Jak pro-evropské protesty zachvacují Ukrajinu, židovský oligarcha Viktor Pinčuk je mostem na Západ

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2013/12/5784-jak-pro-evropske-protesty-zachvacuji-ukrajinu-zidovsky-oligarcha-viktor-pincuk-je-mostem-na-zapad.htm

Mana Danielová

Jako mladík uvažoval Pinčuk o studiu na lékařské fakultě a chtěl se stát psychiatrem, ale místo toho si zvolil pokračování v rodinné tradici strojařů a nastoupil na Dněpropetrovský metalurgický institut, kde jeho matka, které je nyní 77, učila, a učí dodnes. Na univerzitě pracoval Pinčuk jako noční vrátný v autoservisu, psal si úkoly po nocích a vydělával si nějaké peníze, aby mohl zaplatit za své stereo. Jeho matka, původně šokována, že se její syn stal nočním vrátným, mu nakonec začala balit večeře – jeho oblíbeným jídlem byly masové pirohy s bramborovou kaší. Během letních prázdnin pracoval Pinčuk na stavbě – což byla v té době oblíbená aktivita sovětských studentů – a míchal beton na prasečí farmě na Sibiři. Brzy následovala další práce – řezání kovu v továrně na výrobu trubek, kterou později koupil. „Jak se ukázalo, mám obchodnické uvažování,“ řekl Pinčuk. „Nevím, po kom – jak má matka, tak otec byli inteligenti.“

Pinčuk získal doktorát v průmyslovém strojírenství v r. 1987, rok poté, co Michail Gorbačov zahájil perestrojku. Když se vláda pokoušela povzbudit inovace v průmyslu, odjel Pinčuk do továrny na výrobu trubek v Mogilovu, v tehdejším sovětském Bělorusku, a nabídl, že tam zavede novou formu výroby trubek. Pinčuk měl dostat 7,5% provize z mimořádných zisků, pokud by byl nový design úspěšný – ale i když změny fungovaly, nechal si Pinčukův výzkumný institut většinu peněz pro sebe a jemu zaplatil jen zlomek.

[Viktor Pinčuk]

Pak se Pinčuk vydal na vlastní nohu. V r. 1990 založil Interpipe, strojírenskou firmu, která přišla s novými designy a technologiemi v trubkárnách. Brzy Pinčuk vydělával asi 10,000 rublů měsíčně, sumu pro sovětského strojaře nemyslitelnou, neboť jeho průměrný měsíční příjem činil asi 150 rublů. Ale Pinčuk uložil velkou část svých výdělků na účet – na kterém se během hyperinflace, která následovala po kolapsu SSSR v r. 1991, vypařily.

S koncem sovětské řízené ekonomiky a spuštění tržních reforem již stát ekonomické plánování neřídil a průmyslový zásobovací řetězec se rozpadal. Trubkárny stály nemajíce ocel, ocelárny potřebovaly koks, koksárny potřebovaly uhlí, a horníci zoufale potřebovali trubky – ale také chtěli těžko sehnatelné spotřební zboží, jako lednice, mikrovlnky, odšťavňovače a auta, o kterých každý sovětský muž vždy snil. Vstoupil do toho Viktor Pinčuk. Tím, že opatřil kýžené odšťavňovače a auta Tavria pro horníky na burze v Moskvě, byl schopen získat uhlí pro koksárny, které prodal za koks, který poslal do oceláren a pak kov na trubky, a nakonec odešel s několika tisíci tunami trubek – které tehdy představovaly tvrdou měnu, v porovnání s náhle bezcennými bankovkami. „“Odšťavňovače se přeměnily na trubky,“ řekl Pinčuk na dotaz, jak se stal milionářem.

Jak jeho podnikání rostlo, začal Pinčuk nakupovat ocelárny, a pak se dal dohromady s Julií Tymošenkovou, chráněnkou obávaného guvernéra Dněpropetrovska Pavlo Lazarenka. V polovině 90. let Pinčuk a Tymošenková založili Commonwealth, firmu, která dovážela velmi potřebný zemní plyn z energeticky bohatých středoasijských států na Ukrajinu. Ale tato aliance měla krátkého trvání: Tymošenková brzy Pinčuka odkopla a založila si vlastní obchodní energetickou firmu.

Po celou tu dobu se Pinčuk oddával své vášni pro umění. Spřátelil se se známým ruským dirigentem Vladimirem Spivakovem a přivezl si ho, aby mohl hrát jeho krajanům na Ukrajině. Před Spivakovovým koncertem v Dněpropetrovsku daroval Pinčuk městu klasický klavír Steinway, aby měl orchestr řádný nástroj.

