Jak vypadá svoboda po americku pro Iráčany v praxi

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2003/04/577-jak-vypada-svoboda-po-americku-pro-iracany-v-praxi.htm

Podle internetového zdroje Al-Bawaba a vysílání Abu Dhabi z arabštiny připavila Jana Malá

Nejméně 14 obyvatel Bagdádu zahynulo a desítky byly těžce zraněny, z nich mnoho přišlo o končetiny, když na jihu města dopadla raketa na sklad munice a raket. (Poznámka překl.: V iráckých nemocnicích není už k dispozici narkóza a ani léky. Amputace končetin probíhá bez narkózy, používá se při ní roubík do úst. To se týká samozřejmě i amputací končetin dětí.) Nikdo neupozornil lidi na likvidaci munice, přestože se jednalo o obytnou čtvť. Mnoho domů bylo zdemolováno, v jiných vypukl požár. Očitý svědek v blízkosti hořícího domu vypověděl, že v něm uhořely nejméně tři ženy a dítě. Podle CNN je mnoho lidí zasypáno troskami domů. Ohromné výbuchy trvaly půl hodiny, během nich se rozlétaly kusy těžkých střepin do širokého okolí, následný hřmot byl slyšet i na velmi vzdálených místech, silou výbuchů se otřásal i hotel Palestina v centru města.

Když se americké vojenské síly dostavily v autech na místo k vyšetřování, obyvatelé tragicky postižené čtvrti Džám, a také na vojenské základně Al-Zaafranija, vzdálené 20 km na jihozápad od centra Bagdádu, je z nesmírného hněvu zasypali nadávkami a kameny, protože je předtím neustále upozorňovali na nebezpečí skladování munice v obytných čtvrtích. Spojenci tuto munici ukořisťili během vojenských operací a přes tyto naléhavé výstrahy munici neodvezli na bezpečné daleké místo k odborné likvidaci.

Satelitní stanice Abu Dhabi vysílala rozhovory s očitými svědky přímo z místa. Občané jsou nesmírně rozhněváni a pobouřeni americkými praktikami, které jim způsobují další nesmírné utrpení. Rozrušeně vyjadřovali hluboké přesvědčení: "Američané nepřišli do Iráku kvůli našemu osvobození, jsou to jen opakované lži, jedná se o okupaci Iráku k uloupení našeho bohatstvi - nafty."

Podle agentury Reuters americký důstojník uvedl, že likvidují sklady s municí, a že světlice dopadla na sklad v sobotu (26.4.) v sedm hodin místního času, a tím došlo k řetězci ohromných výbuchů. V tomto případě ji musel ovšem odpálit americký voják, který byl sám zraněn. K tak neodborné likvidaci munice a absolutní ignorace ohromného rizika z ní vyplývající, došlo v Bagdádu během deseti dnů už podruhé a kromě četných obětí z iráckých obyvatel byli zraněni rovněž dva američtí vojáci.

Článek byl publikován 26.4.2003


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.