Jak jsem si kupoval počítač

Vladimír Stwora

29.8.2009 Počítače, komunikace Témata: Technika 1422 slov

Koupil jsem si nový počítač. Od renomované firmy Dell. Už při objednávání jsem požadoval počítač buď s Linuxem (inzerují ho na svých stránkách) nebo bez operačního systému. Marně. Napsali mi, že jedině s Windows. Že o Linux není zájem, takže jej nedodávají. No dobře. Konečně Windows čas od času potřebuji – tak dvakrát do roka. Souhlasil jsem s vědomím, že po obdržení počítače bude mou první operací zmenšení oblasti s Windows na disku na minimální velikost a instalace Linuxu do takto uvolněného prostoru.

Počítač přišel s předinstalovanými Windows Vista. Po zapnutí se objevila obrazovka Set Up Windows. A první okénko – souhlas s licencí EULA (End User Licence Agreement). Čtu a nestačím se divit. I když jsem tušil, co bude smlouva obsahovat, konečně bylo to přetřásáno na nejednom diskuzním fóru, přece jenom, když to teď na mě baflo přímo z obrazovky, byl to pro mě šok. Najednou totiž bylo na mně, abych s tím souhlasil.

Už způsob zobrazení smlouvy je bolestivý. Smlouva je rozsáhlá a je zobrazována v okénku o osmi řádcích. Okénko nelze zvětšit a smlouvu nelze automaticky posouvat. Viz foto obrazovky.

eula

Zkrátka musíte pro každý další řádek kliknout na šipečku dole. 98% obrazovky je nevyužito. Že by nikoho v Microsoftu nenapadlo udělat okénko větší? Anebo je to záměr?

Activation (český překlad následuje níže)

During activation the software will send information about the software and the device to Microsoft... By using the software you consent to the transmission of this information... Unless the software is activated, you have no right to use the software... You are not permited to bypass or circumvert activation...

Validation

Validation verifies that the software has been activated and is properly licensed. It also verifies that no unauthorized changes have been made to the validation... Validation may also check for certain malicious or unauthorized software related to such unauthorized changes... You are not permitted to circumvent validation...

Ale ta hlavní lahůdka přišla až potom:

The software will from time to time perform a validation check of the software. The check may be initiated by the software or Microsoft... During or after a validation check, the software may send information about the software, the device... to the Microsoft. By using the software, you consent to the transmission of this information.

If, after a validation check, the software is found to be counterfeit, improperly licensed, a non-genuine Windows product, or includes unauthorized changes, the functionality and experience of using the software will be affected, for example:

Microsoft may repair the software, remove, quarantine or disable any unauthorized changes... (may) remove malicious or unauthorized software

and you may not be able to use or continue to use the software or some features of the software.

Česky:

Aktivace

V průběhu aktivace odešle software informace o software a jednotkách Microsoftu... Používáním software dáváte souhlas k odeslání informací... Není-li software aktivován, nemáte právo jej použít... Není vám dovoleno obejít nebo přeskočit aktivaci...

Ověření

Ověření zkontroluje, zda byl software aktivován a je správně licencován. Rovněž kontroluje, že proces ověřování nebyl bez dovolení pozměněn. Ověření může také hledat jistý škodlivý nebo neautorizovaný software ve spojení k těmto neautorizovaným změnám. Nesmíte obejít ověření...

Ale ta hlavní lahůdka přišla až potom:

Čas od času bude software provádět kontrolu software. Kontrola může být vyvolána samotným softwarem nebo Microsoftem. V průběhu nebo po kontrole odešle software informace o software, jednotkách... Microsoftu. Použítím software dáváte souhlas k odeslání těchto informací.

Nalezne-li software zfalšovaný, nesprávně licencovaný nebo neoriginální Windows produkt nebo neautorizované změny, může se funkčnost software a jeho použití změnit. Například:

Microsoft může software opravit, vymazat, izolovat nebo zablokovat jakékoliv neautorizované změny... (může také) škodlivý nebo neautorizovaný software vymazat.

A vy možná nebudete moci pokračovat v používání software nebo některých jeho funkcí.

Takže jestli jsem to dobře pochopil, Micorsoft může na dálku kdykoliv zkontrolovat, co máte v počítači, a vymazat nebo zničit cokoliv uzná za vhodné. Touto smlouvou mu k tomu dáváte právo. A to ještě není všechno:

Vymazání nebo zablokování potenciálně nechtěného software může mít za následek, že jiný software ve vašem systému přestane pracovat.

Čili nejen „nesprávný software, ale jakýkoliv jiný software může být jejich zákrokem poškozen nebo vymazán. Tak to je fakt síla! A to stále ještě není všechno:

Windows Media Digital Rights Management. Majitelé obsahu používají technologii WMDRM k ochraně svých autorských práv. Tento software je využíván k hraní a kopírování chráněného obsahu... Stažením chráněného obsahu dáváte Microsoftu souhlas, že může k licenci přiložit klíč pro její odebrání...

Rozsah licence: Tento software je licencován, nikoliv prodán. Tato smlouva vám dává jen některá práva k jeho použití. Výrobce a Microsoft si rezervují ostatní práva. Můžete tento software použít pouze způsobem, jak je specificky řečeno v této smlouvě. Musíte se smířit s jeho technickým omezením, které vám umožňuje použít jej jen určitým způsobem...

Nesmíte jakákoliv technická omezení v tomto software obcházet...

Nesmíte hledat v kódu, pokoušet se ho zpětně dekódovat...

Nesmíte... nesmíte... nesmíte

Uf. Tak tohle bylo na mě moc. Pryč odsud. S tímhle prostě souhlasit nemohu.

