Rusko nevylučuje preventivní jaderný útok

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2008/02/2448-rusko-hrozi-jadernym-utokem.htm

Mark Glenn

Jeden z nejvyšších velitelů ruských ozbrojených sil nedávno naznačil, že Amerika a Izrael se připravují na válku proti Íránu, přestože informace z National Intelligence Estimate nasvědčovaly ke konci minulého roku o naprostém opaku.

Generál Yuri Baluyevský - šéf armádního velitelství - vyhrožoval použitím jaderného útoku, pokud dojde k vyhrocení situace a napadení Íránu se uskuteční.

"Neplánujeme na nikoho zaútočit, ale považujeme za nezbytně nutné, aby každý člen mezinárodního společenství zřetelně pochopil, že k obraně teritoriální integrity (územní semknutosti) a suverenity Ruska a jejich spojenců, jsme připraveni použít vojenskou sílu, včetně preventivního jaderného útoku", sdělil generál Baluyevský.

Jeho prohlášení, které je v souladu se všeobecnou zásadou ustanovenou prezidentem Vladimírem Putinem, bylo zveřejněno týden poté, kdy prezident Bush navštívil státy v regionu Perského zálivu a snažil se získat podporu pro americko-izraelské plány napadení Íránu ve smyslu: "Musíme zničit íránskou nukleární technologii, dokud je ještě čas".

Přestože jsou všeobecně rozšířeny mytologické předpovědi o zničení světa, prohlášení generála Baluyevského vůbec nepřekvapuje. V průběhu minulého roku, kdy západní spojenci "NATO" zahájili s Ruskem hru "na kočku a myš", Rusko zvýšilo agresívní obrannou strategii k záchraně vlastní existence.

Rusko obnovilo průzkumné lety bombardovacích letounů dlouhého doletu, které byly zastaveny rozpadem Sovětského svazu, ale nyní se opět provádějí a to jen několik palců od vzdušného prostoru spojenectví NATO. Smlouvy o omezení rozsahu vojenského vlivu Ruska ve východní části Evropy byly zrušeny. Na záměr zbudování radarové vzdušné obrany v zemích východní Evropy u nově vytvořených spojenců NATO, které bylo zdůvodněno záminkou obrany proti Íránu, Rusko reagovalo vývojem a úspěšnými testy nejnovější technologie řízených střel odstřelovaných ze země a z ponorek. Rusko současně ujistilo, že tyto střely jsou natolik účinné, že dokáží úspěšně narušit jakoukoliv americkou protibalistickou obranu.

Počátkem prosince, po zveřejnění informací NIE (National Intelligence Estimate), Rusko přistoupilo k plnění smlouvy s Íránem a začalo Íránu dodávat přislíbené nukleární palivo. Doposud byly dodány čtyři zásilky o váze 45 tun z celkového 80-ti tunového množství, potřebného v reaktoru "Bushehr" a k zahájení obohacovacího procesu.

Při nedávném setkání izraelské ministryně zahraničních věcí Tzipi Livni, s ruským protějškem Lavrovem, izraelská strana vyjádřila rozhořčený nesouhlas s dodávkami nukleárního paliva do Íránu.

V prohlášení generála Baluyevského je obzvláště důležitá zmínka: "Musíme chránit suverenitu a teritoriální integritu nejen Ruska, ale i našich spojenců", přestože Rusové doposud ještě nepodepsali vzájemnou dohodu vojenské obrany se zeměmi jako je Írán a Sýrie. Obě tyto země jsou na americko-izraelském seznamu zemí odsouzených ke zničení. Obě tyto země jsou obchodním společníkem Ruska a jsou rovněž na jeho periférii, což znamená - v první linii obrany ruského teritoria.

Přes veškeré tragické neúspěchy, které se dějí na Středním východě, Rusko si zachovalo smysluplný a racionální postoj. Na druhou stranu, Izrael a Spojené státy pod vlivem Bushovy administrativy, se projevují nepředvídavě a bezmyšlenkovitě.

Afghánistán a Irák jsou katastrofy narůstajících rozměrů a přitom ani Izrael, ani Amerika se z těchto katastrof nepoučili. Tohle nám dokazuje, že oba státy jsou nebezpečné všem národům, které nehodlají spolupracovat na americko-izraelském plánu globální hegemonie.

Více o autorovi

Mark Glen je bývalý učitel ze severní části státu Idaho, kde žije na svém ranči s rodinou. Hovoří plynně několika jazyky a působí nadále jako intelektuální spisovatel, jehož provokativní články jsou celosvětově zveřejňovány.

S vlastním proslovem se zúčastnil konference AFP-TBR (zasedání pro Střední východ). Je atorem knihy: No Beauty in the Beast (Šelma bez krásy / Obnažená šelma).

Vysvětlivky:

National Intelligence Estimate: Analýza informací 16-ti zpravodajských služeb Spojených států k vytvoření politických rozhodnutí. Informace jsou považovány za přísně tajné.
Zdroj: http://en.wikipedia.org/wiki/National_Intelligence_Estimate

Bushehr: Atomový reaktor vyvinutý v Německu a poprvé instalovaný v Íránu v roce 1970. Írán disponuje dvěma takovými reaktory. Jeden odstavený a druhý je v současné době upravován ruskými vědci pro použití k výrobě elektrické energie.
Zdroj: http://www.globalsecurity.org/wmd/world/iran/bushehr.htm

Poznámka překladatele

Nedávno proběhla médií prapodivná informace: Vyšetřováním bylo zjištěno, že na financování výstavby íránského jaderného programu se podílí americké ministerstvo pro jaderný energetický průmysl. Vyšetřování nadále probíhá.

Odkaz na článek mi přišel e-mailem od mého důvěrného australského přítele Roberta Nohejla.

Článek Russia Threatens Nuke Strike vyšel 4. února na serveru americanfreepress.net. Překlad: Mirda

Článek byl publikován 13.2.2008


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.