V r. 1997, při návštěvě oblíbené moskevské hry v divadle Kyjev, se Pinčuk setkal s Jelenou Frančuk, útlou blondýnou – a dcerou tehdejšího prezidenta Kučmy. Oba byli v té době ženatí, ale přesto došlo k románku. Pinčuk požádal Spivakova, který koncertoval v Kyjevě a věděl, že Frančuk tam bude den po svých narozeninách, aby udělal přídavek pro „jednu kyjevskou narozeninovou oslavenkyni“. Frančuk pochopila, že toto překvapení je určené ji, a Spivakov se později stal svědkem na jejich svatbě. (Tajně si změnila jméno na Pinčuk).

[Bill Clinton a Viktor Pinčuk na 7. jaltském výročním setkání, září 2010.]

Když se setkali, Pinčuk již vlastnil dvě trubkárny, které mají nyní hodnotu miliard. Rád říkává, že jediným dárkem, který od Kučmy dostal, byla jeho dcera – ale ne každý tomu věří. Kučmovi, nyní 75letému, který byl druhým prezidentem nezávislé Ukrajiny, je přisuzováno zahájení klíčových reforem s cílem vyvést zemi z ekonomického krachu, který následoval po sovětském kolapsu, ale je také obviňován, že umožnil skupině vyvolených podnikatelů – včetně Pinčuka – získat hlavní průmyslová aktiva země za nízké ceny, výměnou za jejich podporu jeho vládě.

Zatímco v sousedním Rusku oligarchové, jako zesnulý Boris Berezovsky, si roky klestili cestu do vnitřního kruhu ruského prezidenta Borise Jelcina, Pinčuk, říkají jeho kritici, se snažit nemusel – prezident Ukrajiny seděl při večeři naproti němu u stolu. Když se Kučmovy blížil konec jeho posledního funkčního období, na počátku století, dal hlavní metalurgické a těžařské podniky do prodeje; Pinčuk, který byl tehdy také členem parlamentní strany loajální Kučmovi, se těchto tenderů aktivně účastnil.

V r. 2003 Pinčuk zvítězil v aukci, ve které se nabízel většinový podíl na Nikopol Ferroalloy, jednom z největších světových producentů ferroslitin, kdy tuto soutěž jeho konkurenti označili za zmanipulovanou v Pinčukův prospěch, což vyvolalo táhlou a špinavou při o vlastnictví. Následující rok se dal Pinčuk dohromady s dalším oligarchou, Rinat Achmetovem – dnes nejbohatším mužem Ukrajiny – aby ukořistil největší ocelárnu v zemi, Krivorožstal. O rok později byla smlouva anulována a továrna byla prodána Britovi indického původu Lakshmi Mittal za 4,8 miliard dolarů – za šestinásobek ceny, kterou zaplatil Pinčuk se svým partnerem. Prodej Krivorožstal se stal metaforou korupce za Kučmy a tato aféra znamenala tvrdou ránu pro Pinčukovu pověst, nejen doma, ale i ve Spojených státech: v diplomatickém telegramu do Washingtonu, zveřejněném WikiLeaks, bývalý americký velvyslanec na Ukrajině William Taylor napsal, že tyto dvě aukce byly „zmanipulovány“ ve prospěch Pinčuka a aktiva byla prodána za „sníženou cenu“.

O deset let později Pinčuk říká, že by s některými privatizacemi zacházel jinak, kdyby tehdy věděl to, co ví dnes. „Být členem prezidentovy rodiny není lehkou zkouškou,“ řekl Pinčuk. „Ano, udělal jsem jisté chyby,“ řekl o nákupu Krivorožstal. „Z právního hlediska bylo vše upřímné a správné,“ pokračoval. „Ale neměl jsem se toho účastnit z čistě politického hlediska.“ Nikopol, pokračoval, je jiný příběh. „V kultuře, tradicích a estetice té doby to byl jeden z nejlepších příkladů privatizace,“ řekl Pinčuk. „Jasně, nebylo vše hezké a učesané, nebylo to košer, ale byl to jeden z nejlepších příkladů. Bylo to v souladu s estetikou té doby.“

As Pro-European Protests Seize Ukraine, Jewish Oligarch Victor Pinchuk Is a Bridge to the West vyšel 13. prosince 2013 na tabletmag.com.Překlad v ceně 461 Kč Zvědavec.

Článek byl publikován 20.12.2013


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.