Domov důchodců Dobrá Voda - smrt vysvobozuje

Miroslav Cyroň

29.12.2009 Na okraj Témata: Česká republika 1567 slov

Žel musím oznámit, že nová ředitelka Domova důchodců Dobrá Voda Jana Zadražilová nás 04.01.2010 odstřihne od internetu. Nebudu se tedy už moci věnovat tomuto webu, dělat RPM balíčky, komunikovat s Vámi. Budu holt celé dny koukat do zdi a pomalu umírat. A hlavně neremcat, jinak mě nechá Zadražilová nadopovat práškama. A než zemřu, nechat se ponižovat, okrádat a platit přemrštěné částky - tohle je nejdražší státní zařízení a nyní i jedno z nejhorších. Díky ředitelce Janě Zadražilové a staniční sestře Vlastě Maxové zde prožíváme peklo.

Před necelým rokem Krajský úřad odvolal bývalého ředitele Josefa Hese, mimo jiné i pro údajné špatné zacházení s klienty. Pan Hes má sice mušky jako každý, ale jsem si jist, že v jádru to je dobrý člověk. To ovšem nemohu říci o Maxové a Zadražilové. Pečovatelky jsou výborné, ovšem přepracované a uhoněné, takže jim občas trošku ujedou nervy. Já to beru, tím spíše, že i já sám na ně někdy vyjedu, ačkoliv za nic nemohou (tímto se veřejně kaji). Výjimku tvoří jedna, která o sobě tvrdí, že je křesťanka, přitom porušuje snad komplet Nový zákon.

Miroslav Cyron

Ocituji zde úryvek ze svého nedávného dopisu na jistý úřad: "Provozuji web www.cyron.cz, zabývající se především Mandriva Linuxem (...). Tímto doslova žiji, je to můj jediný koníček, pokud by mi byl znemožněn, doslova by pro mě život ztratil smysl. K tomuto je bezpodmínečně nutno mít rychlé připojení k internetu. Když jsme cca před pěti lety hledali ústav, bylo podmínkou právě připojení k síti. Tehdy jsem dopisoval svou knihu www.grada.cz/katalog/kniha/css-kaskadove-styly_3903. Brzy po přistěhování byl net zaveden a po celou dobu jsme jej využívali. Ovšem v letošním roce byl bývalý ředitel Josef Hes za zvláštních okolností vyhozen a nová ředitelka Jana Zadražilová oznámila, že budeme odpojeni. Jsem v hrozném stresu. Sehnali jsme si firmu pro připojení přes Wi-Fi, ale vzhledem ke slabému signálu je nutno umístit přijímací zařízení na střechu. To ředitelka odmítla, ačkoliv kabel mezi půdou a naším pokojem existuje. [Prostě řekla NE, už někdy přede 2 měsíci. Odmítla i mou finační nabídku na 100% úhradu nákladů na údržbu stávajícího připojení.] (...) Internet aktivně používá i manželka – komunikace, vyhledávání, objednání se k lékaři a asi nejvíc k on-line luštění Sudoku, na serverech typu www.akvarko.cz s oblibou soutěží se zdravými lidmi, kteří netuší nic o jejím zdravotním postižení nebo že je Romka. Přesto je vždy na špici i bez úlev. Pokud jde o Sudoku, má snad v hlavě computer. (...) Odpojení by nás tedy velice postihlo, zvláště pro mě by to byl prakticky rozsudek smrti.".

Je zde samozřejmě více špíny. Jídlo: předražené žrádlo pro psy, nezdravé, zeleniny málo, celozrné pečivo vzácnost, sója - co to je? Vzhled odpudivý. Nejlépe to vystihl kamarád z Prahy, na můj dotaz, za kolik by v restauraci prodali právě přinesený sobotní oběd, odvětil: "myslím, že tohle by vůbec neprodali". Za tyto blafy si účtují 150 Kč denně, ke snídani většinou trochu másla, k večeři často polévka nebo těstoviny. Dá se to nazvat jinak, než zlodějna? Možná vydírání (nezaplatíš nechtěné blafy - letíš), zcela jistě diskriminace bezmocných. Jinde jsou mnohem levnější a kvalitnější - třeba ÚSP Hrabyně si účtuje 120 Kč denně, výběr z 8 (!) druhů jídel. Jak je to možné?

