Ve zkratce

Stránka:

 Stovka českých občanů může oficiálně bojovat za Ukrajinu, schválil Zeman

12.5.22

Česká republika:

Prezident Miloš Zeman schválil 103 českým občanům vstup do ukrajinských ozbrojených sil, oznámil na Twitteru jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Rozhodnutí musí ještě spolupodepsat premiér Petr Fiala, jeho mluvčí Václav Smolka oznámil, že premiér tak učiní ve všech případech, kdy žádost podpořily všechny příslušné resorty.

Čeští občané mají službu v cizí armádě zákonem zakázanou. Pokud do ní chtějí vstoupit, musí požádat prezidenta republiky o výjimku.

Premiér se na začátku března s prezidentem dohodl, že lidem, kteří odjedou bojovat za Ukrajinu, mohou garantovat beztrestnost abolicí. „Můžeme garantovat těmto lidem beztrestnost v případě, že by jim hrozilo trestní stíhání,“ oznámil tehdy Fiala po jednání se Zemanem v Lánech.

Oficiální žádost o službu v ukrajinských ozbrojených silách podalo téměř 400 Čechů, uvedlo ministerstvo obrany.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/zeman-povolil-ceskym-bojo...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0 Komentáře mohou přidávat pouze registrováni čtenáři.

 Evropská komise chce prověřovat všechny chatové zprávy i e-maily

11.5.22

Evropská unie:

Evropská komise připravila návrh zákona o takzvané kontrole chatu. Plánuje se kontrola veškerého obsahu zpráv a obrázků přímo na zařízeních všech občanů založená na umělé inteligenci. Jak uvedl rakouský deník Der Standard, cílem je zastavit šíření dětské pornografie. Zákon je však dle zastánců soukromí velmi kontroverzní.

Zákon má za cíl donutit aplikace, jako je WhatsApp nebo Signal, ale také poskytovatele e-mailů, aby používali umělou inteligenci (AI) k vyhledávání nelegálního obsahu a předávání podezřelých případů orgánům činným v trestním řízení. Opatření by podle mnoha zastánců soukromí odstranilo šifrování chatu.

Zdroj: https://www.zlatyspendlik.cz/evropska-komise-chce-proverovat...

Klasifikace: politika,krimi Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 2

 Biden otevřeně promluvil o plánech vyvézt všechny zásoby obilí z Ukrajiny

11.5.22

USA:

Podmínky půjčky Ukrajině jsou stále jasnější. Jak se dalo očekávat, výměnou za zbraně, za které bude muset tak či onak zaplatit, Západ sleduje ukrajinské zásoby obilí.

Americký prezident Joe Biden to již otevřeně prohlásil.
Biden učinil šokující prohlášení: "Na Ukrajině je uskladněno 20 milionů tun obilí. Nyní se snažíme zjistit, jak je dostat ze země. To povede ke snížení cen na celém světě," řekl doslova.

Navzdory neúspěšné osevní kampani Kyjev masově vyváží obilí z Oděské a Mykolajivské oblasti, aby zaplatil za půjčku a také aby obvinil Rusko z nového hladomoru.

To opět dokazuje, jak americká vláda a Západ obecně považují Ukrajince za postradatelný materiál v konfrontaci s Ruskem.

Zdroj: https://rusvesna.su/news/1652278174

Klasifikace: politika,ekonomika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 WHO se rozhodla přerušit činnost v Rusku

11.5.22

Neurčeno:

Světová zdravotnická organizace podpořila rezoluci, jejíž návrh již dříve předložila Ukrajina. Připomínáme, že ukrajinské ministerstvo zdravotnictví podalo žádost Regionálnímu úřadu WHO pro Evropu, kterou podepsalo 38 zemí. Obsahovala zejména požadavky na uzavření úřadu pro prevenci neinfekčních nemocí v Rusku, odsouzení vojenské operace na Ukrajiě a zmrazení hlasovacího práva Ruské federace v této organizaci.

WHO slíbila, že prověří možnost přesunu kanceláře z Moskvy a odmítla také pořádat v Rusku semináře, konference nebo jiné akce.

