Kyrgyzstán, Amerika a globální obchod s drogami, 2. část

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2010/08/3873-kyrgyzstan-amerika-a-globalni-obchod-sdrogami-2-cast.htm

Prof. Peter Dale Scott

Předchozí část

Post-tulipánová vláda Bakijeva – a drogy

Existuje zdá se málo pochyb, že ačkoliv vláda Akajeva byla zkorumpovaná, korupce se za nového post-tulipánového režimu Bakijeva ještě zvýšila. Slovy profesora Kolumbijské univerzity Alexandera Cooley, rodina Bakijeva „vedla zemi jako zločinecký syndikát“.(19)Bakijev a Rumsfeld

Konkrétněji, Bakijevova rodina, podle Petera Leonarda z Associated Press, převzala naprostou kontrolu nad pašováním drog procházejících touto zemí.

Úřady a analytici téměř nepochybují, že Bakijev a jeho příbuzní jsou srdcem obchodu s drogami.
„Celá Bakijevova rodina je zapletena do pašování drog,“ řekl Alexander Kňazev, respektovaný nezávislý politický analytik z Biškeku, kyrgyzského hlavního města.
„Když se Kurmanbek Bakijev dostal k moci, všichni drogoví baroni byli zabiti a (jeho starší bratr) Žanybek Bakijev konsolidoval většinu pašování drog do svých rukou.“
Vice-premiér a vrchní státní zástupce Azimbek Beknazarov také potvrzuje názor, že Bakijev a jeho rodina mají zájmy v obchodu s drogami, ačkoliv zatím na základě těchto tvrzení nezačalo žádné konkrétní vyšetřování.(20)

V říjnu 2009 Bakijev zrušil kyrgyzskou Agenturu pro kontrolu drog, což vedlo nadaci Jamestown ke spekulaci, že Bakijev „centralizuje ilegální kontrolu nad drogovou ekonomikou a nemá zájem na mezinárodních iniciativách v oblasti kontroly narkotik“. Dodala, že:

Celkově kontroluje přepravu drog přes Kyrgyzstán zhruba pět neidentifikovatelných skupin. Ačkoliv jsou bezpečnostním strukturám známy, mají tyto skupiny vazbu na vládu, nebo občas vládu zastupují, a proto mohou volně provádět své aktivity beztrestně.(21)

V květnu 2010 bývalý kyrgyzský místopředseda Bezpečnostní rady Alik Orozov novinám v Biškeku řekl, že Agentura pro kontrolu drog byla uzavřena Janyšem Bakijevem, který si přál převzít naprostou kontrolu nad pašováním drog. Toto obvinění bylo potvrzeno bývalým zástupce šéfa bývalé Agentury pro kontrolu drog Vitalijem Orozalijevem, která dodal, že:

Problémy se začaly objevovat na úrovni amerického ministerstva zahraničí. Všechny iniciativy navýšit financování Agentury pro kontrolu drog byly uťaty přesně tam. Všichni předešlí američtí velvyslanci byli pravidelnými hosty Agentury pro kontrolu drog. Nicméně s příchodem (americké velvyslankyně v Kyrgyzstánu) Tatiany Gfoeller (v r. 2008) byly všechny kontakty zrušeny, jako by je odřízl nožem. Vykázala¨naprostou lhostejnost vůči agentuře, plně se distancovala od tohoto projektu a nepřijímala naše pozvání. Dokonce nechtěla poskytnout ubytování našim americkým kolegům (z DEA) – kteří chtěli založit něco jako svoji vlastní kancelář v Biškeku – na území amerického velvyslanectví. Co způsobilo tak ostrý obrat v americké diplomacii u problému boje s drogami souvisejících zločinů v Kyrgyzstánu můžeme jen tušit.(22)

Kontra puč z dubna 2010

Zapojení Bakijeva do drog zdá se ve Washingtonu nevyvolalo žádné protesty. Ale v únoru 2009 kyrgyzský parlament odhlasoval v poměru 78-1 uzavření americké letecké základny v Manas, a stejný měsíc Bakijev v Moskvě oznámil, že Manas uzavře a přijme více než 2 miliardy dolarů nouzové pomoci a investic od Ruska. Nicméně:

Manas Transit CenterKyrgyzská vláda ukončila zradu Moskvy tím, že přijala prvních 300 milionů dolarů předtím, než začala znovu projednávat vyšší nájem se Spojenými státy za přejmenované „Transitní centrum Manas“. V důsledku toho vztahy mezi Moskvou a Biškekem ochladly na historické minimum, zatímco Bakijevova vláda radostně vyinkasovala nové šeky poskytnuté jak Moskvou, tak minoritními Uzbeky, kteří řekli, že na ně zaútočila kyrgyzská armáda a policie, a jejich svědectví byla podpořena nezávislými pozorovateli.(23)

Ale Bakijevova radost měla krátkého trvání. Jeho političtí odpůrci, vědomi si a vyděšeni jeho zištnými manipulacemi, se v dubnu 2010 sjednotili v úspěšné, Rusy podporované snaze ho svrhnout. Podle Christian Science Monitor:

Mnozí věří, že puč v Kyrgyzstánu byl zorganizován Rusy, kteří byli s předešlým vůdcem celkem nespokojeni. Kreml považoval pana Bakijeva za nedostatečně loajálního, protože se opakovaně zdráhal uzavřít americkou základnu v Manas, která hraje klíčovou roli v zásobování amerických jednotek v blízkém Afghánistánu.(24)

