Rusko-íránská aliance v Sýrii na křižovatce

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2016/06/6928-rusko-iranska-aliance-v-syrii-na-krizovatce.htm

Melkulangara K. Bhadrakumar

Setkání ministrů obrany Íránu, Ruska a Sýrie v Teheránu ve čtvrtek vede k více otázkám, než odpovědím. Proč si Írán myslel, že je nezbytné přijít s takovouto iniciativou v tuto chvíli?

Téměř vše, co víme o této události, pochází od íránského ministra obrany, generála Hossein Dehqana, který byl íránskými médii rozsáhle citován.

Dehqan zdůraznil, že setkání v Teheránu provedlo zhodnocení konfliktu v Sýrii ze strategické perspektivy. Přišel s následujícími klíčovými body:

[Hossein De...]
Hossein Dehqan

Setkání v Teheránu proběhlo na pozadí zvěstí, že ruský a íránský přístup k syrské situaci se rozchází. Některé poslední zprávy v íránských médiích dokonce přišly s kritikou, že Rusko zvolňuje své vojenské operace v Sýrii.

Na druhou stranu Moskva sdělila o setkání v Teheránu velmi málo. Ruské ministerstvo obrany pouze uvedlo, že na setkání se probírala „prioritní opatření na posílení spolupráce“ proti teroristickým skupinám a „bezpečnostní iniciativa“ s cílem zabránit džihádistickým skupinám „provádět širší operace“.

Problematika útoku na Raqqa

Nicméně čtyři dny po teheránské schůzce, 13. června, ruská zpravodajská agentura Sputnik uveřejnila zajímavý komentář analyzující rovnováhu sil v Sýrii.

Osvětlil, že syrské vládní síly jsou přetíženy a že jakákoliv očekávání ohledně bezprostředního vojenského vítězství v Raqqa nebo Aleppu jsou přehnaná. V komentáři byla situace v Raqqa vyhodnocena takto:

V rámci dosti podobného hodnocení u Aleppa komentář poznamenal, že nejlepší jednotky syrských sil jsou již vázány na frontě v Raqqa a komunikační sítě a zásobovací trasy jsou v Aleppu silně zatížené.

Komentář varoval, že ofenziva u Raqqa může být dobrou pro propagandu, ale vybere si velkou daň u času a zdrojů a, mezitím, existuje několik dalších front, „kde se situace může zhoršit každou chvíli“.

[Bojovníci ...]
Bojovníci Syrských demokratických sil připravují palbu z minometů na pozice bojovníků Islámského státu v severní provincii Raqqa, Sýrie, 27. Května 2016. Reuters/Rodi Said

U nadšení plného proslovu prezidenta Bashara al-Assada ve středu v syrském parlamentu v Damašku, kde volal po naprostém vojenském vítězství, ruský komentář volá po střízlivém posuzování reality.

Je samozřejmé, že Moskva nesdílí nadšení a přesvědčení projevené Teheránem a Damaškem ohledně celkové pozemní operace. Řečeno prostě, Rusko se jistí, zatímco Damašek a Teherán dychtí po akci.

Ruské upřednostňování příměří je pochopitelné. Írán a Sýrie, na druhé straně, jsou názoru, že příměří pouze pomohlo „opozici“ se přeskupit a opětovně získat některá ztracená území.

Skutečně, je to jen podpora Ruska, co umožnilo syrské vládě konsolidovat svoji kontrolu nad většinou Damašku, Homs a Hama a získat kontrolu nad územími kolem Aleppa. Režim nemůže doufat, že uštědří „opozici“ rozhodující ránu jinde, než v západních oblastech země.

A stejně tak Rusko bude vyzváno, aby neslo náklady jakéhokoliv pokusu syrského režimu a jeho spojenců získat kontrolu nad celou zemí. Moskva projevuje zdráhavost toto břímě nést.

Z Dehqanových poznámek se zdá, že Teherán je obezřetný u pracovních vztahů, která Moskva udržovala s USA a Izraelem. Moskva, na druhé straně, používá rozhovory s USA ke zřízení silnějšího mechanismu pro oznamování a vynucování příměří.

Moskva rovněž aktivně prosazuje komunikační spojení mezi vládou a veliteli opozice, aby se de-eskaloval konflikt na místní úrovni.

Jinými slovy, Rusko se zaměřuje na vyjednání trvalého zastavení nepřátelských akcí, zatímco souběžně podporuje vnitro-syrský dialog o budoucí podobně syrského státu atd.

Americká past?

Rusko shledává užitečným, že USA, aspoň zdánlivě, již nekladou tak velký důraz na Assadův odchod v souvislosti s bezprostředním cílem výrazného a udržitelného snížení násilí.

Velkou otázkou je, co bude dál. Írán a Sýrie budou mít extrémní obavy, že USA a jejich spojenci mají plán „B“ – a že Rusko může spadnout do americké pasti – čímž by se těžiště mohlo nakonec posunout směrem k vytvoření nějakého mechanismu pro vynucování příměří ve formě mírotvorných jednotek z řad vnějších hráčů v oblastech vůči nim přátelských.

Nevyhnutelným dalším krokem u takovéhoto vývoje by bylo přenesení místních pravomocí na syrské frakce (vládu a opozici) v jimi ovládaných oblastech.

Skutečně, jsou zde počáteční známky toho, že politicko-vojenská situace se posunuje tímto směrem, aniž by existovaly vyhlídky na mírový proces nebo pouhý vojenský pat.

Nedávný příjezd britských a francouzských zvláštních jednotek by docela dobře mohl být akcí předjímající takový decentralizační proces, který se pravděpodobně kuje.

Samozřejmě, že Teherán a Damašek to budou považovat za de facto rozparcelování Sýrie vnějšími mocnostmi mezi své loutkové frakce a nepřijmou to. Zdá se, že Moskva bude váhat.

Ovšemže, z ruského pohledu, spolupráce s USA přináší mučivé vyhlídky na otevření širšího dialogu s Washingtonem o zmírnění napětí ve vztazích mezi těmito dvěma zeměmi.

Abych ocitoval Stratfor: „Bílý dům byl vnímavý na tu a tam taktickou koordinaci s Moskvou, ale Washington se necítí být nijak obzvláště nucen učinit Rusku výraznější ústupky (u jiných témat, než Rusko).“ Nicméně Moskva chová naději, že americko-ruská koordinace by se stala v jistou chvíli nevyhnutelnou.

Celkově se zdá, že Írán pocítil potřebu bít na poplach a sdělit, že všichni tři – Rusko, Írán a Sýrie – nemají ve skutečnosti na výběr, než plout spolu. Teprve se uvidí, jestli Moskva zvuk poplašného zvonu v Teheránu slyšela.

Russian-Iranian alliance in Syria at crossroads vyšel 14. června 2016 na Asia Times. Překlad v ceně 473 Kč Zvědavec.

Článek byl publikován 17.6.2016


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.