Brutální praktiky Microsoftu. Proč?

Windows 10 si prostě nainstalovat musíte!

Vladimír Stwora

Microsoft se chlubí prohlášením, že jeho nový operační systém Windows 10 už běží na 300 milionech počítačů. A to ještě není v prodeji ani rok. Obrovský úspěch! Anebo ne?

Přiznávám, že sleduji dílem s pobavením, dílem se zděšením články na různých serverech, i neodborných, kde se popisují způsoby, jakým Microsoft nutí uživatelé přejít na Desítky. Jako červená nit táhne se těmi články lamentace nad tím, že upgrade ze starších verzí bylo a je nesmírně těžké odmítnout.

V březnu t.r. píše Woody Leonhard na infoworld.com:

Více a více uživatelů Windows 7 8.1 si stěžuje, že Microsoft upgradoval jejich systém na Desítky, a oni při tom nic nedělali a rozhodně to nepovolili. Procházel jsem zběžně diskuze na Reddit deluge a našel toto:

  • Potřebovala jsem rychle vyplnit kartu na bronchoskopii pro pacienta s nemocnými plícemi a když jsem zapnula počítač, musela jsem udělat Windows upgrade.
  • Vyskočilo na mě okno s hláškou „tvoje upgrade je připraveno! Instalace a restart ve 13 minutách.“ Kdybych náhodou jedl nebo sledoval televizi, měl bych už Windows 10. Jo, a nejlepší je, jak skryli tlačítko „Odmítnout“ pod tlačítko „Více“.
  • Myslel jsem, že má žena blázní, když tvrdila, že její počítač náhodně restartoval a začal instalovat Windows 10. Ukázalo se, že neblázní. Alespoň ne v tomto.
  • Kruciš. Tohle se mně stalo dnes ráno. Pracoval jsem a najednou Windows zavřely všechny mé aplikace, odhlásily mě a začaly upgradovat. Rychle jsem vypnul počítač a byl schopen to zastavit, ale můj syn takové štěstí neměl. Totéž se stalo jemu. Velmi mě znepokojuje, že oni (Microsoft) používají takové praktiky k nucenému upgradování bez našeho souhlasu. Kdo ví, co ještě nám tlačí do počítače nebo z něj berou bez našeho vědomí?
  • Celý týden mi volají z lékařských ordinací, B&B, pokrývači a další – udeřil na ně nevyžádaný upgrade a je to strašný humus. V některých případech proběhlo upgrade v pořádku a pouze uživatel je zmaten. V jiných případech chtějí Windows heslo, které uživatel nastavil před 10 lety a od té doby je nepoužil, to je sranda. V jiných případech přestalo fungovat sdílení složek. Jsem >takle< blízko doporučit všem, aby zablokovali automatické opravy pro všechny své zákazníky.

A nejen zahraniční weby jsou plné podobných komentářů. V poradně na zive.cz probíhá diskuze Windows 10 se samy nainstalovaly. Jak to vrátit zpět?.

[Okno s akt...]
Okno s aktualizaci dokonce proniklo do živého vysílání předpovědi počasí v TV

A poslední měsíc už upgrade nelze odmítnout vůbec. Na technet.idnes.cz 27. května vyšel článek Nabídku upgradu na Windows 10 nestačí zavřít. Bere to jako souhlas, ze kterého cituji:

Jak se blíží první výročí uvedení Windows 10, a tím pádem i konec nabídky na bezplatný upgrade na tento operační systém, používá Microsoft stále drsnější praktiky, aby uživatele donutil k přechodu na tento svůj nejnovější systém.

Poslední změna je v tomto ohledu obzvláště „vypečená“. Microsoft totiž změnil to, jak se chová okno s nabídkou přechodu na Windows 10, které neustále vyskakuje uživateli na obrazovku.

Ještě nedávno stačilo prostě toto okno zavřít klasicky kliknutím na křížek v pravém horním rohu, kde se zavírají okna programů. Sice jste tím nezamezili zobrazování nabídky, takže ta po nějaké době vyskočila znovu, ale také jste tím nedali souhlas s instalací Windows.

To se však zhruba v polovině května změnilo, jak dokládají četné stížnosti uživatelů na sociálních sítích.

Také na slovenském serveru tech.sme.sk je podobně laděný článek Microsoft obťažuje ľudí, núti prejsť na Windows 10.

