Babylon se z války už nikdy nevzpamatuje

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2008/11/2875-babylon-se-z-valky-uz-nikdy-nevzpamatuje.htm

Ben Hoyle

Ve Starém zákoně zničil Babylon Bůh jako trest za úpadek a krutost jeho obyvatel. Nyní však na tuto dávnou metropoli dopadla nová katastrofa – koaliční vojáci v Iráku jsou obviněni, že způsobili jednomu z nejdůležitějších světových archeologických nalezišť nenahraditelné škody.

Výstava filmů a fotografií otevřená ve čtvrtek 6. listopadu v Britském muzeu v Londýně ukazuje veřejnosti poprvé rozsah zkázy.

Američtí, polští a jiní koaliční vojáci si v dubnu 2003 zřídili vojenský tábor uprostřed trosek Nebúkadnesarova rozlehlého města nedaleko dnešního města Hillá a zůstali tam až do prosince 2004.

Kustod blízkovýchodního oddělení Britského muzea John Curtis říká: „Spoustu škod napáchali při příjezdu bezprostředně po invazi a další potom, když místo opouštěli. Bylo to skandální – stejně jako tank, který by se pohyboval mezi kameny Stonehenge.“

Babylon byl ušetřen osudu mnoha dalších historických míst v Iráku, která byla vyrabována lupiči slídícími po starožitnostech, ale nikdy se nevzpamatuje z vpádu více než 2 000 vojáků.

Curtis pokračuje: „Škody nenapáchali místní lidé. Nebylo to vyloupení. Bylo to kopání dlouhých výkopů pro vojenské účely, planýrování, jízda těžkých vozidel, kontaminace půdy plné archeologických nálezů a zřízení přistávací plochy pro vrtulníky na jednom z nejslavnějších míst starověkého světa. Co tu napáchali, nelze odčinit.“ Jedno z největších měst světa, Babylon, dosáhlo největšího rozkvětu v VI. století př. Kr. za krále Nebúkadnesara, jenž dobyl Jeruzalém, přesídlil Židy do Babylonu a vybudoval visuté zahrady – div světa. Tehdy dal Babylon světu první známý zákoník a písmo, počátky astrologie, měr a vah a číslo 60 pro dělení na menší časové jednotky.

Výstava už se představila veřejnosti ve Francii a Německu. Curtis dodává: „Není jen Babylon po invazi, byl také Babylon v době Saddáma Husajna, Saddám ho vyobrazoval na bankovkách a sám se stylizoval jako babylonský král.“

Článek Babylon ‘will never recover from Iraq war’ vyšel 10. listopadu na serveru Times Online. Překlad Eva Cironisová.

Článek byl publikován 21.11.2008


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.