Ve zkratce

Stránka:

 Tajné služby se samy přiznaly k nezákonému zavádění cenzury internetu

9.4.22

Česká republika:

Tajné služby samy zveřejnily dopis, kterým žádají poskytovatele internetu aby svévolně a v rozporu se zákony naší země blokoval www. Tak jsou si jistí, že si mohou dělat co chtějí.

Žádné konkrétní porušení zákona není v dopise uvedeno, jen prázdné fráze.

Vláda poruší platné zákony a potom se mohou postižení několik let soudit. Takto se vláda chová už déle než dva roky a tím se vracíme do dob diktatury.

Zdroj: https://protiproud.info/politika/6396-fiala-vyhlasil-valku-n...

Klasifikace: krimi,technika Zprávu vložil/a F&T

Komentářů: 1

 Rusko bylo vyloučeno z Rady OSN pro lidská práva

7.4.22

Neurčeno:

Valné shromáždění OSN odhlasovalo vyloučení Ruska z Rady OSN pro lidská práva. Návrh podpořilo 93 zemí, proti se vyslovilo 24.

Proti rezoluci se z tradičních ruských spojenců vyslovily Čína, Írán a Sýrie. Indie se podobně jako například Jižní Afrika zdržela. Západní země hlasovaly svorně pro vyloučení Ruska.

Pro rezoluci se vyslovily i Maďarsko a Srbsko, které jinak zastávají vůči Rusku vstřícnější postoj než zbytek Evropy.

Česká republika byla jedním z předkladatelů rezoluce a apelovala na ostatní země, aby se připojily.

_______
Fuj, to je odporné. Ubohé. Trapné. Kdo chce bít psa, uplete si hůl i z hovna. 

Zdroj: https://www.novinky.cz/zahranicni/svet/clanek/rusko-bylo-vyl...

Klasifikace: krimi Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 4

 Gazprom v Německu končí

6.4.22

Německo:

Ruský gigant Gazprom, největší společnost na světě zabývající se těžbou a obchodováním s plynem, zastavil od 1. dubna 2022 veškeré své aktivity v Německu.

Před zásahem Ruska na Ukrajině Gazprom provozoval plynovod Nord Stream a dohlížel na výstavbu druhého plynovodu, Nord Stream 2. Společnost dodávala dvě třetiny německé spotřeby plynu, zejména pro automobilový průmysl.

Francouzské společnosti, které rovněž odmítly platit v rublech, byly chráněny svou vládou, která nařídila francouzským bankám odpovědným za transakci, aby převedly eura na rubly před převodem do Gazpromu.

Německo má zásoby 3,9 miliardy metrů krychlových plynu. Pokud by tato situace pokračovala, jeho automobilový průmysl by se zastavil, což by vedlo ke kolapsu jeho národního hospodářství.

 

Zdroj: https://www.voltairenet.org/article216401.html

Klasifikace: ekonomika,finance Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 0

 EU povoluje převod zabaveného ruského majetku na Ukrajinu

6.4.22

Evropská unie:

Evropský komisař pro spravedlnost Didier Reynder povolil převod „zmrazených“ aktiv Ruské federace na Ukrajinu jako náhradu za „jednostranný“ útok spáchaný proti ní.

Kromě toho se služby EU snaží doložit zapojení ruských oligarchů do současné války, aby mohl být zabaven i jejich zmrazený majetek a předán Ukrajině.

Zdroj: https://www.voltairenet.org/article216352.html

Klasifikace: politika,krimi Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 0

 USA znemožnily Rusku uhradit splátky dluhopisů

5.4.22

USA:

Spojené státy v pondělí znemožnily ruské vládě uhradit splátky dluhopisů z ruských rezerv držených u amerických bank. Jejich hodnota přesahuje 600 milionů dolarů, což je více než 13 miliard korun. V rámci sankcí uvalených na Rusko kvůli jeho útoku na Ukrajinu byly zmrazeny rezervy držené ruskou centrální bankou u finančních institucí ve Spojených státech. Americké ministerstvo financí nicméně doposud umožňovalo ruské vládě využívat tyto rezervy ke splácení jejích dluhopisů denominovaných v dolarech. 

