My vás do toho konfliktu vtáhnem, i kdyby na chleba nebylo

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2021/04/8682-my-vas-do-toho-konfliktu-vtahnem-i-kdyby-na-chleba-nebylo.htm

Vladimír Stwora

V sobotu v 19:45 vystoupili premiér Babiš a Hamáček v televizi a vážným huhlavým (kvůli náhubkům) hlasem oznámili, že mají vážné podezření. Dva ruští agenti, co v roce 2018 otrávili Skripala, také vyhodili do vzduchu sklad výbušnin ve Vrběticích v roce 2014. A proto vyhošťují 18 ruských diplomatů, kteří musí opustit zemi do 48 hodin. Dikce projevu i ksichty politiků mi připomněly prezidenta Beneše oznamujícího mobilizaci.

Sedm let vyšetřovali čučkaři výbuch muničního skladu a bum ho – konečně to vyšetřili tuto sobotu večer. (Prý už dopoledne, ale nemohli projev udělat dřív, protože se celá vláda pos.ala hned, jak přišel befel z US ambasády a sháněli narychlo čisté prádlo.) Pravda, důkazy nejsou, jen podezření, ale koho to ještě dnes zajímá?

Je ještě brzy činit závěry, měli bychom počkat, až se usadí prach, ale věc je natolik vážná, že bude třeba aspoň připomenout, co všechno je ve hře. Jak to vypadá, máme tady několik želízek v ohni.

Tak nejprve, co se proslýchá, je, že ve Vrběticích byla skladována munice určena pro bojiště v Sýrii a na Ukrajině. V Sýrii by posloužila v boji proti prezidentu Assadovi, na Ukrajině by pomohla ukronacistům v bojích na Donbase. V obou případech by zabíjela ruské vojáky. Z toho pohledu by to dávalo smysl.

Nechce se mi věřit, že by ruské služby na tom byly tak špatně, že by používaly dvojici stejných agentů na takové vážné věci opakovaně. Už celá slavná kauza Skripal skřípala nelogičností. A vyhodit do vzduchu vojenský sklad na cizím území je v podstatě válečný akt. Navíc ČR je členem NATO a dal by se použít článek 5 smlouvy o napadení členského státu. Riskovali by to Rusové? Hm?

Dále se proslýchá, že v těch skladech spousta munice chyběla. Prostě byla rozkradena a skončila bůhví kde. První inventura by na to přišla, hrozil velký průšvih. Pak by dávalo smysl vyhodit celý sklad do vzduchu, a nikdo už nikdy nevypátrá, co tam bylo a co ne. To také dává smysl.

Americké tajné služby rády operují pod falešnou vlajkou. A to poslední odhalení ruských agentů má všechny znaky typické operace pod falešnou vlajkou.

Američané neskutečně stojí o dostavbu Dukovan a Temelína. Jejich krachující energetická společnost Westinghouse ten kontrakt potřebuje za každou cenu, protože jaderné elektrárny přestávají být ve světě zelených technologií IN. Musíme si uvědomit, že Američané už nic kromě zbraní (včetně biologických) nevyrábějí. Všechno outsourcovali do asijských zemí a nemají co světu nabídnout. Tak to zkoušejí jak se dá. Už několikrát se u nás rozhodovalo o tom, kdo to dostaví a když hrozilo, že by to mohli být Rusové, Američané vládu shodili. Nečas by mohl vyprávět, tehdy také nešlo o kabelky jeho dominy. Účast ruské společnosti na dostavbě je logická, předchozí jaderné bloky byly postaveny s ruskou technologií a jsou připraveny na ruské palivo. Americká technologie by znamenala strašlivé komplikace. Čeští politici to vědí. Ale jak už jsem řekl, Američané ten kontrakt prostě potřebují. Takže je třeba Rusy vyšachovat jakýmkoliv způsobem.

Druhou věc, co se zoufale snaží prodat, je jejich předražený břidlicový plyn, který těží vysokými náklady za cenu devastace vlastního území. Ale oni prostě musí něco prodávat, země, která nic neprodukuje, nemůže bohatnout. A tady narážíme na druhý problém, který je neskutečně štve. Plynovod Nord Stream dvě. Jeden z vedlejších důvodů převratu na Ukrajině byla i snaha zastavit tok ruského plynu a nafty do Evropy. Rusové je doběhli postavením druhého plynovodu vedoucího mimo Ukrajinu a na mořském dně veskrze mimo státy, které by to nedovolily. Německo ten ruský plyn potřebuje, protože jejich zelená energetika nevyrobí dostatek elektřiny. A Američané jsou rozhodnuti za jakoukoliv cenu dovoz ruského plynu zastavit. Takže očernit Rusko jakkoliv. Roli užitečných idiotů sehrálo Česko.

Nástupem Bidenovy administrativy se v Americe dostaly k moci ty nejhorší a nejtemnější síly usilující o konečný přímý konflikt s Ruskem. Američané koncentrují své síly a stupňují provokace. Do toho spadá i eskalace konfliktu na Ukrajině, kde přistávají americká letadla s vojenskou technikou a roste protiruská rétorika.

Do toho spadá i pokus o převrat v Bělorusku, který byl v tomto týdnu odhalen. Potřebují obklíčit Rusko a Bělorusko je poslední jakž-takž pro-ruský stát.

Britské vojenské lodi se chystají na plavbu do Černého moře, aby – jak píšou na iDěs - demonstrovaly solidaritu s Kyjevem a spojenci z NATO v regionu. Původně měly připlout americké, ale rozhodlo se, že bude nejlíp zatáhnout do toho co nejvíc jiných zemí. To dává smysl. Je vždycky lepší poslat tam jako návnadu někoho jiného. V případě konfliktu bude o nepřítele víc.

Za nejzlověstnější považuji rozhodnutí ukončit válku v Afghánistánu. Pozor, to není nějaké prozření, jak by se povrchnímu pozorovateli mohlo zdát. Od válečných zločinců a kriminálníků nelze nic takového čekat. To je vojensko-strategické rozhodnutí. Američané musí uzavřít méně důležitou frontu, stejně sloužila jen jako odbytiště výrobků amerických zbrojovek. Vědí, že teď budou potřebovat napřít všechny síly proti hlavnímu nepříteli.

Ptáte se proč by Američané plánovali nové ekonomické vazby s Evropou, pokud by usilovali o totální válku s Ruskem? To už by přeci nemělo cenu. Odpovídám nevím. Do hlavy jim nevidím. Ale myslím, že oni pořád operují s představou, že ta válka nebude jaderná a že se dá vyhrát. Že prostě Rusko obklíčí a porazí jediným zdrcujícím úderem dříve, než bude protistrana schopná použít jadernou zbraň.

Naše země opět stojí na špatné straně barikády. Bohužel. Babišova vláda prokázala v posledním roce v tzv. boji s kovidem tak neuvěřitelnou míru neschopnosti, nekompetence, hlouposti, zabedněnosti a přizdisráčství, že jsem si jen říkal, nedej bože, aby nebylo třeba nějakého fakt zásadního rozhodnutí mezinárodního dosahu. A už je to tady. Babiš je zřejmě vydíraný a ti ostatní kolem – hanba mluvit.

Zbývá jen doufat, že americká armáda už přijala dostatečný počet žen, buzerantů, transgenderů a dalších úchyláků, takže se sesype při prvních výstřelech. Anebo jim někdo vezme baterky z těch jejich high-tech hraček a oni nedokážou určit ani sever.

A pak žádný plán nikdy nevyjde tak, jak plánováno.

Článek byl publikován 18.4.2021


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.