Obsah e-knih je aktualizován bez upozornění vlastníků

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/prispevky/2023/03/9571-obsah-e-knih-je-aktualizovan-bez-upozorneni-vlastniku.htm

Obavy, že jejich sbírky knih se automaticky aktualizují novými, politicky korektnějšími, cenzurovanými verzemi, vyvolali čtenáři, kteří vlastní digitální kopie knih Roalda Dahla na svých zařízeních Kindle, informoval 1. března The Post Millenial.

Čtenářka jménem Clarissa Aykroyd na Twitteru uvedla, že její Kindle byl aktualizován na nedávno vydanou cenzurovanou verzi, která nahradila fráze jako „matky a otcové“ rodově neutrálními „rodiči“ v knize Roalda Dahla Matilda, i když si čtenářka konkrétně zakoupila.

„Stáhla jsem si svou elektronickou knihu Matilda, kterou jsem si koupila před několika lety, abych zjistila, jestli tam zůstal Joseph Conrad. Byl tam. Zavřela jsem ji, vymazala a znovu stáhla/otevřela. Joseph Conrad už tam není. Nedostala jsem na výběr, jestli chci aktualizovanou verzi,“ napsal Aykroyd na Twitteru.

V Matildě Dahl napsal, že hlavní hrdinka, mladá dívka se zálibou ve čtení, obdivuje spisovatele Josepha Conrada, který se proslavil zejména novelou Heart of Darkness z roku 1899, která byla kdysi vysoce uznávána jako kritika evropské koloniální nadvlády v Africe. V posledních desetiletích vědci diskutovali o tom, zda kniha o Afričanech nebyla rasově ignorantská.

„Cestovala na historických plachetnicích s Josephem Conradem. Šla do Afriky s Ernestem Hemingwayem a do Indie s Rudyardem Kiplingem,“ napsal Dahl. V současné verzi knihy byly odstraněny všechny odkazy na Conrada a také na kolegu spisovatele Kiplinga.

„Kdysi jsem se moc nezajímal o změny Roalda Dahla, ale když jsem slyšel, že násilně aktualizují informace pro zákazníky, kteří si předtím koupili necenzurované e-knihy, chtěl jsem svůj Kindle hodit do koše,“ napsal další uživatel Twitteru.

Puffin Books, vydavatel Dahlových románů, aktualizoval své příběhy tak, aby už nepopisovaly baculaté postavy jako August Gloop jako „tučné“ a neatraktivní „strašně ošklivé“ antagonisty jako paní Twitová na čtečkách elektronických knih, jako je Amazon Kindle.

Vydávat a prodávat se budou i nová vydání knih s cenzurovanými příběhy. Podle The Telegraph byly stovky slov popisujících vzhled postav, rasu a pohlaví změněny nebo vynechány v nejméně deseti z 19 Dahlových dětských knih. Po reakci na nová vydání Puffin Books oznámili, že budou vydávat „klasické texty“ Dahlových děl bez cenzury, přestože uživatelé Kindle nedostali na výběr.

Cenzurování knih za chodu už začíná připomínat Ministerstvo pravdy v Orwellově románu „1984“. A právě k této popsané realitě se západní svět posouvá mílovými kroky.

Zdůrazněme, že přechod na digitální technologie značně usnadňuje úlohu cenzorů: papírové knihy je třeba stále hledat a odstraňovat, aby nezůstala ani jedna a elektronické verze se budou aktualizovat na ty správné ihned na internetu.

Článek vyšel na https://www.biosferaklub.info/, odkud jej přebírám.

Článek byl publikován 6.3.2023


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.