Práce v Holandsku

Jan Chmura

10.2.2010 Přišlo emailem Témata: Společnost 1319 slov

Zvažujete ponuku práce v Holandsku? Pozorne si vo vlastnom záujme prečítajte nasledujúci článok.

Mäsiari a pomocní pracovníci do mäsokombinátov v Holandsku, bez potreby znalosti jazyka!
SUPER JOB s.r.o.
Miesto práce: Holandsko
Ponúkaný plat (brutto): 1380-1700 EUR/mesiac
Druh pracovného pomeru: plný úväzok
Náplň práce, informácie o pracovnom mieste: Hľadáme vyučených aj nevyučených masiarov - vykosťovačov, na vykosťovanie stehna, pliecka. Robia sa skúšky zručnosti , uprednostňovaní sú klienti ktorí už pracovali v masokombinatoch. Ďalej hladáme pracovníkov na pomocné práce v mäsokombinátoch pri spracovaní mäsa, balenie, rezanie. Práca je určená pre mladších fyzicky zdatných mužov.Pri pomocných prácach nie je potrebná prax ani znalosť jazyka.Uprednostňujeme ale kuchárov, a pracovníkov ktorý majú skúsenosti z domácich zabíjačiek !!!
Iné výhody
Bez potreby znalosti jazyka
Doprava z ubytovania do zamestnania a späť je ZDARMA
Ubytovanie zabezpečené zamestnávateľom
Mäsiari v Holandsku - ubytovanie ZDARMA
Pomocný pracovníci - platia za ubytovanie 250 eur/ mesačne.
Nárok na 5 týždňov platenej dovolenky
Pracovná zmluva na rok z možnosťou predĺženia
Dane a odvody za Vás platí zamestnávateľ
Zabezpečíme Vám vrátenie daní po návrate z Holandska,Irska
Asistenčné služby počas celej doby pobytu - ZDARMA
Túto pozíciu obsadzujeme pre nášho klienta
Významný partner v potravinárskom priemysle.
Hlavná oblasť pôsobenia klienta
Iné neuvedené oblasti
a podobné........

Ak ste pri hľadani prace natrafili na tento alebo podobný inzerát a zaujal vás, dokonca ste začali aj zvažovať prácu v mäsopriemysle v Holandsku, mali by ste si vo vlastnom záujme prečítať nasledujúce riadky.

Personálna agentúra na Slovensku

Vám nasľubuje hory doly, len aby ste boli ochotní zaplatiť sumu 190, 240 eur a viac ako poplatok za sprostredkovanie alebo inak nazvaný poplatok, ktorý sa líši len sumou. Napriek tomu, že personálna agentúra s vami podpíše zmluvu o sprostredkovaní práce, veľmi skoro zistíte, že je to len bezcenný zdrap papiera.

Cesta do Holandska

Väčšinou je zabezpečovaný zmluvnými prepravcami v 9 miestnych minibusoch. Cesta trvá približne 12 hodín v závislosti od miesta odchodu a destinácie v holandsku. Cesta stojí 90 až 100 eur.

Príchod

Prvé prekvapenie. Ubytovaní ste v zanedbanom kempingu v štýle Luník IX, v dedinke Meijel, v unimobunke s 2 až 3 miestnosťami bez akehokoľvek vybavenia, práčky či teplej vody. Časť príchodzích sa už v tejto fáze rozhodne pre odchod späť. Akékoľvek sťažnosti na ubytovanie sa míńajú účinkom.

Do dvoch či troch dní sa ozve kontaktná osoba z holandskej agentúry Horizon Meat Services B.v. Lorentzstraat 11, Zevenaar, pravdepodobne Roman B., Moravák, ktorý vám ako prvé vysvetlí fakt, že holandská agentúra nemá nič s tým, čo vám nasľubovala agentúra na Slovensku a že v Holandsku to chodí trochu ináč.

V priebehu týždńa vás zoberie na úrad práce, kde vybaví registráciu. Stále ste ubytovaní na unimobunke a stále nemáte prácu, ak aj zavoláte Romanovi B alebo holandskej koordinátorke Ivane Vybochovej zrejme nič nevybavite. Niektorí znechutene odchádzajú po týždni čakania na prácu.

Pokiaľ vám vybavia prácu v niektorej inej časti Holandska, presťahujú vás tam. V domoch spravidla býva 20 a viac ľudí. Domy sú studené, takmer nevykurované. Postele sú všade, na chodbách v izbách, na akomkoľvek mieste kde sa dajú položiť. Ak nemajú postele, dajú vám matrac. O vankúše, paplóny alebo postelne prádlo sa vám nepostará nik, mali ste si doniesť spacák. Voda na sprchovanie vystčí sotva pre prvých troch ľudí ostatní sa sprchujú v studenej. Ak máte šťastie tak je v dome funkčná práčka. Pri takom počte ľudí sa však musíte o pranie doslova pobiť.

