Řecký premiér: Jsme blízko okamžiku, kdy si nebudeme moci půjčit

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2010/03/3604-recky-premier-jsme-blizko-okamziku-kdy-si-nebudeme-moci-pujcit.htm

Řecký premiér George Papandreou v pátek varoval, že jeho země je jen krok před okamžikem, kdy ji nikdo nepůjčí, a apeloval na pracovní odbory, aby podpořily jeho snahu uniknout z dluhové krize, která otřásá celou Evropou.

V projevu před největší unií GSEE, která organizovala protesty a stávky proti úspornému plánu, řekl Papandreou, že bojuje proti nezadatelným právům doma a proti makléřským spekulantům v zahraničí.

„Jsme ve ve válce proti snahám zájmových skupin doma i za hranicemi Řecka. Je to boj proti spekulantům a za větší transparentnost, aby trh sloužil zájmům lidi a ne naopak,“ řekl.

Papandreou nastínil temný obrázek ekonomiky, vážné nedostatky poškozují řeckou kredibilitu na mezinárodním trhu a nahlodávají podporu zahraničních partnerů.

„Všem Řekům sděluji zcela otevřeně, hovořím tady o tom, že jsme těsně před bodem, kdy bude nemožné půjčit si další peníze. Musíme se vyhnout placení lichvářských úroků po desítky let a odsoudit tak tuto zemi do hluboké recese.“

Řecko, nejslabší článek EU, chce, aby EU přišla s jasně definovaným podpůrným mechanizmem, který by omezil spekulantky a snížil cenu půjčování. Evropští vůdci s krizí na vlastních dvorečcích se do toho příliš nehrnou.

Papandreou šokoval trhy a své partnery v EU, když po svém nástupu do funkce v říjnu odhalil, že rozpočtový deficit je vyšší, než uváděli odcházející konzervativci. Následovalo snížení ratingu a Řecko si půjčuje za dvakrát vyšší úroky než Německo. Dluh 300 miliard euro klepe na dveře.

Vedoucí socialisté zvýšili daně a omezili platy ve veřejném sektoru, což vyvolalo stávky a protesty, ačkoliv výzkumy veřejného mínění ukazují, že velká část obyvatelstva opatření podporuje.

„Jsme nuceni učinit nejtěžší rozhodnutí, jaké kdy musela učinit vláda této země,“ řekl Papandreou. „Snažíme se zvrátit ten směr … pokud dnes nepodstoupíme oběti, problém přeroste naše možnosti jej ovládnout.“

Dodal, že všechny úspory by byly znehodnoceny, pokud zůstane současná úroková míra – asi 6,3 % na desetileté dluhopisy. Slíbil, že natrvalo změní Řecko, vyžene korupci, zastaví mrhání a zruší beztrestnost, aby zvýšil důvěru v Řecko.

„Chci sociální partnery na své straně, ne proti mně,“ řekl. „Slibuji všem dělníkům a občanům, že naše námaha bude korunována úspěchem.“

Článek Greece close to being unable to borrow: PM vyšel na servery Reuters. Překlad editor.

Článek byl publikován 20.3.2010


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.