Prohlédli Češi konečně politiku EU?

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2001/08/162-prohledli-cesi-konecne-politiku-eu.htm

Vladimír Stwora

Statistiky jsou sice ošidné, ale tahle je zajímavá, proto jsem se rozhodl se o ní zmínit: Podle posledních výzkumů podpora občanů pro vstup do EU klesá. Za posledního půl roku se dramaticky propadla o celých sedm procent.

V prosinci roku 2000 by hlasovalo pro vstup 48 procent občanů. Proti by bylo 15 procent, zbytek si o svém hlasování nebyl jist.

O pouhých šest měsíců později, v květnu 2001, by pro vstup bylo 40 procent, proti 22. Skupina nerozhodných zůstává početně stejná.

[Vlajka EU]Mezi příznivci EU jsou prý častěji pravicově orientováni voliči ODS, kteří si od vstupu slibují volný pohyb pracovních sil a zboží. Zpráva dále tvrdí, že naopak odpůrci EU se rekrutují převážně z řad levicově smýšlejících voličů. Považuji tyto poslední závěry za šikovnou manipulaci občana. Po přečtení takových tvrzení se totiž každý odpůrce EU zákonitě zeptá sám sebe: "Jsem snad levicově smýšlející, protože jsem proti EU? Nezaspal jsem něco?" (Stejná taktika se mimochodem často používá při zveřejňování výzkumu na téma rasismu a xenofobie. Tam se zase operuje se vzděláním. Tzv. rasisté a xenofobové se údajně rekrutují z těch hloupějších, méně vzdělaných.)

Manipulátoři veřejného mínění a imagologové (nové české slovo) nyní pátrají po tom, kde se stala chyba. Převládá názor, že vláda i sdělovací prostředky nedostatečně zdůrazňují výhody členství, zkrátka že propaganda není dostatečně intenzivní. Občané tedy mohou čekat novou vlnu reklamních akcí na podporu EU - tato propaganda bude placena z kapes daňových poplatníků, tedy z jejich vlastních.

Nakonec budiž řečeno, že je to jedno. Jak výzkumy veřejného mínění na toto téma, tak i referendum nic nezmění. Rozhodnutí už bylo učiněno: Musíme tam všichni. Psal jsem o tom ve Zvědavci už jednou a znovu to zopakuji: Výzkumy veřejného mínění i referenda jsou pouze pro formu, aby se všemu dodalo zdání legality a svobodného rozhodnutí. Ve skutečnosti občané evropských států žádné svobodné rozhodnutí nemají. Dopadne-li referendum nepříznivě, jeho výsledky se prostě odloží a za čas se referendum zopakuje.

Dánsko odmítlo poprvé vstup do EU v roce 1992. Tehdy bylo EU ještě slabé, nemohlo si dovolit ztroskotat hned na počátku. Udělala se tedy na míru šitá nabídka (bylo jim povoleno ponechat si vlastní měnu) a referendum se opakovalo o rok později, tentokrát už s pozitivním výsledkem. V roce 2000 proběhlo v Dánsku třetí referendum, které mělo vyřešit jednou provždy problém společné měny. Jinými slovy, Dánové se měli vzdát výhody, kterou si vybojovali v referendu z roku 1993. Vzpurní Dánové ale znovu řekli ne. Čtvrté referendum se už chystá. Nikdo už dnes nevzpomene, že původně tam Dánové vůbec nechěli. Krok po kroku, metodou cukru a biče se země tlačí tam, kde ji tvůrci společné Evropy chtějí mít.

Irsko v referendu konaném minulý rok rovněž vyjádřilo nesouhlas. Téměř okamžitě po odeznění prvotního šoku se začalo hovořit o druhém referendu.

Abych bych úplně objektivní, musím přiznat, že Norové v roce 1994 členství odmítli a od té doby, zdá se, mají pokoj. Předpokládám ale (a vsadím na to poslední kalhoty), že ani tady není konec snahám o začlenění a otázka druhého referenda se dříve nebo později vrátí.

Obstrukce, které současní (nikým nevolení) komisaři v Bruselu kladou na nové kandidáty z východní Evropy, jsou jen součástí hry. Jejich účelem je vytvořit zdání jakési exkluzivity členství. Občané kandidátských zemí budou pak - po konečném přijetí - pociťovat dostatek vděčnosti na to, aby brzy zapomněli kolik ústupků je toto členství stálo. Každý dobrý obchodník vám ostatně potvrdí, že chce-li něco dobře prodat nebo koupit, musí dělat drahoty a předstírat, že vlastně ani tak moc o obchod nestoji.

Upírá-li nový evropský super-stát právo na sebeurčení i relativně malému, polohou dosti vzdálenému Irsku (3,7 milionu obyvatel, 70 tisíc km²), nelze od něj čekat, že by dovolil větší zemi ve strategicky důležité poloze určovat si svůj vlastní osud.

Článek byl publikován 14.8.2001


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.