Pan Hes nám vyšel vstříc, nechtěná jídla jsme mohli odhlašovat nebo odebírat zeleninové saláty (zaměstnanecké obědy). Paní Zadražilová toto od 01.11.2009 zrušila. Jez - nejez, hlavně zaplať.

Hygiena: doteď jsme se sprchovali 2x týdně. Nedávno nám staniční sestra Maxová sdělila, že od teď nás budou sprchovat jen 1x týdně. Pro mě je tato frekvence naprosto nedostatečná – týden se nemýt. Po 5 dnech smrdím sám sobě. Trochu se stydím o tomto veřejně psát, ale stydět by se měli ti, co tak rozhodli.

Je to zde jako na výrobním pásu, lidé zde nejsou lidmi. Nakrmit, přebalit, další. Ne že by se pečovatelky nesnažily, to určitě ano, ale je jich málo a nestíhají. Kdo vyjádří nespokojenost nebo něco často chce, je špatný. Prý jsou ostatní spokojeni... Nejsou. Pouze si vzhledem k věku nedovolí stěžovat si, chtějí dožít v relativním klidu. Ovšem co vím, podobné podmínky panují i v jiných zařízeních tohoto typu spravovaných Jihočeským Krajským úřadem.

Nedávno jsem byl vyprovokován k tomu, že jsem Maxové řekl, že se zde cítím jako v koncentračním táboře a řekl jsem že se chová jako nacistka, a ano, použil jsem výraz "fašistická piča". Za pár hodin jsem byl poctěn návštěvou psychiatričky, s tím, že ji posílá ředitelka dát mi uzemňovací prášky. Pravdou je, že MUDr Kalná se projevila jako skvělý člověk a žádné uzemňováky mi nedala, ale snaha paní Zadražilové tam byla.

Odpoledne přišla řvát sama Zadražilová. Ano, řvát. Nejmenovaná pečovatelka mi pak řekla, že si myslela, že u nás huláká chlap (paní Zadražilová je trochu obéznější postavy a má ryčnější hlas i v klidu - a tentokrát v klidu rozhodně nebyla). Zdůraznila návštěvu "cvokdoktorky", vyhrozila vyhazovem, mrskla mi na stůl papír o ukončení připojení k netu (o tomto však rozhodla již dříve), seřvala mě a šla. Když jsem se pokusil požádat ji alespoň o obnovení četnosti koupání, její odpověď byla "mě to nezajímá". Tatáž slova pronesla, když jsem řekl, že odstřižením mi bere jedinou náplň života.

Žel, současné zákony jim to umožňují. Jde o státem uzákoněnou diskriminaci skupiny nejubožejších. Opět přirovnání ke koncentráku. Tehdy: Žide (Čechu, atd.), řád tady je v souladu s právním pořádkem Velkoněmecké Říše, tudíž zákonný, pokud budeš remcat, skončíš blbě. Dnes: invalido, řád tady je v souladu s právním pořádkem České Republiky, tudíž zákonný, pokud budeš remcat, skončíš blbě. Vidíte nějaký rozdíl? Já ne. Oblíbené kecy o "svobodě pobytu" neberu - za těžce invalidní rozhodují zdravotní stav a přecpanost ústavů.

