Dopis vojáka ze Sýrie

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2016/10/7049-dopis-vojaka-z-kurdistanu.htm

Ahoj všem,

posílám aktuální fotky z Kurdistánu. Jsme na hranici s Islámským státem. Je tu rozestavěno 170km opevnění různé kvality. To, co vidíte, je to nejlepší, co tu mají. Zbytek nestojí za nic. U města Darkuk je postavená linie stálého opevnění. Probíhají terénní úpravy a vyzbrojování. IS je 300-500m od linie. Jsou ale místa, kde je vzdálenost 100m a je vidět, jak čmoudi provokativně mávají těmi svými černými vlajkami. Na ně se rovnou vede střelba. Sotva se někdo pohne a vytáhne tu jejich vlajku, tak po něm letí kulka. Bohužel, střílejí pouze Američané a dobrovolníci z Evropy a Kanady. Místní Kurdové mají velmi špatný výcvik.

Pokud jim chceme pomáhat, tak řešení není v tom, přijmou co nejvíce uprchlíků a ten zbytek, který neuteče, nechat povraždit. Jediné řešení je, dodat jim zbraně a naučit je bojovat. Svoboda je drahá a musí se za ni bojovat. Kdo rezignuje, ten si ji nezaslouží. Vůle Kurdů bojovat je velká. Motivace také. Znalosti, disciplína a umění bojovat, jsou ale na mizerné úrovni. Při prohlídce pozic zjišťuji šokující věci.

Zjištěné nedostatky:

Z výše uvedených důvodů mají Kurdové velké lidské ztráty. Linii drží 7 brigád, které jsou na počtech našich praporů, takže mají kolem 4500 vojáků. Z toho bojeschopných může být odhadem tak 2/3. Při současných ztrátách 200-250 vojáků měsíčně linie vykrvácí do roku a půl.

Způsoby řešení jsou jednoduché:

Boje:

Závěr:

Je dobré vidět, co se tu děje a srovnat si to s tím, jaké máme informace z našich oficiálních míst. Novináři i zahraniční pozorovatelé dojdou nejdále do kanceláře velícího generála. Tam vidí čisté a upravené a navoněné důstojníky, kteří chodí v pozoru a krásně pochodují. U takovéto ceremonie nesmí chybět předem připravená uprchlická rodina s dětmi. To jsem viděl osobně. Přijeli politici, cizí pozorovatelé a novináři. Prohlédli si nastoupené vojsko a předali kytice ženám. Pak se podívali na uprchlickou rodinu, která zatím seděla ve stínu pod stromem. Pak se podívali na nás, coby na zahraniční odborníky a spojence, kteří mají US nášivky a všichni byli spokojení. Udělal se dobrý skutek a my jsme konečně mohli jet na frontu. Jejich dojem pak logicky musí být jiný, nežli je realita na frontě.

To, co dnes popisuji, popisuji jako pravdu. Pravda je jen jedna.Stejně, jako vlast. Popisuji to jinak, nežli nám přikazuje politická korektnost. Tady se ale vraždí celý národ a svět se na to dívá z luxusních kanceláří. Nejsem už voják, proto si mohu říkat, co chci a co cítím. Poslouchám jen rozkazy svého svědomí. Budu těmto lidem pomáhat tady a tak, jak umím. Budu jim dodávat zbraně a budu je učit s nimi zacházet. To je moje práce, kterou mám rád. Zítra mne možná zabijí. Příležitostí je k tomu dost. Pokud padnu, padnu s čistým svědomím. Hlavně s vírou v to, že moje zbraně a předané znalosti pomáhají bránit tento národ proti někomu, kdo ho chce vyvraždit.

Takže, takto to tu vypadá. Je to válka, spaní na zemi, kamarádi, mnoho utrpení, slz, ale také mnoho vděčných pohledů a stisků rukou za to, že jim dáváme naději. Dnes máme celou noc mír a klid. Fronta mlčí, ranění jsou odvezeni, živí odpočívají. Proto mohu psát. Stejně nebudu spát. Ráno nám Alláh daruje nový den. Za to si vezme několik životů. Je to tak každé ráno. Bůh by to dělal jinak, ale ten tu dlouho nebyl. Až ho potkám, řeknu mu o tomto místě, na které dávno zapomněl. Lidé ho tu potřebují více, nežli moje zbraně.

Dopis je podepsán, ale na přání autora jméno neuvádím.

Článek byl publikován 8.10.2016


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.