L. Paul Bremer: Bush je lhář

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2007/09/2248-l-paul-bremer-bush-je-lhar.htm

Podle nové knihy Roberta Drapera Dead Certain (Smrtelně jistý) George W. Bush prohlásil, že v roce 2003 bylo americkou strategií zachování saddámovské irácké armády, které se ale nepodařilo. Rozpuštění irácké armády je totiž nyní všeobecně považováno za chybu, která podnítila povstání statisíců bývalých iráckých vojáků a velmi ztížila boj proti sektářskému krveprolití a útokům povstalců.

Draper tvrdí, že v rozhovoru s ním budil G. Bush dojem, jako by byl překvapen opuštěním plánu, podle něhož měla být irácká armáda zachována, a že nesouhlasil s jejím rozpuštěním. „Naší strategií bylo zachovat armádu neporušenou, což se nestalo“, řekl mu Bush. Na dotaz, jak reagoval, když se o změně strategie dozvěděl, odpověděl: „Opravdu se nepamatuji, určitě jsem řekl: ,Stalo se, to je politika.‘“ Rozpuštění irácké armády svedl Bush s úsměvem na L. P. Bremera, který byl po okupaci správcem Iráku.

Když si Bremer tyto Bushovy výroky přečetl, velice se rozčílil a rozhodl se dát listu The New York Times k dispozici korespondenci, na jejímž základě k rozpuštění irácké armády došlo. Bremer hodlá vyvrátit Bushovo tvrzení, podle něhož to byl on, kdo armádu rozpustil bez vědomí a souhlasu Bílého domu.

V telefonickém rozhovoru s redakcí prohlásil, že koncept navrhovaného rozkazu o rozpuštění irácké armády poslal už 9. května, tedy krátce předtím, než na své nové působiště v Bagdádu odcestoval, Rumsfeldovi a dalším nejvyšším činitelům Pentagonu, mj. tehdejšímu viceministru obrany P. Wolfowitzovi, Douglasu J. Feithovi z téhož ministerstva, veliteli koaličních sil v Iráku generálporučíku Davidu D. McKiernanovi a velitelskému štábu koaličních sil. S Rumsfeldem návrh několikrát projednával a jeho nejvyšší bezpečnostní poradce v Bagdádu Walter B. Slocombe ho probral podrobně s představiteli Pentagonu i britské armády. Od koaličního velení dostal k návrhu podrobné komentáře, které ho nenechaly na pochybách, že byl pochopen.

V dopise napsaném 20. května 2003 a odeslaném prezidentu Bushovi 22. května prostřednictvím tehdejšího ministra obrany Donalda Rumsfelda Bremer napsal: „Musíme dát jasně najevo, co to znamená: že Saddám a baathisté skončili.“ Vypočítal v dopise opatření provedená k odstranění členů strany Baath z civilní správy a uvedl, že by chtěl „paralelně s tímto krokem provést další tvrdší opatření“ k rozpuštění irácké armády. O den později mu Bush odpověděl: „Vaše vůdcovské kvality jsou zřejmé. Musíte rychle udělat patřičný a pozitivní dojem. Máte mou plnou podporu a důvěru.“ Téhož dne Bremer v Bagdádu vydal nařízení o rozpuštění irácké armády.

Bílý dům se k Draperově knize nevyjádřil. Jeden z jeho činitelů pod podmínkou zachování anonymity řekl, že „v plánu bylo udržet iráckou armádu neporušenou, a to je přesné, ale když Bremer vydal nařízení, bylo zcela jasné, že irácká armáda nemůže být obnovena, a prezident to chápal. Uznával, že to podle plánu nešlo.“

Článek L. Paul Bremer Says: Bush Is a Liar vyšel 4.9. na serveru typepad.com. Překlad a úprava Eva Cironisová.

Lewis Paul Bremer III (nar. 1941) byl v letech 2003-4 civilním správcem Iráku. Více na http://en.wikipedia.org/wiki/L._Paul_Bremer.

Článek byl publikován 7.9.2007


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.