Propaganda

Debugger

15.7.2003 Přišlo emailem Témata: Nezařazeno 1201 slov

To, co sme poniektori z nas tusili uz davnejsie, o tom sa vecsina presvedcila prinajmensom v poslednych dnoch, hoc nepochybujem, ze stale existuju nejaki natvrdli skalni, s ktorymi asi nepohne nic. Aspon co sa tyka propagandy US administrativy pri zdovodnovani svojich, aj tych najpochybnejsich krokov, ked citi ze cas dozrel k tomu, aby im tie preslapy obisli beztrestne.

Domcek z karat imaginarnej konstrukcie "nezpochybnitelnych" dokazov o tom, aku hrozbu predstavuje Irak, nielen pre US narod, ale pre cely svet sa zacal sypat prakticky este pred prvym fuknutim. No a v piatok sa zosypal uplne. George Tenet, sef CIA oficialne poziadal o uvolnenie z funkcie (caka sa len ci to GWB akceptuje, alebo sa zahra dalsia saskarna) v domneni ze takouto lojalitou zabrani utokom na svojho luhajuceho sefa a vrchneho velitela US ozbrojenych sil pobehajuceho prave po rovnikovej Afrike. Bude este zaujimave sledovat ako sa GWB bude zvijat pred vysetrovacou komisiou kongresu a zatlkat, ze on naozaj o nicom, nevedel a ze trepal len to, co mu Tenet podstrcil. Ciel sa vsak splnil a o to predsa islo. Afery sa najlepsie riesia tak, ze sa prekryvaju dalsimi, takze sa je na co tesit (az ma obchadzaju zimomriavky).

Pozrime sa v skratke ako funguje process, ktory AMM hrde prezentuju ako "Public Relationship" (verejne vztahy) alebo laicky povedane propaganda.

Vypomozem si knihami dvoch zidovskych autorov. Ten prvy, Edward Bernays (synovec Siegmunt Freuda, z matkynej strany), je povazovany za otca-zakladatela modernej propagandy, ktory napriek tomu ze nas v 1995 v pozehnanom veku 104 rokov navzdy opustil, zanechal po sebe "kucharsku" knihu s tymi najsofistikovanejsimi receptami k uspesnemu "brainwashing".

Ako druhym v tomto fiktivnom duely bude mnou nasadeny pan profesor Noam Chomsky, ktory je vsak z opacneho konca skaly ideologickeho spectra. Kedze sa netaji svojou ostrou kritikou pochybnych praktik sionizmu, vysluzil si od istej casti svojich "sukmenovcov" oznacenie "Self-hatred Jew", teda oznacenie, ktorym sionisti markuju vsetkych Zidov, ktori vo vacsej ci mensej miere daju najavo svoj nesuhlas s cielmi a metodami sionizmu a pomahaju ich odhalovat a dostavaju sa tak zakonite do konfliktu s hodnotovym rebrickom sionistickej ideologie.

Kedze dnesne AMM sa stali hlasnou trubou US vladnej propagandy nachajme k tomu povedat najprv par slov pana Edward Bernayse, co ucinna propaganda musi obsahovat (citujem):

  • Dokladne zvladnutie vednych odborov zaoberajucich sa spravanim (sociologia, socialna psychologia, antropologia, historia,...etc) a schopnost ich praktickej aplikacie.
  • Vedecka manipulacia verejnej mienky je zakladnym kamenom na zvladnutie chaotickeho a konfliktneho vyvoja spolocnosti, cielavedoma a inteligentna manipulacia organizovaneho spravania a nazorov ovladanej verejnosti je najdolezitejsim prvkom kazdej demokratickej spolocmosti.
  • Ti, ktori su schopni ovladat tento "neviditelny" mechanizmus spolocnosti, vytvaraju tienovu vladu, ktora je skutocnou vladnucou silou nasej krajiny (predpokladam, ze pan Bernays ako emigrant z Viedne mal na mysli USA, kde posobil ako expert v otazkach "Public Relationship"- propagandy).
  • Masy su ovladatelne, mysel modelovatelna, chut formovatelna, ideje podsuvatelne, povecsinou ludmi o ktorych verejnost ani netusi.
  • Dosledne naplnenie tychto predpokladov trba povazovat za logicky matrix uspesneho organizovania demokratickej spolocnosti (opat rozumej USA), kde prevazna vacsina spolocnosti musi kooperovat v zmysle nekonfliktneho spolunazivania, ako predpoklad dobre fungujucej spolocnosti
  • V takmer kazdom aspekte kazdodenneho zivota spolocnosti, ci sa jedna o sferu politicku alebo obchodnu, v socialnom spravani alebo etickom mysleni, musi nad tymto stat relativne mala skupina osob, ktora je znala mentalnych procesov a socialnych vrstiev v masach. Su to ti, ktori tahaju dratiky kontroly verejnej mienky.

Ospravedlnujem sa za kostrbaty preklad niektorych zakladnych myslienok z knihy (Propaganda, vydane 1928) pana Bernaysa, ktory ako vidiet bol vo svojom obore skutocne na svoju dobu nieco nevydanym. Niet ani divu, ze si Bernays este daleko, daleko pred vydanim svojej knihy, ktoru aj dnes mozno povazovat za modernu encyklopediu "Vyplachu mozgov", ziskal pozornost Woodrow Wilsona (US prezident pocas I svet. vojny), kedy mu asistoval (ako 20rocny) pri spracovavani verejnej mienky pre podporu nasadenia US jednotiek.