V pondělí, kdy měla ruská vláda držitelům dluhopisů vyplatit přes 600 milionů dolarů, se však americká vláda rozhodla Moskvě v přístupu ke zmrazeným rezervám zabránit.

_______
Zabránit? Jak zabránit? Jako zmrazit? Stává se sloveso zabránit synonymem pro sloveso ukrást? Nejspíše ano. USA kolem sebe kopou naprosto zběsile. Jako ta příslovečná chcípající kobyla. Jde jim o hubu. Totiž o to, aby dolar nebyl sesazen ze své pozice rezervní měny.  V pozadí celého toho konfliktu je právě toto. 

A přečtěte si i diskuzi za článkem. Je výživná. Blicí pytlík k ruce.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/valka-na-ukrajine-...

Klasifikace: politika,finance Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 3

 Neskutečná apatie a bezradnost vlády P. Fialy začíná přinášet ovoce

3.4.22

Česká republika:

Za pouhých 100 dní tak hluboko potopit české občany, české živnostníky a český průmysl, to zatím nedokázala žádná česká vláda. Za pouhých 100 dní tak vysoko vyšponovat inflaci, která bude v dubnu atakovat 17 %, to zatím nedokázala žádná česká vláda. Za pouhých 100 dní nastartovat šílenou velikou hospodářskou krizi 30-tých let minulého století (dnes se to moderně nazývá stagflace) zatím nedokázala žádná (ani komunistická) československá ani česká vláda.

Zdroj: http://vasevec.parlamentnilisty.cz/komentare/neskutecna-apat...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 1

 Tábor smrti Talerhof

3.4.22

Ukrajina:

V roce 2014 jsme zde na Zvědavci yveřejnili sérii tří článků 

Tábor smrti Talerhof (1)
Tábor smrti Talerhof (2)
Tábor smrti Talerhof (3)

Připomínám je s ohledem na dnešní situaci.

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 1

 Konečně to píšou i v mainstreamu: Ukrajinská armáda se schovává za civilní obyvatelstvo

2.4.22

Ukrajina:

Obranná taktika ukrajinské armády je podle norem mezinárodního práva problematická, podotýkají experti. Přítomnost vojenské techniky v městských oblastech podle nich ohrožuje civilisty. 

Novináři listu The Washington Post podotýkají, že ukrajinské protitankové či protiletadlové střely jsou používány spolu s ozbrojenými vozidly v blízkosti civilních obydlí. Mnohé části měst ukrajinská obrana přestavěla ve svého druhu pevnosti.

A právě to je podle lidskoprávních aktivistů problém. Podle Richarda Weira z krizového oddělení neziskové organizace Human Rights Watch má ukrajinská armáda „odpovědnost podle mezinárodní práva“ odstranit své vojenské síly a vybavení z oblastí obývaných civilisty.

_______
Na tohle jsme upozorňovali od prvního dne. Už to píše mainstream. Už se to nedalo dál tutlat. Takže jaký je rozdíl mezi desinformačním webem a mainstreamem? 14 dnů.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/rusko-ukrajina-mezina...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 4

 „Jsme v prdeli.“

29.3.22

Česká republika:

Takto jadrně odpověděl majitel sklárny v Harrachově František Novosad na dotaz PL.cz, jak na jeho firmu dopadají zvyšující se ceny energií. A ve své jadrnosti dále pokračoval. „Vláda řeší Ukrajinu, sere na české lidi.“ Harrachovská sklárna je nejstarší fungující sklárnou v Evropě a letos slaví 310 let. Je oblíbeným místem turistů, vaří tu i pivo.

