samozřejmě policie už začíná lidi obtěžovat a dává pokuty. Dnes pochodující James Topp uctí památku padlých u pomníku. Zítra je největší svátek kanadských patriotů - Den Kanady - Canada Day. Sejde se hodně lidí a úřady se bojí "provokací". Staví ploty a blokády atd.

Původně přímý přenos, nyní ze záznamu

Další záznam stejné události je tady.

Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=RKGEG-pETz0

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 1

 „Válku proti Putinovi Západ nemůže vyhrát. Skončí to katastrofou.“

29.6.22

Německo:

Německý sociální psycholog Harald Welzer v Otevřeném dopise spolu se sedmadvaceti intelektuály a umělci vyzval kancléře Scholze k přehodnocení dodávek zbraní na Ukrajinu, Uplynuly dva měsíce a útoky na signatáře neustal (ze strany médií).

Dosud jsme ve zvláštní situaci. Podle průzkumů je velká část obyvatel k dodávkám zbraní skeptická. Situace se však od zveřejnění dopisu nezměnila. Celá mediální scéna převzala stanovisko vlády, které bez výhrad podporuje dodávky zbraní a pokračování války. Opozice je rovněž pro dodávky zbraní, takže v politicko-mediální sféře neexistuje opozice. Pozvolna se tu a tam objevují výhrady, ale to jsou výjimky. Vzhledem k tomu, že žijeme v demokracii, je to skutečně zvláštní.

Ano, čelíme obrovskému rozporu mezi veřejným a zveřejněným míněním, ale v rámci zveřejněného mínění neexistuje opozice.

Musí existovat možnost ukončit válku diplomatickou cestou. Vystoupit s takovýmto tvrzením – to snad není žádná revoluce!

P.S. - do roku 2023 chce NATO osminásobně zvýšit počet svých vojsk u ruských hranic

Zdroj: https://echo24.cz/a/SxwSy/valka-proti-putinovi-zapad-nevyhra...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 5

 Vakcinolog Geert Vanden Bossche předpovídá....

29.6.22

Belgie:

Dnes již nelze utajit, že očkovaný se může nakazit, může dokonce i nemoc roznášet a může na ni také zemřít.

Vanden Bosche prohlásil, že očkovaní postupně ztratí imunitu a po dalších a dalších dávkách začnou mít problém i s obyčejným nachlazením.

V nemocnici bude končit stále méně neočkovaných a stále více očkovaných..

Takže čím déle tato pandemie trvá, tím méně opatření musí neočkovaní přijmout. Žijte zdravě a vyhýbejte se extrémním situacím, radil Vanden Bossche.

Předpovídá, že za pár měsíců zažijeme ‚obrovský chaos‘. „Začne to kolapsem nemocnic,“ varoval virolog.

Vakcinolog upozornil, že se již nejedná o přirozenou pandemii, ale o pandemii poháněnou lidmi.

P.S. - big pharma velmi silně lobuje za možnost oficiálně vynechat klinické zkoušky vakcín!

Zdroj: https://cz24.news/to-by-mohlo-znamenat-totalni-chaos-a-konec...

Klasifikace: zdravi,krimi Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 4

 Putin podepsal dekret ustanovující Den rodiny, lásky a věrnosti

28.6.22

Rusko:

„V zájmu zachování tradičních rodinných hodnot a duchovní a mravní výchovy dětí a mládeže se rozhoduji: ustanovit Den rodiny, lásky a věrnosti a oslavit jej 8. července,“ píše se v dokumentu.

Vyhláška vstoupila v platnost dnem podpisu, její text byl zveřejněn na oficiálním internetovém portálu právních informací.

Zdroj: https://ria.ru/20220628/putin-1798700332.html

Klasifikace: kuriozity,politika Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 1

 Turecko se dohodlo s Finskem a Švédskem na členství v NATO

28.6.22

Turecko:

Turecko před summitem NATO v Madridu souhlasilo se vstupem Finska a Švédska do aliance. Ankara již dříve zablokovala jejich vstup kvůli jejich podpoře kurdských organizací, které turecká strana považuje za teroristy.

"Po tomto setkání podepsali naši ministři zahraničí třístranné memorandum, které potvrzuje, že Turecko podpoří pozvání Finska a Švédska stát se členy NATO na summitu, který se uskuteční tento týden v Madridu," uvedl úřad.

Naznačili, že konkrétní kroky pro země, které se k alianci připojí, budou dohodnuty během příštích dvou dnů, ale že toto rozhodnutí je nyní "na dosah".

