Spojené státy přiznaly, že jejich vojáci zabili v Afghánistánu matku s dětmi

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2009/04/3103-spojene-staty-priznaly-ze-jejich-vojaci-zabili-v-afghanistanu-matku-s-detmi.htm

Časně ráno 9. dubna Spojené státy oznámily, že jejich síly při „obranné akci“ v afghánské provincii Chóst zabily „čtyři ozbrojence“, čímž zachránily životy „patnácti žen a 30 dětí“. Mimochodem bylo přitom zmíněno, že mezi zabitými byla jedna žena. Zpráva dodávala, že další ozbrojenec byl zraněn.

Na sklonku téhož dne byla americká armáda nucena přiznat, že čtyři zabití nebyli žádní ozbrojenci, ale těhotná matka a její tři děti. Onen zraněný byl ve skutečnosti dítě, jež později na následky zranění zemřelo.

Dům, na nějž byl útok podniknut, patřil plukovníkovi Afghánské národní armády a zabiti byli členové jeho rodiny. Žena byla učitelkou. Americká armáda nyní přiznala, že „nevěří, že by tato rodina byla spojena s aktivitami povstalců“.

Šlo o další z řady incidentů, při nichž američtí vojáci zabili civilisty, o nichž původně tvrdili, že jde o ozbrojence. Týden před tímto incidentem (2. dubna) byli v Chóstu u silnice zabiti dva rolníci, kteří byli „ve vojenském věku“ a vydali se ven po v době zákazu vycházení.

V pondělí 13. dubna oznámilo vedení provincie Kunar následky dalšího útoku. Při nočním náletu sil NATO bylo zabito šest civilistů, mezi nimi tříleté děvčátko a desetiletý chlapec, a 16 dalších lidí, většinou rovněž dětí, bylo zraněno. Zničeny byly tři domy.

Síly NATO podobně jako v ostatních případech oznámily, že zaútočily na základě „řady zpravodajských informací“ a že nezjistily „nic, co by dokazovalo přítomnost civilistů“. Všichni zabití byli označeni za teroristy, později však NATO připustilo, že v případě několika zraněných, včetně ročního dítěte, mohlo jít o civilisty. Šéf okresní policie však prohlásil, že všichni, jak mrtví, tak zranění, byli civilisté.

Rostoucí počet civilních obětí vyvolává odpor proti zahraniční vojenské přítomnosti v zemi a roztržku mezi mezinárodními silami a vládou prezidenta Karzáího.

Zdroje:
US Admits Troops Killed Afghanistan Mother, Children
Officials: NATO Strike Kills Six Civilians in Afghanistan
Překlad Eva Cironisová

Článek byl publikován 15.4.2009


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.