Svetová prestíž na slovenský spôsob

Michal Varga

16.10.2002 Přišlo emailem Témata: Sport 1326 slov

Po dlhej ignorácii zo strany západných médií sa konečne aj Slovenská Republika dostáva na prvé stránky svetovej tlače. Bratislava, dejisko futbalového zápasu Slovensko - Anglicko je práve vďaka tejto udalosti na čas známejšia než Afganistan. Britské médiá a rovnako ako aj médiá iných krajín častujú Slovensko tými najvyberanejšími prívlastkami, za ktoré by sa nemusela hanbiť ktorákoľvek trochu úspešnejšia "teroristická" krajina.

Slovensko sa ocitlo pod paľbou ostrej svetovej kritiky za "najhoršie rasistické útoky" na osoby anglických futbalistov. Ako poznamenal tréner anglického futbalového tímu Sven Goran Eriksson - na Slovensku "je to ako na Divokom Západe". Futbalová asociácia tiež oznámila, že podala sťažnosť organizácii UEFA na neadekvátne správanie sa slovenskej polície, ktorá údajne použila prílišnú fyzickú silu voči rozvášneným anglickým fanúšikom.

Poďme sa trochu bližšie pozrieť na trojicu faktov vďaka ktorým sa tešíme tejto unikátnej pozornosti celého sveta.

Bod č.1 - "Najhoršie rasistické útoky"

Britskí futbalisti vraj boli "šokovaní" udalosťami z bratislavského štadióna, ktoré údajne "nezažili nikde inde v európe" (čo je samo o sebe dosť v rozpore s iným tvrdením, [Fanouškové]ako sa dočítate ďalej). Prejavy rasizmu boli "natoľko extrémne, že bolo mužstvo šťastné, keď konečne prekročilo hranice slovenskej republiky bez ujmy na zdraví", dozvedáme sa zo zahraničnej tlače. Neviem ako vy, ale ja osobne mám dosť vyhranený názor na niektorých "tradičných" návštevníkov futbalových podujatí. Veľmi často sú to vymetené prasatá, ktoré si proste prídu na štadión zavrieskať, pobiť sa a za výdatnej podpory alkoholu "povzbudit" svoje obľúbené mužstvo. Samozrejme, nájdu sa výnimky, ktoré však iba potvrdzujú pravidlo. Čo ale teda očakávať od podobných indivíduí? Je viac než logické že žiaden z fanúšikov neprekypuje nadšením keď sa súper dostane k lopte, a to ku všetkému na "svätej" domácej pôde. Bežným zvykom v akejkoľvek krajine je v takejto situácii dávať svoje "rozhorčenie" patrične nahlas a "vyberane" najavo. Samozrejme tomu tak bolo aj v tomto prípade, ale čo náhoda nechcela, anglický tím sa neskladá iba z hráčov bielej pleti a ako je príznačné pre túto dobu politickej korektnosti, niekto to konečne musel "schytať" aj vo futbale. Ako sa vyjadril jeden (hádate správne, príslušník "menšiny") člen anglického mužstva - "v Anglicku už k tomuto skoro vôbec nedochádza, ale keď hrám v Európe, deje sa to stále!". Ako teda raz a navždy vysvetliť svetu, že na "čiernych" nám nikto vrieskať nebude (samozrejme, na bielych je to ako ináč - v poriadku)? Chce to poriadny exemplárny trest, nech sa všetci naučia. Lenže potrebujeme niekoho ako obetného baránka a voči takému Nemecku si to samozrejme dovoliť nemôžeme. Ktorú európsku krajinu teda nechať verejne roztrhať v médiách bez toho, aby sa nad tým ktokoľvek vôbec pozastavil? Ako sa veľmi príznačne na otázku slovenských novinárov vyjadril anglický tréner - "slovensko nepoznám a nechápem, prečo by ma malo zaujímať".

Je pravda, že slovenskí fanúšikovia sa na štadióne správali ako prasatá. Bučali a húkali keď sa súper dostal k lopte, avšak už je menej pretriasanou skutočnosťou je fakt, že to robili rovnako keď boli pri lopte hráči čierni ako keď mal loptu slávny David Beckham. To už však nie je fakt, ktorý sa nám "hodí do krámu". A najhoršie rasistické útoky? Samozrejme, na bielych hráčov je bučať dovolené, ale pri čiernych hráčoch je to považované za prejav rasizmu. Tu sa vďaka tomu celkom ponúka istá asociácia, ktorej prípadné domyslenie však nechám na čitateľoch samotných.

