Ve zkratce

Stránka:

 Biden vyhlásil stav nouze kvůli hrozbě nedostatku energie

7.6.22

USA:

Americký prezident Joe Biden vyhlásil mimořádnou situaci kvůli nedostatku kapacit na výrobu elektřiny v zemi. Namísto zvyšování výroby elektřiny z tradičních zdrojů energie hodlá Biden zvýšit výrobu solární energie.

Jedná se o druhou energetickou krizi od roku 2021, kdy v USA náhle zamrzly větrné turbíny a solární panely. V zimě vedla energetická krize v USA ke kolapsu v Texasu, ropném a energetickém centru USA.

V USA se urychlil růst ceny benzínu a plynu, aktualizují se rekordy v nákladech na pohonné hmoty, politiku Joea Bidena schvaluje jen třetina Američanů, v zemi mizí dětská výživa a země je na pokraji krize. "Biden nemá žádný plán boje proti inflaci. Američané nevěří, že se z této šlamastyky dostaneme," uvedl 3. června úvodník listu The Wall Street Journal.

Zdroj: https://www.vesti.ru/finance/article/2785487

Klasifikace: ekonomika,finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0 Komentáře mohou přidávat pouze registrováni čtenáři.

 Štědré odměny v ČEZ: 135 milionů pro osm lidí!

5.6.22

Česká republika:

Ve vedení energetického gigantu ČEZ se evidentně vyplatí pracovat. Osmičlenné představenstvo polostátní firmy si totiž podle výroční zprávy rozdělilo rekordní odměny za loňský rok. Ty dosahují 135 milionů korun.

Daniel Beneš, generální ředitel - 34 847 000 Kč
Martin Novák, ředitel divize finance - 20 136 000 Kč
Pavel Cyrani, ředitel divize obchod a strategie - 18 008 000 Kč
Tomáš Pleskač, ředitel divize Nová energetika - 18 009 000 Kč
Michaela Chaloupková, ředitelka divize správa - 14 616 000 Kč
Bohdan Zronek, ředitel divize jaderná energetika - 14 357 000 Kč
Ladislav Štěpánek, ředitel divize výroba - 8 987 000 Kč
Jan Kalina, ředitel divize obnovitelná a klasická energetika - 6 007 000 Kč

Zdroj: https://www.ahaonline.cz/clanek/zhave-drby/194125/stedre-odm...

Klasifikace: politika,finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Na Ukrajině nejsou žádní nacisté, obrázek to dokazuje

5.6.22

Ukrajina:

Pro-ruští kolaboranti se nám tady neustále snaží říkat, že na Ukrajině prý jsou nacisté. Ale jak ukazuje následující obrázek, to vůbec není pravda. Když Ukrajinec zdvihá pravici, tak jenom mává, když používá svastiku v bílém kruhu na rudé vlajce, tak je to jen nevinná hra.

[Klikněte p...]
Klikněte pro zvětšení

Zdroj: https://antivirus.22web.org/av/220605-jaky-nacisti-prosim-te...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a F&T

Komentářů: 9

 Bill Gates: jeho nadace věnuje více než 300 milionů dolarů předním světovým médiím

4.6.22

USA:

V posledních letech věnovala Nadace Billa a Melindy Gatesových předním světovým mediálním organizacím více než 300 milionů dolarů.

Seznam jejích příspěvků najdete na internetových stránkách nadace. Patří mezi ně The Guardian s 12 951 391 dolary, Der Spiegel (Německo) s 5 437 294 dolary, NBCUniversal Media s 4 373 500 dolary, Le Monde (Francie) s 4 014 512 dolary, El País (Španělsko) s 3 968 184 dolary, BBC (Spojené království) s 3 668 657 dolary, CNN (USA) s 3 600 000 dolary, Al Jazeera (Katar) s 1 000 000 dolary a mnoho dalších.

Proč financovat tolik médií ? Ke zvýšení jeho vlivu ve světě a prosazení jeho vizí? Riskovala by tyto média ztrátu darů z nadace v případě vyšetřování Billa Gatese?

P.S. - koho chleba jíš, toho píseň zpívej

Zdroj: https://www.nexus.fr/actualite/news/gates-millions-medias/

Klasifikace: politika,finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Afrika, BRICS a američtí republikáni blokují globální pandemickou smlouvu WHO

3.6.22

Neurčeno:

Kontroverzní celosvětová pandemická smlouva WHO, jejímž cílem je zavést globální zdravotní diktaturu nad ústavním postavením suverénních národních států, je totiž v těchto zemích odmítána. V Brazílii a dalších částech světa se lidé také brání. Brazilský prezident Jair Bolsonaro již oznámil, že smlouvu s WHO nepodpoří - o tom jsme již hovořili.