Ale ukázalo se, že to nebude tak jednoduché. Obrazovka nenabízela žádnou cestu zpátky, žádné odmítnutí. Jediné tlačítko, které tam bylo, bylo Next – další. (Abych byl přesný, je tam šipečka Zpátky, ale dostanete se jen na obrazovku volby jazyka a dále už nikam, jedině vpřed.)

Co si ten Microsoft vlastně dovoluje? Smlouva, která má jen jediné možné pokračování? Je to vůbec možné?

Jediná cesta nesouhlasu se smlouvou – tvrdý stop podržením tlačítka pro zapnutí počítače pět vteřin.

Samozřejmě, při příštím zapnutí mi Windows řvala, že byla nesprávně vypnutá a provedla kontrolu disku. Kokoti.

Našel jsem na stránce Dell několik telefonních čísel. Technická podpora, to nechci, péče o zákazníky, klientský program, objednávka nového zboží, hm. Vytočil jsem číslo péče o zákazníky. Hlas na druhém konci byl nezřetelný, se špatnou výslovností, ale i když jsem nerozuměl obsahu, tón byl jasný: Co otravuješ?

Začal jsem vysvětlovat, že jsem od nich dostal nový počítač a že mám problém. Špatnou angličtinou se mě ptala na jméno a na email, pak řekla moment, že mě přepojí. Po pěti minutách čekání se mi ozvala technická podpora.

Bylo to samozřejmě přepojeno špatně, problém, který jsem měl, se netýkal technické podpory, ale licence. Vysvětlil jsem chlapci na druhém konci drátu, oč mi jde. Znovu chtěl jméno a email. Znovu měl špatný přízvuk a špatně rozuměl. Já také. Pak řekl, že mě přepojí. Dalších asi osm minut čekání. Ozvala se mi zpátky péče o zákazníky.

Znovu hláskovat jméno, znovu email. Osoba na druhém konci drátu byla nevlídná a její angličtina byla ještě horší než těch dvou předchozích. Skutečně jsem nerozuměl téměř ani slovo.

Znovu jsem vysvětlil svůj problém. Řekla moment. Čekám na lince pět minut. Vrátí se zpátky a chce, abych znovu popsal, v čem mám problém. Po páté tedy vysvětluji, že nesouhlasím s licencí a že chci počítač vrátit.

„Koofd de musíte koutryue juklodsd servifefd nelze prionajukr olouferty mousqert dsadef se dueoutra dom až potom dareate goua napiš 804024272.

„Cože?“

„Koufds adert myle bertae přišlo zarety homer areta vybelo.“

„Ty jsi v Indii, že?“

„Yes“

Abych to zkrátil, v tomto smyslu jsme mluvili ještě několik minut. Celkem jsem strávil u telefonu 48 minut. Ona nerozuměla mi a já jsem nerozuměl jí. Nebo jemu. Vůbec nevím, co to bylo.

Pochopil jsem, že Dell vymyslel geniální způsob, jak se zbavit stížností. Přenesením help centra do země Třetího světa jednak ušetřil na platech místním lidem se znalostí jazyka, jednak si pojistil, že téměř žádný problém nebude nutno řešit.

Arogance obou zmrdích firem, Microsoftu a Della bere skutečně dech. Obávám se, že mi nezbude nic jiného, než kliknout na Next a nechat si Microsofty šťárat v počítači, kdykoliv je napadne. Útěchou mi je, že do Windows chodím minimálně a do Linuxu se, doufám, nedostanou. Ale pocit je to mizerný.

Zdá se, že obří firmy od jisté velikosti mají moc vnutit lidem svůj výrobek, aniž by ho chtěli. A nechat si za to zaplatit. To platí o Microsoftu a stejně tak třeba o Monsanto. Jestli toto není teror korporací, tak potom už skutečně nevím, co je. Pozor, toto už nemá s kapitalismem nic společného. Nejen, že neexistuje konkurence, ale firma své výrobky "prodává" (a bohatne) bez ohledu na přání spotřebitelů jen proto, že si dokázala koupit legislativu, politiky či dodavatele (v tomto případě hardware).

Nechápu, jak mohou uživatelé Windows (a že jich stále ještě několik stovek po světě běhá) toto všechno přežvýkat aniž by se jim kudla v kapse otevírala nebo aniž by z toho měli infarkt. A ať mi netvrdí, že nemají možnost volby.

Co mě sejří, je ale skutečnost, že jsem se objevil ve statistice jako uživatel Windows. Vlastně jsem v ní od začátku, od verze Windows 95. Každou novou verzi mám legální. Grrr. To se jim potom hezky tvrdí, že mají 90% trhu. Houby mají.

Dnešní zkušenost mě znovu utvrdila v tom, že Windows prostě používat nebudu.

Známka 1.5 (hodnotilo 459)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Káva pro Zvědavce

50

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 87 čtenářů částkou 17 614 korun, což je 50 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

V Anglii zemřelo téměř 7 krát víc očkovaných proti covidu, než neočkovaných. Oficiální data.22.03.24 16:41 Británie 9

Někdo umírá na frontě, ostatní se pakují na válce22.03.24 10:06 Ukrajina 3

K žalobě proti Ursule von der Leyenové se přidaly i tři členské země21.03.24 21:32 Evropská unie 0

Česká ekonomika je stále hluboko pod ekonomickou úrovní před pandemií21.03.24 16:23 Česká republika 0

Měnové kurzy

USD
23,39 Kč
Euro
25,33 Kč
Libra
29,56 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
25,85 Kč
100 japonských jenů
15,46 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,30 Kč
1 unce (31,1g) zlata
51 300,61 Kč
1 unce stříbra
575,87 Kč
Bitcoin
1 606 378,33 Kč

Poslední aktualizace: 27.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 24 509