Členové Regionálního výboru WHO pro Evropu přijali dokument s názvem "Zdravotní krize na Ukrajině a v sousedních zemích způsobené ruskou agresí".

Téměř všechny zúčastněné země (43 ze 46) hlasovaly pro a pouze tři - Rusko, Bělorusko a Tádžikistán - hlasovaly proti.

Zdroj: https://rusvesna.su/news/1652215997

Klasifikace: veda,zdravi Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 1

 Ukrajina vydírá Evropu hrozbou zastavení přepravy ruského plynu

10.5.22

Ukrajina:

Provozovatel ukrajinského systému pro přepravu plynu GTSOU uvedl, že ve středu ráno přeruší tranzit ruského plynu do Evropy přes stanici Sochranovka.

Přes stanici Sochranovka do Evropy míří asi třetina objemu přepravovaného ruského plynu. Část exportu bude možné přesměrovat, uvedla agentura Bloomberg.

Dodávky přes Sochranovku mají být přerušeny ve středu v sedm ráno. Jako důvod uvedli Ukrajinci komplikace způsobené boji na Ukrajině.

Současná situace podle GTSOU znemožňuje přepravu plynu přes měřicí stanici Sochranovka a kompresorovou stanici Novopskov nacházející se na okupovaných územích. Novopskov je první kompresorovou stanicí v Luhanské oblasti. Ta je tranzitní cestou pro zhruba 32,6 milionu krychlových metrů plynu denně, což odpovídá téměř třetině celkového objemu ruského plynu přepravovaného přes Ukrajinu do Evropy.

Gazprom podle ruských médií uvedl, že k přerušení přepravy ruského plynu přes stanici Sochranovka není žádný věcný důvod.

_______
Tak komu věříte? Rusové nemají důvod přerušit dodávku vlastního plynu vlastními bombami. Kdyby chtěli zastavit dodávky, mnohem jednodušší je zavřít kohoutky. 

Zdroj: https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/ukrajinci-za...

Klasifikace: politika,ekonomika Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 0

 Bělorusko vyhlašuje odvody do územních jednotek ze záloh

10.5.22

Belorusko:

"Seskupení až 20 000 vojáků vytvořené UA na jižním směru vyžaduje reakci Běloruska," uvedlo dnes běloruské ministerstvo obrany.

Prezident Lukašenko dnes během schůzky na téma obranného řádu státu prohlásil, že úřady musí objektivně vidět, co se na území Běloruska a v jeho okolí děje, a připomněl, že Severoatlantická aliance provádí na polském území manévry a buduje v tomto státě také uskupení.

Upozornil na skutečnost, že do rozsáhlých manévrů v blízkosti běloruských hranic je nyní zapojeno 40 000 vojáků, zatímco dříve jich bylo pouze 3000.

"Na vojenský výcvik má být povoláno asi 430 osob ze zálohy. Po dokončení formování vojenských jednotek teritoriálních vojsk přejde povolaný personál k plnění úkolů ochrany a obrany důležitých objektů," uvedlo běloruské ministerstvo obrany.

Zdroj: https://rusvesna.su/news/1652188317

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Baerbock prohlásila, že Německo sníží závislost na energii z Ruska "na nulu a navždy"

10.5.22

Německo:

Německo se v budoucnu zcela a natrvalo vzdá dodávek energie z Ruska. Toto tvrzení zaznělo v úterý během návštěvy německé ministryně zahraničí Annaleny Baerbock v Kyjevě.

Ministryně zahraničí se stala prvním členem německého kabinetu, který navštívil Ukrajinu poté, co Rusko zahájilo speciální operaci. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier chtěl v polovině dubna navštívit Kyjev, ale ukrajinské úřady přijetí zrušily s odvoláním na jeho údajné úzké vazby na Rusko.

Zdroj: https://tass.ru/ekonomika/14588899?utm_source=yxnews&utm_med...

Klasifikace: politika,ekonomika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Kissinger navrhl, aby USA byly nuceny prosazovat změnu režimu v autoritářských zemích

10.5.22

USA:

Okolnosti by mohly přinutit vedení USA jednat s cílem změnit režimy v agresivních autoritářských zemích, ale Washington by se měl vyhnout eskalaci, která by k tomu mohla vést.