Zdroj: https://www.rbc.ru/politics/28/06/2022/62bb47949a7947c787c46...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Česká republika chce stíhačky F-35

28.6.22

Česká republika:

Ministryně obrany Jana Černochová v nejbližší době oznámí nákup nových stíhaček pro českou armádu.

Podle informací z několika na sobě nezávislých zdrojů by mělo jít o nejmodernější americké letouny F-35.

Pořizovací cena jednoho stroje se pohybuje kolem 85 milionů dolarů (asi 2 miliardy korun). Roční náklady na provoz 24 stíhaček by pak byly asi 12 miliard korun.
Informaci o existujícím záměru nákupu 24 amerických stíhaček F-35 deníku Echo24 potvrdilo několik na sobě nezávislých zdrojů z okolí ministerstva obrany, které jsou s avizovaným nákupem obeznámeny. Tyto zdroje zároveň hovoří o tom, že ministryně záměr oznámí už velmi brzy.

Nákup má proběhnout formou mezivládní dohody (Government to Government), bez klasického výběrového řízení, což celý proces ještě urychlí.
Roční náklady na provoz dvou letek F-35 by se podle analytika mohly pohybovat ve výši zhruba 500 milionů dolarů.

„Při kalkulaci na 30 let bychom se měli údajně pohybovat kolem 500 milionů dolarů ročně (zhruba 12 miliard korun). Mělo by v tom být rozpočteno vše od výcviku po údržbu, palivo nebo munici.“

P.S. - vše na sekyru,o inflaci samozřejmě ani slovo a bez výběrového řízení, hm......to hodně smrdí. Silně pochcybuji o uvedených částkách. 

Zdroj: https://echo24.cz/a/S3Cbg/stihacky-f-35-armada-cr-gripen-obr...

Klasifikace: politika,krimi,finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 2

 Írán a Argentina podaly žádost o členství v BRICS

28.6.22

Neurčeno:

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharová uvedla na Telegramu, že íránská a argentinská vláda podaly žádost o členství v BRICS.

Jak uvedl poradce ruského prezidenta Jurij Ušakov, Moskva se na otázku rozšíření BRICS dívá příznivě, ale navrhuje nejprve definovat postupy a požadavky pro případné kandidáty na členství.

Minulý týden se pod čínským předsednictvím konal 14. summit sdružení. Druhý den byl věnován budování partnerství pro globální rozvoj v nové éře pro společné provádění Agendy pro udržitelný rozvoj 2030. Zúčastnili se jí nejen představitelé pěti zemí BRICS, ale také hlavy některých pozvaných států, včetně Argentiny a Íránu.

Zdroj: https://ria.ru/20220627/briks-1798582596.html

Klasifikace: politika,ekonomika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Žena, která kvůli roušce opustila práci

28.6.22

Česká republika:

Když na ni chtěli zavolat policii, z práce odešla a postavila se na vlastní nohy. Nechci hrát jejich hru. Chci jít zdravou cestou. Nošení roušek škodí zdraví. Absolutně.

Děti mám v domácím vzdělávání. Změna musí vzejít zespodu. Od lidí. Podala jsem na 10 trestních oznámení. Chodím za zastupiteli, kterým je to jedno.

Když člověk bude pořád bušit do stěny, jednou se rozpadne. Stůjte si za svým. I když to stojí spoustu peněz a času.

https://rumble.com/v1a4fhn-petra-gallusov.-bojovnice.-kvli-rouce-opustila-prci.html

Zdroj: https://www.modryjelen.com/rozhovory-petra-bohuse/petra-gall...

Klasifikace: zdravi Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 1

 Vakcino-katastrofa ve Velké Británii: vakcíny za 4 miliardy do smetí!

27.6.22

Británie:

Nakoupili miliardy dávek vakcín, které se nepoužívají, jsou nepoužitelné a proto skončí v koši.

Ani Afričané ji nechtějí (snažili se prodat zásoby, WHO naléhá na třetí svět, aby přijal dávku... nezajímá je to a mají pravdu).

"Spojené království použilo 142 milionů z 650 milionů dávek vakcíny, které nakoupilo, takže vakcíny v odhadované hodnotě 4 miliard liber nebyly použity a při současné míře používání se pravděpodobně vyhodí."

650 milionů dávek objednaných pro Spojené království!... To je míra naprostého šílenství (a korupce)... DESET DÁVEK na obyvatele!