Mezi mnou a staniční sestrou Vlastou Maxovou panují vážné neshody, o důvěře nemůže být ani řeči. Vnímám ji jako arogantní a namyšlenou ženskou. „To Vás nemusí zajímat“ nebo naopak „to mě opravdu nezajímá“ či „vy mě neplatíte“ (vše s pohrdavým úšklebkem „JÁ jsem tady pánem, blbečku“). Pokud se vytočím (uznávám, že pokud něco vnímám jako nespravedlivé či diskriminační, pak snadno) běží žalovat nebo alespoň učiní zápis, který pak stejně přednese. Pochopitelně že se nezmiňuje, čím že mě k reakci vyprovokovala. Nedávno poslala koupat manželku žákyňku, jejíž věk jsme odhadovali tak na 15-16 let. Proto se Magda bála, že ji neudrží. Paní Maxová řekla „tak se buďto budete koupat s ní, nebo vůbec“, věk neřekla vůbec (od té dívenky jsme se pak dověděli že 21, před tím se učila kuchařkou, což nezvládla), nám řekla „je to sestra, víc Vás nemusí zajímat“ a holčině „nevšímej si toho“ a šla pryč. Podobných historek jsou stovky, ale je to nedokazatelné, tudíž je o tom zbytečné psát. Fakt je prostě to, že nemá mou důvěru a nepřeji si být na ní fyzicky závislý. Také přinutila sestry, které nám před tím tykaly, povinně nám vykat, což se nám vůbec nelíbí, a ona to samozřejmě ví. Máme rádi, pokud sestry s námi jednají jako s kamarády. Nesnášíme (hlavně já) příkazy, zákazy, ponižování (styl JÁ jsem pán). Nejvíce se mi nelíbí že nedovede (nechce) pochopit, že mezi námi a jí je rozdíl pouze v té kriplkáře, v ničem jiném. Jinak jedná se zdravým a jinak s námi. Navíc musím zdůraznit, že vzhledem k mému základnímu onemocnění (Friedreichova ataxie) mi podobné šoky velice škodí na zdraví, já potřebuji klid, místo toho jsem v pernamentním stresu. Paní Maxová (totéž platí pro paní Zadražilovou) si totiž pod pojmem „vše funguje“ představuje splnění základu, spokojenost klienta ji nezajímá. Já si naopak myslím, že „zvládli jsme to“ platí až je spokojený klient.

Zadražilová se vyjádřila, že se chovám jako spodina. Nikoli, chovám se jako zoufalá bezmocná myš zahnaná do kouta. Vzpomněl jsem si, co mi vykládala Magda. Stalo se to někdy před 15 lety v jiném ústavu. Zcela fyzicky bezmocný muž použil jedinou možnou zbraň - při přebalování pustil plný proud moče ošetřovatelce přímo do obličeje. Ten pán byl velice inteligentní, programátor. Takže, paní Zadražilová a Maxová, morální spodina jste Vy. Ponižovat invalidu je velmi špatné a znemožnit mi jedinou formu seberealizace je opravdová ubohost.

Tedy končím. a to nikoli ze své vůle. Tímto článkem riskuji, že mě napíchají nebo vyhodí na mráz. Zadražilová je toho schopna. Tedy, vzpomínejte na mě v dobrém. Snad jen telefonní čísla a adresy: Jana Zadražilová: 387 721 113, 387 200 318, 775 246 104 nebo e-mail: reditel@domov-dobravoda.cz, sociální odbor Jihočeského kraje: 386 720 600, studenovsky@kraj-jihocesky.cz, kancelář hejtmana: 386 720 291, mrvka@kraj-jihocesky.cz, ministerstvo práce a sociálních věcí: 221 921 111, posta@mpsv.cz, MPSV ČR, Na Poříčním právu 1/376, 128 01 Praha 2.

Ještě dovětek. Právě čtu to rozhodnutí o ukončení připojení k internetu. Stojí tam: "Vaše připojení (...) narušuje plynulý chod Outlook a internetu (...) Tato skutečnost byla potvrzena též odbornou firmou." Takže: 1) Operace s většími soubory jsem prováděl večer nebo v so-ne 2) Zpomalení odpovídá spíše akcím zavirovaného Windows počítače, nejvíce však spuštěnému bittorrent klientu, který současně stahuje i odesílá a to klidně i několik dní v kuse a dovede dosti zahltit síť. Stahovat (často nelegální) data torrentem může kdokoli na kterékoli sesterně. Až přijde na směnu¸ přesune stažená data na USB klíčenku a je spokojen. 3) Pokud vím, ta firma u nás technický problém nezjistila. Živě si dokáži představit toto: Jeden klient asi hodně stahuje... - Jó, to by mohlo být ono... Dále, díky Cyroňovi ušetřil DDDV za slavný CYGNUS - měla se kupovat licence za Windows Server za asi 20.000 Kč. Přesvědčil jsem IT, ať tam dá Mandriva Linux Free, ještě jsem to s ním na Magdině stole instaloval. Člověk by čekal alespoň "ď", ne odpojení.