Henry Kissinger, bývalý ministr zahraničí (1973-1977) a poradce prezidenta pro národní bezpečnost (1969-1975), to řekl v rozhovoru, který v pondělí zveřejnil webový portál Financial Times.

Kissinger také prohlásil, že spojenectví mezi Ruskem a Čínou není obecně v zájmu Západu a vyjádřil pochybnosti zda by takové partnerství mohlo být trvalé.

Zdroj: https://news.mail.ru/politics/51234768/?frommail=1

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 3

 Wali na Ukrajině dovalil

9.5.22

Ukrajina:

Když kanadský superodstřelovač a kyborg v jedné osobě s přezdívkou Wali se rozhodl poslechnout Zelenského a jít pomoci zabíjet Rusy na Ukrajinu, světový tisk/ a samozřejmě český mainstream/ se mohly zvencnout, aby jeho příchod patřičně rozmázly. S titulky typu – Wali zabíjí až 40 nepřátel denně! A tak podobně. 

Překlad článku uveřejněného v kanadských novinách La Presse najdete na blogu Kosa Nostra včetně popisu, jak to funguje, nebo spíše nefunguje ukrajinská armáda. Za celé dva měsíce stihl Wali vypálit celé dvě kulky…

Zdroj: https://vlkovobloguje.wordpress.com/2022/05/08/flash-wali-op...

Klasifikace: kuriozity,politika Zprávu vložil/a jnx

Komentářů: 5

 Americký kongresman Gallagher: na Ukrajině jsme spálili sedmileté zásoby Javelinů

8.5.22

USA:

Spojené státy již na Ukrajině utratily sedmileté zásoby přenosných protitankových raketových systémů Javelin, uvedl americký kongresman Mike Gallagher v rozhovoru pro Fox News. Vyjádřil obavy, že aktivní vojenská podpora Ukrajiny způsobila, že USA nemají možnost poslat zbraně na Tchaj-wan, aby ho "ochránily před Čínou".

Později jeden z válečných zajatců ukrajinských ozbrojených sil odhalil, že zbraně dodané západními zeměmi, jako jsou raketomety Javelin a NLAW, se často ukázaly s prošlou garancí a špatně zasahují cíl.

Podle jeho názoru je americká vojenská pomoc "příliš chválená", protože většina střel exploduje ve vzduchu, než dosáhne cíle.

Zdroj: https://news.ru/world/kongressmen-ssha-gallaher-my-sozhgli-n...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 1

 Bloomberg: Maďarsko na zasedání předsednictví EU opět zablokovalo embargo na ruskou ropu

8.5.22

Maďarsko:

Velvyslanci EU se na schůzce 8. května opět nedohodli na nových sankcích proti Rusku kvůli Maďarsku. Země nadále blokuje rozhodnutí o zákazu dodávek ruské ropy do EU. Informovala o tom agentura Bloomberg s odvoláním na anonymní zdroje.

Evropská komise již dříve uvedla, že Maďarsku a Slovensku umožní nakupovat ruskou ropu do konce roku 2024, aby si země mohly najít nové zdroje surovin.

Embargo na ruskou ropu má být součástí šestého balíčku sankcí proti Rusku v reakci na vojenskou operaci na Ukrajině. Jak informovali úředníci EU, úplný zákaz by měl vstoupit v platnost do šesti měsíců. Místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič 7. května prohlásil, že EU "v nejbližších dnech" schválí embargo na ruskou ropu.

Zdroj: https://news.mail.ru/politics/51220926/?frommail=1

Klasifikace: ekonomika,finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Vedoucí představitelé zemí G7 oznámili záměr "zabránit Rusku ve vítězství" na Ukrajině

8.5.22

Neurčeno:

Skupina G7 se vyslovila pro svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny a pro její "prosperující a demokratickou budoucnost v mezinárodně uznaných hranicích".

Zůstáváme jednotní v našem odhodlání zabránit ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi vyhrát jeho válku proti Ukrajině," uvádí se v komuniké. V textu prohlášení se uvádí, že vedoucí představitelé G7 tímto způsobem vzdávají hold "všem, kteří bojovali za svobodu ve druhé světové válce", a deklarují svůj záměr "pokračovat v tomto boji v zájmu lidu Ukrajiny, Evropy a světového společenství".