Dobrá. Microsoft tedy tlačí verzi 10 horem dolem. Považujme to za prokázané. Netypické pro firmu je i to, že vlastně skoro za to nechce peníze. Až do června jsou všechny upgrade ze starších verzí zdarma. Jak si vysvětlit takovou štědrost u firmy, o které je známo, jak paranoidně hlídá, aby někdo náhodou nepoužíval „pirátské kopie“ jejich aplikací. Že by pozdní altruismus? Láska k lidem? Potřeba se rozdat? Vyvinout novou verzi určitě nebyla levná záležitost, kdo hradí Microsoftu ušlé zisky?

Myslím, že vysvětlení je poměrně jednoduché. Není to altruismus ani láska k lidem, je to neutuchající žízeň amerického Velkého bratra vědět o každém prdnutí každého jednotlivce kdekoliv, kdykoliv. Windows 10 se bezesporu zařadí mezi nejvíce šmírující systém v historii. Kdoví, možná v budoucnu přijdou ještě větší šmíráci, ale v současnosti Windows 10 nemají konkurenci.

Zprávy o masivním šmírování se objevily brzy po tom, co lidé začali Windows 10 používat. Windows komunikují s řadou serverů kdesi v Americe, komunikace běží za scénou, je šifrovaná a uživatel v podstatě nemá možnost ji vypnout. Snad ji může částečně omezit, ale i to je diskutabilní, objevují se zprávy, že komunikace některých aplikací probíhá i po jejich zakázání. Vezměme si například systém Cortana pro hlasové ovládání. Stačí vyslovit magickou větu „Hey Cortana“ a vaše digitální personální asistentka, jak ji označují, bude plnit vaše povely. Problém je v tom, že i neaktivní Cortana musí stále poslouchat všechny zvuky v místnosti, aby mohla zareagovat na svou aktivaci. Nevím, co Microsoft a potažmo Velký bratr za ním, s těmi zvuky dělá, ale i laik pochopí, že určitě není problém zvuky nahrávat. Pochopitelně ne u všech 300 milionů uživatelů, ale selektivně. Dtto kamera, která je dnes nedílnou součástí každé obrazovky. Nedávno pronikla na veřejnost zpráva, že dokonce šéf FBI James Comey přelepuje webovou kameru na svém počítači samolepkou. Pan Comey zřejmě ví, proč.

Takže počítač pod Windows 10 nejen slyší, ale i vidí. Zřejmě ne vše se nahrává, ale technicky tomu nic nebrání. Ale zvuk a obraz je jen poslední třešničkou na dortu. Ve skutečnosti Windows 10 odesílají mnohem hlubší a detailnější informace kamsi o všem, o každém ťuknutí, které člověk vyrobí na klávesnici, o každé aplikaci, o každém heslu, o každé aktivitě a vše samozřejmě řádně označeno časovou stopou. Takový počítač v místnosti může brzy a velmi přesně shromáždit ty nejcitlivější údaje a nejintimnější věci o všech lidech kolem. I o těch, kteří počítač vůbec nepoužívají.

Zajímavý článek vyšel už loni v srpnu na serveru AE News. Článek s titulkem Analýza Windows 10: Ve svém principu jde o pouhý terminál na sběr informací o uživateli, jeho prstech, očích a hlasu!. Podle tohoto článku komunikují Windows s 57 americkými servery a spojení navazují i poté, co uživatel komunikaci vysloveně zakázal. Zde je například popis, co se stane, když někde napíšete jméno amerického filmu:

Zvláštní situace nastává, pokud kdekoliv ve Windows 10 napíšete jméno nějakého známého amerického filmu. Windows 10 začnou samy od sebe po určité chvíli hledat na vašem disku ve složce s médii soubory a indexovat je. Indexovaný soubor je poté anonymně odeslán na tyto servery (df.telemetry.microsoft.com, reports.wes.df.telemetry.microsoft.com, cs1.wpc.v0cdn.net, vortex-sandbox.data.microsoft.com, pre.footprintpredict.com) zhruba do 30 minut při nečinnosti počítače. Na české filmy to nefunguje, žádná paketová komunikace na internet při psaní českých filmů na klávesnici neproběhla.

Rozhodně si ten článek přečtěte. Možná se vám z něj udělá špatně, ale aspoň nebudete moci říct, že jste nebyli varováni.

