Recept na zdravou snídaní

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/naokraj/2011/05/4375-recept-na-zdravou-snidani.htm

Vladimír Stwora

Tak si myslím, že bychom někdy měli malinko vybočit ze zaběhnutého standardu a občas publikovat i věci, které se netýkají obvyklých témat zde ve Zvědavci. A co jiného než kulinářské požitky by přicházelo v úvahu? Nabízím vám vlastní recept na hodně zdravou snídaní, nad kterou by zřejmě zajásal nejeden dietetik.

Piloval jsem ten recept postupně řádu měsíců, až se nakonec ustálil na – podle mého názoru – optimální kombinací ingrediencí. Je to jednoduché, rychlé, dodá vám to energii a přitom se nebudete cítit plně. Myslím, že i kaloricky to nevychází špatně. Určitě je to lepší než jen ranní kafe a případně cigareta nebo vůbec nic. Za našich dob se říkalo, že snídaně je základ dne, nevím, jestli to ještě platí, ale já se držím toho, co do mě kdysi natloukli.

Základem je neochucený, čistý jogurt. Pokud se obáváte tuku schovaného uvnitř, můžete použít některý nízkotučný produkt, ale varuji, že tím utrpí chuť. Osobně se mi osvědčil obyčejný Klasik, 2,7 % tuku, neobsahuje konzervační látky ani lepek. Nakupuji jej ve velkých kelímcích kvůli omezení odpadu.

Dále budeme potřebovat med jako sladidlo, doporučuji bio-med, nedoslazovaný, myslím, že má v sobě více jednoduchého cukru – glukozy – a méně sacharozy, ovesné vločky, vlašské ořechy (musí být vlašské, ne třeba arašídy kvůli omega-3 kyselinám), sušené brusinky pro chuť a čerstvé ovoce. Vyzkoušel jsem jahody, banán i kiwi, všechno je dobré.

Postup je úplně jednoduchý. Do třech lžic jogurtu rozmícháte lžičku medu, přidáte hrst ovesných vloček, několik jader vlašských ořechů, něco brusinek a přidáte čerstvé ovoce. Čím více, tím lépe. Sám si tam přidávám ještě 3-4 pusinky z kvalitní, hořké čokolády.

Podáváme zásadně s celozrnným pečivem a neslazeným ovocným čajem. Je to důležité - žádný cukr, minimum soli.

Než se do jídla pustíte, podívejte se zblízka do misky. Uvidíte, jak se v ní mlátí dobroty hlava nehlava. Vitamíny se perou s vlákninami, živou jogurtovou kulturou a s omega-3 o to, kdo prospěje lépe vašemu organismu.

Máte svůj oblíbený recept? Napište mi o tom, zveřejním. Mohli bychom si udělat kulinářský koutek Zvědavce. Jídlo je důležité a dobré jídlo je někdy lepší než špatná soulož. :)

Článek byl publikován 15.5.2011


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.