Futbalová asociácia už však zvažuje vylúčenie slovenských fanúšikov z podujatí v Anglicku. Očividne je slovenské "rasistické" bučanie ďaleko nebezpečnejšie ako "demoličné čaty" britských výtržníkov, ktorí majú vstup naopak všade povolený. Na záver iba poznámka, že je vlastne dobre že sme prehrali - viete si predstaviť, o čo väčší by boli slováci "rasisti" keby si zhodou okolností ešte aj dovolili vyhrať zápas nad čiernymi hráčmi?

Bod č.2 - "Divoký Západ podľa Erikssona" alebo "Kauza Jones a Holland"

V predvečer kvalifikačného zápasu sa skupinka anglických fanúšikov, vo svete ďaleko slávnejších pod označením "rowdies" rozhodla pohostiť v nemenovanom bratislavskom podniku. Britskí rowdies sú téma na samotnú knihu, preto iba v skratke spomeniem že sa jedná o skupinu s tak výbornou organizáciou, že by jej snáď mohla závidieť kdejaká teroristická skupina. Vo svete sú títo rowdies nechválne známi ako "demoličné čaty", ktoré či už pred zápasom alebo po ňom demolujú čo im príde pod ruku a terorizujú miestne obyvateľstvo. Menšia skupinka týchto rowdies mala v Bratislave isté problémy s pochopením výrazu "zatváracia doba" a porozumela mu naopak ako "začíname si sami čapovať pivá a následne rozbijeme celý bar". To prinútilo majiteľa baru k zavolaniu bezpečnostnej služby, ktorej za svoju ochranu platí a vyústilo až k následnej krvavej potýčke. Svetová tlač si pri referovaní o tomto incidente nebrala servítky pred ústa a tak sa zhrození dozvedáme, ako sa na slovensku bez výstrahy strieľa po bezbranných civilistoch. Realita je bohužiaľ trochu iná, a síce, že proti skupinke šesťdesiatky rozvášnených (a do veľmi agresívnej nálady pripitých) rowdies stáli traja (!) pracovníci bezpečnostnej agentúry, ktorí boli nútení použiť služobné zbrane na 16 (slovom šestnásť) varovnych výstrelov do vzduchu. Dav sa podarilo mierne ukľudnit až po tom, ako boli Phil Holland a Gareth Jones zasiahnutí [Fanouškové]odrazenými guľkami do kolena a do krku. Neboli by to médiá, aby sa po tejto udalosti nevrhli ako zmyslov zbavené a tak sa napríklad z úst anglického trénera vzápätí dozvedáme:

"Počul som zo svojej hotelovej izby - kde som sledoval video - výstrely, a najprv som si myslel, že sú to petardy. Pozrel som sa dole na námestie a vyzeralo to ako na Divokom Západe. Videl som políciu a nebol som si istý, čo sa presne deje. Ostal som vo svojej izbe".

Ani to mu však nebráni v tom, aby sa cítil byť expertom na vzniknutú situáciu a šíril zo Slovenska strach kde sa dá. A britská verejnosť? Tá je lačná po krvi a nie je sa čomu diviť - niekto sa predsa odvážil vztiahnuť ruku na "nadľudí" z hrdého Albionu, a to dokonca tak prízemná krajina ako nejaké "Slovensko". Záver? Oficiálni činitelia požadujú "razantnú akciu voči Slovensku". Máme sa teda na čo tešiť, očakávajme niečo dnes veľmi módne - kobercové bombardovanie Bratislavy v priamom prenose CNN a BBC ako razantnú demonštráciu britskej veľkoleposti a nadradenosti.

