Slunce rakovinu kůže nezpůsobuje

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2015/06/6497-slunce-rakovinu-kuze-nezpusobuje.htm

Většina z nás byla bombardována experty a médii informacemi o nebezpečí slunce. Nicméně protože je to jeden z nejrozšířenějších a nepřesných mýtů, kterému věří většina pacientů, se kterými se setkávám, mohu jen předpokládat, že i vy jste obětí tohoto omylu.

Bohužel tento mýtus přispěl k velké spoustě nemocí v naší společnosti.

Může vystavování se slunci způsobit rakovinu? Rozhodně. Nicméně patřičné sluneční světlo ve skutečnosti rakovině zabraňuje. Vystavování se slunci je prospěšné, kdy například umožňuje vytváření vitaminu D. Máme rovněž silné důkazy o tom, že sluneční světlo chrání před MS a rakovinou prsu.

Klíčem je nikdy se nespálit

Ačkoliv Americká akademie dermatologie vás bude nutit se v opalovacím krému namáčet, je to ta poslední věc, kterou byste chtěli dávat na své tělo. Je to toxická chemikálie, která může způsobit problémy ve vašem systému.

Dokonce i kdyby k nemocem nepřispíval, klíčovým je, že nefunguje.

Britský dermatolog uveřejnil počátkem tohoto roku článek, uvádějící, že neexistují žádné jasné známky toho, že opalovací krém funguje. Další studie Časopisu fotochemie a fotobiologie vloni shledala totéž. Mnohem logičtějším řešením by bylo použít na ochranu před sluncem oblečení.

Příčina rakoviny kůže

Takže co je příčinou rakoviny kůže a smrtelného melanomu? Může to znít jako můj další blábol, ale je to poměr omega kyselin 6:3.

Cituji z Cancer Res, z 1/8/2000; 60(15):4139-45:

„Epidemiologické, experimentální a mechanistické údaje naznačují, že tuky omega-6 jsou stimulátory, a tuky omega-3 s dlouhým řetězcem jsou inhibitory vývoje a progrese řady lidských rakovin, včetně melanomu.“

Vloni prestižní Národní akademie věd uveřejnila komplexní zprávu, ukazující, že poměr omega 6:3 je klíčem u prevence vzniku rakoviny kůže. Australská studie provedená před 10 lety ukázala 40% zmenšení melanomu u těch, kteří jedli ryby. A to bylo bez věnování jakékoliv pozornosti snížení tuků omega-6.

Takže doporučuji vám zhltnout pár pilulek s rybím tukem a jít ven a slunit se do libosti? Rozhodně ne.

Buďte opatrní

Musíte být opatrní. Na počátku sezóny choďte ven postupně, asi tak na pouhých deset minut denně. Postupně prodlužujte dobu na slunci, takže za pár týdnů budete schopni mít normální expozici slunci s malým rizikem vzniku rakoviny.

Pamatujte, nikdy se nespalte, to je to hlavní.

Nikdy nepoužívejte opalovací krém

Pamatujte také, že důležité je také nikdy nepoužívat opalovací krém. Můžete kreativně použít své oblečení pro zablokování slunečních paprsků během času náběhu.

Podstatné je, abyste se vyhnuli tomu nechat se oblbnout reklamním podvodem, že sluneční světlo je nebezpečné. Je nebezpečné pouze, když nic netušíte o tucích a výživě, což je případ většiny doktorů.

Když si zvolíte ignorovat pomět omega 6:3 a zůstanete mimo slunce, můžete snížit riziko rakoviny kůže, ale stojí to za riziko dostání MS, rakoviny prsu nebo prostaty?

Vaše volba.

The Sun “Does Not” Cause Skin Cancer vyšel na healingnaturallybybee.com. Překlad v ceně 193 Kč Zvědavec.

Článek byl publikován 26.6.2015


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.