„Ministr průmyslu nám napsal dopis, že si na to máme půjčit, protože on je bankéř a chce, abychom podpořili bankovní sektor,“ podivil se František Novosad. „Elektřina je za trojnásobek, plyn za desetinásobek a premiér Fiala říká, jsme připraveni. Neví, o čem mluví. Nejhorší vláda od druhé světové války. Katastrofa,“ rozčiloval se.

Odpuštění silniční daně považuje za směšné opatření. „To je výsměch. Za to bych dal někomu po hubě, kdyby byl nablízku. Jestliže prodělávám měsíčně za leden dva miliony, v únoru dva a půl milionu a březnu to budou už tři miliony. A v této situaci mi někdo odpustí 25 tisíc, tak bych mu dal pěstí, že by se už nevzpamatoval,“ zahřímal Novosad.

Zdroj: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-V-p-deli-Se-o...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 0

 EU nedovolí platit za ruský plyn v rublech - Ursula von der Leyenová

25.3.22

Evropská unie:

Nedávno ruský prezident Vladimir Putin na setkání se členy vlády prohlásil, že Moskva převádí platby za dodávky plynu do znepřátelených zemí na rubly, protože nemá smysl dodávat ruské zboží do EU a USA a dostávat platby v jejich měně.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová prohlásila, že EU nedovolí, aby se za ruský plyn platilo v rublech, informovala agentura Reuters.

Úřednice označila takovou možnost za nepřijatelnou, protože platby v rublech by podle ní porušovaly protiruská omezení zavedená Evropskou unií.

"Byl by to pokus obejít sankce. Nedovolíme, aby byla naše omezení obcházena," řekla von der Leyenová.

Putin zároveň uvedl, že Rusko bude i nadále dodávat plyn v objemech a za ceny stanovené ve smlouvách, protože stát si stát si cení své reputace.

Zdroj: https://rusvesna.su/news/1648178490

Klasifikace: ekonomika,finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 3

 Anatolij Čubajs opustil Rusko

23.3.22

Rusko:

Zvláštní vyslanec ruského prezidenta pro udržitelný rozvoj Anatolij Čubajs rezignoval na svou funkci a opustil zemi.

Informaci o odvolání potvrdil mluvčí ruského prezidentaDmitrij Peskov a upřesnil, že Čubajs byl odvolán na vlastní žádost.

Stejně tak vyšlo najevo, že opustil zemi. Byl spatřen u jednoho z bankomatů v Istanbulu.

Jak upřesňují autoři populárního telegramového kanálu "Major a Generál", "nyní je to jen tranzitní bod pro odjezd do pohodlnějších zemí".

Zdroj: https://rusvesna.su/news/1648047374

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 2

 Generální ředitel TotalEnergies vysvětluje, proč společnost neodchází z Ruska

23.3.22

Francie:

Společnost TotalEnergies v úterý 22. března oznámila, že v roce 2022 nebude nakupovat ropu a ropné produkty z Ruska. Toto rozhodnutí se ale netýká plynu.

Po téměř měsíční válce na Ukrajině se francouzská společnost TotalEnergies rozhodla zastavit část svých aktivit v Rusku.

Společnost však své aktivity spojené s ruským plynem nezastavuje. Plyn je pro Evropu důležitý," vysvětlil Patrick Pouyanné, "bez něj se neobejdu. Na rozdíl od ropy, kterou lze nakupovat v jiných zemích, například v Saúdské Arábii a přepravovat ho přes jiné země, například Polsko, ruský plyn nelze nahradit. "Nevíme, jak to udělat," trval na svém. Společnost Total proto bude v této oblasti s Ruskem nadále obchodovat.

"Pokud jde o plyn, máme dlouhodobé smlouvy a ty nemůžeme zastavit, s výjimkou případů, kdy vlády rozhodnou o sankcích, což znamená, že mohu uplatnit takzvanou vyšší moc, a pak jsem povinen smlouvy zastavit," vysvětluje Patrick Pouyanné. Když zastavím kontrakt na ruský plyn, víte, co se stane? Okamžitě platím miliardy.