Ve vzácné ukázce africké síly a solidarity se několik afrických členských států postavilo proti navrhovaným změnám Mezinárodních zdravotnických předpisů (IHR), které se tento týden projednávají na 75. zasedání Světového zdravotnického shromáždění (WHA). Tato opozice by podle mnohých mohla oslabit dominantní postavení Světové zdravotnické organizace.

Podle agentury Reuters - pokud bude Afrika i nadále odmítat podporu, mohla by zablokovat jednu z mála konkrétních reforem, které se od zasedání očekávají, a zmařit tak naděje, že se členové dohodnou na reformách, které posílí pravidla zdravotnické organizace OSN, jež se snaží hrát ústřední roli v globálním řízení zdravotnictví.

Zdroj: http://euro-synergies.hautetfort.com/archive/2022/06/02/l-af...

Klasifikace: politika,zdravi Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Do tří let musí mít velké silnice dobíjení pro elektromobily každých 60 km

3.6.22

Evropská unie:

Všechny velké silnice v Evropě by měly být do konce roku 2025 vybaveny na každých 60 kilometrech dobíjecí stanicí pro osobní elektromobily, o pět let později i pro nákladní auta. Rovněž do konce roku 2030 by na každých 200 kilometrech těchto silnic mělo jít doplnit palivo v autech na vodík.

Shodli se na tom dnes ministři dopravy zemí Evropské unie, kteří schválili také kritéria pro přechod k ekologickým palivům v letecké a lodní dopravě.

A vedle článek: 

Green Deal povede k dalšímu zvyšování cen energií a surovin, přiznala šéfka ECB Lagardeová.

P.S. - tak to vypadá, že si z nás E.U. slušně řečeno dělá srandu

 

Zdroj: https://echo24.cz/a/SH2Bs/do-tri-let-musi-mit-velke-silnice-...

Klasifikace: ekonomika,finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 1

 Miroslav Macek glosuje

2.6.22

Česká republika:

Je opravdu zcela neuvěřitelné, jak mainstreamová media přecházejí v podstatě mlčením zcela nezákonnou a protiústavní blokaci některých webů firmou NIC.cz na základě žádosti tajných služeb a vlády, zvláště když po nedávném odblokování sama firma NIC.cz prohlásila, že tři měsíce čekala od vlády zákonný rámec pro toto rozhodnutí. A vůbec nejde o to, jaký je obsah těchto webů, ta akce byla prostě buď zákonná, nebo nezákonná, nic mezi tím. A v její zákonnost snad nevěří ani Petr Fiala.

Ve skutečně demokratické zemi by po takto nezákonném přiznaném jednání padaly hlavy zodpovědných ministrů jako kuželky. Bohužel jsme v Česku…

 

Zdroj: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/nazory-a-petice/Mirosl...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 0

 Stáhl jsem článek Jane Kaufman Opičí neštovice a jejich politické pozadí

1.6.22

Česká republika:

Milí čtenáři

selhal jsem jako editor a publikoval článek, který obsahoval nesmysly. V článku Jane Kaufman Opičí neštovice a jejich politické pozadí bylo tvrzení, že 100 milionů Američanů zemřelo na následky očkování. Nevím, jak se mohlo stát, že jsem tu blbost pustil. Je to samozřejmě nesmysl a jestli to našli elfové a jejich guru Kartouz, tak si oprávněně na Zvědavci smlsnou. Takové články degradují kvalitu celého serveru a zpochybňují i jiné autory.

Omlouvám se a sypu si popel na hlavu.

Klasifikace: kuriozity,politika Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 3

 Petra Rédová

1.6.22

Česká republika:

Zdroj: https://www.facebook.com/petrafajmonredova/videos/5669875281...

Klasifikace: zdravi Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 1

 Podle čínských vědců je schopnost zničit satelity Starlink pro čínskou armádu nutností

1.6.22

Čína:

Čína musí být schopna vyřadit nebo zničit satelity Starlink společnosti SpaceX, pokud by představovaly hrozbu pro národní bezpečnost.

To si myslí skupina čínských vojenských výzkumníků, kteří právě publikovali článek v národním akademickém časopise Modern Defense Technology, v němž navrhují řadu protiopatření zaměřených na oslabení americké satelitní sítě.

"Měla by být přijata kombinace "měkkých" a "tvrdých" metod zničení, aby některé družice Starlink ztratily své funkce a zničily operační systém seskupení," píše se v dokumentu podle listu South China Morning Post.

Zdroj: https://trustmyscience.com/selon-chercheurs-chinois-armee-ch...

Klasifikace: politika,veda Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Ruské ministerstvo zahraničí varuje USA: riziko přímé konfrontace roste

1.6.22

Rusko:

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov řekl agentuře RIA Novosti, že jakékoli dodávky zbraní na Ukrajinu, ať už je Washington zdůvodňuje jakkoli, zvyšují riziko přímého střetu mezi Ruskem a USA.