Článek vyšel 26.12. na serveru www.cyron.cz. Případu věnoval článek i pan Jiří Baťa na czechfreepress.cz.

Známka 1.4 (hodnotilo 109)

Oznámkujte kvalitu článku jako ve škole
(1-výborný, 5-hrozný)

1  2  3  4  5 

Články s podobnou tématikou

Káva pro Zvědavce

50

Být v obraze něco stojí.
Připojte se k ostatním a staňte se
také sponzorem Zvědavce, stačí
částka v hodnotě jedné kávy měsíčně.

Za měsíc březen přispělo 87 čtenářů částkou 17 614 korun, což je 50 % měsíčních nákladů provozu Zvědavce.

Bankovní spojení: 2000368066/2010

IBAN: CZ4720100000002000368066
Ze Slovenska 2000368066/8330
IBAN: SK5883300000002000368066
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

[PayPal]

Bitcoin:
bc1q40mwpus89teua4ruhxrtal6v45lc3ye5a9ttud

Další možnosti platby ›

Ve zkratce

Prohlášení Dr. Füllmicha z vězení: „Jejich domeček z karet se hroutí“ (video)27.03.24 19:41 Německo 2

Generál Flynn vznáší otázky ohledně zasažení mostu v Baltimoru (video)27.03.24 18:37 USA 0

Farmáři přitvrdili 27.03.24 12:30 Belgie 1

Nejcennější část korunovačních klenotů v Německu! »Zaprodali naši zemi,« kritizuje Národní proud26.03.24 19:16 Česká republika 4

Cenzurní legislativy DSA a EMFA prošly. Česká vláda v obou případech poslušně souhlasila.26.03.24 19:03 Evropská unie 0

Puškov vyzval k ostražitosti vůči WHO26.03.24 18:46 Rusko 0

STK pro pacienty26.03.24 13:24 Česká republika 0

Nájemní teroristé, kteří zaútočili na Crocus, jednali velmi neprofesionálně.26.03.24 08:15 Rusko 5

Americké zdravotnické úřady v tichosti odebraly Američanům právo na informovaný souhlas, které bylo kodifikováno v Norimberském kodexu26.03.24 08:04 USA 0

Útok spáchali islamisté, prohlásil Putin25.03.24 21:47 Rusko 0

Ruský plyn v ČR - fakta25.03.24 10:06 Česká republika 0

Korčok s příznivci na náměstí, Pellegrini nahrál video24.03.24 21:56 Slovensko 1

Bombardování části Prahy 25. března 1945 24.03.24 19:51 Česká republika 0

Policie bude nabírat do svých řad cizince24.03.24 15:35 Česká republika 4

Naštvaní Češi z Václaváku Fialu „nezaujali“.24.03.24 06:31 Česká republika 1

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 40 lidí 22.03.24 21:05 Rusko 8

V Anglii zemřelo téměř 7 krát víc očkovaných proti covidu, než neočkovaných. Oficiální data.22.03.24 16:41 Británie 9

Někdo umírá na frontě, ostatní se pakují na válce22.03.24 10:06 Ukrajina 3

K žalobě proti Ursule von der Leyenové se přidaly i tři členské země21.03.24 21:32 Evropská unie 0

Česká ekonomika je stále hluboko pod ekonomickou úrovní před pandemií21.03.24 16:23 Česká republika 0

Měnové kurzy

USD
23,39 Kč
Euro
25,33 Kč
Libra
29,56 Kč
Kanadský dolar
17,24 Kč
Australský dolar
15,28 Kč
Švýcarský frank
25,85 Kč
100 japonských jenů
15,46 Kč
Čínský juan
3,24 Kč
Polský zloty
5,87 Kč
100 maď. forintů
6,42 Kč
Ukrajinská hřivna
0,60 Kč
100 rublů
25,30 Kč
1 unce (31,1g) zlata
51 300,61 Kč
1 unce stříbra
575,87 Kč
Bitcoin
1 606 378,33 Kč

Poslední aktualizace: 27.3.2024 22:00 SEČ

Tuto stránku navštívilo 23 645