Zdroj: https://www.rtl.fr/actu/politique/invite-rtl-guerre-en-ukrai...

Klasifikace: ekonomika,finance Zprávu vložil/a Mika

Komentářů: 0

 Český rozhlas omylem vysílal pravdu. Už se omluvil

19.3.22

Česká republika:

Jedním z respondentů Českého rozhlasu ve vysílání o válce na Ukrajině byl v pátek vojenský analytik Martin Koller. Do éteru pronesl řadu výroků nepodložených fakty, především stranících ruské straně konfliktu. Řekl například, že Rusko postupuje dle svého plánu nebo že Ukrajina používá obyvatele jako živé štíty. Rozhlas se po vlně kritiky za volbu hosta omluvil.

_____
Tak tak. Ideologickou čistotu a jedinou pravdu je třeba hlídat. Kdybyste chtěli vědět, co všechno ztracenec a zaprodanec Koller řekl, tak tady je nahrávka.

A přečtěte si také diskuzi za článkem v iDěs. Je obzvlášť výživná.

Panebože kam jsme se to dostali?

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/cesky-rozhlas-valka-ukraj...

Klasifikace: politika Zprávu vložil/a Vladimír Stwora

Komentářů: 3

 Elona Musková vyzvala k souboji Putina

17.3.22

USA:

Elon Musk si (dočasně) změnil jméno na účtu Twitteru a vyzval k souboji Vladimíra Putina, prý 'tělo na tělo'. Předmětem výhry měla být Ukrajina. Jednalo se o provokaci? Odpovědi se mu dostalo od samotného Ramzana Kadyrova. Ten mu sdělil, že Putin je 'jiná třída' a kdyby Muska knockoutoval, bylo by to považováno za 'nesportovní'. Pozval jej do výcvikových táborů, aby se prý nejprve naučil dostávat rány a pochopil, proč prý 'hravě zlikvidovali americké speciální jednotky v roce 2015'. Putin samotný na Muskovu výzvu neodpověděl.

Zdroj: https://twitter.com/elonmusk

Klasifikace: kuriozity,politika,polit.korekt,sport,feminismus Zprávu vložil/a siky

Komentářů: 1

 Evropská unie stále chce pokračovat v šikaně s COVID pasy

16.3.22

Evropská unie:

Evropská unie si s COVID pasy nedá pokoj a současný klid je jen ticho před další možnou šikanou obyčejných lidí.

Pokud můžete tak prosím napiše nesouhlas do veřejné diskuse na stránkách EU.

Zde je námět a inspirace, co tam napsat.

Zdroj: https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-sa...

Klasifikace: zdravi,krimi Zprávu vložil/a F&T

Komentářů: 1

Káva pro Zvědavce

33

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 66 čtenářů částkou 11 638 korun, což je 33 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 2

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 2

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Jaderný poplach v Polsku po zásahu ruské hypersonické rakety Kh-47 Kinzhal12.04.24 19:14 Ukrajina 0

Vysokoškolská pedagožka vyškolila Fialu12.04.24 06:31 Česká republika 1

Politico - v rámci EU nakupuje Francie nejvíce LNG z Ruska11.04.24 18:21 Francie 0

Šialený migračný pakt zmení Európu na Afriku. Hrozba aj pre Slovensko!11.04.24 17:56 Slovensko 3

Měnové kurzy

USD
23,74 Kč
Euro
25,28 Kč
Libra
29,53 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,24 Kč
Švýcarský frank
26,03 Kč
100 japonských jenů
15,36 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,83 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,22 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 542,60 Kč
1 unce stříbra
671,01 Kč
Bitcoin
1 499 268,76 Kč

Poslední aktualizace: 18.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 45 006 678