V podstatě jako neoficiální reakce na tento článek na AE News (oficiální být nemohla, neboť sluničkáři a mainstream se nebude zabývat s takovým paniku vyvolávajícím, xenofobním serverem) vyšel na root.cz před časem celkem odborný článek Windows 10: analýza probíhající komunikacek o tom, co vlastně z Windows 10 odchází. Autor Jiří Bartoš si dal práci. Zařadil mezi počítač s Windows 10 a internetem linuxovou bránu s důvěryhodným certifikátem pro MiTM (odesílané informace jsou šifrované, bylo tedy nutné je nějak dešiforvat), která fungovala jako router a http/https proxy a sniffer. Byl tak schopen sledovat komunikaci se zahraničními servery. Čtyři dny nechal běžet Windows 10 v tomto testu a na počítači prováděl – jak se sám vyjádřil – běžné úkony. Objem přenášených dat byl enormní, což konstatoval i autor.

A závěr článku? Mnoho povyku pro nic. Podle pana Bartoše žádná důvěrná, osobní data přenášena nebyla:

Nepovedlo se mi žádným způsobem donutit systém, aby mne vyfotil a odeslal fotografii „ven“. Jediný způsob, jak toho docílit, byl spuštění kamerky a nastavení synchronizace složky „Obrázky“ na OneDrive – i v tomto případě byl datový tok odpovídající její reálné velikosti a za žádných okolností by se to nestalo bez mého vědomí.

Data, která zadám do vyhledávacího pole nebo do adresního řádku, jsou samozřejmě odeslána „ven“, to je ale přeci očekávané chování – jak jinak získat odpověď na dotaz, když ho serveru nepoložím? Odesílání hlasu, textů a všech dalších vstupů (používal jsem během testování MS Word, MS Excel, MS Outlook, Aplikace Hlasový záznam, aplikace Bamboo Page) se prostě neděje (vyjma situace vyhledávání v menu „Start“ nebo webového prohlížeče). Upload souborů z lokálního stroje se děje pouze z adresářů určených k synchronizaci na OneDrive – což je samozřejmě očekávané a správné chování.

Tak co, budeme tedy Windows 10 důvěřovat? Je analýza datového toku v Bartošově článku přesvědčivá? Podle mě není.

Za prvé. Nelze očekávat, že každá Windows nepřetržitě šmírují všechny. To by při 300 milionech instalací ani nebylo možné. Ale lze čekat – a právem – že kdosi kdesi může na dálku na určitém počítači zapnout různé úrovně odposlechu, od těch povrchních až po ty velmi důkladné.

Za druhé. Článek uveřejnil obsahy některých datových přenosů. Autor z nich vyvodil, že žádná citlivá data se nepřenášejí. Problém je v tom, že my neznáme strukturu těch odesílaných vět. Jde o typický datový stream ve své syrové podobě. Neznáme význam těch písmen a číslic, které odcházejí. Ostatně podívejte se na obrázek. Můžete s určitostí říct, co se vlastně posílá?

[Datový str...]
Datový stream ve své syrové podobě odesílaný z Windows 10. Dokážete s jistotou identifikovat jednotlivá pole a potvrdit si, že žádná citlivá informace z vašeho počítače neodchází?

Za třetí. Čtyři dny sledování je málo. Mělo by to běžet aspoň měsíc. Osobně, kdybych já navrhoval aplikaci pro šmírování, odesílal bych nasbíraná data, ta důležitá, jednou za čas, ne nepřetržitě. Například jednou za týden nebo za měsíc. A také bych je neodesílal jako ucelený soubor s hlavičkou „tajné“, ale formou přílepků k datům zcela nedůležitým. Podobně jako zákonodárci vpašovávají důležité změny k zákonům ve formě přílepků k jiným, zcela nedůležitým zákonům.

Za čtvrté. Server root.cz není žádný disidentský ani alternativní server. Je to mainstream vlastněný stejnými strukturami jako jiné mainstreamové zdroje. Nemůžeme od něj čekat vyvolávaní paniky ani objektivní a nezkreslené informace. Přeci nebudou kousat ruku, která je živí.

Za páté: Microsoft určitě nepatří k dobrákům, kteří by dávali něco zdarma, jen tak, pro naše krásné oči. Jestliže to nejen dělá, ale dokonce nám svůj „dar“ nutí horem dolem, bez ptaní a doslova násilně, měli bychom si nutně položit otázku PROČ. V čí prospěch. A odpověď není složitá. Zvlášť ve světle Snowdenem odhalených aktivit NSA a celé řady roky se objevujících zpráv z různých míst dokazujících neskutečný hlad establishmentu po našem soukromí.

Závěr – takže co s tím?

