V USA bude vydána sbírka básní vězňů na Guantánamu

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2007/06/2120-v-usa-bude-vydana-sbirka-basni-veznu-na-guantanamu.htm

Eva Cironisová

Básně napsané vězni na Guantánamu byly sebrány a toto léto budou vydány s dovětkem Roberta Pinskyho, který bývá označován jako „národní básník USA“.

Knížka se bude jmenovat „Básně z Guantánama: Vězňové promlouvají“ (Poems From Guantánamo: The Detainees Speak), vydá ji univerzita v Iowě a bude mít 84 stran. Básně byly sesbírány právníky, kteří vězně na Guantánamu obhajují.

Mark Falkof, pomocný profesor práv na universitě v Severním Illinois, který zastupoval 17 jemenských vězňů na Guantánamu, a který též přispěl ke shromáždění básní, říká, že většina básní vyjadřuje náboženské pocity, vzpomínky na dětství a touhu po domově a rodinách, jiné básně vyjadřují hněv, rezignaci a otázky.

„Uráží tě naše okovy? Vysmíváš se našemu zajetí / chci skočit do tvých vln / a doplavat ke své rodině“, sděluje část básně, kterou přednesl telefonicky Falkof v rozhovoru se spolupracovníkem agentury Reuters, a pokračuje: „Jsem obklíčen na jednom ostrově-vězení / a ty, moře, / jsi spolu se žalářníky spoluviníkem, / vězníš mě taky.“

Robert Pinsky ve svém epilogu napsal, že výkřiky těchto vězňů musí být vyslyšeny. „Pro nás Američany je vlasteneckým úkolem chránit naše tradice, jako je právní ochrana a habeas corpus. Tyto vzácné právní hodnoty zdůrazňují ideu lidské důstojnosti.“

Některé z básní byly vyryty do plastových hrnků, v nichž dostávají vězňové jídlo, a které byly zkonfiskovány žalářníky. Všechny básně zařazené do sbírky prošly vojenskou cenzurou, která podle právníků zakázala publikovat mnoho z nich. Příjem z prodeje této knížky bude věnován Centru ústavních práv, které stojí v čele obhájců vězňů v Guantánamu.

Zdroj: Συλλογή ποιημάτων των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο

Kdo je Robert Pinsky (anglicky): http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Pinsky

Článek byl publikován 22.6.2007


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.