"My, členové skupiny G7, jsme dnes prezidenta Zelenského ujistili o našem trvalém závazku pomoci Ukrajině zajistit její svobodnou a demokratickou budoucnost tak, aby se Ukrajina mohla bránit již nyní a zastavit budoucí akty agrese."

Za tímto účelem budeme pokračovat v dosavadním kurzu poskytování vojenské a obranné pomoci ukrajinským ozbrojeným silám, pokračovat v podpoře Ukrajiny při ochraně jejích sítí před kybernetickými incidenty a rozšiřovat naši spolupráci, a to i v oblasti informační bezpečnosti," uvedli představitelé neformálního sdružení sedmi ekonomicky vyspělých zemí světa. "Budeme i nadále podporovat Ukrajinu zlepšováním její ekonomické a energetické bezpečnosti," dodali.

Zdroj: https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/14577427?utm_source...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

  Vučič se domnívá, že Západ požaduje, aby Srbsko uznalo Kosovo

6.5.22

Srbsko:

Západ požaduje, aby Srbsko urychleně uznalo nezávislost Kosova, aby dokázalo, že jeho případ není precedentem, uvedl v pátek srbský prezident Aleksandar Vučić ve zvláštním projevu k národu.

Spojil to s prohlášením ruského prezidenta Vladimira Putina, který v rozhovoru s generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem připomněl rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora OSN o Kosovu, podle něhož při uplatňování práva na sebeurčení nemusí území státu žádat ústřední orgány o povolení vyhlásit svrchovanost.

Jak Putin tehdy poznamenal, stejně tak měly republiky Donbasu právo vyhlásit svou suverenitu a Rusko - uznat je.

Na základě této schůzky se Bělehrad a Priština dohodly, že budou 13. května jednat v Bruselu, a Vučič prohlásil, že "pouze kompromisní řešení v otázce Kosova a Metohije může zaručit mír na Balkáně na dalších 100 let".

Zdroj: https://news.mail.ru/politics/51203916/?frommail=1

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Veřejné shromáždění za mír a svobodu slova 8. května od 14:00 na náměstí Republiky v Praze. Výzva vládě

6.5.22

Česká republika:

V neděli 8. května v Den vítězství proběhne na náměstí Republiky v Praze od 14:00 hodin Veřejné shromáždění za MÍR a SVOBODU SLOVA. Veřejné shromáždění svolávají občané za účelem společného přečtení a podepsání Výzvy vládě ČR za MÍR a SVOBODU SLOVA.

Na veřejném shromáždění vystoupí tito řečníci na témata MÍR a SVOBODA SLOVA:

-genmaj. Hynek Blaško, europoslanec
-PhDr. Vladimíra Vítová, Ph.D., předsedkyně Českého mírového fóra, Předsedkyně ANS
-JUDr. Jindřich Rajchl, mluvčí Charty 2022
-Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová, advokát Pro libertate, exposlankyně
-Ing. Mgr. Pynelopi Cimprichová, místopředsedkyně Švýcarské demokracie
-MBA. David Bohbot, ředitel Centra pro výzkum terorismu a bezpečnosti, Svobodní
-Mgr. Lubomír Volný, zakladatel Volného bloku, exposlanec
-David Tesař, zakladatel Manifestu – pravé svobody a prosperity
-Aneta Hlinčíková, studentka jaderné fyziky, aktivistka

Podepisování Výzvy vlády ČR za MÍR a SVOBODU SLOVA se zúčastní další osobnosti veřejného života České republiky za tyto subjekty:

Zlatý špendlík, iniciativa D.O.S.T., Deklarace lékařů, Hnutí Cesta, Aliance kulatého stolu, Aliance národních sil a další.

Zdroj: https://cz24.news/praha-verejne-shromazdeni-v-den-vitezstvi-...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a maru

Komentářů: 0

 Hledání ztraceného času - Květen 1945

6.5.22

Česká republika:

Na přelomu dubna a května 1945 byl konec války na spadnutí. Obavy, že k závěrečnému střetu Němců s Rudou armádou dojde na našem území, byly celkem logické a oprávněné. Kameraman Čepelák vyrazil do ulic a pro všechny případy natočil všechny pražské památky.