Máte dvě možnosti. Pokud vám na soukromí nezáleží a řídíte se heslem, že nemáte co skrývat, tak nemusíte dělat nic. Vím, že takových je vás 99 ze 100. Nic si nenamlouvejme, kdyby to bylo jinak, nebyly by Windows 10 na 300 milionech počítačů.

O tom, že dnes už v podstatě všichni rezignovali na své soukromí, svědčí i jiný fakt. Za poslední tři roky jsem nedostal ani jeden digitálně podepsaný email – a že mi jich přišlo. Sám jsem asi poslední mohykán v ČR, který všechny emaily usilovně podepisuje v naději, že adresát bude mít digitální podpis také, a že tedy další komunikace bude probíhat šifrovaně. Bohužel je to marné.

Pokud se ještě pokoušíte zachovat poslední zbytky svého soukromí, přejděte na Linux. Hned. Včera bylo pozdě. Dnešní distribuce jsou už tak doladěné, že nepotřebujete žádné odborné znalosti navíc. Linux je ještě bezpečný. Tím, že jde o otevřený kód, který mohou prohlížet a kontrolovat obyčejní lidé (a také to nepřetržitě dělají), by se případná zadní vrátka dala hůře utajit. Neříkám, že je vyloučeno, aby tam byla. Možná tam jsou. Ale určitě ne v takovém rozsahu, jako u MS produktu.

Instalace proběhne jako u Windows a práce pod Linuxem je pohodová a hladká. Sám už roky používám distribuci Linux Mint a mohu ji s klidným svědomím doporučit. Je ovšem pravda, že existuje řada aplikací, které nikdy nebyly portovány na Linux, např. Photoshop, ale to je prostě daň, kterou musí zaplatit ten, kdo se rozhodne jít vlastní cestou.

Známka 1.2 (hodnotilo 267)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

44

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc duben přispělo 92 čtenářů částkou 15 531 korun, což je 44 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše26.04.24 19:07 Slovensko 0

Z německých vlaků se stávají zóny strachu - Kopance, plivání, výhrůžky a zběsilé útěky před zbitím.26.04.24 14:30 Německo 0

Podivné okolnosti vypnutí jádra v Německu 26.04.24 06:03 Německo 1

LGBT ideologie se má stát součástí dějepisu26.04.24 01:03 Česká republika 0

Byl na koberečku u CIA a teď je s ním konec. Černochová mlčí25.04.24 18:54 Česká republika 0

Mrazy ve velkém poškodily úrodu ovoce24.04.24 21:16 Česká republika 6

Česká republika směřuje do války24.04.24 20:47 Česká republika 0

Dalších několik čínských bank přestalo přijímat platby z Ruska24.04.24 20:41 Čína 0

Více než 100 000 ukrajinských vojáků již dezertovalo24.04.24 19:39 Ukrajina 1

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet.24.04.24 06:56 Česká republika 3

Po dezinformátorovi Zítkovi pátrá policie23.04.24 19:31 Česká republika 0

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil Sunak23.04.24 19:23 Británie 0

Polský prezident Andrzej Duda je pro umístění jaderných zbraní NATO v Polsku. 23.04.24 19:10 Polsko 0

Totalitní opatření za covidu byla záměrně cílená proti lidem. Věděli přesně, co dělají!23.04.24 19:02 Evropská unie 2

Velká policejní akce měření rychlosti - šikana nebo prevence?22.04.24 21:13 Česká republika 1

České zbrojovky jedou na plné obrátky 22.04.24 20:55 Česká republika 2

V Gaze byl objeven masový hrob s těly bez hlavy a kůže a odstraněných orgánů.21.04.24 19:56 Palestina 0

Špatné zprávy přináší Ladislav Vrábel (neověřeno)21.04.24 19:20 Česká republika 6

Evropa začala nakupovat více ruského plynu21.04.24 18:44 Evropská unie 0

Fentanyl se začíná rozmáhat i u nás. Drogu horší než heroin lze sehnat na inzerát.20.04.24 06:03 Česká republika 1

Měnové kurzy

USD
23,51 Kč
Euro
25,17 Kč
Libra
29,39 Kč
Kanadský dolar
17,22 Kč
Australský dolar
15,37 Kč
Švýcarský frank
25,74 Kč
100 japonských jenů
14,91 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,83 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,59 Kč
100 rublů
25,58 Kč
1 unce (31,1g) zlata
55 032,65 Kč
1 unce stříbra
642,07 Kč
Bitcoin
1 505 757,11 Kč

Poslední aktualizace: 26.4.2024 21:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 31 607