Obama rozhodl, že Karzáí zůstane u moci

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2009/09/3324-obama-rozhodl-ze-karzai-zustane-u-moci.htm

Jason Ditz

Po týdnech spekulací týkajících se hromadných podvodů při afghánských srpnových prezidentských volbách Obamova administrativa oficiálně rozhodla, že dosavadní prezident Hamíd Karzáí zůstane v úřadu po dalších pět let.

Podle předběžného sčítání volebních hlasů Karzáí údajně získal 54,6 % hlasů, zatímco jeho hlavní soupeř Abdulláh Abdulláh pouze 28 %. Podle pozorovatelů však celá třetina hlasů pro Karzáího, tedy více než milion, byla možná zfalšována.

Afghánská ústava nařizuje opakování voleb, pokud jeden z kandidátů nezíská v prvním kole přes 50 % hlasů, přičemž revizí výsledků prvního kola by Karzáí mohl ztratit statisíce hlasů. Podle vládních činitelů je však nové hlasování nemožné, protože se rychle blíží zima. Američtí a britští představitelé se proto vyslovili proti opakování voleb a podobně zřejmě vyznělo rozhodnutí páteční konference NATO.

Íránské volby v červnu 2009, Západem tolik kritizované, jsou proti tomu, co se nyní pod patronací téhož Západu stalo v Afghánistánu, vzorem dokonalosti. Afghánské „volby“ jen dále ukazují, že tato země je předmětem mezinárodní okupace a že Karzáí je pouhou figurkou.

To si zřejmě neuvědomuje Obamova administrativa, která celý měsíc jásala nad volebním „úspěchem“ a úplně pominula chaotičnost Karzáím ukradených voleb, aby dospěla k dlouho slibovanému „usmíření“ s Tálibánem.

Článek Obama Decides Karzai to Stay in Power Despite Fraud vyšel na serveru antiwar.com 28.9. Překlad Eva Cironisová

Článek byl publikován 30.9.2009


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.