Izraelci se podíleli na zločinech v americké věznici v iráckém Abú Ghrajb

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2010/03/3560-izraelci-se-podileli-na-zlocinech-v-americke-veznici-v-irackem-abu-ghrajb.htm

Bývalá americká vojenská velitelka známé americké věznice v iráckém Abú Ghrajb Janis Karpinská zopakovala své tvrzení o zapojení Izraelců do vedení této věznice, kde byly stovky iráckých zajatců mučeny a sexuálně zneužívány americkými vojáky a vyšetřovateli. Penzionovaná plukovnice prohlásila, že americká armáda získala pro tuto věznici izraelské agenty, kteří pak vyslýchali vězně podezřelé z útoků na americké síly v Iráku.

Zpráva, kterou přinesl libanonský list Al-Achbár, vyvolala novou debatu o této záležitosti, protože Karpinská sice už v roce 2004 ve vysílání britské stanice BBC prohlásila, že se setkala s izraelským vyšetřovatelem, který působil v tajném americkém zařízení v Bagdádu, poté ale až donedávna odmítala spojení mezi Izraelci a americkou věznicí objasnit.

Významný americký investigativní novinář Seymour Hersh na věc upozornil 10. května 2004 zveřejněním článku „Mučeni v Abú Ghrajb“ v New Yorker Magazine. Po jeho zveřejnění následovala záplava zpráv a důkazů o zneužívání, mučení, sodomii a vraždách páchaných ve věznici americkými vojenskými a zpravodajskými důstojníky.

V květnu loňského roku pronikly na veřejnost další fotografie, dokazující nevybíravou sexuální orientaci amerických vojáků a operativců zachycených při sexuálním zneužívání iráckých mužů i žen.

Prezident Obama v rozporu se svými předvolebními sliby „rozhodně“ odmítl zveřejnění dalších fotografií s odůvodněním, že by ohrozily americké síly a učinily jejich život v Iráku a Afghánistánu „mnohem těžším“.

Hersh po zveřejnění svého článku v roce 2004 tvrdil, že jeden z izraelských zaměstnanců americké věznice získal přístup k zajatým členům irácké tajné zpravodajské jednotky, která se specializovala na záležitosti Izraele.

Článek Israeli hand in Iraq's Abu Ghraib exposed vyšel 20. ledna na serveru presstv.ir. Překlad Eva Cironisová

Článek byl publikován 3.3.2010


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.