Kontroverzná agentúra Horizon Meat Services B.v.

Uvedenú personálnu agentúru vlastní holandský občan marockého pôvodu. Neoficiálne sa hovorí, že túto garážovú agentúru postavil na peniazoch z obchodu s narkotikami. Či je to pravda posúdiť neviem. Agentúra má sídlo v mestečku Zevenaar, na stavenisku budúceho priemyselného parku.

Celý biznis funguje tak, že slovenské personálne agentúry nájdu vhodných adeptov. Od nich samozrejme vytiahnu sprostredkovateľský poplatok okolo 200 eur a adeptov doslova predajú holadskej agentúre Horizon Meat Services B.v. Tej sa samozrejme tieto náklady už prvý mesiac vrátia zrážkami z platu. Pre zmluvných prepravcov zo Slovenska je to vynikajúci biznis, preto adeptom, ktorí idú do Holandska o tom ako to am chodí odmietajú čokoľvek povedať. Keď ide biznis Horizonu, ide aj prepravcom. Avšak pri príchode do Holandska ti nezabudnú dať vizitku s telefónnym číslom, pretože vedia, že polovica z príchodzích sa do týždňa vracia znechutene domov.

Samozrejme Horizon nehľadá adeptov len cez slovenské personálne agentúry. Majú aj vlastné cestičky: http://www.eures.sk/detail.php?view_det=5738

Práca

Ak máte šťastie do týždňa vám vybavia prácu v mäsokombináte. Ak ste mäsiar, budete preskúšaní na mieste. Stáva sa však aj to, že aj vyučený mäsiar s dlhoročnou praxou preskúšaním neprejde. Vo veľkej miere je to záležitosťou sympatií.

Ak ste prišli ako pomocná sila s najväčšou pravdepodobnosťou vás dajú za pás vytrhávať rebrá z bravčových bôčikov. Je to práca za pásom, pričom vašou prácou je vykĺbiť a vytrhnúť čiastočne uvoľnené rebrá z bravčových bokov. Za 8 hodinovú šichtu pásom prejde 2500-2800 kusov mäsa o váhe asi 20 kg z ktorých musíte vykĺbiť a vytrhnúť 5 až 8 rebier. Už prvý deň prichádzajú opuchy rúk a neznesiteľná bolesť ktorá neprestáva ani v noci. Väčšina pracovníkov berie silné lieky proti bolesti. Bez liekov to proste nejde. Po týždni to bez liekov skončíte. Nezriedka sa stáva, že aj silný chlap počas tejto práce stratí vedomie. Pokiaľ sa sťažujete na bolesť vyhodia vás. Pokiaľ sa sťažujete na opuch rúk, vyhodia vás. Pokiaľ nestíhate tempo vyhodia vás.

Ak pracujete vo fabrike kde sa pracuje 12 hod. šichta, je to o to ťažšie.

Pokiaľ vydržíte prvý týždeň, agentúra vám dá na podpis pracovnú zmluvu v holandskom jazyku. Jediné čo vám povedia, je že je to zmluva na dobu skúšobnú na 3 mesiace. Nikto vám túto zmluvu nepreloží, skrátka podpíš, alebo chod domov na tvoje miesto už prišlo za ten čas zo Slovenska ďalších 5 ľudí.

Ak z akéhokoľvek dôvodu prídete vo fabrike o miesto, agentúra sa nijako neunúva so zháňaním novej práce. Musíte každý deň telefonovať do agentúry, aby vám nejakú prácu zabezpečila. Môžete takto čakať aj niekoľko týždňov. Vtip je v tom, že aj keď nepracujete agentúra vám z odpracovaných hodín stále stŕha za ubytovanie a energie.

Plat

Najväčšie prekvapenie je plat. Skutočná výška platu je oproti sľubovaným 1380-1700 EUR/mesiac pre väčšinu ľudí šok. Pokiaľ pracujete prvý mesiac je to ešte horšie.

