Budoucnost Egypta vypadá stále více krvavě

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2013/07/5585-budoucnost-egypta-vypada-stale-vice-krvave.htm

Robert Fisk

Jak se ožebračené davy shromažďují na podporu Mohameda Morsiho, zazobaní pochodují pod obrazy svého generála. Stovky tisíc lidí puč podporují – a stejný počet ne.

Stovky tisíc lidí se včera sešly u káhirské mešity Rabaa, aby tam protestovaly proti státnímu puči v Egyptě, zatímco další stovky tisíc zaplavily náměstí Tahrir, na podporu svého oblíbeného generála, Abdela Fattah el-Sisi, který provedl státní puč, který se tak nazývat nesmí.

Podivné, bezprecedentní, bizarní. Nazývejte to jak chcete. Ale vrtulníky radostně přelétající na Tahrir a řady zamaskovaných policistů a vojáků stojících před barikádami Muslimského bratrstva vypráví vlastní příběh. Novináři by neměli být obchodníky s ponurými událostmi, ale včera večer nevypadaly věci v Káhiře příliš dobře.

Nejsmutnější věcí – či chcete-li nejtragičtější – bylo, že davy ve městě Nasr, blízko silnice na letiště, kde mešita stojí, byly stejně rozjásané a dobře naladěné, jako davy na Tahrir, které považují příslušníky opozice za „teroristy“, spíše než za stoupence Mohameda Morsiho, legálně a demokraticky zvoleného prezidenta Egypta, který byl svržen armádou před třemi týdny. Desítky tisíc Egypťanů překračující mosty přes řeku Nil nebo se potící ve 40° vedru na dálnici na letiště byli tak šťastné, jako by šly na fotbalový zápas.

Ale zde veselí končí. Muži a ženy z Muslimského bratrstva nesli obrázky Morsiho a malovali na kasárna poblíž mešity Davidovy hvězdy. Bratrstvo navršilo kolem svého stanového městečka tisíce pytlů s pískem a hromady kamení, aby je mohli házet po komkoliv, kdo by se pokusil je odstranit. Ale vojáci dále na silnici – je třeba říct, že rovněž radostní a celkem přátelští – měli automatické zbraně a postávali u ve Francii a USA vyrobených obrněných vozů, a měli také dřevěné hole a byli obklopeni policisty v nekvalitních černých uniformách.

Vypadalo to, jako by je od útoku na Bratrstvo dělilo jen pár hodin, a bez ohledu na to, kolik vousatých mužů četlo na silnici korán – a činili tak doslova – bylo obtížné si představit, že nadcházející hodiny nebudou smrtící.

Jedna věc, která vynikla – i když může být staromódní to říkat – bylo, že stoupenci Bratrstva byli obecně chudí a vypadali ve svých umouněných abaya a umělohmotných sandálech chudě. Někteří z demonstrantů na Tahrir, kteří byli v r. 2011 skutečnými revolucionáři proti Mubarakovi, přecházeli mosty přes Nil a mávali plakáty s generálem al-Sisi. A je třeba říct, jakkoliv to může být bolestné, že pohled na zazobané lidi mávající fotografií generála ve slunečních brýlích – třebaže skvělého a velmi demokratického generála – byl silně deprimující. Co se opravdu stalo s revolucí z 25. ledna 2011?

„Máme rádi vojáky, ale nepotřebujeme generála,“ vykřikovala žena v šátku poblíž mešity Rabaa, ale Sisi je nyní dobře známou tváří, a tento muž vrátí Egypt na jeho skutečně revoluční cestu, pokud dokážete na chvíli zapomenout, že první skutečně demokraticky zvolený prezident v moderní historii Egypta je pravděpodobně uvězněn v jedné z budov kasáren, kolem kterých tak lehkovážně projíždíme cestou na letiště.

Ale Egypt potřebuje vládu. Při cestě zpět z města Nasr do středu Káhiry dnes v noci uvízlo mé auto v zácpě, protože konkurenční rodiny po sobě střílely přes dálnici. Přidalo se asi 1,000 Káhiřanů a z nadjezdu házeli kameny. Po dalších dvou mílích spadla žena středního věku z motorky a ležela na silnici ve velkých bolestech. Mnoho řidičů, kteří ji viděli, pokračovalo v cestě a nosy členů jejich rodin byly přitisknuty na okna a pozorovali, jak žena leží rozplácnutá ve svých černých šatech na dálnici. Blízká budoucnost nevypadá dobře.

The Future for Egypt is Looking Increasingly Bloody vyšel 27. července na Informationclearinghouse.info. Překlad Zvědavec.

Článek byl publikován 28.7.2013


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.