Starosta, který upadl v nemilost Kremlu, utíká z Moskvy

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2010/09/3966-starosta-ktery-upadl-v-nemilost-kremlu-utika-z-moskvy.htm

Shaun Walker

Mocný starosta Moskvy odjel z ruského hlavního města do Rakouska, a to uprostřed mediální kampaně, o které mnozí věří, že byla nařízena Kremlem a má ho zdiskreditovat.

Objevily se spekulace, že náhlý odjezd Jurije Lužkova signalizuje konec jeho vlády, a zdroje z Kremlu ruským zpravodajským agenturám řekli, že „potřeboval čas na zamyšlení“ a odjel na týdenní dovolenou. Ale existuje jen málo pochyb, že se spor mezi panem Lužkovem a Kremlem, který vřel již několik týdnů, nyní vymkl kontrole a vyústil v něco, co připomíná špinavé politické bitky v Rusku v 90. letech.

Jeho žena včera tvrdila, že mediální kampaň má za cíl dostat do ústraní mocného premiéra Vladimira Putina a vydláždit cestu pro znovuzvolení prezidenta Dmitrije Medveděva v r. 2012.

Kontroverze kolem pana Lužkova, který řídí Moskvu od r. 1992, začaly seriálem dokumentů vysílaných v posledních týdnech na státem kontrolované televizi, které ho vinily ze zkorumpovanosti a zodpovědnosti za četná zneužití moci. Byl obviněn z toho, že utrácí více za evakuaci svého osobního včelína, než za pomoc běžným Moskvanům v období veder a paralyzujícího smogu, která zasáhla ruské hlavní město letos v létě.

Zvláštní program vysílaný o víkendu zkoumal obchodování jeho ženy, Jeleny Baturina, která řídí stavební společnost. Byla opakovaně nucena popírat obvinění, že profitovala z pozice svého muže coby starosty.

Obvinění proti panu Lužkovovi nejsou v žádném případě nová, ale tento druh útoku by nebyl v ruské televizi odvysílán, pokud by nepřišel příkaz shora, a mnozí mají podezření, že pan Lužkov upadl v nemilost buď u pana Medveděva, nebo pana Putina.

Včera paní Baturina vznesla obvinění, že kampaň proti moskevskému starostovi je řízena z Kremlu stoupenci pana Medveděva. Řekla, že tým pana Medveděva chtěl posílit jeho šance na druhé funkční období na úkor pana Putina, o kterém stále mnozí věří, že je nejmocnějším mužem Ruska.

„V tuto chvíli jsou dva uchazeči. A otevřenou otázkou zůstává, kdo se bude chystat na roli prezidenta v r. 2012,“ řekla paní Baturina New Times, jedné z nejsvobodnějších ruských publikací. „Ve vládě prezidenta existují lidé, kteří se bojí, že s blížícími volbami bude starosta podporovat premiéra Putina, a ne prezidenta Medveděva.“

Analytici jsou ohledně reálnosti konfliktu mezi panem Putinem a panem Medveděvem nejednotní. Posledně jmenovaný mluví odlišným, liberálnějším jazykem, ale očekává se, že v r. 2012 ustoupí, pokud bude chtít pan Putin návrat. To, jestli jsou s tím spokojeni všichni v jeho týmu, zůstává nejisté.

Paní Baturina tvrdila, že to byli pravděpodobněji lidé v jeho táboře, kteří chtěli zajistit, že po r. 2012 zůstane na špici jejich člověk. Řekla, že je „záhadou“, proč pan Putin doposud mlčí.

V posledních pár týdnech kolovaly zvěsti o napětí mezi panem Medveděvem a panem Lužkovem. Když pan Lužkov kritizoval rozhodnutí zastavit výstavbu kontroverzní nové silnice, ruský prezident kysele odpověděl, že „představitelé by se buď měli účastnit budování institucí, nebo se přidat k opozici“.

Pan Lužkov je poslední zbývající „těžkou váhou“ mezi regionálními vůdci, která přežila u moci od 90. let. Většina z těchto lidí byla nahrazena, protože pan Putin zrušil v r. 2004 volby guvernérů a nechal je přímo jmenovat Kremlem. Jeho současné funkční období skončí příští rok, ale tato kampaň naznačuje, že existují lidé, kteří ho chtějí odstranit okamžitě.

Když je starosta nyní v Rakousku, mají někteří ruští analytici podezření, že on a jeho žena by se do Moskvy vrátit nemuseli a mohli by si zvolit pohodlný život v exilu (např. též v K. Varech, které ovládá mafie jeho ženy – p.p.), kvůli potenciálním soudním jednáním v Rusku.

„Varovali ho, že pokud se pokusí odpovědět na tato špinavá obvinění u soudu, přijdou s větší špínou,“ řekla paní Baturina. Nicméně trvala na tom, že mají v plánu vrátit se do hlavního města za týden.

Politolog Alexej Muchin řekl, že pan Lužkov již město nekontroluje a jeho návrat je nepravděpodobný. Nicméně jako signál toho, že bitva zatím skončit nemusela, televizní stanice kontrolovaná moskevskými úřady včera večer slíbila, že ukáže reakce na proti-lužkovské filmy a dokáže, že jsou velmi falešné a „udělané na objednávku“.

Článek Mayor who fell foul of Kremlin flees Moscow vyšel 21. září na serveru Independent. Překlad L. Janda.

Článek byl publikován 22.9.2010


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.