Poznamenal, že USA se po celá léta nesnažily učinit nic pro nalezení řešení ukrajinského konfliktu.

Bílý dům dnes schválil nový balíček pomoci pro Ukrajinu: bude zahrnovat zbraně dlouhého doletu MLRS. Celková suma pomoci je 700 milionů dolarů.

Americký ministr zahraničí rovněž uvedl, že ukrajinská vláda poskytla USA záruky, že nepoužije západní zbraňové systémy dlouhého doletu proti cílům na ruském území.

Zdroj: https://rusvesna.su/news/1654070325

Klasifikace: politika,finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Nové způsoby cenzury diskusí typu "shadowban" na Youtube

1.6.22

Neurčeno:

Starý typ cenzury vypadal tak, že Vám jednoduše zablokoval přístup (to dělá Seznam). Pokrok i v odvětví cenzury zastavit nejde.

Nový typ cenzury je mnohem horší. Vy sami vidíte svoje příspěvky, ale nikdo jiný Vaše příspěvky nevidí. Proč asi myslíte, že YouTube tak trvá na tom aby jste byli neustále přihlášeni! Vy sami si pak žijete v iluzi, že máte svobodu vyjadřování.

Cenzura zachází ještě mnohem dále. Pokud založíte nové téma, tak dostanete několik lajků od "chatbotů" a nějaké automatické odpovědi. Takže pro Vás to vypadá, že o Vaše texty a náměty je jen nepatrný zájem a to Vás znechutí.

Doporučuji odkaz na přečtení a zejména na zamyšlení.

Zdroj: https://bornova.pub/2022/jak-vas-youtube-velmi-zakerne-manip...

Klasifikace: kuriozity,veda,technika Zprávu vložil/a F&T

Komentářů: 1

 V Azovstalu byla nalezena dodávka se 152 podiminovanymi těly ukrajinských vojáků

31.5.22

Ukrajina:

"Podle výsledků výslechů zajatých ozbrojenců Azova bylo zjištěno, že zaminování  těl bylo prováděno na přímý rozkaz z Kyjeva.

Účelem provokace je obvinit Rusko z úmyslného ničení pozůstatků těl  a zabránění jejich přemístění k převozu k příbuzným, aby se zachránila politická „reputace“ kyjevského režimu a Zelenského osobně,“ řekl generálmajor.

Ruská strana plánuje předat těla zástupcům Ukrajiny.

Zdroj: https://ria.ru/20220531/azovstal-1791959795.html

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 1

 Prezident evropského farmaceutického gigantu obviněn z nákupu falešného certifikátu o očkování COVID

30.5.22

Španělsko:

Španělská policie provedla akci - Operaci Jenner - která odhalilo rozsáhlou síť celebrit a "elit", které platily peníze za to, že jejich jména byla podvodně zapsána do Národního imunizačního registru, přestože se odmítaly nechat očkovat. Jedním z těchto "elit" byl Jose Maria Fernandez Sousa-Faro, prezident evropského farmaceutického gigantu PharmaMar.

Mezi známé osoby, které byly dosud v rámci operace Jenner vyšetřovány, patří:

José María Fernández Sousa-Faro, prezident společnosti PharmaMar,
Trinitario Casanova, jeden z nejbohatších mužů ve Španělsku,
Kidd Keo, trapista zpívající v angličtině a španělštině,
Anier, rapový zpěvák,
Jarfaiter, rapový zpěvák,
Veronica Echegui, herečka,
Bruno Gonzalez Cabrera, fotbalista,
Fabio Díez Steinaker, bývalý olympionik v plážovém volejbalu,
José Luis Zapater, alias Titín, bývalý boxer,
Camilo Esquivel, uznávaný a prestižní lékař.

Zdroj: https://expose-news.com/2022/05/30/president-pharma-giant-ch...

Klasifikace: kuriozity,zdravi Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 3

 Zamítnuto. Názvy ulic Ruská a M. Koněva zůstávají, Jičíňané slaví

29.5.22

Česká republika:

Je rozhodnuto. Lidé v Jičíně se s velkou převahou vyjádřili proti přejmenování ulic Ruská a M. Koněva. V anketě, kterou vedení města vyhlásilo mezi podnikateli a obyvateli těchto ulic 25. dubna, hlasovala jen necelá polovina oslovených Jičíňanů, 86 procent z nich se postavilo proti změně názvu ulice jakožto gestu sounáležitosti s Ruskem napadenou Ukrajinou.

______
Tam, kde nechají lidi se vyjádřit, převládá zdravý rozum. 

Zdroj: https://jicinsky.denik.cz/zpravy_region/zamitnuto-nazvy-ulic...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 3

 ONI se bojí už i otázek

28.5.22

Česká republika:

„Je zřejmé, že vládní politikové jsou zvyklí chodit do jim spřátelené České televize a odpovídat jen na otázky, které se jim hodí,“ říká ekonom Miroslav Ševčík, který se s několika dalšími neparlamentními politiky dočkal ve čtvrtek večer „vyhazovu“ ze Superdebaty v televizi CNN Prima News.