Myslim si, ze nikoho neprekvapi, ked na okraj podotknem ze Bernaysova "Propaganda" sa stala slabikarom Stalinovych ideologickych komisarov a Goebels na nu siahal s takou pravidelnostou, ze na doskach knihy sa nikdy nestacil usadit prach. Ale o tomto uz hovori professor socialnej a politickej teorie Noam Chomsky, ktory ako naschval sa narodil roku 1928, teda v roku zrodenia "Propagandy".

Hned zkraja musim na pana profesora prezradit, ze je v krutej nemilosti nielen u svojich sukmenovcov z tvrdeho sionistickeho jadra. To, comu sa tesi zo strany US administrativy, ma od obluby tiez velmi daleko. Vlastne niet sa ani comu cudovat, ked sa v nejednom pripade jedna o tych istych ludi Pan professor je ale velmi vyznamnou postavou prudko rozsirujucej sa zakladne US disidentov.

Rana, ktoru zasadil US administrative, je povazovana vladnymi kruhmi za o to zakernejsiu, ze pana Chomskeho nemozno obvinit ani len formalne z antisemitizmu, a tak moze pod imunitou svojeho zidovskeho povodu odhalovat pravdu, ktora sa tak stava tou povestnou hrstou piesku v premastenom sukoli US vladnej propagandy. Jedina obrana zo strany vladnej masinerie, je obcas pouzit meno pana profesora na dokaz fungujucej demokracie s neodmyslitelnou slobodou prejavu (pochopitelne, ze sem nespada rozsirovnie jeho nazorov prostrednictvom AMM).

Profesor Chomsky vo svojej knihe: Media Control: The Spectacular Achievements of Propaganda nam velmi zrozumitelne (pre niekoho snad az sokujuco, bohuzial je stale dost ludi, ktori aby sa vyhli soku tak budu radsej jeho diela ignorovat) vysvetluje, ako to pan Bernays myslel s tymi dratikmi na praktickych prikladoch nielen US zahranicnej politiky, ale aj starostlivosti o spravny ideologicky rast domacej populacie, pretoze Nova zahranicna Doktrina USA bude potrebovat ozaj pevne siky novych a novych "preplachnutych" patriotov. Usetrim vas dalsich detailov, pretoze kto ma zaujem titul knizky uz pozna. Kto zaujem nema tak na toho je aj toto pomaly smrtelnou davkov.

Este jedna poznamocka k panovi Bernaysovi a jeho prace. Dielo je z odbornej stranky napisane perfektne, kde kazde slovko ma svoje miesto a svoj presny zmysel. Povedal by som, ze je to s chladnokrvnou preciznostou a bez tej najmensej logickej chybicky pripraveny navod na ovladnutie ludskej mysle tak, aby jej vlastnik nemal o tom ani potuchy.

Neda mi nespomenut este jeden trivialny priklad, ktory pouzil pre lepsiu nazornost aj Bernays. Povedzme ze obchodujeme s vajcami a zo slaninou. Verejnost vsak si je vedoma, co dokaze narobit taky cholesterol. Bernays v takom pripade doporucuje radsej, nez propagacnu kampan priamo na odberatela, pouzit tretiu stranu. V tomto pripade lekara (nalezite motivovaneho), ktory ma podstatne vacsiu doveru ludi a toho nechat vysvetlit, ze vajcia na slanine to je to najlepsie, co nas moze kazde rano postihnut.

Priklad mozno trochu pritiahnuty za "vajcia", ale musime si uvedomit ze v tomto pripade nejde ani tak o vajcia na slanine ako o princip. Ak predchadzajuce kulinarske vyrazy prevedieme do odbornejsej reci mozeme povedat. Ak chceme dosiahnut urcity ciel a ziskat pre neho masovu podporu, treba masam prezentovat dostatocne odstrasujucu pricinu a az potom prezentovat nas ciel ako prostriedok na odstranenie tejto priciny.

Aby som sa nevyjadroval v inotajoch pan professor Chomsky nam tuto mozaiku vyskladal az s neuveritelne presvedcivou lahkostou a hadajte, co mu z toho vyslo? IRAK!

Zaver: Propaganda nepozna hranice a jej vysledok je vzdy ten isty - preplachnuty mozog kazdeho, kto je pouzitelny k dosiahnutiu cielov vytycenych propagandov. Obzvlast vtedy, ked pravy dovod musi byt zamlcany. Ciele vsak urcuje ideologia zaujmovych skupin v pozadi propagandy. To snad dodatocne vysvetluje nesmierny zaujem Stalina, Goebelsa a samozrejme aj sucasnu US administrativu o toto nezvycajne prakticke dielko.

Známka 1.0 (hodnotilo 5)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

35

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 73 čtenářů částkou 12 198 korun, což je 35 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Dluh České republiky rekordně narůstá 19.04.24 18:05 Česká republika 0

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 7

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 3

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Jaderný poplach v Polsku po zásahu ruské hypersonické rakety Kh-47 Kinzhal12.04.24 19:14 Ukrajina 0

Měnové kurzy

USD
23,74 Kč
Euro
25,28 Kč
Libra
29,53 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,24 Kč
Švýcarský frank
26,03 Kč
100 japonských jenů
15,36 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,83 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,22 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 542,60 Kč
1 unce stříbra
671,01 Kč
Bitcoin
1 499 268,76 Kč

Poslední aktualizace: 18.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 17 720