Ruská nelibost ohledně Bakijeva byla také vysvětlena autorem z na PNAC napojené nadace Jamestown:

Medveděv byl při uplatňování ruské nadvlády v post-sovětském prostoru nekompromisní. Trval na tom, aby byla vláda kyrgyzského prezidenta Kurmanbeka Bakijeva svržena v krvavé revoluci z minulého týdne, která po sobě zanechala více než 80 mrtvých a asi 1500 zraněných, v důsledku Bakijevovy nekonzistentnosti stavět se proti americké vojenské přítomnosti ve střední Asii. Podle Medveděva nejdříve Bakijev nařídil USA a jejich spojencům opustit leteckou základnu v Manas, poblíž hlavního kyrgyzského města Biškek. Pak Američanům umožnil pokračovat v používání Manas pro přepravu personálu a dodávek do Afghánistánu, přejmenoval ji na „tranzitní centrum“ a zvýšil platby za nájem. Nyní, žertoval Medveděv, mohou důsledky „takové nekonzistentní politiky“ vidět všichni (www.kremlin. Ru, 14. dubna).
Zpráva zaslaná elitě ve Washingtonu je jasná: držte se mimo sféry vlivu Moskvy. Medveděv trval na tom, že USA „nesmí Rusko poučovat, jak má žít“ (RIA Novosti, 14. dubna).(25)

Hluboké síly a kyrgyzská krize v červnu 2010

Je také příliš brzy na to, aby bylo možné s důvěrou mluvit o tom, kdo byl za velké etnické násilí v červnu 2010, kde bylo prolito více krve, než v předešlé epizodě v r. 1990, zodpovědný. Zdá se, že však není důvod pochybovat o zjištění pozorovatelů OSN, a to, že boje nebyly spontánní, ale „organizované, cílené a dobře naplánované“ – započaté organizovanými skupinami střelců v lyžařských kuklách.(26)

Po červnových událostech nový kyrgyzský režim vyřkl obvinění, že násilnosti byly podněcovány Bakijevovou rodinou, ve spolupráci nejméně s jedním drogovým králem a představiteli džihádistického Islámského hnutí Uzbekistánu (IMU):

Šéf kyrgyzské státní bezpečnostní služby Kenešbek Dušebajev tvrdí, že příbuzní bývalého prezidenta Kurmanbeka Bakijeva konspirovali s islámskými militanty s cílem destabilizovat jižní Kyrgyzstán.
Podle Dušebajeva se Maxim Bakijev, syn svrženého prezidenta Bakijeva, setkal s představiteli Islámského hnutí Uzbekistánu (IMU) v Dubaji, zatímco bratr bývalého prezidenta Janyš vyjednal obchody s afghánským Talibanem a tádžickými bojovníky. „Převoz válečníků na jih republiky proběhl v předvečer červnových událostí, a to z afghánské provincie Badachšan, přes tádžické okresy Chorog a Murghab. Spolupráce na převozu (bojovníků) byla zajištěna bývalým tádžickým velitelem opozice a drogovým baronem, jehož kontaktem byl Janyš Bakijev,“ řekl Dušebajev.
Bojovníkům Talibanu, Tádžikům, IMU a Islámské unii džihádu (IJU) bylo nabídnuto 30 milionů dolarů, dodal… Dušebajev varoval, že islámští militanti se snaží nepokojů v jižním Kyrgyzstánu využít. „Nedávno vůdci IMU a váleční náčelníci uspořádali setkání v jižním Waziristánu v Pákistánu. Účastníci setkání došli k závěru, že současná situace v provinciích Oš a Jalal-abad je příznivá pro vyvolání destruktivních aktivit v celém regionu,“ řekl.(27)

Times (Londýn) o těchto obviněních informoval a dodal:

Dočasná prezidentka, Roza Otunbajeva, řekla, že „mnoho podněcovatelů bylo zatčeno a poskytují důkazy o Bakijevově zapojení do těchto událostí“. Zástupce šéfa bezpečnosti Kyrgyzstánu, Kubat Bajbalov, tvrdil, že vycvičené skupiny mužů ze sousedního Tádžikistánu střílely minulý týden bez rozlišování do Uzbeků a Kyrgyzů z auta s tmavými skly, aby vyprovokovaly konflikt.(28)

Podle mnoha zdrojů je IMU sítí uskupení etnických Uzbeků z Kyrgyzstánu, Tádžikistánu a Uzbekistánu, a silně se u financování svých protivládních aktivit spoléhá na narkotika.(29)

Nicméně obvinění nové vlády proti Bakijevovi a IMU mohla být vypočítavostí. Je stále jasnějším, že oběťmi masakru byli „většinou menšinoví Uzbeci, kteří říkají, že na ně zaútočila kyrgyzská armáda a policie, a jejich svědectví byla podpořena nezávislými pozorovateli“.(30) Uzbecké čtvrti skončily v troskách, zatímco kyrgyzské oblasti byly z velké části nedotčeny.(31) Může se zjistit, že násilnosti měli původ v předešlém konfliktu v květnu, do kterého byli zapojeni vůdci mafie, v předvečer puče z dubna 2010.(32) To vedlo koncem května k násilným nepokojům, z jejichž zorganizování byl podezřelý bývalý prezident Bakijev.(33)

Tato situace si říká o nestranné mezinárodní vyšetřování. Pokud stávající konflikt nebude zcela vyřešen, je pravděpodobné, že do něj budou zataženi jak islámští extremisté, tak místní pašeráci drog.(34)

Poznámky

Pokračování...

Článek byl publikován 2.8.2010


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.