Důvodem bylo to, že ministři Marian Jurečka (KDU-ČSL) a Martin Kupka (ODS) těsně před začátkem debaty zatlačili na vedení komerční televize a pod pohrůžkou, že odejdou ze studia, si vynutili to, že nebudou během debaty čelit dotazům mimo jiné také docenta Ševčíka, který je děkanem Národohospodářské fakulty VŠE v Praze, ale také ekonomickým expertem Trikolory.

„Chtěl jsem se jich zeptat, kdy konečně svléknou dresy eurohujerů a některých dalších zemí a obléknou si dres České republiky a budou se snažit řešit primárně bolestivé problémy statisíců českých domácností, které jsou i ‚díky‘ jejich rozhodování vháněni do sociální pasti a chudoby,“ prozradil Ševčík.

Zdroj: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Co-nechtel-J...

Klasifikace: politika,ekonomika,finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 2

 O čem se mlčí - Vladimír Štěpán

27.5.22

Česká republika:

Zdroj: https://ocemsemlci.cz/o-cem-se-mlci-vladimir-stepan/

Klasifikace: politika,krimi Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 1

 Pokud vám nechodí pošta ze Zvědavce, je to proto, že někdo nabonzoval Zvědavce do spamových databází

27.5.22

Česká republika:

Zoufalci z různých sdružení dohlížející na cenzuru v ČR oprášili starý trik a nabonzovali novou adresu zvedavec.news do spamových databází. Momentálně vím o dvou databázích: ivmSIP24 a RATS Spam. Viz odkaz níže.

O tom, zda bude mail ze Zvědavce doručen, rozhoduje váš poskytovatel mailové služby. Někdy to doručí, někdy to doručí se spožděním (např. u seznam.cz trvá doručení desítky minut), někdy se mail objeví ve spamové složce a někdy nedojde vůbec.

Žádal jsem o vynětí zvedavec.news z spamových databází, ale je to zřejmě marné. Normálně to není problém, ale když je vyšší zájem, narážím na hradbu mlčení a ignorance. 

Tento podlý krok anonymních cenzorních skupin, různých elfů a strážců jediné povolené pravdy dobře odhaluje jejich zoufalství. Udělají opravdu cokoliv, aby umlčeli alternativu.

Zdroj: https://mxtoolbox.com/SuperTool.aspx?action=blacklist%3azved...

Klasifikace: kuriozity,technika Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 1

 Ukrajina hrozí Maďarsku zablokováním ropovodu Družba

26.5.22

Ukrajina:

Ukrajina má "vynikající páku" na Maďarsko, které blokuje uvalení ropného embarga na Rusko - ropovod Družba. Uvedla to poradkyně ukrajinského ministra energetiky Olena Zerkalová v online diskusi na kyjevském fóru.

Připomněla, že samostatná část ropovodu Družba vede do Maďarska, se kterým "by se mohlo něco stát". Ministryně to prohlásila v souvislosti s rozhodnutím Maďarska vetovat embargo EU na dodávky ruské ropy.

Orbán přirovnal uvalení případného embarga k "atomové bombě'', kterou chtějí shodit na maďarskou ekonomiku".

Kreml v souvislosti s možným embargem EU varoval, že takové rozhodnutí "zasáhne všechny".

Podle ruského vicepremiéra Alexandra Novaka by v případě zavedení zákazu mohly světové ceny ropy vyskočit až na 300 dolarů za barel.

Zdroj: https://rusvesna.su/news/1653567341

Klasifikace: politika,ekonomika,finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

Káva pro Zvědavce

50

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 87 čtenářů částkou 17 614 korun, což je 50 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

V Anglii zemřelo téměř 7 krát víc očkovaných proti covidu, než neočkovaných. Oficiální data.22.03.24 16:41 Británie 9

Někdo umírá na frontě, ostatní se pakují na válce22.03.24 10:06 Ukrajina 3

K žalobě proti Ursule von der Leyenové se přidaly i tři členské země21.03.24 21:32 Evropská unie 0

Česká ekonomika je stále hluboko pod ekonomickou úrovní před pandemií21.03.24 16:23 Česká republika 0

Měnové kurzy

USD
23,39 Kč
Euro
25,33 Kč
Libra
29,56 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
25,85 Kč
100 japonských jenů
15,46 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,30 Kč
1 unce (31,1g) zlata
51 300,61 Kč
1 unce stříbra
575,87 Kč
Bitcoin
1 606 378,33 Kč

Poslední aktualizace: 27.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 44 892 792