Na hodinu dostanete v čistom 7,5 eura. Prvý mesiac vám agentúra strhne 150 eur za pracovnú obuv a pomôcky. Na výplatnej páske som dokonca našiel nejakú neidentifikovateľnú položku „Beheer zorgpolis“ 25 eur. Dodnes neviem, za čo mi bolo tých 25 eur strhnutých. Okrem toho vám strháva 250 eur za ubytovanie a 15 eur energie. Takže pokiaľ pracujete prvý mesiac povedzme dva týždne môže sa kľudne stať, že po strhnutí všetkých fiktívnych poplatkov dostanete na ruku 100 eur. Ďalšie mesiace je to spravidla lepšie, ale zriedkakedy výplata presiahne 650 eur, nakoľko agentúra nikdy nevyplatí všetky odpracované hodiny.

Pokiaľ sa rozhodnete odísť pred prvou výplatou, agentúra vám nedá ani cent. Pokiaľ nahlásite v agentúre alebo fabrike na určitý termín odchod, spravidla vás hneď vyhodia. Ved majú ďalších naivných hlupákov, ktorí už v Holandsku sú a čakajú na vaše miesto. V takomto prípade sa takisto výplaty nedočkáte. Agentúra vám nedá ani cent. Akurát vám dajú termín do druhého dňa sa vysťahovať.

Záver

Mnoho uchádzačov o prácu v Holandsku živí rodinu a vloží do vycestovania posledné úspory. Nakŕmi Superjob alebo inú personálnu agentúru, nakŕmi prepravcu a najmä nakŕmi garážovú agentúru Horizon Meat Services B.v. Jediný, koho nenakŕmi napriek tomu, že tvrdo pracoval, je on sám a jeho rodina. Ak má smolu a vyhodia ho pred prvou výplatou, tak ho celý výlet stojí včítane nákladov na stravu aj viac ako 500 eur.

Nakoľko som presvedčený, že aktivity holandskej personálnej agentúry Horizon Meat Services B.v. a jej partnerských agentúr nie sú celkom legálne a využívajú naivitu nič netušiacich uchádzačov, bolo by asi vhodné aby zodpovedné štátne orgány na Slovensku a najmä v Holandsku ich činnosť preskúmala.

Budem rád ak týmto pomôžem vyhnúť sa sklamaniu čo najväčšieho počtu obetí personálnej chobotnice Horizon Meat Services B.v. a ďalších parazitických personálnych agentúr ako napr. Superjob a jej podobných. Ak zvažujete odchod do zahraničia, prácu a ubytovanie si vybavte cez známych, rodinu alebo niekoho koho dobre poznáte, ale rozhodne nie cez personálnu agentúru. Vyhnete sa obrovskému sklamaniu.

Známka 1.6 (hodnotilo 986)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

35

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 73 čtenářů částkou 12 198 korun, což je 35 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 0

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Dluh České republiky rekordně narůstá 19.04.24 18:05 Česká republika 0

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 7

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 3

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Kávička s Bidenem nás vyjde pěkně draho16.04.24 15:24 Česká republika 4

Takže je to PRAVDA! FBI konečně vyšetřuje útok na Baltimore Bridge jako kybernetický16.04.24 12:31 USA 2

Euro 7: Rada EU přijala nová pravidla pro emisní limity osobních a nákladních automobilů a dodávek15.04.24 19:02 Evropská unie 3

"Nikdy jsem neslyšela žádné odsouzení ukrajinských úderů proti Rusku": Marie Zacharová se vyjádřila k výzvě Izraele, aby odsoudil íránské údery.15.04.24 18:51 Rusko 1

Neuroložka, která nemlčí. Končí u ní lidé s následky. Stát je ignoruje.15.04.24 06:59 Česká republika 0

Rozpočet USA - 2024: kolaps a následky15.04.24 06:48 USA 0

Írán zaútočil na Izrael14.04.24 05:58 Írán 3

Ceny elektřiny pro obyvatele, včetně daní, přepočteno dle kupní síly13.04.24 10:40 Neurčeno 1

Spoluzakladatel Greenpeace otevřeně: „změna klimatu“ je podvod!12.04.24 21:32 Neurčeno 0

Pandemická „ďábelská“ smlouva, Green Deal v Německu a Gender agenda – Velký rozhovor o aktuálních informacích se Zdeňkem Chytrou.12.04.24 20:12 Evropská unie 1

Měnové kurzy

USD
23,71 Kč
Euro
25,26 Kč
Libra
29,33 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,22 Kč
Švýcarský frank
26,06 Kč
100 japonských jenů
15,34 Kč
Čínský juan
3,28 Kč
Polský zloty
5,86 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,25 Kč
1 unce (31,1g) zlata
56 853,68 Kč
1 unce stříbra
682,25 Kč
Bitcoin
1 522 506,33 Kč

Poslední aktualizace: 19.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 61 717