V EU je to stejné:

Polsko řeklo basta a odmítá nadále platit za dodávky sraček společnosti Pfizer.

Obavy mají i skandinávské země... především proto, že smlouvy jsou samozřejmě tajné.

Kolik milionů dávek hnije ve skladech? Kolik dalších stovek milionů má být ještě dodáno (smlouvy pokrývají celý rok 2022 a dokonce i rok 2023!?

Je jasné, že taková avantýra, takový finanční skandál zanechá stopy.

K odvedení pozornosti bude zapotřebí hodně Ukrajiny a hodně Putina...

Zdroj: https://covidemence.com/2022/06/24/vaccinocata-au-royaume-un...

Klasifikace: zdravi,krimi,finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 4

 Francouzská vláda se připravuje na opětovné spuštění uhelné elektrárny Saint-Avold

27.6.22

Francie:

Uhlí na topení v zimě! S touto možností se počítalo a je nyní zahrnuta v článku 13 budoucího návrhu zákona o kupní síle. Tento text se bude pravděpodobně vyvíjet, ale v současné době si chce vláda zajistit lidské zdroje, aby mohla znovu zprovoznit elektrárnu Émile Huchet v Saint-Avold v Moselle, která byla po 71 letech činnosti uzavřena 31. března loňského roku.

Tím by Francie opět překročila maximální hranici 700 hodin ročního provozu uhelných elektráren na francouzském území. Cílem zůstává zajistit dodávky elektřiny do země na příští zimu, zatímco ruské dodávky vysychají a téměř polovina francouzských jaderných elektráren je stále odstavena kvůli opravám nebo korozi.

Aby mohla být uhelná elektrárna Saint-Avold znovu uvedena do provozu, počítá budoucí návrh zákona s opětovným zaměstnáním jejích bývalých zaměstnanců. Potenciálně se to týká 71 zaměstnanců jež využívali dovolenou na rekvalifikaci. Pokud bude text přijat, budou se moci vrátit do práce. Přijetí nových zaměstnanců se zdá být dokonce naléhavé, protože opětovné spuštění závodu bude vyžadovat důkladné kontroly před spuštěním. Tyto změny by proto mohly být uzákoněny již v červenci, "aby bylo možné provést nezbytné údržbářské práce" při přípravě na zimu.

Zdroj: https://www.rtl.fr/actu/politique/info-rtl-moselle-le-gouver...

Klasifikace: ekonomika,finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Co se to děje v ulicích Filadelfie?

27.6.22

USA:

Na facebookovém kanálu Kimgary najdete aktuální video záběry z ulic Filadelfie. Drogy, bezdomovci, děsivá bezvýchodná budoucnost .... :-(

Zdroj: https://fb.watch/dV0yD_kt22/

Klasifikace: politika,zdravi,krimi,kultura Zprávu vložil/a QWSAQ

Komentářů: 1

 Zelenského vláda nařídila zničení 100 milionů knih

26.6.22

Ukrajina:

Dne 19. května 2022 vydalo ukrajinské ministerstvo kultury a informační politiky pokyn Ukrajinskému knižnímu institutu zničit všechny knihy vydané v Rusku, vytištěné v ruštině nebo přeložené z ruského jazyka.

Podle ředitelky Institutu knihy a bývalé prezidentky Fóra nakladatelů Oleksandry Koval bude nutné zničit minimálně 100 milionů knih, které přenášejí zlo. Některá díla univerzitní knihovny zachovají pro odborníky, aby mohli studovat kořeny Zla.

Toto auto-da-fé se také zaměřuje na všechny klasiky ruské literatury od Alexandra Puškina po Lva Tolstého a Fjodora Dostojevského.

Tyto informace otočil bývalý švédský ministr zahraničí Carl Bildt, který 21. května zveřejnil tweet ve kterém naopak odsoudil Rusko za pálení ukrajinských knih; naprosto falešné obvinění.

Z těchto událostí si lze vzít dvě ponaučení:

  • Od druhé světové války a nacistického vypalování jsme nebyli svědky ničení knih v takovém rozsahu.
  • NATO si je dokonale vědomo toho, co se děje, jinak by se nepokoušelo tento problém zamlžovat.

Zdroj: https://www.voltairenet.org/article217312.html

Klasifikace: kuriozity,politika,krimi Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 3

 Ruské letectvo zahájilo raketové údery z Běloruska: Výbuchy v Kyjevě, zasažené cíle hoří na západě Ukrajiny

25.6.22

Ukrajina:

Ruská armáda zahájila raketové údery na cíle ve městě Sarny v Rovenské oblasti.