I další kameramani byli v pohotovosti a zachytili atmosféru těsně před povstáním. Když se pak z rozhlasu ozvalo volání o pomoc, bylo jich v ulicích na třicet. Díky jim máme bohatou obrazovou dokumentaci.

V tomto prvním dílu uvidíme např. jednání České národní rady, útěk Němců směrem na západ a situaci před Československým rozhlasem v první den Pražského povstání.

Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=UNa6W5jSJvI

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Rakouská vláda označila embargo na dodávky plynu z Ruska za červenou čáru

6.5.22

Rakousko:

Rakousko je i nadále proti embargu na dodávky plynu z Ruska, protože toto opatření je pro republiku červenou linií, řekla rakouská ministryně pro digitalizaci a hospodářství Margarete Schramböck mediální skupině Funke. Podle ní by embargo nebylo udržitelné ani pro Rakousko, ani pro Německo a signály o takových záměrech by neměly být vysílány, pokud je nelze řešit.

Z rakouské i německé strany jednoznačně ne, protože embargo by přineslo více škody než užitku," shrnula Schramböck.

Navzdory tvrzení politiků, že ruské ropné embargo by zničilo evropskou ekonomiku, EU pokračuje v úsilí o jeho zavedení.

Zdroje z Bruselu dále uvádějí, že ropné embargo EU bude uvaleno v příštích dvou až třech dnech.

Je pravda, že bude existovat přechodné období šesti a osmi měsíců.

Zdroj: https://news.ru/economics/vlasti-avstrii-nazvali-krasnoj-lin...

Klasifikace: politika,ekonomika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Tisková konference k Ukrajinské krizi & bezpečnosti

5.5.22

Česká republika:

USA podvod na Ukrajině biologické laboratoře a virus... MUDr.Soňa Peková. Od 16. a 54 minuty.

Zdroj: https://www.facebook.com/RaptorTV.cz/videos/948127049195062/

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 3

 Doktor Paul Merrick: Remdesivir vs. ivermektin

4.5.22

Neurčeno:

Dalším přednášejícím je doktor Paul Merrick. Doktor Merrick získal lékařský titul na univerzitě Whitwater Strand v Johannesburgu v Jihoafrické republice. Je držitelem certifikátu v oboru interní medicína, medicína kritické péče, neurokritická péče a věda o výživě. Doktor Merrick byl profesorem medicíny v čele oddělení plicní medicíny a kritické péče v oboru kritické péče na Eastern Virginia Medical School v Norfolku ve Virginii. Napsal více než 500 recenzovaných časopiseckých článků, 80 knižních kapitol a je autorem čtyř knih o kritické péči a byl více než 48 000krát citován v recenzovaných publikacích a víte, že doktor Merrick je jistě jedním z těch lékařů, kteří byli pronásledováni za léčbu pacientů.

Poslechněte si, co říká.

Zdroj: https://www.facebook.com/daniel.leinad.5851/videos/321640842...

Klasifikace: veda,zdravi Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 0

Káva pro Zvědavce

53

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 95 čtenářů částkou 18 536 korun, což je 53 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

V Rusku se zatýká za internetové diskuse schvalující terorismus - to samé se dělo u nás před 4 měsíci29.03.24 06:23 Rusko 0

Harabin měl vyzvat své voliče, aby ve druhém kole podpořili národního kandidáta28.03.24 19:22 Slovensko 0

Armáda plánuje nákup 76 moderních Leopardů 2A828.03.24 18:45 Česká republika 0

Drony útočí na ruské rafinerie28.03.24 17:22 Rusko 0

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

Měnové kurzy

USD
23,45 Kč
Euro
25,30 Kč
Libra
29,60 Kč
Kanadský dolar
17,31 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
26,00 Kč
100 japonských jenů
15,49 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,33 Kč
1 unce (31,1g) zlata
52 102,56 Kč
1 unce stříbra
583,51 Kč
Bitcoin
1 662 657,11 Kč

Poslední aktualizace: 28.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 44 898 554