Z druhé strany SMS Mikroplateb

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/prispevky/2005/12/1427-z-druhe-strany-sms-mikroplateb.htm

Jan Hřebabecký

Předtím, než se pustím do oficiálního stanoviska projektu SMSden.com ke článku Neslavný konec plateb prostřednictvím SMS, bych chtěl tímto poděkovat panu Stworovi za možnost vyjádření k celému problému. Tohoto přístupu si osobně velice vážím, neboť to v podobných situacích, kdy se publikují hrozby žalobami a nahlášeními finančnímu úřadu, nebývá obvyklé.

Nyní bych se přesunul k samotnému problému. Ten dle mého názoru spíše demonstruje efekt motýlích křídel v praxi. Aneb jak z jedné textové věty (třeba pětibodovým, téměř neviditelným písmem) udělat soudní spor o 500 Kč řešený na mezinárodní úrovni. Ale k věci. Je pravdou, že já, jako zástupce druhé strany - projektu SMSden.com - nyní budu trpět stejným problémem jako pan Stwora v jeho článku o Neslavném konci, tedy osobní zainteresovaností v problému. Nicméně s tím vědomím se tomu budu snažit co možná nejvíce ubránit.

Přede mnou nyní stojí úkol objasnit zhruba čtyři základní problémy, na které poukazuje pan Stwora v jeho článku, a to jsou:

Tedy postupme k prvnímu zádrhelu. Celá věc se má tak, že mobilní operátoři vyžadují, aby na všech stránkách, kde se objeví výzva k platbě, resp. k zaslání placené SMS, byly určité textové informace. V našem případě jde konkrétně o textovou větu „Technický provozovatel služby je ComGate, a.s.“. Informace o tom, že tato věta v přesném znění musí být umístěna na všech stránkách našich klientů, nám přišla v pátek v 11:00 hodin a to s informací, že v pondělí ve 12:00 hodin musí být změna provedena a hrozí, že operátoři začnou vystavovat pokuty. Vzhledem k tomu, že tyto pokuty se pohybují v řádech statisíců a mohou jít do milionů, to v nás probudilo poměrně velké obavy a museli jsme přistoupit k tak nepopulárnímu kroku, jako je vyzvání našich klientů k doplnění těchto informací a to do neděle. V případě, že naši klienti stihli potřebné informace doplnit, služba byla funkční bez jakéhokoli omezení. Jednou z podmínek je i umístění informace o infolince - telefonickém kontaktu na provozovatele stránek tam, kde se nachází výzva k platbě. Abychom nějak kompenzovali nutnost umístění informací na stránky, rozhodli jsme se, že od této doby budeme všem nabízet naši infolinku zdarma. Běžná cena za poskytování infolinky je v této oblasti 5000 Kč měsíčně.

Věc se má tak, že celá akce probíhala bez problémů. Pouze jeden klient - pan Stwora - nám obratem zaslal e-mail, že tyto informace na web odmítá umístit. V naší situaci, kdy by nás pokuta od operátorů fakticky zlikvidovala, jsme neměli jinou možnost, než mu službu dočasně pozastavit. Ano, možná bylo předčasné službu pozastavit v neděli navečer (ikdyž my jsme dali termín do neděle), když náš deadline byl pondělí 12:00, ale to dle našeho názoru není nic tragického. Stačí přece minutový zásah do stránek - doplnění textové informace - a všechno může jet zase dál. Pozastavení služby má tedy jediný důvod - nebyla jiná možnost.

Tím se dostáváme k dalšímu bodu, kterým je nutnost vystavení daňového dokladu. Pan provozovatel tohoto webu byl zřejmě pozastavením služby velmi pobouřen a jeho pobouření do jisté míry chápu, a tedy se rozhodl využívání služeb SMSden.com ukončit s tím, že požaduje okamžité vyplacení jeho naspořené částky a to aniž by vystavil daňový doklad. Nyní je prostor pro ozřejmení celého procesu plateb SMSden.com.

SMSden.com je projekt působící v České republice, kde platí jisté daňové zákony a formální postupy. Je to sice právní systém založený na velice formální bázi, kdy každý doklad má více méně přesně danou formu, ale je třeba jej dodržovat. Princip zpoplatnění stránek je v tom, že SMSden.com, resp. pan Stwora a jakýkoli další klient SMSden.com vlastně prodává služby mobilních operátorů (SMS Mikroplatby) a dostává za to provizi (onu malou část z celkové ceny SMS). Tato provize je tedy stejným výnosem, jako je třeba provize dealera kosmetických přípravků za prodané vlasové šampony, a proto je třeba ji zachytit v účetnictví. Aby bylo možno tuto provizi v účetnictví zachytit podle platných právních norem, je nutné na ni vystavit daňový doklad. Daňový doklad je faktura nebo zjednodušený daňový doklad. Celý proces je následující:

V pozici hlavního dealera služeb placených SMS operátorů, je firma, agregátor, která agreguje velké množství SMS zpráv od všech operátorů a fakturuje jim své provize, které jsou pro ní výnosem. Na agregátora je napojen rovněž projekt SMSden.com, který fakturuje agregátorovi zase své provize z části přijatých SMS zpráv, které byly zaslány klientům projektu SMSden.com a v tu chvíli je tato provize pro projektu SMSden.com rovněž výnosem. Stejný postup je tedy nutný i u klientů projektu SMSden.com, kteří musí vyfakturovat své provize a mají to zachyceno i ve smlouvě (i když je to jasné i z obecného principu fungování tohoto procesu). Pokud bychom tedy „na černo“ poslali peníze panu Stworovi, měli bychom výnos, peníze bychom fyzicky nedrželi, ale přesto bychom z nich museli zaplatit daň z přidané hodnoty a ze zisku. Závěrem toho je, že faktura je pro vyplacení provizní částky naprosto nezbytná a pokud ji náš klient odmítne vystavit, nemůže mu být jakákoli částka poukázána. Je to jako kdybyste si koupili třeba firemní počítač a v obchodě by Vám na něj odmítli vystavit fakturu. Byl by to pro Vás finanční výdaj, ale ne náklad. Proto by Vás Váš nový počítač přišel asi o 30% dráž. Tedy pokud by SMSden.com vyplácel provize na černo, nejen, že by porušoval zákon, ale dokonce by byl po zaplacení daní zhruba v 30% ztrátě. Na konec této části bych se pokusil doobjasnit ještě drobný subproblém, konkrétně proč je nutné vystavovat daňový doklad s poměrně dlouhou dobou splatnosti. Je to způsobeno tím, že i projekt SMSden obdrží peníze s tímto zpožděním a tedy to je zaneseno i v podmínkách pro uživatele služeb SMSden.com.

Pokud tedy pan Stwora odmítl vystavit fakturu, není naprosto žádná jiná možnost než mu částku nevyplatit. To jsme ovšem nečekali, že nám přijde hrozba soudním postupem za účelem získání dané částky „na černo“. To nás skutečně zarazilo a netušili jsme, co si o tom máme myslet. Vzhledem k tomu, že jsme nechtěli další tahanice o 500 Kč, kolega zaslal panu Stworovi částku ze svého osobního účtu. Z firemního účtu totiž není ani možné bez dokladu ty peníze poslat! Kolega sice neměl pár dní na oběd, ale věřili jsme, že to pana Stworu uspokojí a vše bude pokračovat dále. Ale ouvej, 29.11. vyšel článek zde na zvědavci, navíc podpořený příspěvkem na Lupě. Nevíme, do jaké míry nás ten článek poškodil, ale určitě nás jeho existence dosti trápí.

Myslím, že není třeba k tomu více psát a mohu se věnovat technické stránce věci a domnělému bezpečnostnímu riziku použití aplikace SMSden client, sloužící ke zpoplatnění internetových stránek a souborů.

Želízkem v ohni je tentokrát výrok pana Stwory, že „Smsden.com se přihlásí přes vzdálenou proceduru do systému Zvědavec (jako administrátor) a nastaví někde něco“, což se sice z pohledu kohokoli, kdo se věnuje internetovým technologiím, zdá nutně jako naprostý nesmysl, ale běžný čitatel tohoto webu (a teď se nechci nikoho dotknout), to může brát za své.

Jak bylo již řečeno v diskusi, aplikace SMSden client je součást klient-server architektury systému SMSden.com, přesněji část typu klient (od toho také název). Tato aplikace, aby mohla fungovat, se připojuje k serveru SMSden.com, a podle toho, jaké informace od tohoto serveru obdrží, buď pustí člověka na placenou stránku nebo zobrazí výzvu k odeslání SMS. Funguje na naprosto stejném principu jako internetový prohlížeč. S tím rozdílem, že pomocí internetového prohlížeče si prohlížíte stránky například zvedavec.org a SMSden client místo toho prohlíží výstup serveru SMSden.com, aby zjistil, zda za danou stránku bylo zaplaceno, a podle toho se zachová. Tedy představa o tom, že prostřednictvím SMSden clienta se kdokoli dostane do stránek Zvědavce je naprosto adekvátní představě, že když si prohlížíte stránky zvedavec.org, získá kdokoli (například pan Stwora) administrátorský přístup do vašeho osobního počítače.

Pro bližší informace o fungování klient-server architektury, implementované v SMSden.com, uvádím několik odkazů:

http://www.xmlrpc.com/
http://www.php.net/
http://www.smsden.com/

Věřím, že se mi podařilo poskytnout alespoň částečnou protiváhu článku pana Stwory a ještě jednou mu děkuji za tuto možnost s nabídkou znovuspuštění služby SMS CSV2, nyní již s dodržením podmínek.

Jan Hřebabecký, SMSden.com

Článek byl publikován 1.12.2005


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.