Operaci údajně provádějí bombardéry ruského letectva operující z běloruského vzdušného prostoru.

Na západě Ukrajiny se rozléhá letecký poplach.

Z Kyjeva přicházejí také zprávy o explozích.

 

P.S. - velký obrat ve ''speiální operaci'' - účast Běloruska.

Možná eskalace konfliktu.

Zdroj: https://rusvesna.su/news/1656175610

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 USA a další čtyři země vytvořily tichomořskou alianci

25.6.22

USA:

Austrálie, Velká Británie, Nový Zéland, Japonsko a USA vytvořily novou alianci v tichomořském regionu. Uvádí se to ve společném prohlášení těchto zemí zveřejněném na internetových stránkách Bílého domu.

Upozorňuje, že cílem partnerství Partners in the Blue Pacific (PBP) je rozvíjet účinnou spolupráci a podporu ostrovních států v regionu.

Země partnerství hodlají posílit podporu tichomořských priorit podle strategie Fóra tichomořských ostrovů do roku 2050, která by měla být přijata na nadcházejícím summitu vedoucích představitelů této organizace.

Americký prezident Joe Biden dříve prohlásil, že Spojené státy jsou "indo-pacifickou mocností".

Zdroj: https://news.mail.ru/politics/51916162/?frommail=1

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Mnoho lidí zkolabovalo přímo po "očkování" jsou k dispozici videa

25.6.22

Neurčeno:

Existuje mnoho videí, na kterých lidé zkolabovali přímo v "očkovacích centrech". Doporučuji se na tato videa podívat i když to jsou jen jednotlivé případy. Jak víte, že se to nestane zrovna vám?

A to jsou jen následky okamžitě po injekci. Střednědobé a dlouhodobé následky experimentální látky budou/jsou neodhadnutelné.

Smutné je, že oni si s tím nedají pokoj a chtějí do lidí natlačit další dávku, podívejte se na odkaz. Začínají podobně jako minule - nejdříve napíchat tzv. "rizikové".

Zdroj: https://www.nespokojeny.cz/okamzite-zdravotni-nasledky-covid...

Klasifikace: zdravi Zprávu vložil/a F&T

Komentářů: 15

 Rakousko ruší očkovací povinnost

24.6.22

Rakousko:

Rakouský ministr zdravotnictví Johannes Rauch dnes ve 14:00 na tiskové konferenci oznámil zrušení zákona o povinném očkování proti Coronaviru.

Tento velmi kontroverzní zákon platí od začátku února a stanoví všeobecnou povinnost očkování pro všechny osoby starší 18 let, které mají hlavní bydliště v Rakousku. To znamená, že se to týká například i dalších občanů EU.

Mnoho občanů podalo žádost k Ústavnímu soudu, aby prověřil soulad tohoto zákona s Ústavou.

Zdroj: https://lecourrierdesstrateges.fr/2022/06/23/lautriche-suppr...

Klasifikace: zdravi Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

Káva pro Zvědavce

32

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 64 čtenářů částkou 11 338 korun, což je 32 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 0

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 0

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 3

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Jaderný poplach v Polsku po zásahu ruské hypersonické rakety Kh-47 Kinzhal12.04.24 19:14 Ukrajina 0

Vysokoškolská pedagožka vyškolila Fialu12.04.24 06:31 Česká republika 1

Politico - v rámci EU nakupuje Francie nejvíce LNG z Ruska11.04.24 18:21 Francie 0

Šialený migračný pakt zmení Európu na Afriku. Hrozba aj pre Slovensko!11.04.24 17:56 Slovensko 3

Výběr peněz z účtu = problém 11.04.24 14:25 Česká republika 3

Tolik podniků v Německu ještě nezkrachovalo11.04.24 06:13 Německo 0

Louisiana se stala prvním státem USA, který odmítl předat moc WHO-WEF10.04.24 20:12 USA 3

Měnové kurzy

USD
23,66 Kč
Euro
25,25 Kč
Libra
29,47 Kč
Kanadský dolar
17,18 Kč
Australský dolar
15,23 Kč
Švýcarský frank
25,99 Kč
100 japonských jenů
15,33 Kč
Čínský juan
3,27 Kč
Polský zloty
5,82 Kč
100 maď. forintů
6,43 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,11 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 174,48 Kč
1 unce stříbra
671,05 Kč
Bitcoin
1 454 471,39 Kč

Poslední aktualizace: 17.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 44 998 679