Bod č.3 - "Mlátenie žita na Slovenský spôsob"

Ďalším z obvinení je údajne neprimerané použitie sily slovenskou políciou voči (ako inak - britským) davom na štadióne. Veľmi civilizovaní anglickí fanúšikovia (na rozdiel od tých našich - "rasistických") sa nejak nedokázali stotožniť s padnutím vedúceho slovenského gólu a tak sa rozhodli vytrhnúť plot, oddeľujúci ich od fanúšikov slovenských. Britské médiá k tejto skutočnosti poznamenávajú, že ich "rozzúril rasizmus slovenských fans". Stačilo im iba niekoľko sekúnd na zdemolovanie prvého z dvoch ochranných plotov, ktorý ich delil od krvavej potýčky so slovenskou časťou obecenstva. Špeciálna zásahová jednotka slovenskej polície našťastie tentokrát neváhala a dala sa do ukľudňovania rozvášnených rowdies jedinou im zrozumiteľnou rečou - obuškami. No rowdies rovnako nezaháľali a keďže im boli všetky fľaše odobrané už pri vstupe na štadión, použili ako zbraň sedačky povytŕhané z tribúny, ktoré hádzali na policajné zložky. V následnej potýčke vznika situácia, pri ktorej boli údajne niektorí fanúšikovia v ohrození života ušľapaním, čo samozrejme veľmi znepokojuje britské oficiálne miesta, ktoré sú však očividne veľmi kľudné z faktu, že nadľudia z tejto krajiny rozsievajú skazu všade tam kam prídu, nehľadiac teraz iba na vytrhané sedačky a zničené bariéry. Od slovenských policajtov sa asi očakávalo, že si s nimi podajú ručičky a milo im jednému po druhom vysvetlia, že robiť neporiadok na štadióne sa skutočne nepatrí a následne si spolu všetci v kruhu zaspievajú nejaké anglické športové piesne.

Známka 1.0 (hodnotilo 5)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

39

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 80 čtenářů částkou 13 586 korun, což je 39 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Po dezinformátorovi Zítkovi pátrá policie23.04.24 19:31 Česká republika 0

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil Sunak23.04.24 19:23 Británie 0

Polský prezident Andrzej Duda je pro umístění jaderných zbraní NATO v Polsku. 23.04.24 19:10 Polsko 0

Totalitní opatření za covidu byla záměrně cílená proti lidem. Věděli přesně, co dělají!23.04.24 19:02 Evropská unie 0

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 0

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 0

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Špatné zprávy přináší Ladislav Vrábel (neověřeno)21.04.24 19:20 Česká republika 6

Evropa začala nakupovat více ruského plynu21.04.24 18:44 Evropská unie 0

Fentanyl se začíná rozmáhat i u nás. Drogu horší než heroin lze sehnat na inzerát.20.04.24 06:03 Česká republika 1

Účast Ruska na ceremoniálu osvobození koncentračních táborů považována za "nežádoucí".19.04.24 19:08 Německo 1

ICC zvažuje vydání zatykačů pro válečné zločiny na Netanjahua19.04.24 19:00 Neurčeno 0

Írán odhalil polohu všech izraelských jaderných zařízení a je připraven na ně udeřit19.04.24 18:54 Írán 1

Dluh České republiky rekordně narůstá 19.04.24 18:05 Česká republika 0

Apollo 11 – Přistáli Američané na Měsíci?18.04.24 19:58 USA 10

Nové informace o kauze „Ostatkový kříž“18.04.24 18:48 Česká republika 0

Třetina Ukrajinců živoří 18.04.24 10:57 Česká republika 6

Rakušan neříkal pravdu17.04.24 16:43 Česká republika 3

Lidé nebděli, lidé mlčeli, aneb “jak pr.s..t naši vlast“16.04.24 19:44 Česká republika 1

Už i Německu kolabuje rozvodná síť16.04.24 17:39 Německo 2

Měnové kurzy

USD
23,70 Kč
Euro
25,26 Kč
Libra
29,29 Kč
Kanadský dolar
17,31 Kč
Australský dolar
15,29 Kč
Švýcarský frank
26,02 Kč
100 japonských jenů
15,31 Kč
Čínský juan
3,27 Kč
Polský zloty
5,85 Kč
100 maď. forintů
6,41 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,34 Kč
1 unce (31,1g) zlata
55 162,58 Kč
1 unce stříbra
645,22 Kč
Bitcoin
1 572 952,62 Kč

Poslední aktualizace: 22.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 15 939