Japonsko: Lékařům je vyhrožováno, že přijdou o právo vykonávat praxi, když budou spojovat nemoci s Fukušimou

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2014/10/6203-japonsko-lekarum-je-vyhrozovano-ze-prijdou-o-pravo-vykonavat-praxi-kdyz-budou-spojovat-nemoci-s-fukusimou.htm

Rozhovor s Arnie Gundersenem z 29. října 2014.

Alex Smith, moderátor RadioEcoshock: Neslyšeli jsme téměř nic o dopadech (katastrofy ve Fukušimě) na lidi v regionu. Existují svědectví, přicházející z této oblasti, o podivných nádorech, úmrtí dětí, úmrtí domácích zvířat – co jste slyšel vy? Můžeme vůbec někdy očekávat upřímné informování od japonských úřadů?

Arnie Gundersen, jaderný inženýr: To je celkem dobré shrnutí, upřímně. Nadále dostáváme informace od lidí, kteří tam žijí, o zvyšování výskytu rakoviny – a nemocí obecně, nejen rakoviny. Myslíme na radiaci jako na věc způsobující rakovinu, ale způsobuje také mnoho dalších onemocnění. Je tam mnohem vyšší výskyt celé řady nemocí, než jaký měli v r. 2010, rok před nehodou… Spolupracujeme také s japonskými lékaři, a někteří stateční doktoři říkají, že jim bylo vyhrožováno – že jejich nemocnicím bylo vyhrožováno – že když řeknou svým pacientům, že daná nemoc souvisí s radiací, přijdou o právo vykonávat lékařskou praxi a podobné věci. Takže je tam obrovský tlak na lékařskou komunitu, aby říkali pacientům, že to, co prodělávají, vůbec nijak nesouvisí s radiací. Klíčovou je statistika a otázkou je, kdy bude zveřejněna statistika o úmrtnosti, nemocnosti a nemocech obecně… My tyto údaje nevidíme. Lékařská komunita musí nyní zasílat každou zprávu, kterou napíše, IAEA, Mezinárodní agentuře pro atomovou energii, než je vydána. Takže pokud jste nemocnice a máte údaje o úmrtnosti, nesmíte je zveřejnit, dokud nebyly tyto zprávy očištěny IAEA. No, článek II stanov IAEA říká, že jejím cílem je podporovat jadernou energetiku. Takže dokonce i kdyby daná nemocnice byla zásadová – a existuje velký politický tlak, aby nebyla – ale i kdyby byla zásadová, existuje v procesu další krok, a musí překonat překážku IAEA, než jsou údaje uvolněny ke zveřejnění. Je to skutečně děsivé, ten tlak, kterému je v Japonsku vystavena lékařská komunita. Jen velmi málo z nich je ochotno říkat pravdu.

Japan: Doctors Threatened to Lose Right to Practice for Linking Illnesses to Fukushima vyšel 28. října 2014 na Global Research. Překlad Zvědavec.

Článek byl publikován 31.10.2014


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.