Kanada omylem zveřejnila, že považuje USA (a Izrael) za země, které mučí

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2008/01/2409-kanada-omylem-zverejnila-ze-povazuje-usa-a-izrael-za-zeme-ktere-muci.htm

Robin Wright

Podle příručky, kterou kanadská vláda vybavuje své diplomaty, a která byla omylem dána do rukou advokátům z Amnesty International, patří USA mezi země, kde mohou být zahraniční návštěvníci vystaveni mučení nebo zneužívání, jako Írán, Saúdská Arábie, Sýrie, Afghánistán, Čína a další.

Příručka si klade za cíl „zvýšit opatrnost kanadských konsulárních úředníků v některých zemích, které jsou známy tím, že mučí občany“. Je to pracovní materiál určeny pro diplomaty a má je naučit, jak poznat lidi, kteří byli mučeni. Obsahuje sekci věnovanou americkým vyšetřovacím metodám, ve které popisuje vynucenou nahotu, oslepování kapucemi, izolaci a další techniky.

Aplikace Power Point o třiadevadesáti stránkách byla omylem předána advokátům zastupujícím vězně v Guantanamo Bay na Kubě proti kanadské vládě. Jde o případ kanadského občana Omara Khadra, který je držen v americké vojenské věznici už více jak pět let; případ vyvolal v Kanadě značnou pozornost. Jeden z advokátů předal kanadskou příručku novinám Washington Post.

Americký vyslanec vyjádřil protest proti zařazení USA mezi země, kde se mučí. Zdá se, že zveřejnění příručky kanadskou vládu zahanbilo.

„Ten dokument je pouze určen k výcviku. Není to politický dokument ani politické prohlášení,“ řekla mluvčí ministerstva zahraničí Marina Wilson.

Článek Canada Adds U.S. to List Of Nations That Torture vyšel ve Washington Post 18. ledna. Jeho kopii si můžete přečíst i na PrisonPlanet.com.

Doplnění editora: Článek jsem přeložil z Washington Post. Existuje nějaký důvod, proč v článku není zmínka o tom, že kanadská příručka také zmiňuje Izrael?

Těm z vás, kteří umějí anglicky, doporučuji si přečíst Canada’s Glaring Double Standards on Torture na counterpunch.org, který se tímhle kanadským faux pas zabývá malinko podrobněji.

Článek byl publikován 20.1.2008


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.