Izrael útočí na OSN

Článek na Zvědavci (https://zvedavec.news)

URL adresa článku:
https://zvedavec.news/komentare/2024/10/10255-izrael-utoci-na-osn.htm

Thierry Meyssan

Navzdory všeobecnému přesvědčení přijalo Valné shromáždění OSN členství Izraele pouze podmíněně (rezoluce 273). Tel Aviv své závazky nikdy nedodržel. Odmítá plnit 229 rezolucí Rady bezpečnosti a Valného shromáždění. Právě prohlásila agenturu OSN za „teroristickou organizaci“, vyzvala k tomu, aby bylo její sídlo v New Yorku srovnáno se zemí, označila jejího generálního tajemníka Antónia Guterrese za personu non grata a právě čtyřikrát zaútočila na síly OSN v Libanonu (UNIFIL) a zranila dva příslušníky mírových sil.

[V televizn...]
V televizním projevu 13. října Benyamin Netanjahu řekl: "Rád bych se obrátil přímo na generálního tajemníka OSN. Nastal čas, abyste stáhl UNIFIL z bašt a bojových zón Hizballáhu. Izraelská armáda o to několikrát požádala a byla opakovaně odmítnuta, což má za následek poskytování lidských štítů teroristům Hizballáhu. Vaše odmítnutí evakuovat vojáky UNIFIL z nich udělalo rukojmí Hizballáhu, což ohrožuje jak je, tak naše vojáky.

Po odchodu Britů z mandátní Palestiny (tj. Palestiny, kterou Společnost národů svěřila pod prozatímní správu Spojeného království) 14. května 1948 sionistická Generální rada, odnož Hagany (tj. hlavní milice židovské přistěhovalecké komunity), jednostranně vyhlásila nezávislost Státu Izrael. Oznámil to předseda Židovské agentury (tj. výkonného orgánu Světové sionistické organizace).

Je důležité poznamenat, že britští okupanti se stáhli pouze z přibližně čtvrtiny mandátní Palestiny. Zbylé tři čtvrtiny, tvořící mandátní Transjordánsko, budoucí Jordánsko, již oficiálně opustili.

[David Ben ...]
David Ben Gurion jménem Generální rady sionistů přečetl prohlášení o nezávislosti Státu Izrael.

Valné shromáždění OSN se po několikadenním zvažování rozhodlo nový stát uznat, ale nikoliv bez zdůraznění, že v zásadě není přípustné, aby stát vyhlašovala milice Hagana, i když toto vyhlášení zaplnilo prázdné místo po odchodu mandátní správy, tedy Britů. Valné shromáždění konstatovalo, že vyhlášení nezávislosti neříká nic o režimu tohoto státu (teokracie nebo republika) ani o jeho hranicích. Hodlalo uskutečnit svůj plán na vytvoření dvojnárodního státu, arabského i židovského, bez územní kontinuity mezi oběma entitami (Jeruzalém a Betlém měly mezinárodní status). Uklidňoval ji odkaz na „úplnou rovnost sociálních a politických práv pro všechny občany bez rozdílu vyznání, rasy nebo pohlaví“ v novém státě.

Den po vyhlášení nezávislosti vyslaly Egypt, Irák, Transjordánsko, Libanon, Sýrie a Jemen své armády do Palestiny. Oficiální verze dnes zní, že těchto šest zemí („Arabů“, rozuměj „muslimů“) nepřijalo židovský stát, zatímco pět z nich se po britské kolonizaci postavilo proti židovské kolonizaci a šestá podporovala Izrael. Náboženství bylo otázkou pouze pro Izz al-Din al-Kassama, Muslimské bratrstvo a nacistického muftího Mohammeda Amína al-Husejního. Stejně tak propaganda tvrdí, že tyto armády byly poraženy statečnou izraelskou armádou, čímž naznačuje, že „od prvního dne byli Židé morálně nadřazeni Arabům“. Skutečnost však byla zcela jiná. Světová válka právě skončila a žádná z těchto zemí, kromě Transjordánska, neměla armádu hodnou toho jména. Jejich vojska se skládala výhradně z dobrovolníků. Navíc transjordánská armáda, která konflikt ukončila, bojovala na straně Izraele proti ostatním Arabům. Transjordánsko, které bylo stále pod britským vlivem, doufalo, že zabrání vzniku palestinského státu a anektuje jeho území. Jeho armáda nebyla žádná jiná než britská („Arabská legie“) a stále jí velel generál John Bagot Glubb (alias „Glubb Paša“). Byli to Transjordánci (ve skutečnosti Britové), a nikoli Izraelci, kdo porazil ostatní arabské armády. Během konfliktu byl její panovník, král Abdalláh I., prohlášen „králem Palestiny“.

Během tohoto konfliktu izraelské síly nechaly Brity v Transjordánsku bojovat proti Arabům a uplatnily plán D (hebrejsky plán „Dalet“). Hagana měla v úmyslu dělit se s Transjordánskem o co nejmenší území. Izraelské síly ilegálně dovážely zbraně z Československa (které již bylo řízeno komunisty), pravděpodobně se souhlasem SSSR, údajně za účelem boje proti britské kolonizaci, ve skutečnosti však za účelem vyhnání Palestinců. Byla to Nakba (katastrofa). Násilně bylo vysídleno 750 000 Palestinců (50 až 80 % obyvatelstva).

Následujícího roku Izrael požádal o členství v OSN a získal ho. V té době nebyl členem žádný dekolonizovaný stát. Většinu tvořily země pod anglosaským vlivem. Izrael však přijaly pouze podmíněně. Valné shromáždění OSN se ve své rezoluci č. 273 odvolávalo na písemný závazek ministra zahraničních věcí prozatímní izraelské vlády Mošeho Šertoka, v němž „přijímá bez výhrad závazky vyplývající z Charty OSN a zavazuje se je dodržovat ode dne, kdy se stane členem OSN“ [1].

[Dne 15. li...]
Dne 15. listopadu 1970 vystoupil Chaím Herzog, stálý zástupce Izraele při OSN a budoucí prezident Státu Izrael, na půdě Valného shromáždění, aby roztrhal deklaraci 3379, která označovala sionismus za „formu rasismu a rasové diskriminace“

Do dnešního dne Izrael tento závazek nedodržel a nesplnil 229 rezolucí Rady bezpečnosti a Valného shromáždění. Jeho členství by proto mohlo být kdykoli pozastaveno.

[...]

V posledních měsících

Důležitá věc, kterou je třeba si zapamatovat:

[1] « Admission d’Israël à l’Organisation des Nations Unies », Réseau Voltaire, 11 mai 1949.

Israël attaque les Nations unies vyšel 15.10.2024 na voltairenet.org. Překlad v ceně 489 Kč Zvědavec.

Článek byl publikován 17.10.2024


© 2024-1999 Vladimír Stwora
Článek je možno dále šířit podle licence Creative Common.