Nepokojná situace v Iráku

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2003/05/603-nepokojna-situace-v-iraku.htm

Britské ministerstvo obrany provádí vyšetřování plukovníka Tima Collinse (pozn.překl.: transkripce z arabštiny) za páchání zločinů války v Iráku. Ten velel na jihu Iráku prvnímu irskému královskému praporu, čítajícího 600 vojáků. Byl obviněn z porušování Ženevských konvencí a špatným zacházením s válečnými zajatci. Přestože ministerstvo obrany neuvedlo jeho jméno, vojenský zdroj potvrdil, že se jedná o Collinse, který se vrátil z Iráku do Británie. Zmíněné ministerstvo odmítlo zveřejnit podrobnosti, dokud nebude ukončeno vyšetřování a výslech svědků v Británii a Iráku. Britský tisk uvedl, že tento plukovník je obviněn z bití, kopání a vyhrožování zajatcům , a že civilního představitele bil pistolí, list Sun uvedl, že Collins obvinění popírá.

Organizace Amnesty International dostala asi 20 stížností od civilistů a vojáků, kteří obviňují spojenecké vojáky z mučení. Objasnila, že ještě shromažďuje výslechy svědků a dosud nejsou zdokumentované podané zprávy.

V Iráku se šíří epidemie leishmanie, její výskyt podporují písečné bouře. Tentokrát bude mnohem nebezpečnější, protože jsou následkem války velmi špatné hygienické podmínky. V Bagdádu a jiných větších městech je stále velký nedostatek elektřiny a pitné vody. Hlavně děti už tak trpí průjmy a leishmania způsobuje chudokrevnost a oslabuje organismus, u podvyživených iráckých dětí tak hrozí velká úmrtnost.

Ve Falúži u Bagdádu žijí obyvatelé ve velkém napětí, zvlášť poté, co byl vydán zákaz vycházení. Došlo tam v minulém týdnu ke dvěma útokům na americké cíle, při jednom sestřelili helikoptéru a při dvou velkých výbuších vyhořel tank přímo na jejich stanovišti. Americké vedení uzavřelo okamžitě celé město a ani nemocným nepovolují vyhledat nejbližší lékařskou pomoc v Bagdádě. To vyvolává silné nenávistné reakce.

V Hít v oblasti Anbár, západně od Bagdádu, byl sestřelen vrtulník, následkem toho zemřeli 4 američtí vojáci a 9 jich bylo zraněných. Mezi obyvatelstvem to hněvem doslova vře. Američtí vojáci podnikají neustálé razie domů, což Iráčané pokládají za hrubé porušování domovní svobody, jejich byty jsou násilně prohledávány a osobních prohlídek nejsou ušetřeny dokonce ani ženy (pozn.překl.: u muslimanů naprosto nepřípustná situace, aby se jejich vlastních žen dotýkali cizi muži). Na místě byl reportér al-Džazíry, Tejsír Alúny, ten potvrdil, že lidé v této oblasti se shromažďují na veřejných prostranstvích, jsou velmi pobouřeni a rozhořčeně si stěžují na okupantské a nepřátelské praktiky amerických vojáků.

Ajád Alawi, předseda Strany smíření, který byl v opozici Saddámova režimu, kritizoval rozhodnutí Paula Bremera, amerického civilního správce v Iráku, o zákazu dosazovat bývalé členy strany Baas do oficiálních státních míst. Nazval to hromadným trestem, řekl, že mnozí původně byli k vstupu do této strany donuceni a obává se, že tyto lidi to dožene k vstupování do ilegálních hnutí, která budou podnikat pomstychtivé útoky, ohrožující stabilitu Iráku. Poukázal na to, že někteří členové Baas před 6 měsíci se připravovali svrhnout režim Saddáma Huseina. Zmíněné rozhodnutí nazval totalitním, protože postihuje stejně všechny, jak viníky tak nevinné. Bremer po svém nedávném nastoupení zakázal Socialistickou arabskou stranu Baas, která vládla Iráku po dobu 35 let.

V Bagdádu, ve oblasti al-Kázimija, několik desítek tisíců obyvatel demonstrovali za národní jednotu, ve které mají být zastoupeny všechny náboženské směry a pod autoritou duchovního šíitského ústředí v posvátném al-Nadžaf. Rovněž požadovali soudy s odpovědnými činiteli, kteří spáchali zločiny proti lidskosti. Mohamad Kartúsi, jeden z šíitských učenců, vyzval, aby duchovní šíitské ústředí převzalo vládu v zemi, protože jako jediní se těší legitimitě a přízni lidu. Dodal, že milióny Iráčanů budou pořádat demonstrace na podporu této vlády a odmítání jakékoli "praktické vlády", kterou by nastolily bezpečnostní složky Spojených států a Velké Britanie.

Článek byl publikován 31.5.2003


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.